Dodaj do ulubionych

PKP Cz-wa ... żenada...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 09:33
Zauwazyłam, że jedyne pociągi które wyjeżdżają z Częstochowy to: Gliwice,
Lubliniec, Koluszki, Kielce. Czasem sie trafią Katowice lub Opole a tak to
nic ciekawego. Pare pośpiechów and the end. Czy Wrona z łaski swojej nie moga
by nabazgrać jakiegoś pisemka do PKP? Albo powalczyć o to? Rozumiem, że Wrona
woli latać (z Pyrzowic:P) ale to po części leży w jego interesie.... on jest
chyba z PiS-u...
Obserwuj wątek
    • Gość: morning calm Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.02.06, 09:49
      Fakt, po zmianie rozkladu jazdy np. do Wroclawia bezposrednio sa tylko 2
      pociagi. W tym jeden o 3 w nocy. Troche to irytujace musze przyznac:(

pzdr.
      • Gość: Kama Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 11:58
        Walczmy o dobre połączenia. To głównie ich brak zrobił z nas zaścianek, dużą
        wiochę, do której dojechać nie sposób...Chciałabym jeździć, jak kiedyś, bez
        problemów do Wrocławia, Szczecina, Poznania i Koszalina!Czy ktoś mnie poprze?
        • Gość: realista kup auto IP: 82.160.8.* 04.02.06, 13:37
          jak chcesz jezdzic tam gdzie sobie to wymyslisz to kup sobie samochod a o PKP
          zapomnij.
    • Gość: lubliniecki Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 13:50
      Częstochowianko! Lubliniec nie jest pociągiem!!! Lubliniec, to śląskie
      miasteczko!!!
    • hrabia_potocki Re: PKP Cz-wa ... żenada... 04.02.06, 13:59
      ale budynek dworca jest prześwietny, w porównaniu, np do Oleśnicy!
      • inna-bajka Re: PKP Cz-wa ... żenada... 04.02.06, 15:22
        BYł kiedys piękny dworzec, trasy Wiedeńskiej, ale sobie komuchy na pałacyki
        rozebrały, bo to była budowla burżuazyjna :-(
      • Gość: xx Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: *.icis.pcz.pl 04.02.06, 16:46
        Rowniez w porownaniu do wielu wiekszych od Czestochowy osrodkow.
        • inna-bajka Re: PKP Cz-wa ... żenada... 04.02.06, 17:01
          Witam, największego użytkownika - "i wielu innych" ;-)
          • Gość: lucio Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: 213.199.204.* 04.02.06, 17:34
            Częstochowa to wieś a na wsi pospiszne sie nie zatrzymuja lub jada inna drogą.
            Ale jest światełko w tunelu od wiosny mają się rozpocząć prace remontowe Na
            odcinku Czestochowa - Lubliniec. Jest więc nadzieja że wróca od grudnia pociągi
            w kierunku Szczecina ale.. lepiej odpukać. Dworzec po 10 latach od oddania do
            uzytku prezentuje się jak kurczak w brojlerni po oskubaniu, czekamy na jakąś
            rocznicę aby przywrócić go stanu uznanego powszechnie za przyzwoity? Chyba nie
            wszyscy pamiętają również ze szkoły że Europa Zachodnia tzw Unia leży na prawo
            patrząc na mapę i pociągi w tamtą stronę powinny jeździc troche szybciej i
            częściej.
            • Gość: bodek Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: *.brama.prenet.pl 04.02.06, 18:26
              Chyba nie
              > wszyscy pamiętają również ze szkoły że Europa Zachodnia tzw Unia leży na prawo
              > patrząc na mapę i pociągi w tamtą stronę powinny jeździc troche szybciej i
              > częściej.
              ...chyba raczej na lewo patrząc na mapę...
              • Gość: lucio Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: 213.199.204.* 04.02.06, 18:37
                wkurzony jestem to i głupote się napisze. Ale reszta to niestety prawda.
                Chociąż widziałem mape Tatr" zrobiona odwrotnie tzn tak jak widzi podróżny
                dojeżdżając do Zakopanego.
            • Gość: xx Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: *.icis.pcz.pl 04.02.06, 20:02
              Bez przesady - nie mamy ekspresow czy IC, ale pospiesznych jest sporo.

Wielka konkurencja jest CMK, ale to czysta geografia. Z nia w przypadku kolei
              nie ejst tak latwo walczyc. Prawda jest natomiast ze bez remontu torow pomiedzy
              Lublincem a Czestochowa nie da sie pzrywrocic wielu pociagow. Jest jednak
              nadzieja, bo tow azny odcinek a kolej troche kasy dostala - nawet kosztem drog.

P.S. Tylko Czestochowianie potrafia tak mowic o swoim miescie - jest setki
              mniejszych od Czestochowy miejscowosci, ktorych mieszkancy nigdy nie powiedza o
              sobie wies. Ale wiadomo - kompleksy to czestochowska specjalnosc.
          • Gość: xx Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: *.icis.pcz.pl 04.02.06, 19:56
            Wroclaw, Poznan na przyklad - nasz dworzec jest sympatyczniejszy, nie mowiac
            np. o opolskim.
            • inna-bajka Re: PKP Cz-wa ... żenada... 04.02.06, 19:59
              No fakt, Opolski do przyjemnych nie należy.
              Zdecydowanie wolę budowle zabytkowe. Może nasz jest nowoczesny ale z czystoscia
              na bakier.
              • Gość: xx Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: *.icis.pcz.pl 04.02.06, 20:04
                PKP to w ogole makabra.
                • inna-bajka Re: PKP Cz-wa ... żenada... 05.02.06, 11:55
                  Kiedyś słyszałam, że podobno PKP preparuje specjalna kompozycję różnych
                  zapachów. Bo ten charakterystyczny smrodek z zamkniętymioczami możena poznać.
                  Ostatni raz pociagiem jechałam 2 lata temu, a miałam chyba 7 letnia przerwę.
                  Nic się nie zmieniło, kompletnie nic :-(
            • Gość: lucio Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: 213.199.204.* 04.02.06, 20:04
              wrocławski ma 150 lat wiec chociaż z racji wieku nalezy mu się szacunek.
              Czestochowski tylko 10 ale jak wygląda zwłaszcza tunel kazdy widzi. W srodku
              tez nie najlepiej wielkie ilosci zakamarków i ta szklana galeria w której latem
              duszno zima zimno. A co niby jest takie sympatyczne na dworcu że własciewie nie
              gdzie usiąść? a knajpki padają jak muchy?
      • Gość: Mariusz Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.06, 18:44
        hrabia_potocki napisał:
        > ale budynek dworca jest prześwietny, w porównaniu, np do Oleśnicy!

porównując to innych miejscowości (np Chebzie Górne) to Czestochowa ma "wypas" ,
        zarówno jeśli chodzi o dworzec jak i połączenia :)
    • Gość: Częstochowianka Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 14:14
      ja cie popre Kamo o ile to coś da:)
      • Gość: s Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 16:50
        ja tam nie narzekam, czasami jezdze do wawy sa chyba 3 razy dziennie pospieszne
        bez przesiadek,
    • Gość: inkwizytor Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: *.trustnet.pl 04.02.06, 18:32
      Ładny dworzec? Który? Chyba ten na Stradomiu. "Główny", to żenada a nie
      wizytówka miasta. Podziemne przejcie wygąda jak przed remontem, rynny zapchane
      (ich dzieła zniszczenia dokonał mróz), tablice świetlne nie działają od dawna,
      czekać tylko, aż zaczną wybijać szyby, bo PKP pewnie nie będzie stać na ich
      naprawę. A to wszystko w tzw. "Centrum": od Piłsudskiego "Aleja Frytkowa", a z
      drugiej strony "Placu Dziurawyh Ławek".
      • Gość: Kama Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 11:08
        No i dobrze, dworzec nie jest zły, ale co to za pociecha, jeśli nie ma na nim
        intersity, nie ma pociągów międzynarodowych, które przecież były. Można jechać
        do stolicy albo do Katowic i właściwie tyle. A ja chcę do Szczecina!
    • Gość: Częstochowianka Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 13:02
      jeśli szlak między Cz-wą i L-cem został by wyreomontowany to na trase
      czestochowsk-lubliniecką wróciły by ekspresy i mędzynarodówki. Co do dworca to
      nasz częstochowski mi sie podoba. Dużo miast wiele by dał aby miec taki dworzec
      jak my.
    • Gość: Częstochowianka Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 13:03
      a jeśli chodzi o pociągi do Szczecina to jadąc z Cz-wy do Szczecina trzeba sie
      przesiąsć albo w Katowiach albo w Lublińcu.
      • Gość: Kama Re: PKP Cz-wa ... żenada... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 10:16
        No właśnie, Katowice! Dokładnie na południe, gdy jadę na północ. Nie paranoja?
        Szybciej niż pośpiesznym przez Katowice można dojechać do Poznania samymi
        osobowymi (2 przesiadki)! Bo one jadą najkrótszą trasą przez Ostrów
        Wielkopolski. Nie paranoja? A może to po to , by jednak od czasu do czasu zmusić
        nas do odwiedzenia stolicy województwa? Ja się buntuję, wysiadam w Opolu i
        przesiadam się na PKS. Ale to jednak paranoja!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka