Gość: zeta Re: Jak widzicie Częstochowę za 20 lat ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 13:12 ja jakoś bardzo ciemno.... Odpowiedz Link Zgłoś
jamajca Re: Jak widzicie Częstochowę za 20 lat ?????? 13.07.04, 10:03 Gość portalu: zeta napisał(a): > ja jakoś bardzo ciemno.... no wiesz... jeśli miasto w którym mieszkasz widzisz za 20 lat ciemno - to i swoje życie za 20 lat widzisz ciemno.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snoopis Re: Jak widzicie Częstochowę za 20 lat ?????? IP: 213.199.204.* 13.07.04, 12:02 Z D-A-A-A-A-A-L-E-E-E-E-E-K-A-A-A-A-A :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lovempk Re: Jak widzicie Częstochowę za 20 lat ?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 21:31 Częstochowa, podobnie jak inne miasta, ulegnie w ciągu najbliższych 20 lat pewnym przemianom. Jak je sobie wyobrażam i co powinno zostać zrealizowane? 1. Sport w Częstochowie: Zawodnicy Włókniarza są od wielu lat jedną z czołowych drużyn w kraju i nieprzerwanie od ćwierć wieku występują w najwyższej klasie rozgrywkowej. Zawody są rozgrywane na zmodernizowanym stadionie, z zadaszonymi trybunami i sztucznym oświetleniem. Na każdy mecz przychodzi ponad 15.000 kibiców. Władze miasta i klubu jednak ubolewają nad tym, że stadion ma za małą pojemność i dlatego nie może być areną zmagań w zawodach rangi międzynarodowej. Drużyna Rakowa stopniowo się odbudowała i w 2010 roku awansowała do I ligi. Przez kolejne lata występowała przeważnie w tej klasie rozgrywkowej, a kilka sezonów (choć niekoniecznie pod rząd) spędziła w II lidze. Raz nawet udało się zakwalifikować do eliminacji Pucharu UEFA. AZS przez cały czas na najwyższym froncie w nieustannie modernizowanej Hali Polonia. W planach wyburzenie jej i zbudowanie kompleksu sportowego o futurystycznych kształtach. 2. Granice miasta i ludność. Obszar Częstochowy nie powinien ulegać zmianom. Ewentualnie mogłyby zostać pochłonięte takie miejscowości jak: Ołowianka (gmina Rędziny), Nowe Brzeziny, Sobuczyna i Kolonia Brzeziny (gm. Poczesna). Liczba ludności z lekką tendencją spadkową, ale mogłaby wynosić ok. 254.000 wraz z mieszkańcami nowo przyłączonych obszarów. 3.Znaczenie Jasnej Góry. Po wejściu do UE, stopniowo coraz większy napływ pielgrzymów z Europy Zachodniej (głównie Włoch i Hiszpanii). Ilość i liczność grup pielgrzymkowych na poziomie zbliżonym do obecnego, choć z lekką tendencją malejącą, ale za to wielkie obchody 15 sierpnia 2020 roku z okazji 100.rocznicy Cudu nad Wisłą. Oblężenie Częstochowy największe od 1991 roku. 4. Wygląd miasta i jego funkcjonowanie: - Infrastruktura drogowa: * wybudowana i od wielu lat eksploatowana autostrada A1 * zmodernizowana ulica Główna i Przejazdowa * wybudowane wiadkukty nad torami kolejowymi na Jagiellońskiej i Bugajskiej, a także obejście tranzytowe od południowej strony Kościoła Św. Barbary * zbudowana ul. Św. Rocha bis, dwujezdniowa, odciążająca obecny wylot na Wieluń * ulica Obr. Westerplatte przedłużona do Wrocławskiej * wybudowane połączenie Michałowskiego z Makuszyńskiego i dalej Rząsawską * nowy most na rzece Warcie, który łączy ulice Srebrną i Drogowców * połączenie Legionów z Krakowską * w trakcie realizacji wielka inwestycja budowy tunelu pod torami kolejowymi w celu połącznie drogowego ulicy Ogrodowej i 1 Maja. Ma to być idealne połączenie Zawodzia ze Stradomiem i Sabinowem * ulica Boh. Monte Cassino przedłużona do ul. Dźbowskiej * ulepszenie ul. Zawodziańskiej aż do kościoła w Rędzinach * likwidacja nawierzchni brukowej na rondzie na Dąbiu oraz na ul. Mirowskiej * przedłużenie Fieldorfa do Warszawskiej wraz z wiaduktem nad linią kolejową * budowa ronda na Wyczerpach Górnych wraz z nową ulicą dochodzącą od południa i okalającą od wschodu osiedle na Wyczerpach Dolnych * budowa następujących ulic (chodzi o asfalt): - Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Jak widzicie Częstochowę za 20 lat ?????? 14.09.04, 00:02 ten watek powinien przetrwac 20 lat Pozdrawiam jamajce (weterana) i oczywiscie Was Wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
jamajca Re: Jak widzicie Częstochowę za 20 lat ?????? 24.11.04, 00:06 no i jak kochani z ta cz-wa , czy wg was cos sie zmienia ?? wg mnie cos sie ruszylo z naszym miastem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jak widzicie Częstochowę za 20 lat ?????? IP: *.21.pl / 213.199.204.* 24.11.04, 00:23 z baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzoooooooooooo daleeeeeeeeeeeekaaaaaaaaaaaaa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Jak widzicie Częstochowę za 20 lat ?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 14:26 Fajnie by było jakby zbudowali w alejach(zwłaszcza w 3 alei) skatepark dl roweró i rozbudowali stadion WŁÓKNIARZ-a do plastikowych krzesełek i stadionu na środku. Jak narazie to wszystko!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MISIEK Re: Jak widzicie Częstochowę za 20 lat ?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 17:50 Przede wszystkim należałoby"zainwestować"w ciekawe miejsca w naszym mieście.Zamknięcie dla ruchu III Alei tak,ale jeszcze nie teraz.Kawiarenki czynne do białego rana-jasne,ale najpierw ktoś kto ruszy niebo i ziemie aby było bezpiecznie.Poza tym uważam że "mmaly" ma racje,wcale nie zasługujemy na miano"zadupia".Marcin tak trzymaj.Za 20 lat(teraz juz 19)w Częstochowie bedzie lepiej.A Ciebie wybierzemy na prezydenta!!! pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubiś Niestety KIEPSKO !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 20:36 Może ja też coś do tego wątku wniose.W Czestochowie za 20 lat nic znacząco się nie zmieni. Ponieważ mieszkańcy Czestochowy to jeden wielki „POTEŻNY POKLAD ENERGII NEGATYWNEJ „ której żaden optymista lub optymiści na tym forum nie pokonają . Ten pesymizm to czestochowska „ zaraza „ na której często sam się przylapuje . Na poczatku wątku „ heatseeker „ nażeka jak to ludzie mają żle a potem krytykuje Sld. Widzisz gdyby była dalej komuna to by niby wszyscy mieli prace no i wodke na 1maja. Wiec proszę nie krytykowac SLD i jednocześnie narzekac na kapitalizm . Jedno przeczy drugiemu . Problem jak ktoś wcześniej wspomnial jest w glowach czestochowskich mieszkancow .Nazywa się pesymizm .Jeżeli ktoś ma zle to powinien iśc do poradni oraz próbaowac znalezc prace na zachodzie .A nie rozsiewac „Bakterie pesymizmu „ . Na sylwestra byłem w Anglii .Mieszkalem sobie w Hotelu na Piccadily Circus czyli w centrum . I w hotelu w każdej gależi pracowaly śliczne Polki . 1.W recepcji Polka 2.Na centrali telefonicznej Polka 3.W hotelowym pubie dwie Polki 4.W hotelowej restauracji Polka Żadna z nich nie psioczyla a każdą pytalem czy są zadowolone . Nikt w Czestochowie jeszcze z glodu nie umarl . A ciągle poruszanie tematów biedy braku pracy , kwinkania uważam za zaraze. I tylko przez ten pesymizm którym się czasami zarażam nie lubie tego miasta i nie będę go bronil .I niestety uważam że u nas jest to nieuleczalne . Wiec jak ma się rozwijac w przyszlości Czestochowa jak prawie nikt tu nie myśli pozytywnie . Gdzie studenci po studiach znajdą prace w Czestochowie jak tu nie ma zadnych znaczących inwestycji . Co rok kończy studia min 3000 osób a czy ktoś buduje biura i fabryki ?????? Dlatego ten kto jest mądry to stąd niestety ucieka i znajduje zajecie w innym mieście rozwijając je a nie Czestochowe. Utrata województwa to był „ gwóżdz do trumny” Na pewno w tym też maczal palce Miller i SLD panowie krytycy Millera !!! czy nie mam tutaj racji to Miller spiskowal z rosyjskimi nurkami . Hahahaha. Ale na pocieszenie napisze że w dawnym DDR dla niewiedzących „NRD „ też jest podobny problem ,tylko na wiekszą skale . Tam pustoszeją blokowiska bo ludzie uciekają na zachód i w takich miasteczkach zostają tylko emeryci , recisci i ludzie którym już na niczym nie zależy Którzy tylko narzekają . Zobaczycie że i u nas będzie podobnie .Bo nie ma co lub kto zatrzymac przedsiebiorczych ludzi i fachowców na prowincji która bardzo powoli się rozwija i do tego ciągle narzeka .Pozdrawiam .....Kubiś Odpowiedz Link Zgłoś
jamajca hmmm 10.01.05, 14:59 Gość portalu: Kubiś napisał(a): > Ponieważ mieszkańcy Czestochowy to jeden wielki „POTEŻNY POKLAD ENERGII > NEGATYWNEJ „ której żaden optymista lub optymiści na tym forum nie pokona > ją . Tu się zgodzę, ok 90 % Częstochowskiego spoleczeństwa to pesymiści ... > Gdzie studenci po studiach znajdą prace w Czestochowie jak tu nie ma zadnych > znaczących inwestycji . Co rok kończy studia min 3000 osób a czy ktoś buduje > biura i fabryki ?????? Zwróć uwagę też na to , że częśc tych studentów wróci w swoje rodzinne strony, bądź się rozjedzie po kraju i Europie. > Dlatego ten kto jest mądry to stąd niestety ucieka i znajduje zajecie w innym > mieście rozwijając je a nie Czestochowe. Ja zostaję, a to nie znaczy że jestm głupkiem. Po prostu nie narzekam, nie mam powodów do zmartwień. >Utrata województwa to był „ gwóż > dz do > trumny” Tu się politycy częstochowscy nie popisali, pokazli że ich miasto w ogóle ich nie obchodzi, aczkolwiek, jak przyszło do zbierania podpisów, to częstochowianie mówili mi.in. e tam, to nic nie da, i machali ręką. ludzie migrowali, migruja i beda migrowac za zarobkami ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubiś Zawsze można emigrować :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:44 > Ja zostaję, a to nie znaczy że jestm głupkiem. Po prostu nie narzekam, nie mam > powodów do zmartwień. >>>Oczywiście że nie jesteś głupkiem . Ja też tu jestem i jest mi bardzo dobrze .Jak na razie .Ale wszystko ma początek i koniec .Więc jak mi będzie żle to nie będę kwinkał tylko wyjadę tam gdzie mi będzie lepiej .Człowiek to nie drzewo i sam może się przemieszczać .Pozdrawiam Serdecznie .....Kubiś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamajca Re: Zawsze można emigrować :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:53 Ja też tu jestem i jest mi bardzo dobrze .Jak na razie .Ale wszystko ma począte > k > i koniec .Więc jak mi będzie żle to nie będę kwinkał tylko wyjadę tam gdzie mi > będzie lepiej .Człowiek to nie drzewo i sam może się przemieszczać .Pozdrawiam nic dodać nic ująć. Nie wymaga komenatrza ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnik Re: Jak widzicie Częstochowę za 20 lat ?????? IP: *.39.60.107.serv4web.pl 26.05.13, 10:37 Wiele postawionych tu prognoz na półmetku (10 lat) tego wątku się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pływak Re: Jak widzicie Częstochowę za 20 lat ?????? IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.13, 10:49 Wskrzeszasz ciągle stare upiory.Raz ,że nie ładnie małpować .Raz ,że się przejadło.A drogi się rozjechały . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodnik Re: Jak widzicie Częstochowę za 20 lat ?????? IP: *.39.60.107.serv4web.pl 26.05.13, 12:03 Co to za pouczanie? Nie podoba się to omijaj. Po to są wątki aby je czytać i kto ma ochotę komentować. Od pewnego czasu, szkoda że tego nie zauważyłeś, nie istnieje kategoria: "wątek archiwalny". Odpowiedz Link Zgłoś