Gość: MPK IP: 80.54.168.* 21.06.06, 12:18 Co myslicie na temat naszych autobusikow ??????? :P:P:P :D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aniula Re: Autobusy w Częstochowie IP: 80.54.168.* 21.06.06, 12:19 Stare gruchoty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Autobusy w Częstochowie IP: 80.54.168.* 21.06.06, 12:19 ee tam, ladne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes MPK Re: Autobusy w Częstochowie IP: 80.54.168.* 21.06.06, 12:20 OFICJALNIE SPRZECIWIAM SIę TEJ DYSKUSJI NA FORUM! PREZES MPK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: Autobusy w Częstochowie IP: 80.54.168.* 21.06.06, 12:21 fajnie się jezdzi naszymi autobusami, szczegolnie solarisami. a ciekawe jak sie bedzie jezdzilo nowymi merckami? :)))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drugi kierowca Re: Autobusy w Częstochowie IP: 80.54.168.* 21.06.06, 12:21 no wlasnie - ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no wlasnie Re: Autobusy w Częstochowie IP: 80.54.168.* 21.06.06, 12:21 no wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Autobusy w Częstochowie IP: 80.54.168.* 21.06.06, 12:22 A ja wiem jak sie bedzie jezdziło FAJNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I love Mercedes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reklama Re: Autobusy w Częstochowie IP: 80.54.168.* 21.06.06, 12:23 Zapraszam na www.mpk.czest.pl POZDRAWIAM, PREZES MPK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chorutek Re: Autobusy w Częstochowie IP: 80.54.168.* 21.06.06, 12:24 ale gluuuuuupia ta strona!!! :( :( :( :( :( moge zrobic lepsza...................................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mundial Re: Autobusy w Częstochowie IP: 80.54.168.* 21.06.06, 12:25 Ja najbardziej lubię jeździć JELCZAMI i IKARUSAMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A wy??????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Autobusy w Częstochowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.06.06, 13:19 My też. Są niezastąpione. Ten luz, ten chłodek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Autobusy w Częstochowie IP: 80.54.168.* 21.06.06, 12:25 hahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pajaaac Re: Autobusy w Częstochowie IP: 80.54.168.* 21.06.06, 12:26 a ja nie lubie jelczy i ikarusuw. co ty w nich widzisz :? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIŁOŚĆ Re: Autobusy w Częstochowie IP: 80.54.168.* 21.06.06, 12:26 KOCHAM JELCZE :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Autobusy w Częstochowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.06.06, 13:19 Podróż w ludzkich warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thomas27 Re: Autobusy w Częstochowie IP: 80.50.253.* 21.06.06, 13:52 Ja najbardziej lubie Ikary 280. Sa najlepsze, najprzestronniejsze i juz kultowe. Szkoda że wycofano z użytku Ikary 260 bo te to były dopiero fajowe, ten specyficzny zapach w srodku i te zgrzyty układu kierowniczego..... rozmarzyłem sie. Nie cierpie za to Manów naszych, są beznadziejne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Autobusy w Częstochowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.06.06, 14:50 Masz w pełni rację, ale ponadto myślę że nie doceniamy naszych Ikarusów 415. A ja uważam, że to najlepsze autobusy, jakie kiedykolwiek wyprodukowano. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: Autobusy w Częstochowie 21.06.06, 19:17 Ja napiszę tak: Od początku lat 90-tych (czyli po największych dostawach Ikarusów i Jelczy) MPK robiło bardzo dobre zakupy: 1993 - Ikarusy 435 - wspaniałe, przestronne i bardzo pojemne autobusy, jedyny minus to awaryjność; 1995 - Ikarusy 415 - krótka wersja 435, takie same plusy i ten sam minus; 1997 - Ikarusy 280 i 412 - jeśli chodzi o te pierwsze, dobry wybór (tanie i pojemne), jednak autobusy dość przestarzałe. Jeśli chodzi o 412 był to również wbrew pozorom dobry wybór, bo były one pierwszymi niskopodłogowcami. Jednak awaryjnością pobijały wszystkie inne autobusy. Są dość ciasne. 2000 - MAN-y NL222 - dobry zakup, niedrogie, duża dostępność części, niska podłoga w I i II drzwiach. 2002 - Solarisy Urbino 12 - najlepszy zakup, przestronne, niskopodłogowe, niedrogie, polskie. 2006 - Mercedesy O530 Citaro i O345 Conecto G - jeśli chodzi o Citaro, zakup dobry, autobusy niskopodłogowe, jednak drogie w utrzymaniu, ze względu na ceny części zamiennych. Jeśli chodzi o te drugie ... bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc Re: Autobusy w Częstochowie 22.06.06, 13:36 > Ja napiszę tak: > Od początku lat 90-tych (czyli po największych dostawach Ikarusów i Jelczy) MPK > robiło bardzo dobre zakupy: > 1993 - Ikarusy 435 - wspaniałe, przestronne i bardzo pojemne autobusy, jedyny > minus to awaryjność; > 1995 - Ikarusy 415 - krótka wersja 435, takie same plusy i ten sam minus; Tu się w pełni z tobą zgadzam > 1997 - Ikarusy 280 i 412 - jeśli chodzi o te pierwsze, dobry wybór (tanie i > pojemne), jednak autobusy dość przestarzałe. Jeśli chodzi o 412 był to również > wbrew pozorom dobry wybór, bo były one pierwszymi niskopodłogowcami. Jednak > awaryjnością pobijały wszystkie inne autobusy. Są dość ciasne. Jeśli chodzi o te pierwsze to jak dla mnie krok wstecz i to duży zwłaszcza w porównaniu z Ikarusami 435. Te 280- tki są może tanie i przestronne ale jakościowo beznadziejne. Ikarus 412 jak dla mnie dobry autobus pod wunkiem że się go puści na odpowiednią linie, co do awaryjności to chyba sobie z nimi nareszcie poradzono. > 2000 - MAN-y NL222 - dobry zakup, niedrogie, duża dostępność części, niska > podłoga w I i II drzwiach Autobus OK no może siedzenia troche za twarde. > 2002 - Solarisy Urbino 12 - najlepszy zakup, przestronne, niskopodłogowe, > niedrogie, polskie. Ogólnie OK ale wnętrzre troche nie przemyślane za mało rurek, pewniej w czasie jazdy czuje się w MAN-ie, Man też robi wrażenie solidniejszego. Duży + za niską podłogę na całej długości. > 2006 - Mercedesy O530 Citaro i O345 Conecto G Citaro zawsze to autobus w całości niskopodłogowy z częściami nie powinoo byc problemu bo podobno ma byc jakiś magazyn w Częstochowie. Conecto dla mnie zakup porównywalny z Ikarusem 280 w 1997, oby ich jakość była lepsza, ale ogólnie kolejny krok wstecz. Jak się przejade to będę mógł wiecej powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Autobusy w Częstochowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.06.06, 15:12 > Duży + za niską > podłogę na całej długości I po cholerę ona? Odpowiedz Link Zgłoś
verbox Re: Autobusy w Częstochowie 22.06.06, 14:49 To ja też napiszę ocenę, ale wszystkich autobusów, które MPK posiada na stanie i wysyła w trasy. Jelcz M11 - chyba najlepszy na niezbyt zaludnione linie podmiejskie i miejskie, stary rzęch, który i tak jest lepszy od Ik412. MPK chce chyba pobić rekord w ilości osób upchanych w tym busie, dlatego wysyła Jelcze na linie 12, 24, 27... Ikarus 280 - klasyka, obojętnie która wersja (.02,.26,.58 czy .70) jest podręcznikowym przykładem autobusu miejskiego. Wrażenia z jazdy niezapomniane. Zapewne do kasacji pójdą szybciej niż Jelcze. Jelcz L11 - osierocony, najczęściej na 34. Na takie linie w sam raz. Ikarus 415 - najlepszy - obok swego "dziadka", Ik260 - wg mnie krótki autobus miejski. Grzmot silnika rozładowywuje napięcie lepiej niż muzyka metalowa. Ikarus 412 - ogółem autobus nienajgorszy jako atrakcja na liniach podmiejskich, za to w ruchu miejskim (i na liniach z dużą ilością pasażerów) kompletnie nie zdaje egzaminu. Ikarus 435 - prawie idealny przykład autobusu miejskiego, w moim osobistym rankingu niewiele za Ik280. Jeżeli wyeliminować awaryjność - pamiętajmy, że busy były składane przez mechaników MZK - i usunąć kilka krzeseł z przegubu to byłby najlepszym autobusem przegubowym. To i tak czepianie się szczegółów, bo i tak ten autobus będzie zapewne lepszy od connecto. Man NL222 - niezły na niezbyt zatłoczonych liniach, ale wg mnie nieprzystosowany do polskich warunków (duża ilość miejsc stojących). Man NL202 - dla mnie kompletna porażka. Absolutnie nie zdaje egzaminu w komunikacji miejskiej. Miejsca praktycznie brak. Solaris U12 - gdyby poprawić pewne mankamenty - przede wszystkim rurki - to idealny autobus miejski z niską podłogą. Man NG272 - gdyby zapewnić lepszą wentylację, to byłby idealnym przykładem czegoś z przegubem i kawałkiem niskiej podłogi. Jeżeli silnik był głośny w Ik415, to tutaj tylko masochiści są skłonni siadać na samym tyle. Merc Citaro - jechałem nim cały raz (na 27), nie chciałem go od razu rozwalać, więc na pierwsze wrażenie nie taki zły. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: Autobusy w Częstochowie 22.06.06, 19:35 Ogólnie autobusy w Częstochowie nie są takie złe. Jedyna wpadka, to zakup w 1997 roku Ikarusów 280.70E. Ale taką wpadkę zaliczyło wiele miast w Polsce: Warszawa, Wrocław, Łódź, Bydgoszcz, Kielce, Gdańsk, itd. Wpadka, nie wpadka. Jednak są bardzo pojemne, a za wpadkę można uznać ten zakup, bo można już było kupić coś nowocześniejszego. Co do NL202, to są to dobre autobusy na niezatłoczone linie. Gdyby tylko miały lepszą wentylację. NG272 - piszesz, że są głośne. Jechałem nimi kilka razy wewnątrz (z tyłu również) i nie miałem żadnych nieprzyjemnych odczuć. Co do głośności z zewnątrz, to ja uważam je za najcichsze w Częstochowskim MPK !! Może was to zdziwić, ale mam do tego powody. Mianowicie mieszkam na II piętrze, przystanek autobusowy znajduje się centralnie naprzeciwko moich okien, gdy na przystanek podjeżdża autobus słyszę to bardzo dobrze. Po odgłosie silnika poznaję już wszystkie autobusy. Najgłośniejsze są wg mnie Ikarusy 435, zaraz za nimi są Ikarusy 280.26 i Jelcze M11, niewiele za nimi postawiłbym Ikarusy 280.70E. Niedawno miałem otwarte okno, podszedłem do niego i zauważyłem, że na przystanku stoi MAN NG272. Praktycznie nie było go słychać, a silnik jednak pracował, bo MAN za chwilę odjechał. Co do Citaro, to nawet jeśli w Częstochowie będzie magazyn części, to nie widzą mi się zupełnie Mercedesy. Poza tym nie wiem za jakie pieniądze oni będą magazynować części, skoro są one astronomicznie drogie. A propos ... zauważcie jakie drogie w zakupie są Citaro. Cały przetarg opiewa na 17 mln. 1 sztuka Conecto kosztuje 1 milion zł. Conecto będzie 8, czyli razem 8 milionów złotych. Na 10 sztuk Citaro zostaje 9 mln. Wychodzi, że jedno Citaro kosztuje 900 tys. zł. Za autobus 12-metrowy to zdecydowanie za dużo. 800 tys. za 12-tkę to już duża kasa, 900 to po prostu przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc Re: Autobusy w Częstochowie 22.06.06, 20:32 www.czestochowa.pl/samorzad/wydarzenia_samorzad/plonearticle.2006-06-13.9645337426 Na samym dole: "dostawca uruchomi skład konsygnacyjny części zamiennych w MPK Częstochowa." konsygnacyjny magazyn - skład towarów oddanych na przechowanie. Chyba MPK za darmo nie będzie przechowywac tych części. Radzę Ci się przyzywczaić do Mercedesów bo widze że Mercedes robi sobie frąt do ewentualnych następnycj przetargów. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: Autobusy w Częstochowie 22.06.06, 23:15 Nie widzą mi się jednak te Mercedesy, jakby na to nie spojrzeć. Długowieczne to też one nie są. W MPK Łódź skasowano już jeden egzemplarz O530 Citaro z 2000 roku. Autobus chyba nie miał wypadku. Długowieczne to one nie są. To dla potwierdzenia: transport.asi.pwr.wroc.pl/autobusy.php?s=2415&ticket=110&nr=34 Na ciemnym tle znajdują się autobusy skasowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Autobusy w Częstochowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.06.06, 10:06 W Gdyni jeździł jedyny w Polsce 15-metrowy citaro (miałem okazję przejechać się nim na superowej linii 171 do Gdańska). Jednak spłonął krótko po zakupie, a i przegubowe citaro okazało się dość awaryjne, w związku z czym prezes PKS Wejherowo powiedział, że nigdy więcej takiego gó..a nie kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: Autobusy w Częstochowie 23.06.06, 12:19 Jest przecież jeszcze jeden Citaro L w V-Busie Żory. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: Autobusy w Częstochowie 23.06.06, 12:34 Sorka. W V-Busie są 2 egzemplarze Mercedesa Citaro L. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz_czewa Re: Autobusy w Częstochowie 23.06.06, 13:23 Ten Citaro miał wypadek i to chyba dość poważny, popatrz tylko.... -> www.af.rmf.pl/index2.php?str=details&i=11827 Odpowiedz Link Zgłoś
p_sc Re: Autobusy w Częstochowie 24.06.06, 22:48 >Długowieczne to one nie są. Masz jeszcze jakieś informacje na temat nietrwałości Citaro? Tylko nie pisz że sie palą bo każdemu się zdarza transport.asi.pwr.wroc.pl/2-84255.html Następnym razem sprawdź zanim napiszesz głupote. Jak MPK będzie dbało o nie tak jak o wszystkie autobusy to i Conecto z 15 lat pojeździ. Odpowiedz Link Zgłoś
kszyszek Re: Autobusy w Częstochowie 25.06.06, 10:39 Ja wiem, że wszystkie autobusy się palą - i Mercedesy, i Solarisy, i MAN-y, i Jelcze, i Scanie, i Volva ... ale zauważ, że problem pożarów Citaro jest dużo większy niż wszystkich innych producentów autobusów ... nawet razem wziętych. Zauważ także, że w tym Solarisie, którego zdjęcie zaprezentowałeś, a także w bydgoskim Volvo 7000A #2481 transport.asi.pwr.wroc.pl/2-82680.html transport.asi.pwr.wroc.pl/2-82581.html spłonęły głównie komory silników, wnętrze (Volvo) jest mocno osmolone, ale zauważ, że nic nie jest tam strawione przez ogień, ani stopione. Zapewne podobnie było z tym Solarisem. Na pewno zarówno bydgoskie Volvo, jak i Solaris z Koszyc wyjadą po remoncie na linię. Jednak wejherowskie Citaro spłonęło całkowicie. Nie tylko w Wejherowie Citaro się paliły, choć w Polsce to jedyny przypadek. W Citaro była techniczna wada instalacji elektrycznej, która mogła spowodować pożar. Teraz wada została już usunięta. Niestety, to że Citaro są łatwopalne jest ich największą wadą, o której wie każdy, kto choć trochę interesuje się komunikacją. Zdjęcia O530L #6141 z PKS Wejherowo po pożarze: transport.asi.pwr.wroc.pl/2-45273.html transport.asi.pwr.wroc.pl/2-45278.html transport.asi.pwr.wroc.pl/2-45274.html transport.asi.pwr.wroc.pl/2-45271.html transport.asi.pwr.wroc.pl/2-45272.html transport.asi.pwr.wroc.pl/2-54045.html Porównaj sobie te zdjęcia, ze zdjęciami Volvo i Solarisa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Autobusy w Częstochowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.06.06, 07:35 A taki ładny był, hamerykański - jechałem nim. Ten pożar w połączeniu z awaryjnością przegubowych citaro był powodem, że prezes PKS Wejherowo powiedział, że więcej takiego gó..a nie kupią. Ale o tym już pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Autobusy w Częstochowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.06.06, 10:04 >wpadka, to zakup w > 1997 roku Ikarusów 280.70E Ja bym tego wpadką nie nazwał. Też się wtedy wściekałem, a teraz widzę, że to było zbawienne. Bo dzięki temu przez ostatnie 9 lat (i wciąż) mieliśmy autobusy o dobrej pojemności, bez których linie takie jak 24 miałyby spore problemy. >Co do głośności z zewnątrz, to ja uważam je za > najcichsze w Częstochowskim MPK !! No nie rób sobie jaj. Jak przegubowy man rusza z przystanku, to w blokach szyby pękają. > Najgłośniejsze są wg mnie Ikarusy 435, Prawda, ale są dobrze wyciszone w środku (lepiej niż niemieckie). >, zaraz za nimi są Ikarusy 280.26 i Jelcze > M11, Tylko że silniki Raby wydają odgłos jakby nuciły melodię i trudno uznać to za hałas. A te wszystkie nówki, zwłaszcza zachodnie ryczą jak ciężarówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Autobusy w Częstochowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.06.06, 09:49 > Jelcz M11 - chyba najlepszy na niezbyt zaludnione linie podmiejskie i miejskie, > stary rzęch, Nie zgodzę się. M11 są przestronne, więc zapewniają dobrą i szybką wymianę pasażerów, szczególnie wskazaną w centrum miasta, a nie na liniach podmiejskich. > Ikarus 415 - najlepszy - obok swego "dziadka", Ik260 - wg mnie krótki autobus > miejski. Grzmot silnika rozładowywuje napięcie lepiej niż muzyka metalowa. Lepszych autobusów jeszcze nikt nie wyprodukował. I raczej już nie wyprodukuje. >i usunąć kilka krzeseł z przegubu Chyba doczepy? > to byłby > najlepszym autobusem przegubowym Niech już te siedzenia pozostaną. Nie brakuje krzykaczy, którzy twierdzą że autobus musi też być wygodny, a jednak 435 i tak jest bardzo pojemny. Choć jak dla mnie jednak tył jest za ciasny. > Man NL222 - niezły na niezbyt zatłoczonych liniach, ale wg mnie > nieprzystosowan > y do polskich warunków (duża ilość miejsc stojących). Jak każda zachodnia konstrukcja. Nie nadaje się też na nasze drogi. Po upadku komuny kraje środkowoeuropejskie powinny były zacząć produkować coś swojego, tylko nowocześniejszego, a nie rzucać się na nienadające się do nas produkty zachodnie i doprowadzać do upadku takiego cuda jak Ikarus. > Merc Citaro - jechałem nim cały raz (na 27), nie chciałem go od razu rozwalać, > więc na pierwsze wrażenie nie taki zły. Jak na niskopodłogowy ma sporo miejsca z przodu, ale tragicznie wąskie przejście z tyłu. Chociaż pewnie do nas przyjdą dwudrzwiowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: Autobusy w Częstochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.06, 21:54 ogólnie nie narzekam, tylko te upały... najbardziej lubię stare, przestronne ikarusy, bo te krótkie, nowe, to sauna na kółkach. Mało tego, ostatnio jechałam właśnie krótkim, jednym z takich nowszych, ale chyba był troszkę popsuty, bo nie dość, że okna nie do otwarcia, to na dodatek miał włączone ogrzewanie! I to na max. Kto z pasażerów doszedł w pobliże nagrzewaczy, to zaraz uciekał. Z rude to przeżyłam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: Autobusy w Częstochowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.06.06, 10:07 Jeśli ogrzewanie pochodzi z pompki recyklingowej, to kierowca może na pętli pozakręcać kurki i będzie dobrze. Gorzej jest w tramwajach - tam przestawienie z zimy na lato musi się odbywać na kanale. Odpowiedz Link Zgłoś