Dodaj do ulubionych

Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia

• storima Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 03.09.06, 16:22
      Andy, to jest wstrzeliwanie sie w ekstreme. Stawiasz w jednej linii nazwiska bez
      ladu i sklada piszac , ze to jest ta grupa "trzymajaca wladza". Dochcodzi do
      tego, ze juz sam nie wiem, czy obecny rzad nie posiada wladzy? Czy tez "GPW"
      istnieje rownolegle z obecnym rzadem sterujac polityka?
      Napisalem Ci o "czerwonym harcerstwie".
      To z pewnoscia jeden z zarzutow, ktory postawiles Jackowi Kuroniowi.
      Napisalem o Polakach oddajacych swe legitymacje PZPR-u w czasie stanu wojennego.
      Martwa cisza.
      • Gość: Andy Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 16:32
        Jakie wstrzeliwanie - to te same nazwiska - zmianiały się w ciagu 15 lat.
        Co napisałeś o czerwonym harcerstwie ? To ,że grupa naiwnych dzieci chciała coś
        robić ? A wiesz , że w tych samych czasach byli też młodzi ludzie ( także w
        Częstochowie) , którzy organizowali podziemy ruch oporu ? Tak w latach 50 !
        Może byli inaczej wychowani... Może wychowywała ją ta resztka przedwojennej
        inteligencji , która nie została wymordowana w mniejszej części przez Hitlera ,
        w zdecydowanie większej przez Stalina i jego namiestników ( tak o tym
        oczywiście nie wiedzieliście)
        Cały czas opowiadzasz o jakiś naiwniakach , którzy szlachetnie wierzyli
        czerwonej władzy, chcieli coś niby zmienić..
        To jest właśnie opowieść o tych naiwniakach , których czerwoni wykorzystywali
        wtedy i wykorzystali po 89 do utrzymania swoich wpływów i pomnożenia majątków.
        Oczywiście naiwniaków - stosując dobrą wiarę - bo po części byli to także
        płatni agenci..
        Polacy oddający legitymacje - to bardzo szlachetne ? Ale co z tego wynikało ?
        • storima Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 03.09.06, 16:38
          Andy, ciekaw jestem jak przezylbys skromna czesc odsiadek w wiezieniu, na ktora
          PRL skazal jacka Kuronia?
          • Gość: Andy Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 16:48
            Ciągle nie rozumiesz - ni osądzam Kuronia. Co najwyżej uważam go za naiwniaka...
            Ale takiego ideowca - właśnie typu Bujak, Bugaj... którzy jeżeli nawet ułatwili
            czerwonym , miękkie lądowanie i wspierali ludzi , którzy fundowali nam III RP -
            to nie robili tego z wyrachowania i chęci bogacenia się...
            • storima Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 03.09.06, 16:55
              Gość portalu: Andy napisał(a):

> Ciągle nie rozumiesz - ni osądzam Kuronia. Co najwyżej uważam go za naiwniaka..

Fajny naiwniak. Weteran komunistycznych wieziennych cel. Wspolzalozyciel KOR-u,
              ktory pomagal gnebionym przez komune. Pozniej jego role w stanie wojennym
              przejal Kosciol. Przeciwnik mitu zbrojnych powstan Polski. Jako gowniarz
              czytalem podziemne prasowki KOR-u i inne. Znam , przezylem. Bez tego poparcia
              nie doszloby do sojuszu robotnikow z inte'ligencja. O tym wiedzial doskonale
              Jacek Kuron, uczac sie na bledach.
    • storima Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 03.09.06, 16:31
      Andy, dochodzi rowniez do ekstremalnych sytuacji miedzy nami na tym watku.
      Piszemy i wysylamy komentarze w tym samym czasie.
      Precz z ekstrema;)
    • Gość: Mistral Do Storimy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.09.06, 16:36
      Lider LPR wicepremier Roman Giertych zapewnił, że nie popiera pomysłu posłów
      Ligi odebrania Jackowi Kuroniowi Orderu Orła Białego. "Odbieranie orderów
      zmarłym jest złym obyczajem"....
      "Nie uważam, żeby Kuroń był agentem SB, nie uważam, żeby rozmowy ówczesne z
      władzą były przejawem agentury" - zastrzegł Giertych. "Z tych, którzy
      uczestniczyli w porozumieniu z komunistami, to była jeszcze dla mnie postać
      najsympatyczniejsza, bo miał zacięcie społeczne" - powiedział. Przypomniał, że w
      swoich ostatnich tekstach Kuroń wyrażał wątpliwości, czy przemiany w Polsce były
      przemianami na rzecz obywateli.
      • storima Re: Do Storimy 03.09.06, 16:44
        Gość portalu: Mistral napisał(a):

> Lider LPR wicepremier Roman Giertych zapewnił, że nie popiera pomysłu posłów
        > Ligi odebrania Jackowi Kuroniowi Orderu Orła Białego. "Odbieranie orderów
        > zmarłym jest złym obyczajem"....

Wczesniej mowil cos zupelnie przeciwnego, popierajac tymi slowami inicjatywe LPR:
        odebrania posmiertnego orderu Orla Bialego.
        Takim ludziom uczciwy czlowiek nie ufa.

"Ja nie twierdzę, że Jacek Kuroń był agentem Służby Bezpieczeństwa, ja twierdzę
        coś znacznie gorszego i zawsze tak twierdziłem - że to porozumienie, które
        zostało zawarte przy Okrągłym Stole m.in. przez niego, było porozumieniem, które
        szkodziło Polsce i było zdradą ideałów milionów ludzi, którzy należeli do
        Solidarności" - dodał Giertych."
        • storima Re: Do Storimy 03.09.06, 16:49

"Ja nie twierdzę, że Jacek Kuroń był agentem Służby Bezpieczeństwa, ja twierdzę
          coś znacznie gorszego i zawsze tak twierdziłem - że to porozumienie, które
          zostało zawarte przy Okrągłym Stole m.in. przez niego, było porozumieniem, które
          szkodziło Polsce i było zdradą ideałów milionów ludzi, którzy należeli do
          Solidarności" - dodał Giertych."

Giertych ma racje. Nalezalo bagnetami skosic PZPR. Przejac dowodztwo sil
          zbrojnych. Otoczyc komitety czolgami.
          Podobnie jak w Moskwie. Pamietasz???
          • Gość: Mistral Re: Do Storimy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.09.06, 17:10
            Faktem jest że środowisko "postkorowskie" porozumiało się wtedy z SB co do
            wyeliminowania z obrad Okrągłego Stołu i wpływu na dalszy bieg wydarzeń
            wszystkich innych środowisk opozycyjnych.Nie wiem czy pamietasz okreslenie
            Urbana jak "opozycja konstruktywna" z ktora to jedynie rzad chcial sie
            ukladac.Zreszta chyba sam Jacek Kuron mial watpliwosci co do zmian w ktorych
            uczestniczyl ,co widac w jego tekstach gdzie nie byl przekonany czy przemiany w
            Polsce były przemianami na rzecz obywateli.
            • storima Re: Do Storimy 03.09.06, 17:22

> Zreszta chyba sam Jacek Kuron mial watpliwosci co do zmian w ktorych
              > uczestniczyl ,co widac w jego tekstach gdzie nie byl przekonany czy przemiany w
              > Polsce były przemianami na rzecz obywateli.

Oczywiscie ze tak. Niezapomnijmy, ze jednym z warunkow PRL-u bylo absolutne
              wykluczenie z obrad Jacka Kuronia i innych.

__

To byla walka jak zawsze. Normalne.
              Antoni Maciarewicz w swych interesujacych wykladach w internie mowil nam, ze to
              on jest glownym zalozycielem KOR-u. Nie mogl zniesc faktu internowania i
              znikniecia z pierwszych stron gazet. Pisalo sie wowczas o poszukiwanych
              opozycjonistach w ukryciu. Wiec ublizal straznikom, rzucal na nich 'kopciuchy',
              za jego przykladem poszli inni ektremisci oblewajac wrzatkiem straznikow, badz
              bijac ich piescia!!!
              W koncu uciekl. Dziwne, prasa o tym nie pisala. A i on sam nic konkretnego jak
              inni poszukiwani opozycjonisci nie uczynil.
              Chora ambicja to wszystko.
              W koncu mozna poznac osobowsc czlowieka obcujac z nim 7 dni w tygodniu 24
              godziny na dobe.
              Nie dziwne wiec dla mnie, ze ta nagonka rozpoczela sie za czasow rzadowego
              Maciarewicza.
          • Gość: Mistral Re: Do Storimy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.09.06, 17:13
            > Giertych ma racje. Nalezalo bagnetami skosic PZPR. Przejac dowodztwo sil
            > zbrojnych. Otoczyc komitety czolgami.
            > Podobnie jak w Moskwie. Pamietasz???

To juz Twoje slowa nie Giertycha sa beznadziejne wiec nie bede ich komentowal
            • storima Re: Do Storimy 03.09.06, 17:35

> > Giertych ma racje. Nalezalo bagnetami skosic PZPR. Przejac dowodztwo sil
              > > zbrojnych. Otoczyc komitety czolgami.
              > > Podobnie jak w Moskwie. Pamietasz???
              >
              > To juz Twoje slowa nie Giertycha sa beznadziejne wiec nie bede ich komentowal

Bo tutaj nie ma co komentowac; to bylo oczywiste przed wprowadzeniem stanu
              wojennego; nie trzeba bylo wiele wysilku ze strony Ub; ekstrema istniala patrzac
              tylko jak zaspokoic swe chore ambicje;
              Giertych nie wyjasnia innych wyjsc z negocjacji. Twierdzi jedynie, ze to zdrada.
              Klamie.
              Jak wskazalem wczesniejszym cytatem. I Ty mu wierzysz?
    • Gość: mateusz Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 17:49
      Czytając ten wątek włos na głowie mi się jeży.Czy to gorączka przedwyborcza,czy
      mentalność tego narodu sprowadzająca się do stwierdzenia,że Polak zawsze lubi
      szukać dziury w całym.
      W 1989 roku nasz kraj przeszedł bekrwawą rewolucję unikając niepotrzebnych
      ofiar, co należy uznać za ewenement w naszej ponad tysiącletniej historii. Mamy
      wolny i demokratyczny kraj.Zasługa to ludzi Solidarności,których tam wyżej
      wymieniacie,a także pozostałych dziesięciu milionów Polaków,którz potrafili
      wtedy mówić jednym głosem.Dali impuls pozostałym narodom bloku komunistycznego
      do zrzucenia jarzma Sowietów.
      Jaki sens mają teraz te swary.Przecież nie w tym tkwi sedno sprawy kto
      negocjował z SB ,ale po co ? Po to m.in.aby Polacy sami nawzajem nie zaczęli się
      mordować ,co przecież wielokrotnie w historii się zdarzało.
      Chwała więc nawet tym,którzy prowadzili rozmowy z SB i w ten sposób uchronili
      naszych bliskich.
      Dobrobytu społeczeństwa nie buduje się na skłócaniu narodu, rzucaniu pustych
      haseł i sloganów,polowaniu na czarownice,bezmyślnym rozdawnictwie,ale na
      dbałości przede wszystkim o harmonijny rozwój gospodarczy.Czym mniej państwa w
      gospodarce tym szybszy rozwój,a tym samym wyższa stopa życia i mniej powodów do
      kłótni.
      Jaki kapitał chcemy zbudować poprzez wojowanie na teczki ?
    • botticelli Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 03.09.06, 18:22
      Podpisuje się pod tym listem.
      Roman Giertych, nie ma prawa decydować o tym, by odbierać z taką łatwością,
      zasługi ludzi, którzy obalali komunizm.
      A co z osobami z jego rodziny? Z tymi, którzy idąc za głosem gen. Jaruzelskiego,
      popierali wprowadzenie stanu wojennego?
      Okazuje się, że historię ,można pisać i wymazywać od nowa.
      Pytanie tylko: czy przy tych korektach, nie zniekształca się, prawdziwego jej
      obrazu?
      • storima Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 03.09.06, 18:36
        botticelli napisał:

> Okazuje się, że historię ,można pisać i wymazywać od nowa.
        > Pytanie tylko: czy przy tych korektach, nie zniekształca się, prawdziwego jej
        > obrazu?

Skad! Niedlugo dowiem sie, ze bracia Kaczynscy byli jedynymi opozycjonistami z
        poza "UKLADU", a Roman Giertych specem od historii Polski i patryiotycznego
        wychowania.
    • Gość: katon2 Precz z Giertychem !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:57
      Po 100-kroć TAAAAKKK !!!!

Stop debi...wu !!
    • storima Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 04.09.06, 00:54
      Walka pokolen.
      Przeszlismy przez to gdy Armie Krajowa uznano za zdrajcow Ojczyzny.
      Dzisiaj to Zbigniew Herbert i Jacek Kuron.
      Pamietajmy o manifestacjach Mlodziezy Wszechpolskiej przeciw wiecznemu
      spoczynkowi Czeslawa Milosza na Skalce.
    • storima Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 04.09.06, 01:05
      Protestow popieranych przez politykow wypowiadajacych sie w TV Trwam i Radiu Maryja.
    • storima Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 04.09.06, 01:23
      " September 12, 2004
      Czeslaw Milosz, 1911-2004
      By LEON WIESELTIER

The death of a man is like the fall of a mighty nation,'' declared Czeslaw
      Milosz in one of the many poems in which he speculated upon the experience of
      dying. The poem explains that the fall occurs because the nation is no longer
      mighty, ''its cities are empty, its population dispersed / . . . its mission
      forgotten, its language lost.'' Yet it is the death of this man that is like the
      fall of a mighty nation, but a nation full and undispersed, its mission honored
      and its language imperishable. The magnitude of Czeslaw Milosz, who died in
      Krakow on Aug. 14 at the age of 93, is almost unimaginable."
      Wiecej pod linkiem:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=14907634&a=15805374

Nie pierwszy to raz "Nasz Dziennik" i jego zwolennicy, obecna koalicja, falszuja
      historie Polski wyborczym 'sukcesem'.
      Taki elektorat.
      • Gość: mistral Milosz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.09.06, 01:54
        Polak musi być świnią, ponieważ się Polakiem urodził ("Prywatne obowiązki").

...dla Polski nie ma miejsca na ziemi ("Rok myśliwego")

...gdyby mi dano sposób, wysadziłbym ten kraj(Polske) w powietrze ("Rodzinna
        Europa").

...patriotyzm i ojczyzna, czyli wartości zbiorowe. Jest mi to najzupełniej obce
        ("Tygodnik Powszechny", 1996 rok).

gdy Rosjanie zajęli Wilno: "Było mi żal tego miasta", ale "nie doznałem niczego
        podobnego podczas podboju Polski przez Hitlera" ("Rodzinna Europa")

• storima Re: Milosz 04.09.06, 02:07
          Wstaw tam jeszcze cytaty dotyczace mojej osoby.
          Sa takowe.
          Szkoda, ze je pominoles.
          Szukaj dalej, powodzenia!!!
          • Gość: mistral Re: Milosz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.09.06, 02:25
            storima napisał:

> Wstaw tam jeszcze cytaty dotyczace mojej osoby. Sa takowe.
            Rozmawiamy o Miloszu nie o Tobie na ile sie orientuje jesli chcesz wstaw je sam
            nawet nie wiem kim jestes i mowiac szczerze nie interesuje mnie to

> Szkoda, ze je pominoles.
            Jak uwazasz ze szkoda to wstaw je sam

> Szukaj dalej, powodzenia!!!
            Nie zamierzam niczego szukac zaraz ide spac dobrej nocy Ci zycze
    • storima Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 04.09.06, 01:44
      Slowa Czeslawa Milosza, okazuja sie zdaniami wizjonera. Tym bardziej , ze
      cytowane sa przez anglojezyczne media.
      Kto zna j. angielski ten zrozumie.
      Kto zna jezyk polski pojmie.
      Jedyna rzecz ktora Czeslaw Milosz rozpracowal po angielsku jest jego napisana
      Historia Literatury Polskiej. Gombrowicz byl nia zachwycony. Trzymal sobie ja
      przy lozku.
      Wszystko inne Milosz , tworczo, pisal po polsku.
    • storima Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 04.09.06, 01:54
      Na pytanie:
      Skad znam detale?
      Z moich rozmow z Czeslawem Miloszem w Berkeley.
    • storima Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 04.09.06, 02:30
      Jest napisane czysto po polsku
      (owszem moje imie pojawia sie w wersji angielskiej)
      pojawia sie po jednak polsku.
      Z autentyczna polska ortografia.
      Radze sledzic dziela, zamiast wpisywac bzdurne cytaty z
      "Nowego Dziennika"
    • storima Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 04.09.06, 02:38
      "Nasz Dziennik"
      hołota,
      ktora stworzyla miedzynarodowa afere.
      Jak obecnie w sprawie Jacka Kuronia.
      • Gość: c12 Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia IP: *.realestate.net.pl 04.09.06, 10:15
        podpisuje/ kuron pokazal styl -którego zaden łże-polityk nigdy nie
        pokaze!!! dla jacka (*)(*)(*)
    • Gość: maksymiukjanusz Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 10:47
      jestem za, jak by więcej było takich jak Jacek Kuroń to może inaczej
      wyglądałaby nasz kraj dziś.
    • storima Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 04.09.06, 14:47
      "Abp Życiński życzył wychowawcom i uczniom, aby sięgali do pozytywnych wartości,
      umieli zauważać to, co dobre, i to, co zmieniło się na lepsze. Życzę, ażeby
      naszą odpowiedzią na to, co chore w polskich warunkach było tworzenie innego
      świata, żebyśmy ciągle umieli uwrażliwiać młodzież na piękno poezji Herberta, na
      odwagę świadectwa pokolenia Kuronia i jego kolegów, na to, co piękne,
      wartościowe i szlachetne, a co otrzymaliśmy w spadku po tamtych ludziach
      niezłomnych, którzy marzyli o wolnej Polsce - zaznaczył arcybiskup. (ap)"
      wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8488207&rfbawp=1157373718.783
      • storima Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 05.09.06, 21:57
        Gość portalu: mistral napisał(a):

> storima napisał:
        >
        > > Wstaw tam jeszcze cytaty dotyczace mojej osoby. Sa takowe.
        > Rozmawiamy o Miloszu nie o Tobie na ile sie orientuje jesli chcesz wstaw je sam
        > nawet nie wiem kim jestes i mowiac szczerze nie interesuje mnie to
        >
        > > Szkoda, ze je pominoles.
        > Jak uwazasz ze szkoda to wstaw je sam
        >
        > > Szukaj dalej, powodzenia!!!
        > Nie zamierzam niczego szukac zaraz ide spac dobrej nocy Ci zycze

Chodzi o to, abys sam poczytal Milosza, nie wyrywajac jego cytatow z kontekstu.
        Tak manipulowali polscy katolicy, ze sam Jan Pawel II musial interweniowac w
        obronie Czeslawa Milosza.

To, ze pisze do Ciebie ktos kto go dlugimi latami dobrze osobiscie poznal--to
        sprawa przypadku.

Pozdrawiam,
    • Gość: to ja A Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 22:04
      podpisuje
    • storima Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 06.09.06, 00:25
      Drogi Mister,k Ty masz prawo zapomniec, mnie jednak to niewypada:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=40907424&a=41090123
      • storima Re: Podpisz list w obronie pamięci Jacka Kuronia 06.09.06, 00:29
        storima napisał:

> Drogi Mister, Ty masz prawo zapomniec, mnie jednak to niewypada:
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=40907424&a=41090123

Wpis oczywiscie bez literowki. Stad powtorzony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka