Dodaj do ulubionych

Hakerzy... są wśród nas??

05.09.06, 20:58
Piszę pracę magisterską na temat przestępczości w sieci. Kim jest w Twojej
opinii haker? a może miałaś/eś okazję przekonać się na własnej skórze o
skutkach działalności jakiegos hakera lub crackera albo słyszałaś/eś o jakimś
ataku za pośrednictwem komputera w Częstochowie. Czekam na Wasze opinie.
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: HckWSL Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.06, 21:42
      :) Forum to chyba kiepskie miejsce :)
      • Gość: /// Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 10:28
        praca magisterska,ciekawy temat.proponuję skontaktować się z jednostką Policji w
        Cz-wie,która czyta i analizuje wpisy na forum.Oni dużo wiedzą i mają dużą
        wiedzę. Czy się podzielą wiadomościami dot.hakerstwa? myślę, że dla celów
        naukowych ,a tym samym prewencji pomogą.Powodzenia,pozdr.
        • agnezja_24 Re: Hakerzy... są wśród nas?? 10.09.06, 01:52
          Kontaktowałam się już - i to stanowi pierwszą część moich badań. Ten wątek na
          forum to próba poznania opini społeczeństwa lokalnego na temat hakerów. Również
          Twoja odpowiedź na mój post pomoże mi w podsumowaniu badań. Pozdrawiam! :)
          • Gość: Spec Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 22:28
            Ja kiedys gadalem na czacie na wp.pl-bluzgalem jakiegos typa, z tymczasowym
            nickiem-a po jakims czasie on nie wiem jak zaczal pisac za mnie pod moim
            nickiem-pisalem ja i on.Wyobrazcie sobie jakie to bylo zabawne-wiadomo co pisal
            jako "ja"-hehe
      • Gość: Adam Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 16:19
        Wejdz na www.helion.p i tam masz ksaizki o hakeringu ale cos mi tu smierdzi bo
        tylko głupek na forum pyta sie o hakerow
        • agnezja_24 Re: Hakerzy... są wśród nas?? 10.09.06, 01:44
          Chodzi mi o OPINIE na temat hakerów - o to,co TWOIM zdaniem oznacza słowo -
          "haker" Może źle sformułowałam pytanie... :)
          • independent-girl Re: Hakerzy... są wśród nas?? 10.09.06, 10:47
            Haker jest dla mnie osobą,która ma obsesję na punkcie komputerów,szczególnie na
            poszerzeaniu wiedzy i wykorzystywaniu jej do dogłębnego "grzebania" w zasobach
            sieci [trochę encyklopedycznie to zabrzmiało,ale to jest dla mnie definicja
            hakera]. Tego typu osób jest bardzo dużo, z moich obserwacji wynika,że
            zdecydowanie przeważają wśród nich mężczyźni i młodzi chłopcy :) Czy któryś z
            moich z moich znajomych hakerów trudni się crackerstwem? Nie wiem :))) Bo nawet
            jeśli to robi,to raczej nie chwaliłby się tym na prawo i lewo :)
        • Gość: AS Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 08:24
          Czytać nie umiesz??? Pisze przecież że potrzebuje do pracy mgr ... pewnie
          jakieś badania. Jak nie wiesz co to jest praca mgr to się nie odzywaj i nie
          wyzywaj ludzi od głupków ...
      • agnezja_24 Re: Hakerzy... są wśród nas?? 10.09.06, 01:46
        Nie szukam hakerów:) chcę tylko poznać opinie przeciętnych, statystycznych
        Kowalskich na temat hakerów.
    • Gość: ! Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: 195.116.125.* 06.09.06, 15:49
      Myślę, że prawidziwe i udokumentowane włamania ma nasza KMP.
      Z prasy można było wielokrotnie dowiedzieć się o sukcesach naszych stróżów prawa
      w tej materii.
      Zapytać warto ...
      • Gość: dsgdsg Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: 85.195.123.* 06.09.06, 15:58
        :)
      • agnezja_24 Re: Hakerzy... są wśród nas?? 11.09.06, 20:29
        Dzięki za radę, ale widzisz... sęk w tym, że pytam Ciebie:) masz coś do
        powiedzenia na ten temat? Pozdrawiam!
    • Gość: SoR Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.trustnet.pl 06.09.06, 18:15
      Muszę stanowczo zaprotestować przeciwko używaniu terminu haker (z ang. hacker)
      do określania przestępców komputerowych. Swoją pracę zacznij od zrozumienia
      terminów i tego, o czym chcesz pisać. Aby poznać bliżej całą ideę hakerstwa
      polecam książkę "W obronie wolności" autorstwa S. Williamsa (dostępną w sieci za
      darmo na stronie helion.pl gdyż została wydana na licencji GNU FDL).
      • agnezja_24 Re: Hakerzy... są wśród nas?? 10.09.06, 02:00
        Super! widzę, że się orientujesz:) Dzięki za informację o książce - z tą akurat
        nie miałam jeszcze do czynienia. Ale do badań najbardziej potrzebne mi są opinie
        respondentów na temat hakerów i włamań - dlatego o to pytam:) Jeśli możesz
        napisz coś na ten temat! Pozdrawiam!
        • Gość: SoR Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.trustnet.pl 10.09.06, 14:04
          Nie wiem do kiedy musisz napisać swoją pracę, ale możesz przyjść na spotkania
          Częstochowskiej Grupy Użytkowników Linuksa (informacje o spotkaniach można
          będzie znaleźć na stronie: czlug.icis.pcz.pl) i poznać opinię ludzi,
          którzy interesują się szeroko pojętą informatyką oraz możesz przygotować ankietę
          którą możnaby przeprowadzić po wykładzie, jakie prowadzimy. Niestety media
          zrobiły z prawidłowego pojęcia hacker:
          pl.wikipedia.org/wiki/Haker_%28slang_komputerowy%29 osobę złą, która jest
          wielkim zagrożeniem:
          pl.wikipedia.org/wiki/Haker_%28bezpiecze%C5%84stwo_komputerowe%29
          • Gość: Marta Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 14:36
            Haker według mnie, to ktoś kto świetnie zna się na komputerach i
            oprogramowaniach różnego rodzaju. To osoba, która potrafi włamać się do
            systemów operacyjnych wielkich korporacji, policji itp.
            A czy słyszałam o kimś takim? jakiś czas temu ktoś przesyłał wirusa używając
            programu gadu gadu...
            • Gość: SoR Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.trustnet.pl 10.09.06, 16:29
              Osoba, która wysyła Ci wirusa poprzez gadu-gadu z pewnością hackerem nie jest :>
              • Gość: Marta Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 17:01
                a na jakiej podstawie tak uważasz?
                • Gość: hehe Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.sc.czest.pl 10.09.06, 17:20
                  hehe...temat dobry...haker, hym? to chyba taki koles, co sobie siedzi w kafejce, badz w domku, jezeli juz jest taki obcykany, i sobie mysli "hym, ciekawe czy jestem, az tak dobry, ze podmienic stronke wp" no i sobie zaczyna kabinowac i dzialac. czasem cos sobie napisze c, javie, c++ albo w jakims innym ustrojstwie... no i jak juz sobie cos napisze,to uw cos, dziala na ogolnie pojeta nie korzysc, a na jego korzysc, badz to materialna badz tylko pozostaje mu satysfakcja...pozdro
                  • harry1983 Re: Hakerzy... są wśród nas?? 10.09.06, 17:25
                    Masz na myśli Hackera, czy hakera ?
                    A może chakera ?

Dwie (trzy) różne rzeczy, pisanie pracy proponuję zacząć od rozróżnienia tych trzech spraw.

Po drugie - jak już się dowiesz o czym chcesz pisać pracę, to odpowiedz sobie na pytanie - czy ktoś, kto jest hackerem, przyzna się do tego na forum ?

Żeby rozwiać wątpliwości - nie ma nic złośliwego w moim poście.
                    Pozdrawiam
                    • agnezja_24 Re: Hakerzy... są wśród nas?? 10.09.06, 23:22
                      Na przyszłość harry1983 - radzę czytać uważniej :)

Jeśli - w Twojej opinii - są to trzy różne definicje to może się podzielisz ze
                      mną swoimi przemyśleniami? Chociaż, nie wiem jak Ty, ale z określeniem "chakera"
                      przez "ch" nie spotkałam się w żadnej literaturze - no ale Ty być może tak... :)

PS. To też nie było złośliwe ;) Pozdrawiam
                      • harry1983 Re: Hakerzy... są wśród nas?? 11.09.06, 19:15
                        agnezja_24 napisała:

> Na przyszłość harry1983 - radzę czytać uważniej :)
                        >
                        > Jeśli - w Twojej opinii - są to trzy różne definicje to może się podzielisz ze
                        > mną swoimi przemyśleniami? Chociaż, nie wiem jak Ty, ale z określeniem "chakera
                        > "
                        > przez "ch" nie spotkałam się w żadnej literaturze - no ale Ty być może tak... :
                        > )
                        >
                        > PS. To też nie było złośliwe ;) Pozdrawiam

Spoko, już tłumaczę :)
                        To nie sa moje przemyślenia, tylko opinie ludzi - obeznanych z tematem, których osobiście nie znam ani ja, ani sądzę, że nikt na tym forum.
                        Ścisłe pseudonimy, zero danych o osobie.
                        Sądząc z lektury coniektórych stron www to dosyć konkretni goście (przynajmniej parę lat temu, teraz to nie mam pojęcia)

1) Hacker - tak jak to już wyjaśnił ktoś wcześniej - cichy, skromny, nikt nic nie wie o jego umiejętnościach, nie chwali się, nie szpanuje tym - robi to dla siebie. Celem jego działalności jest wiedza i tylko wiedza. O jego akcjach wiedzą ludzie, którzy robią to co on, i w jakiś tam sposób się kontaktują.

2) Haker - różnie się spotykałem - albo spolszczenie powyższego, albo Hacker w znaczeniu negatywnym - tzn. taki, który swoją wiedzę wykorzystuje do np. okradania ludzi - z kont bankowych, kart kredytowych itd. Taki panuje stereotyp, że Hacker to przestępca, zresztą mylnie - ale "Haker" w polsce - raczej spolszczenie.

3) Chaker (czasem nazywany także lamerem, ale to raczej za granicą, chociaż to też nie do końca trafne określenie, u nas czasem używa się określenia "idiota") - polskie określenie na człowieka, który naprawdę wie nie wiele, ale dookoła opowiada, co to nie on - jego wiedza sprowadza się do tego, że np zmienił komuś hasło i cieszy sie z tego jak dziecko, nie wiedząc, że Hacker nigdy nie zostawia po swojej działalności żadnych śladów (przynajmniej takich, po których widać, że było włamanie).

W literaturze się nie spotkasz, a jeżeli już, to rzadko - mało kto ze środowiska pisze na ten temat książki, bo to jest wiedza, którą z wiadomych względów ludzie się niezbyt chętnie dzielą - na specjalistycznych forach tak, ale wątpie, aby zwykły człowiek takie znalazł, a nawet gdyby, to hasła nie dostanie.

Polecam przeczytanie paru e-zinów, mimo, że dla normalnego człowieka większość jest niezrozumiała - kiedyś dawno wpadły mi w ręce takie ziny, FAQ-i pisane przez ludzi ze środowiska, ciekawe rzeczy tam były, ale 95% przekraczała moją wiedzę nt. komputera - to już po prostu trzeba mieć naprawdę fioła na tym punkcie, i robić to od lat - te materiały były dla Hackerów i Phreakerów - sądzę, że z tym określeniem pewnie też się spotkałaś.

Chcesz, to Ci podeślę mailem, ale nie obiecuję, że to znajdę, bo to dosyć stare rzeczy są, a co za tym idzie właściwie w 100% już nieaktualne - bo ktoś już naprawił dziury, które były w użyciu. (datowane były chyba na 1997-98 rok)

Pozdrawiam.
                • Gość: marcin_r Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.21.pl 10.09.06, 18:08
                  Marto poczytaj sobie to pl.wikipedia.org/wiki/Haker_(slang_komputerowy)
                  ze szczególnym uwzględnieniem rozdziału "Słowo haker w mediach".
                  Hacker to osoba, mająca dużą wiedzę nt. komputerów i specjalizująca się w
                  jakiejś wąskiej działce informatyki (nie da się być dobrym we wszystkim), która
                  cały czas się uczy nowych rzeczy. Dlatego hackerem może być Twój 17 letni brat,
                  którym mimo złych wyników w nauce ma większą wiedzę od niejednego studenta
                  informatyki albo zawalający egzaminy student informatyki, który na pierwszy rzut
                  oka jest słaby. Oczywiście hackerem też może być doktor nauk informatycznych,
                  np. twórcy języka ANSI C, systemu Linux, ale mogę się założyć, że gdybyś spytała
                  o ich wyniki w nauce to na pewno w większości byli dobrzy z jednej działki, a
                  drugą w jakimś stopniu "zawalali", bo ich zwyczajnie nie interesowała.
                  W wypowiedzi o gg mylisz hackera, którego celem _nigdy_ nie jest niszczenie
                  danych i szkodzenie użytkownikom z dzieciakami (script kiddies), które ściągnęły
                  pierwszy lepszy exploit i bawiących się (takie małpki raczej niż ludzie
                  cokolwiek umiejący).
                  I ostatnia sprawa - hacker na pewno nie rozgłasza na lewo i prawo, że nim jest.
                  To nie słowa o nim mówią, ale czyny. To nie on sobie nadaje ten tytuł, ale
                  środowisko go takim uznaje. I na pewno nie rozwija się i uczestniczy w
                  społeczności hackerów tylko dlatego, aby otrzymać ten zasczytny tytuł. Jego
                  celem jest wiedza, a tytuły go nie interesują. To tak jak człowiek z charyzmą -
                  albo się ją ma lub nie i to nie on sam o tym decyduje tylko inni.
                  • independent-girl Re: Hakerzy... są wśród nas?? 10.09.06, 18:11
                    I dlatego właśnie lubię Marcinów :))))) ;-) Baardzo mi się podoba ta wypowiedź :)

Pozdrawiam :)
                  • Gość: SoR Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.trustnet.pl 10.09.06, 18:39
                    I z tą opinią się w pełni zgodzę ;-) Swoją drogą ESR napisał kiedyś zabawny twór
                    pt.: "How to be a hacker HOWTO", gdzieś nawet jest w sieci polskie tłumaczenie.
              • yanoooosh Re: Hakerzy... są wśród nas?? 10.09.06, 17:50
                Gość portalu: SoR napisał(a):

> Osoba, która wysyła Ci wirusa poprzez gadu-gadu z pewnością hackerem nie jest :
                > >

no taka osoba nazywa sie debilem
                • yanoooosh Re: Hakerzy... są wśród nas?? 10.09.06, 17:52
                  I to wygladalo tak ze nie przez gg tylko wysylal linki przez gg
                  na ktore dany pacjent sam wchodzil i ziuuuuuu trzeba robic format
                  a mowila mamusia nie gadaj z nieznajomymi:P:P:P:P:P
    • Gość: h4k3r Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.inds.pl 10.09.06, 21:21
      j4 j3st3m h4ck3r3m - h4k3ruj3 dz13ń 1 n0c - wcz0r4j zh4czył3m sw0j3g0 k0mp4 a
      jutr0 zh4cz3 twój - z0b4czysz !
      • agnezja_24 Re: Hakerzy... są wśród nas?? 10.09.06, 23:14
        zh4k3r0w4n1e m0j3g0 k0mp4 to - z całym szacunkiem - żaden wyczyn. Ale to tylko
        m0j3 skr0mn3 zd4n13 ;) Wg mnie nie jesteś tym, za kogo się podajesz. Pozdr. :)
      • agnezja_24 Re: Hakerzy... są wśród nas?? 11.09.06, 07:56
        Heh... ale gdzieś już widziałam ten tekst... ;)
      • Gość: xxl Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 08:27
        Nie jesteś hakerem, jesteś PoKeMoNeM!!
        ghunter.info/
    • Gość: j Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 14:45
      juzik
    • agnezja_24 Re: Hakerzy... są wśród nas?? 15.09.06, 16:19
      W dalszym ciągu czekam na Wasze opinie ;)) Liczy się dla mnie każdy głos :)
      • Gość: jmjjjj Re: Hakerzy... są wśród nas?? IP: *.radom.pl 26.11.06, 22:28
        ja glosuje na pis -tak pis gora

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka