Dodaj do ulubionych

Będzie praca dla odlewników

15.09.06, 22:41
100 odlewników?? Raczej się nie uda. W Cz-wie brakuje spawaczy, szwaczek,
ślusarzy ... a co dopiero setka odlewnków.
Obserwuj wątek
    • Gość: PIKACZU Będzie praca dla odlewników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 23:14
      DAMY RADE JESTEM ODLEWNIKIEM :p
    • Gość: wheiu Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 08:19
      mieszkam przy ul.Mirowskiej, już teraz jak za czasów komuny.....
      o godzinie 23, wspierające ekologię elektrofiltry huty, robią sobie przerwę
      gdzieś do trzeciej nad ranem, smród teki jak w dawnych "dobrych" czasach. Latem
      w nocy trzeba było spać przy zamkniętych oknach. Ochrona środowiska jak
      kontroluje to chyba tylko w godzinach pracy, od 8-16 (albo coś obok tego). Huta
      to takie ustrojstwo że pracuje całą dobę, elektrofiltry powinny działać całą
      dobę, a tak nie jest.
      A teraz wzbogaci się nasz krajobraz, naszą "bramę do Jury" odlewnią żeliwa,
      ci pewnie mają wszystkie uzgodnienia, a szczególnie z ochroną środowiska,
      ekologami, itp. i posiadają najlepsze elektrofiltry pod słońcem, pracujące przez
      cały czas funkcjonowania zakładu.
      Zainwestujmy w przemysł, szczególnie ciężki, im cięższy tym lepszy !!!!!!!!!
    • Gość: tolek Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.trustnet.pl 16.09.06, 08:26
      jednak gazeta wyborcza to szmatławiec, dlaczego nic nie pisze o tym co sie
      działo w firmie Krater zanim wszedł tam syndykt, ta firma to manufaktura rodem
      z XIX wieku, to był chyba jedyny zakład w czwie gdzie mozna było się zatrudnić,
      może by tak coś napisać o warunkach pracy o przestrzeganiu BHP, i o zarobkach -
      gdzie za przerzucenie kilku ton zeliwa dziennie dostawało sie ok.700zł, o tym
      że często pracowało się po 16 godzin np, po nocy zostawało sie na pierwsza
      zmiane, i nikt sie tym nie przejmowal ze czlowiek ledwo stoi na nogach, o tym
      ze zadko byly na czas pieniazki, ze w 30 stopniowy upale na zewnatrz bo w hali
      bylo znacznie wiecej brakowalo picia, o tym ze na kilka metrow na hali nie bylo
      nic widac takie bylo zapylenie -
    • Gość: tolek Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.trustnet.pl 16.09.06, 08:55
      i jeszce jedno - jak to sie działo że wszystkie słuzby kontrolujące np.PIP, nie
      widzialy tych zaniedban, moze nie chcialy widziec,
      • Gość: fg Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 13:47
        Zapomniałeś ,że PIP jest tak samo ślepa jak Temida? Jednakowo traktuje łotra,
        który zatrudnia na 1/4 etatu , a ludzie pracują po 12 h na dobe z solidną firmą
        odprowadzającą należyte składki za pracownika. Może czyta to ktoś z PIP i się
        wypowie?
    • Gość: xx Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.icis.pcz.pl 16.09.06, 09:27
      I jest okolo 15 % bezrobocie w Czestochowie.

W Polsce te procenty bezrobocia to w duzej mierze fikcja.

Brakuje juz nie po prostu miejsc pracy - brakuje ATRAKCYKNYCH miejsc pracy -
      mam na mysli place, warunki itd.

Spry wplyw ma tez niezgodnosc wyksztalcenia z potrzebami rynku.
      • dudi_82 Re: Będzie praca dla odlewników 16.09.06, 11:04
        Może i jest 15% bezrobocia. Ale gdyby z tych 15% wywalić:
        - nierobów, którzy pracować po prostu nie chcą,
        - rencistów, którzy mając rentę prace olewają bo po co pracować skoro za leżenie
        w domu też płacą,
        - i tych, co narzekają że nie mają co jeść a na ofertę pracy za 600zł na rękę
        odpowiadają "za tyle to mi się nie opłaca z łóżka wstawać".
        To bezrobocie wynosiłoby może z 5%.

PIKACZU – no to jeszcze 99 odlewników i możemy mówić o sukcesie :).
        • Gość: qwe Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.net 16.09.06, 15:06
          Za 600 faktyczni sie nieopłaca.Lepiej dostać rente alkocholową i dokombinować z
          5 stuwek na czarno,same plusy pewna kasa co miesiąc i nie trzeba co rano sie
          zrywać oświcie.I taki jest tok rozumowania wielu kolesi,którzy stoją pod
          sklepem przy moim bloku.Nieraz mnie wyśmiewali ,,zapier.. w soboty,niedziele
          idż na odwyk i rente masz co ci zależy przyśfirować"Czasem myśle,żę mają racje.
    • pierwiastekx Re: Będzie praca dla odlewników 16.09.06, 11:40
      nie chcę marudzić, ale gdybym miał rodzinę na utrzymaniu i miałbym dosatć etat
      za 600 zł na rękę, to też bym podziękował...za 600 zł to badzo niewiele na
      kilka osób...nie dziwcie się więc, że ludzie nie garną się do takiej pracy i
      wolą "tyrać na czarno", lub po prostu wyjechać...
      • Gość: gość Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 12:46
        A ja jestem ciekaw czy założą filtry na kominy. Bo brud z tej odlewni taki
        leciał że szok.
        • Gość: qwe Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.net 16.09.06, 15:08
          Założą przy odbiorze,a nocą będzie pachniało
          • Gość: fghssgfhsfg Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 17:53
            będzie śmierdziału jak za komuny, czasami myślę że my w tej komunie nadal jesteśmy
      • dudi_82 Re: Będzie praca dla odlewników 17.09.06, 11:23
        Jeśli masz rodzine, i na lewo zarobisz więcej niż 600zł to rozumiem, że do pracy
        za 600 się nie garniesz. Ale ja niemal codziennie słysze od ludzi lamenty, że
        pracy nie ma, że nie mają co jeść, że dzieci do szkoły trzeba wysłać a nie ma za
        co ... a jak się im UCZCIWĄ pracę za 600zł zaproponuje to teksty "łeee za tyle,
        to nie dziękuje". No to ja czegoś na tym świecie nie rozumiem. Lepsze marne 600
        czy głodujące dzieci?
        • Gość: kolo Re: Będzie praca dla odlewników IP: 80.54.168.* 17.09.06, 11:26
          a gdzie beda potrzebowac tych odlewnikow do jakiej firmy
        • Gość: Elżbieta Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.06, 11:52
          600 zł ważne to prawda ale pomyśl ile z tych pieniędzy wydasz ..na bilet ,na
          odzież ,na buty i chleb choćby suchy do pracy.To 600 zł to nie pensja to
          jałmużna, to ochłap. Szacunek trzeba mieć nawet do siebie Praca w odlewni to
          ciążka praca a więc zarobki powinny ja rekompensować Kapitalizm XIX wieczny
          powiniem odejść Rozumiem że pracodawca chce miec jak największe zyski ale
          wykorzystywanie biedy ludzkiej po to żeby płacić minimum za prace maximum to
          wykorzystywanie sytuacji na rynku pracy.Na szczęście wielu pracowników to
          zrozumiało, wyjechało i wie że pracuje i zarabia.Czy u nas to kiedyś nastąpi
          zobaczymy!
          • Gość: xx Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.icis.pcz.pl 17.09.06, 12:52
            Mam nadzieje (tak mysle) ze w tej odlewni nie proponuje sie 600 zl na reke.
            • Gość: Elżbieta Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.06, 16:03
              Ja też mam taką nadzieję .Tym bardziej że nawet pracownicy fizyczni świetnie
              liczą,mają poczucie własnej wartości i nie jest o dobrych pracowników wcale tak
              łatwo.
              A jak sie przyjmuje ludzi za minmum to trzeba liczyc na ciągłą rotacje w
              zatrudnieniu,brak jakichkolwik więzi z zakładem a przez to wydajnosc o połowę
              mniejeszą I tak koło sie kęci A co będzie w tej Odlewni to zobaczymy W końcu
              na wynikach pracy najbardziej zależy właścicielowi.
        • Gość: m Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.prenet.pl 17.09.06, 11:54
          praca jest ale wlasnei za te 650zl, z tego ciezko cokolwiek zrobic - po
          zaplaceniu rachunkow typu: mieszkanie 300 (kawalerka moze troche taniej -
          200zl?), prad/gaz 100(srednio), telefon: 50 (tpsa- nawet wiecej jak gdzies
          dzwonisz lub komorka zeby odbierac/dzwonic szukajac pracy), Abonament tv 15zl
          (hihi).
          To jest takie chyba absolutne minimum, a kosztuje jakies 500zl - czy za te 150zl
          da sie przewegetowac chociazby ?? Jezeli jestes "na swoim" to watpie, jezeli
          mieszkasz z kims kto doklada do rachunkow to owszem. A nie bralem pod uwage np
          takiego czegos jak kupno butow/ubran itp "drobnostek" koniecznych do przezycia.
          Co wiecej sproboj sobie kupic cokolwiek (chocby mebel do mieszkania) - jak dla
          mnie to jest uwlaczajace pracowac 180h w miesiacu za takie pieniadze.

Dlatego dudi nie do konca sie z toba zgodze, bo nawet za te 600zl sibei nie
          wykarmisz nie mowiac o dzieciach, nie dziwiw sie ludziom, ze robia na czarno,
          pobieraja zasilki itp. Bo jak patrze na pasek co miesiac to mnie krew zalewa ile
          mi panstwo kradnie pieniedzy, ciekawe czy jak dotrwam do tej emerytury to mi
          chociaz beda oddawali te 700zl ktore mi zabieraja (prognozy sa takie, ze
          bedziemy brali po 500-600 zl emerytury).
          • Gość: Dog Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.net 17.09.06, 12:38
            Dolicz jeszcze wydatki na leczenie po kilku latach pracy w odlewni
            • Gość: m Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.prenet.pl 17.09.06, 12:48
              strach doliczyc cokolwiek bo wychodza liczby ujemne,.
          • dudi_82 Re: Będzie praca dla odlewników 17.09.06, 14:24
            Ludzie czy wy zatraciliście na zawsze umiejętność czytania ze zrozumieniem?? Czy
            Wy zawsze musicie z wypowiedzi ludzi wyczytywać słowa, których oni nie napisali?
            Czy ja napisałem, że w odlewni proponują 600zł?? Nie wypowiadam się na temat
            zarobków w tej odlewni bo pojęcia nie mam jakie będą! Czy ja napisałem, że 600zł
            to godne wynagrodzenie? Czy ja powiedziałem, że dziwie się ludziom, że wolą na
            lewo pracować? NIE ... napisałem jedynie, że chyba lepiej mieć 600zł niż nie
            mieć nic (mówię o ludziach, którzy nie mają zasiłków ani lewych zarobków). Fakt,
            600zł wystarczy tylko na bilet, buty i opłaty za mieszkanie ale przynajmniej
            masz na to. Siedząc w domu na buty i czynsz nie zarobisz! Dlatego powtarzam, że
            nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy nie mają żadnych zarobków,
            mówią że nie mają na buty dla dzieci a na 600zł mówią „phi – mało”. A na co
            dzień mam styczność z takimi tekstami. Mało? No to siedź w domu i czekaj na cud
            albo nadejście komornika, który wywali Cię z mieszkania.
            Codziennie słucham lamentów ludzi, że na chleb nie mają (bo nie mają lewych
            zarobków ani zasiłków) a odmawiają podjęcia banalnej pracy, 7-8h dziennie 5 dni
            w tygodniu, za którą sami nie daliby więcej niż 600zł!
            • Gość: Ewa Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.06, 15:57
              Bo oprócz tego że mają świadomość byle jakości swojego życia ,mają świadomość
              pazerności, chciwości,nieuczciwośći kogoś kto jest praco - dawcą ale kto nie
              jest płatnikim za pracę. Kogoś kto jak pijawka wyśśie,wykorzysta,upokorzy,i
              wyrzuci jak śmiecia.I tu jest problem godnej pracy, rzetelnej,uczciwej ale i
              płacy.Dlatego takim wzięciem ciesz się praca w gospodarce uspołecznionej bo
              choć płace mniejsze to ZUS zapłacony i jakieś prawo istnieje.
    • Gość: dan Re: Będzie praca dla odlewników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 11:24
      wole na czarno motać hajs kto za 600zł pojdzie przyjmowac taka dawke metali
      ciezkich wypalic sie po kilkudziesieciu latach i miec problemy ze zdrowiem, ta
      praca za tyle jest chora kazdy woli siedziec w domu i nie isc do takiej roboty
      (śmiech)
    • Gość: jasiu... Następni potrzebują odlewników? IP: 212.160.86.* 18.09.06, 12:01
      ogłoszenie z 11 września GW:

ogloszenia.pracagazeta.pl/texis/jobsearch/details.html?id=4504fdbf48b500&q=cnc&qField=Title&qCity=Cz%C4%99stochowa&qSort=npnp&qMatch=all&pp=20&view=2&page=1
      OPERATOR MASZYN ODLEWNICZYCH
      (piece, stacja przerobu mas, formiernia, rdzeniarnia)
      Odlewnia w Dąbrowie Górniczej (kod: ODL 09/06)

Nie sądzę, żeby w tej rywalizacji o pracowników akurat firma BREMBO przegrała.
      Mimo konieczności dowożenia do Dąbrowy Górniczej, chyba to korzystniejsza
      oferta. Poza tym nie ma się czym zachwycać. Pamiętam Disamatica (wycieczka z
      Politechniki, oj dawno temu), kratę do wybijania odlewów. Szkoda, że autor
      artykułu nie pisze, co się od tamtych czasów zmieniło. A była to praca potwornie
      ciężka, w nieludzko trudnych warunkach (gorąco, hałas, wibracje, zapylenie,
      wyziewy). Może warto wrócić do tematu i opisać jakie warunki oferuje w tej
      chwili zmodernizowany (?) zakład. Bo jeśli takie jak wówczas, to nie sądzę, żeby
      ludzie garnęli się do takiej pracy.

Czekamy na rozszerzenie tematu, czy rzeczywiście jest się czym zachwycać?
    • Gość: t_gawron Będzie praca dla odlewników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 21:49
      za 600 na 3 zmiany ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka