Dodaj do ulubionych

Program tanie państwo w Lublińcu.

14.11.06, 11:08
Mam pytanie do rządzących w kraju socjalistów z PiS i LPRu. Czy rozbudowa
Urzędu Skarbowego w Lublińcu jest kolejnym punktem realizacji programu tanie
państwo? Przecież za tą inwestycję zapłacimy z własnych kieszeni, a miało być
ograniczanie wydatków na administrację. Dlaczego pismeni nas oszukują i
wyciągają z naszych kieszeni coraz więcej? Program tanie państwo to zwyczajne
kłamstwo, a najlepszym dowodem na to jest przykład naszego Urzędu Skarbowego.
Obserwuj wątek
    • brazylion3 Re: Program tanie państwo w Lublińcu. 14.11.06, 12:20
      tanie państwo...tylko na papierze, powstanie CBA itd. upolitycznianie administracji i samorządów
      • miska_co Re: Program tanie państwo w Lublińcu. 14.11.06, 17:30
        Trzeba było nie głosowac na PiS, ale to dobrze ze jest budowany nowy Urząd
        Skarbowy
    • crux_l-c Re: Program tanie państwo w Lublińcu. 14.11.06, 17:30
      W sumie to rozbudowa Urzędu Skarbowego była zapowiadana od dawna
      • izaak_hilarowicz Re: Program tanie państwo w Lublińcu. 14.11.06, 21:01
        To nie znaczy że należy rezygnować z obietnic przedwyborczych. Czyli m.in.
        zmniejszenie wydatków na adminmistrację, a tutaj wychodzi na to że jest
        dokładnie odwrotnie. Będzie piękny gmach z nowoczesnymi biurami, a pieniędzy w
        portfelach podatników coraz mniej, chyba nie o to chodzi.A zapłacimy za ten
        gmach my w zwiększonej akcyzie na paliwa, olej opałowy, gaz i piwo.A to
        przecież nie koniec, ponieważ nic w ekonomii nie jest za darmo.
        • crux_l-c Re: Program tanie państwo w Lublińcu. 15.11.06, 18:57
          No ta ale Skarbówka jest budowana z kasy uni
          • izaak_hilarowicz Re: Program tanie państwo w Lublińcu. 15.11.06, 23:07
            Być może tego nie wiem. A jak myślisz skąd Unia ma kasę, czy nie przypadkiem ze
            składek państw członkowskich. Jak dotychczas wykorzystujemy około 4% funduszy
            unijnych, czyli de facto jesteśmy płatnikami brutto tzn. że więcej wpłacamy niż
            dostajemy. Czy nie było by łatwiej zmniejszyć obciążenia podatnikom i
            zrezygnować z uiszczania okupu dla socjalistycznej Wspólnoty?
            • crux_l-c Re: Program tanie państwo w Lublińcu. 16.11.06, 06:51
              Tak masz racje, ale w L-cu jest potrzebny nowy urząd skarbowy, w takim razie
              wszystkie inwestycje idą z naszych kieszeni
              • izaak_hilarowicz Re: Program tanie państwo w Lublińcu. 17.11.06, 13:02
                Potrzebny? Do czego? Grabią nas wystarczająco w starym. Chyba tylko po to żeby
                urzędnicy siedzieli 8 godzin w ładnych pomieszczeniach, przy nowych biurkach i
                wypasionych kompach. Nic lepiej nie będzie tylko dlatego że ktoś wyrzuca nasze
                pieniądze, chyba tylko ta firma budowlana która się tym zajmuje skorzysta, bo
                zarobi.
                • crux_l-c Re: Program tanie państwo w Lublińcu. 17.11.06, 14:36
                  Ale bedziemy miec ładny budynek w parku obok UM:)
                  • izaak_hilarowicz Re: Program tanie państwo w Lublińcu. 17.11.06, 23:12
                    Słaby argument na wydanie kilku mln złotych.
    • scrooge16 Do Izaaka: dawno nie czytałem takiej głupoty 18.11.06, 21:23
      Te, Izaak, ty albo nie jesteś z Lublińca, albo powinieneś zaprzestać
      działalności głupiego gadanie na tym forum. Tak, tak. Chyba że masz problemy ze
      wzrokiem...

Budowa nowego budynku skarbówki jest koniecznością, bo ten obecny,
      nieremontowany od dawien dawna, zbyt mały jak na ośrodek miejski, jakim jest
      Lubliniec, za ciasny i niespełniający podstawowych norm.

Jeśli jeszcze tam nie byłeś, co jest bardzo prawdopodobne, to radzę się wybrać
      i skończyć tym samym głupie pieprzenie na ten temat.

A do cruxa powiem tylko tyle: jeśli sądzisz, że to tylko po to ta budowa, żeby
      było ładniej, to gratuluję. Płytkie jest twoje myślenie.

Ja zawsze uważam, że jak się na czymś nie zna to się nie powinno zabierać
      głosu. W naszym kraju na wielu szczeblach też są jełopy, co się nie znają, a
      chcą wszystko zmieniac i potem jest jak jest w tym kraju.
      • izaak_hilarowicz Re: Do Izaaka: dawno nie czytałem takiej głupoty 19.11.06, 10:47
        Uważam że budowa, a co za tym idzie wykładanie pieniążków jest sprzeczne z ideą
        państwa jako nocnego stróża(państwo minimum), której jestem zwolennikiem.
        Uważam że aparat administracyjny jest już nadto rozbudowany i o wiele za dużo
        już w tym momencie pochłania naszych dochodów, ale jeśli tobie jest dobrze z
        tym że 60 % twoich zarobków idzie do budżetu centralnego to w porządku.
        Piszę że 60 % ponieważ dodatkowe podatki płacimy kupując paliwa, żywność,
        gazety, książki, alkohole itd.
        • blaida Re: Do Izaaka: dawno nie czytałem takiej głupoty 19.11.06, 14:54
          Zgadzamsie ze scroogem
        • fizda Re: Do Izaaka: dawno nie czytałem takiej głupoty 19.11.06, 15:44
          Częściowo mogę się z Tobą zgodzić,co nie znaczy,że Urząd Skarbowy ma urzędować
          w tych klitkach.Wszystko ma swój początek i koniec.Ileś lat temu może spełniał
          jakieś tam warunki,ale jak na XXI wiek biednie wygląda.Z Twojego toku
          rozumowania wynika,że trzeba zwolnić część pracowników bo "aparat jest za
          bardzo rozbudowany".Pytam Ciebie i pana Korwina Mikke co zrobić z tymi ludżmi?
          czy wystarczy wbić wizę i niech spierniczają gdzieś bardzo daleko, bo EUROPA
          zaczyna sie dusić. Fakt 60%do budzetu to za duzo,połowa by wystarczyła i niech
          tam na górze nauczą się gospodarować i wydawać.Problem jest w tym, że w naszym
          miasteczku nie ma dobrego gospodarza i gdyby wszystkie pieniądze zostały u nas
          Lubliniec nie wyglądałby lepiej.Pozdrawiam.
          • scrooge16 No jasne 19.11.06, 18:07
            To, że będzie nowy urząd skarbowy to nie jest marnowanie kasy. Trzeba odróżnić
            potrzebne inwestycje od bubli. Bublem, inwestycją niepotrzebną jest budowa
            pałaców dla Narodowych Funduszów Zdrowia, a potem nie ma za co leczyć
            pacjentów. Inwestycja niepotrzebną są super agencje urzędów wojewódzkich, z
            których z rzadka któraś mieści się poza stolicą, bublem są zarobki urzędników i
            wszystkie odogodnienia dla nich.

Ale bublem nie jest konieczny remont Urzędu Skarbowego w Polsce. A panu
            Hilarowiczowi radzę jeszcze raz: panie, nie pisz pan bzdur, a zastanów się
            trzykrotnie. Pański idol tez mówi bez opamiętania i w każdym wywiadzie co
            innego. A po co to wszystko?
            • szkazu sCROOGE JET NAJGUPSZY 19.11.06, 20:50
              SCROOGE TO JAKIS PORÁBANY CWEL! nA WSZYSTKICH NAJEDA A SAM JEST NAJGUPSZY
              • fizda Re: sCROOGE JET NAJGUPSZY 19.11.06, 21:28
                szkazu, jak nie umiesz pisać to może najpierw do szkółki pobrać nauki a póżniej
                do kompa, coś sensownego napisać, bo jak narazie to tylko jeden wielki bełkot.
                Nie wiem czy po śląsku to artykułujesz czy po wiejsku a może Ty jesteś
                NAĆPANY?.Akcent taki masz jakbyś z Rusinowic był.
                najg Ł upszy --tak się pisze
                NAJEDA nie wiem o co Ci chodzi chyba NAJEŻDŻA
                Mam nadzieje,że jesteś płci męskiej,bo jak żeńskiej to pomyśle, że miske chcesz
                pobić w durnych postach.
                • blaida Re: sCROOGE JET NAJGUPSZY 19.11.06, 22:37
                  Niepotrzebie sie czeiasz fizdo bledow, wg mnie bledy na kompie sie nielicza,
                  tak samo ja w komorze:p
                  pzdr
                  • mussou • Re: sCROOGE JET NAJGUPSZY 19.11.06, 23:25
                    Blaida, widzę, że nie przykładałaś się do nauki - piszesz przeokropnie. O co ci
                    chodzi? O jaką komore? Miałaś w szkole zajęcia praktyczne?
                    wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=8607681&rfbawp=1163870937.131
                    • blaida • Re: sCROOGE JET NAJGUPSZY 20.11.06, 11:03
                      Pialam ze jestem za granica i na tymkompe nie ma polskich znakow,poza tym jestw
                      niewygodnym 'miejscu':P
                      • fizda • Re: sCROOGE JET NAJGUPSZY 20.11.06, 20:24
                        blaida napisała:

> Pialam ze jestem za granica i na tymkompe nie ma polskich znakow,poza tym
                        jestw
                        >
                        > niewygodnym 'miejscu':P

blaida TY nam tu nie piej tylko przyłóż się do pisania.Już w innym temacie
                        napisałem,żebyś NIE CIULAŁA bo są wszystkie litery.Jak napiszesz L zamiast Ł
                        zrozumiemy,ale jak zaczniesz gubić literki to znaczy,że piszesz niechlujnie.No
                        z tym niewygodnym miejscem to mie zaskoczylaś , to chyba w tej komórze co to o
                        niej pisałaś.
          • izaak_hilarowicz Re: Do Izaaka: dawno nie czytałem takiej głupoty 20.11.06, 21:57
            W Irlandii przeżywają boom gospodarczy właśnie dlatego że radykalnie obniżono
            podatki, zmniejszono obciążenia dla przedsiębiorców, uproszczono procedury.
            Ale żeby zmniejszyć podatki, należy drastycznie zmniejszyć wydatki budżetu
            państwa, który się nimi żywi. Właśnie żeby tego dokonać trzeba m.in. zredukować
            napompowaną administrację, jej wydatki i marnotrawstwo. Mechanizm jest
            generalnie jest prosty. Gdy państwo nadmiernie nie obciąża podatników ci są
            bardziej przedsiębiorczy. Wielu ludzi którzy pracują w US to ludzie z pewnością
            którzy marzą o tym aby pójść na swoje. Państwo nie musi im pomagać wystarczy
            aby nie przeszkadzało. Zapewne są to ludzie zdolni, wykształceni, znający
            języki i pragnący swoje siły spożytkować w inny sposób niż obciążając
            podatników pracując w nikomu niepotrzebnym kolejnym rządowym gmaszysku.
            W Irlandii pozwolono ludziom działać, nie męcząc ich jak to się dzieje u nas
            nadmiernym fiskalizmem. Natychmiast spadło bezrobocie, zwiększył się poziom
            życia, a nawet pojawiły się zagraniczne inwestycje. Także o to co zrobić z tymi
            ludźmi bym się nie martwił, tylko najpierw należy dać wszystkim szanse, nie
            dawać zasiłków tylko obniżać podatki, zlikwidować obowiązkowe składki ZUS.To
            właśnie droga wyznaczona przez Irlandię im się powiodło.Myślę że nam też może.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka