Dodaj do ulubionych

problem z poczta

IP: 212.87.244.* 16.12.06, 18:05
Witam mam pytanko zamowilem sobie towar na allegro ubezpieczony i przesylka
nie dotarla juz czekam drugi tydzien myslalem ze koles ktory mi sprzedawal
towar leci w jajo ale przeslal mi zdjecie potwierdzenia nadania paczki co ja
teraz mam z tym zrobic kto ma ochote odpisac na moj post to prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: jaga Re: problem z poczta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 20:05
      Ponieważ, sprzedaje na allegro troche wiem na temat działalności poczty i
      reklamacji. Pan i tak nic nie bedziesz mógł zrobić. To sprzedający musi udać
      się na poczte okazac dowód przeslania przesyłki, ewntualnie dowód potwierdzenia
      odbioru i ubezpieczenia(w zależności za co było płacone).Sprawa nie jest taka
      łatwa, ponieważ reklamacje można składać dopiero w terminie 14 dni od nadania
      przesyłki nawet jeśli byłby to priorytet(w tych 14 dniach nie bierze się pod
      uwage dni ustawowo wolnych od pracy np.niedziela,swieta, nie wiem jak jest z
      sobotą).Po tych 14 dniach sprzedawca udaje się na poczte i pisze reklamcje i
      skarge.Moge powiedziec,ze reklamcja w 90% bedzie uwzględniona bo przesyłka była
      ubezpieczona. Wiec rekompensate sprzedajacy uzyska,ale trzeba długo czekać

pozdrawiam
      Ponieważ pisze dosc chaotycznie jeśli Pan czegos nie rozumie prosze pytac
      • Gość: slawek Re: problem z poczta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 21:44
        mozesz mi powiedziec jak to jest z palceniem podatku na allegro placi sie od
        sumy 1tys zl ktora przkroczylem ale za sprzedaz jedenej rzeczy ktora tyle
        kosztuje czy za wiele i suma przekroczyla 1tys
        • Gość: jaga Re: problem z poczta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 22:59
          Nie wiem czy dobrze zrozumiałam pytanie, ale jeśli chodzi o podatek to jezeli
          sprzedajesz rzeczy uzywane nie płacisz podatku,te rzeczy musza być używane min 6
          miesięcy,a kwota jaką uzyskałes nie może być wyższa niz 1000 zł.Jeżeli kwota ta
          jest wyższa płacisz 2% podatku (np w przypadku sprzedaży samochodu). Jeżeli
          natomiast sprzedajesz nówki o okresie używania mniejszym niż 6 miesiecy wówczas
          płacisz normalnie Pit w zalezności o d towaru, który był wtedy sa różne stawki
          19% ,30% (dokładnie tych stawek nie jestem pewna)
    • Gość: jaga Re: problem z poczta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 20:26
      i jeszcze zapomniałam dodac.Możliwe,ze przedmiot jeszcze przyjdzie.Ostatnio też
      miałam mały problem z pocztą bo moja paczka wysłana priorytetem 4-ego grudnia
      doszła do mojego adresata (do Zakopanego)14 grudnia. Priorytet , szedł 10 dni.

Pozdrawiam i prosze czekać
    • Gość: bs Re: problem z poczta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.06, 20:42
      Też kiedyś miałam taki problem. Kupiłam na Allegro złoty łańcuszek o wartości
      500 zł..i nie doszedł. Sprzedający miał potwierdzenie nadania poczta poleconą.
      Trwało to w sumie ok. miesiąca.Doszłam z nim do porozumienia. Zwrócił mi
      pieniążki..a sam odzyskał tylko cześć (jakaś tam wielokrotność).
      Ponieważ dogadaliśmy się, to wystawiliśmy pozytywne komentarze.
      A ile przy tym biurokracji...To ja...musiałam pisać oświadczenie, że przesyłka
      nie doszła , hihihi
      Przecież na logikę, gdyby doszła, to mieliby potwierdzenie odbioru (polecony)
      Dziwne te przepisy mają...na poczcie.
    • Gość: marcin_r Re: problem z poczta IP: *.21.pl 16.12.06, 22:24
      Jeśli to było jeszcze w listopadzie to pamiętaj o strajkach listonoszy. Też
      kupiłem perfumy przez Allegro 25 listopada i dostałem dopiero wczoraj. Dzwoniłem
      do gościa zaniepokojony, a on mi odpowiedział, że część paczek, które wysyłał
      pod drodze zaginęły i będzie wysyłał jeszcze raz. Możesz też się przejść
      kontrolnie na pocztę, bo doświadczenie uczy, iż nie wszyscy listonosze przynoszą
      paczki, a jedynie wystawiają awizo lub nawet nie. Jeśli paczka zaginie to już Ci
      ktoś odpowiedział na temat procedury reklamacji i tego "nie przeskoczysz".
      Ogólnie doradzam mało nerwów w takich sprawach, a więcej spokoju i kontaktu ze
      sprzedającym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka