redakcja_czestochowa 18.12.06, 09:54 Gwiazda czy szpic - co wolicie mocować na szczycie choinki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Złygmunt Re: O wyższości gwiazdy nad szpicem lub odwrotnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 10:14 Krzyż oczywiście.pzdr:) , a tak serio to naprawde nieistotne jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gordon Re: O wyższości gwiazdy nad szpicem lub odwrotnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 10:21 szpic, świerk bez szpica to jak facet bez... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dori Re: O wyższości gwiazdy nad szpicem lub odwrotnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 10:29 Gwiazda, choinka ładniej wygląda. Ja osobiście nie cierpię szpiców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TTT Re: O wyższości gwiazdy nad szpicem lub odwrotnie IP: *.prio141.trustnet.pl 18.12.06, 10:57 u mnie jest aniolek :) Odpowiedz Link Zgłoś
arogancka_agrafka Re: O wyższości gwiazdy nad szpicem lub odwrotnie 18.12.06, 11:36 a u mnie diabełek :) A tak na poważnie to tylko i wyłącznie szpic i oczywiście słusznej wysokości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norbert Re: O wyższości gwiazdy nad szpicem lub odwrotnie IP: *.uni.lodz.pl 18.12.06, 15:41 u mniw zawsze był szpic chodziaz gwiazdka by mi chyba bardziej odpowiadała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: : )) Re: O wyższości gwiazdy nad szpicem lub odwrotnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 15:58 Droga Redakcjo. Ja nie będe miał ani gwiazdy, ani szpica, ale będe miał Aniołka. Odpowiedz Link Zgłoś
harry1983 Re: O wyższości gwiazdy nad szpicem lub odwrotnie 18.12.06, 16:51 Jak znam życie będzie szpic - zaraz wytłumaczę dlaczego : Gwiazda pięciokątna - kojarzy się z Armią Czerwoną, ta jest nierozerwalna ze Związkiem Radzieckim, a ten z kolei kojarzy się z komuną - komuna była bee a IV RP jest cacy, więc pięciokątnej gwiazdy nie będzie. Tym, którym pięciokątna gwiazda nie kojarzy się z Armią Czerwoną, pewnie kojarzy się z pentagramem - a ten nierozerwalnie z "szatanistami" czyli ludźmi od czarnych mszy i jedzenia kotów i ciężkiej muzyki (która nota bene w większości niewiele z tym ma wspólnego) - dla niektórych moherowych beretów jest to wcielenie zła, więc nie godzi się czegoś takiego wieszać na choince. Gwiazda sześciokątna - to gwiazda Dawida, czyli symbol żydowski - nasze pełne tolerancji i miłości do bliżniego, katolickie miasto nie może przecież mieć symbolu żydowskiego na choince symbolizującej katolickie święto. Najprawdopodobniej więc gwiazdy nie będzie - nie wiem, z czym niektórym kojarzy się szpic, więc może niech ktoś wyjaśni :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
independent-girl Re: O wyższości gwiazdy nad szpicem lub odwrotnie 18.12.06, 18:12 Szpic szpic szpic :D Hm...jak się zastanowię to nigdy nie było u mnie w domu gwiazdy,więc może dlatego tylko szpic widzę na swojej choince :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient tylko Gwiazdka IP: *.apus-net.pl 18.12.06, 20:56 Szpic nie ma racji bytu - Święta Bożego Narodzenia symbolizuje Gwiazda. Nie żaden tam komunistyczny szpic-pic :). Popularna Gwiazdka ma odniesienie do naszej tradycji - symbolizuje firmament (Niebo) na którym widnieje niedosiężnie ów symbol świąt. Per aspera ad astra czy tak jakoś po łacinie to szło. Szary, znojny rok wieńczony Gwiazdą Nadziei. Oczywiście, niektórzy "szaleńcy" nieopacznie w ten czas świąteczny obiecują wybrance, że gwiazdki gotowi przychylić. Czasem może zdarzyć się i tak, że gwiazdka chyli się majestatycznie ku patrzącej z uwielbieniem rodzinie - wówczas należy uciekać ( nie ma bowiem pewności czy to dowód Miłości wybrańca, czy też zwyczajny wpływ wiśniówki i słabego mocowania:) Szpic to pic -Świeta Bożego Narodzenia to czas łagodności, spokoju - a widział kto kiedy, żeby szpic symbolizował łagodność? Tylko Gwiazdka :) pozdrawiam klient PS. Niniejszym chciałbym wszystkich zaaferowanych tajemniczym przejściem z Olsztyna na Jasną Górę PRZEPROSIĆ za zmyłkę, jakiej się dopuściłem pod nickiem speleo :) Fakty i wydarzenia przytaczane przeze mnie nie miały miejsca w rzeczywistości. Cytowany płk. LWP Bogusław Lagier to zwyczajnie B.LAGIER :)) Chciałem tylko uświadomić niektórym jakie niebezpieczeństwa manipulacji czyhają na żądnych sensacji internautów. Niemniej jednak tym z Was, którzy ufnie poszli za zacytowaną linką na stronę Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego chciałbym podziękować. Z "niewyjaśnionych przyczyn" kilkanaście osób poczuło pragnienie zapoznania się z Narodową Strategią Rozwoju Kultury :)) Historia zatoczyła koło - nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło . Wesołych Świąt pracownikom Redakcji, forumowiczom oraz moim własnym przyjaciołom i współpracownikom pozdrawiam klient :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniołek Re: O wyższości gwiazdy nad szpicem lub odwrotnie IP: *.21.pl 18.12.06, 18:16 umnie zawsze był szpic ale chyba od 5 latek szpic został zastąpiony aniołkiem wyglada to tak jakby koniec chinki wchodził aniołkowi w odbytnice:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l- Re: O wyższości gwiazdy nad szpicem lub odwrotnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 18:19 A u mnie zazyczyli sobie gwiazdy w tym roku, i jest gwiazda ;) Sam nie wiem co wole... generalnie mi to wisi ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gagata Re: O wyższości gwiazdy nad szpicem lub odwrotnie IP: *.33.inds.pl 18.12.06, 20:00 Szpic. Od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paolo Re: O wyższości gwiazdy nad szpicem lub odwrotnie IP: 89.174.23.* 18.12.06, 20:11 ja nie przywiazuje wagi co wisi na szczycie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI kompromis:... IP: *.um.gov.pl 19.12.06, 09:10 ... szpic ozdobiony gwiazdką. Poniżej gołąbek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela Ozdoby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.06, 09:51 U mnie od zawsze był szpic. I tak też będzie w tym roku. Aniołka i gwiazdki mam na gałązkach choinki, która jest ubrana w wyroby tylko częstochowskiej produkcji - -firmy "Komozja". Życzę wszystkim odwiedzającym ten wątek spokojnych i rodzinnych Świąt oraz pomyślności w Nowym Roku. Redakcji samych dobrych wiadomości, udanych zdjęć i jak najmniej problemów z niesfornymi Forumowiczami. ************************* Wesołych Świąt. **************************** Odpowiedz Link Zgłoś
misiakilla a moze 2 czubki? 19.12.06, 10:01 poszukajmy genetycznie zmodyfikowanej choinki z 2 czubkami. Na jednej szpic na drugiej gwiazdka :) Odpowiedz Link Zgłoś
harry1983 Re: kompromis:... 19.12.06, 13:49 Gość portalu: I.LEŚNIKOWSKI napisał(a): > ... szpic ozdobiony gwiazdką. Poniżej gołąbek. Hehe, równowaga sił :D Odpowiedz Link Zgłoś