teeh 24.07.08, 13:03 Dziś ok. godz. 12 w okolicy al. Armii Krajowej znaleziono półrocznego goldena. Kontakt na e-mail: piasecka2@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarodziejka.0 Re: Znaleziono ok. półrocznego goldena 24.07.08, 23:30 Trzeba zrobic ogloszenia,powiadomic schronisko... Psiak musi byc ogloszony,moze ktos go szuka.A psy potrafia przejsc z jednej dzielnicy na druga wiec w poblizu by trzeba bylo porozwieszac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anulka Re: Znaleziono ok. półrocznego goldena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.08, 12:27 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pastel12 do autora ogłoszenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 13:05 Czy zapewniasz goldenowi dom , na czas poszukiwań?????????? Prosze odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teeh Re: do autora ogłoszenia IP: 83.19.54.* 25.07.08, 15:20 Piesek znalazł już dobry dom i jeśli własciciel się nie zgłosi, pozostanie tam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do autora Re: do autora ogłoszenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 16:13 za bardzo nie rozumiem , przecież pies posiada swojego właściciela i jak mógł znaleźć dom ,przecież ktoś go szuka . sorry nie znam cie ,ale jak można mówić o nowym domu przecież pies ma właściciela, proszę o odpowiedź, zapewne chcesz dobrze, ale wyszło nie za bardzo fajnie. pomysl o tamtym domu. Piszesz bardzo skromnie,ale jest pewien standard szukania własciciela. Mysle /moge sie mylic - za mało informacji/ /,ze postapiono pochopnie. Jezeli pies ma tatuaż jest mieniem wartościowym i nie należy go brać/ tak sobie/ bo można to uznać za zabranie mienia/. właściciel sie wkurzy. jeżeli tęskni za nim ktoś to tym bardziej. wiem ze pies jest rzeczą / w prawie/ale tez czuje. czy zrobiłeś wszystko by znaleźć właściciela: ogłoszenia ,fora, baza goldenów. Przeciez wystarczy sprawdzić w bazie :czyj to pies. Może pies ma chipa-należy ten chip u weterynarza sczytać. Musiał mieć coś co jest adresówka, albo inny znak. Golden jest sliczny i cudny jak jest mały ,ale to duzy pies /nawet i 40 kg/i wymagajacy duzo pracy, spacerów , przestrzeni . Co będzie jak obecny dom nie sprosta i okaże się ze pies gryzie wszystko, niszczy i nie daja sobie z nim rady /karma, weterynarz, badania to koszty/Golden jest wymagający nawet co do karmy. /Goldeny są podatne na dysplazje . co będzie gdy obecny właściciel o tym sie dowie-czy stać go na leczenie. ?. Nie myśl o mnie z nerwami ,ale czy słusznie postąpiono z tym psem . w środowisku goldeniarskim jest niedopuszczalne by znalezionego psa zabrać bez uprzedniego szukania właściciela, ale ty nie musisz o tym wiedzieć -dlatego ja o tym pisze. pozdrawiam -i proszę o odpowiedź - no chyba ze ten domek , o którym piszesz to tylko tzw. tymczas ,a wy robicie wszystko by właściciela prawowitego odnaleźć)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: do autora ogłoszenia IP: 85.202.144.* 25.07.08, 19:45 pies nie ma tatuażu ani chipa nie ma również żadnej adresówki . wszystko zostało sprawdzone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: do autora ogłoszenia IP: 85.202.148.* 25.07.08, 19:48 ja tez mam animal planet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oden Nie zniechęcać chętnych do opieki nad psem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.08, 21:02 Może ktoś pozbył się psa-jesli nie było na niego kupca np.? jeśli nie bylo nigdzie ogłoszen,że ktoś szuka tego psa ,można zakładać różne powody takiej sytuacji i dobrze się stalo,że znalazł się ktoś kto zaoopiekowal się tym młodym psem i by może zostanie tam na zawsze -i nie zniechęcaj tych ludzi do zatrzymania psa ,bo są chyba dorośli i wiedzą ,że opieka nad psem to nie tylko przyjemnośc ,ale i duży obowiązek oraz koszty-także...gdyby każdy posiadacz psa czy kota wpierw zawsze zakładal by same problemy i komplikacje ,wtedy dużo więcej zwierząt było by pozbawione domu i opieki i trafialo np.do schronisk albo błąkalo się latami jako bezdomne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pastel Re: Nie zniechęcać chętnych do opieki nad psem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.08, 21:28 masz racje jezeli tak argumentujesz. czyli taka argumentacja jaka teza. Nie było moim zamiarem zniechecac nikogo do opieki nad psem. Ale można tez przypuszczać,ze właściciele nie umieją szukać psa bo np.nie maja internetu i dlatego nie ogłaszają sie w sieci. poza tym należy dołożyć ,w przypadku znalazcy ,wszelkich starań co do poszukiwania właściciela. czyli kontakt ze schroniskiem -zgłoszenie znalezionego szukanie w bazie goldenów kontakt ze straża miejska-zgłoszenie wywieszenie ogłoszeń i wariant pesymistyczny: właściciel dowiedział sie ze goldi ma dysplazje -policzył i wyrzucił go na ulice bo go nie stac go na leczenie. Jezeli pies nie miał tatuazu to jest z lewej pseudohodowli ew. z hodowli domowej, jeżeli nie miał chipa- własciciele nie wiedzieli ,że nalezy psa zachipowac itd itd. co do ilosci obowiązków to nie nalezy owych obowiązków /w tym kosztów utrzymania psa/ minimalizować tylko po to by ludzie chcieli brac psy . Poniewaz sa to rzeczywiście kwoty duże i obowiązki duże /naturalnie pod warunkiem, ,ze właściciel psa wie o tym/ ,ze pies ma byc badany ,zaszczepiony odrobaczony , zabezpieczony przed kleszczami,wybiegany , wykapany, uszy czyste itd itd. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka.0 Re: Nie zniechęcać chętnych do opieki nad psem. 26.07.08, 11:43 Pierwsze co to powinien byc kontak ze schroniskiem.Pozniej wywieszenie ogloszen.Moze byc tak ze pies jest z zupelnie innej dzielnicy!Czasem psy wedruja wiele kilometrow.A tym bardziej ze to jak by nie bylo pies mysliwski... Sprawdzaliscie tatuaz w pachwinie/uchu? Watpie aby ktos takiego psa wyrzucil.Ja raczej sie z taka rasa wyrzucona nie spotkalam jeszcze. Wlasciciel do 2 lat ma prawo odzyskac psa wiec to nie jest przesadzone ze teraz nikt sie nie zglasza to pies jest wlasnoscia osoby co go znalazla. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka.0 Re: Nie zniechęcać chętnych do opieki nad psem. 26.07.08, 11:45 Pastel co masz na mysli mowiac pseudohodowla lub hodowla domowa?Pseudo to logiczne ale nie ma czegos takiego jak domowa hodowla.Kazdy pies rasowy=rodowodowy musi miec metryke i tatuaz.Wiec nawet jesli ktos ma jedna suke to po przegladzie jest tatuowanie szczeniakow. "domowa hodowla" czyli psy bez papierow to dla mnie to samo co pseudo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pastel Re: Nie zniechęcać chętnych do opieki nad psem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.08, 08:20 tak zgadzam sie z toba.ech pseudohodowle Odpowiedz Link Zgłoś