Gość: NiCpOń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 15:56 albo chociaż KFC , jakaś fajna dyskoteka i Media Markt? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrjulek Re: Czy powstanie kiedyś politechnika elbląska?? 25.11.06, 16:47 Politechnika? Lepiej Akademia Elblaska z wydzialami nauk technicznych, humanistyczno-społecznych, przyrodnicznych i ekonomiczno-prawniczych:) bedac Politechnika, uczelnia zamyka sobie droga do ksztalcenia w kierunkach humanistycznych i spolecznych. A to takze jest przydatne. Pzdr z UWr :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Czy powstanie kiedyś politechnika elbląska?? IP: *.elb.vectranet.pl 25.11.06, 18:56 Mrjulek,przestan marzyć,nie za kadencji tego prezydenta,on ma w dupie rozwoj elblaskiego szkolnictwa wyzszego,to stary,czerwony emeryt,ktory ustawil juz dawno siebie,swoja rodzinke,na co mu uczelnia w Elblagu? Odpowiedz Link Zgłoś
999s Re: Czy powstanie kiedyś politechnika elbląska?? 25.11.06, 22:41 samiście sobie takiego wybrali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Czy powstanie kiedyś politechnika elbląska?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 23:07 999s nie prowokuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Czy powstanie kiedyś politechnika elbląska?? IP: *.elb.vectranet.pl 26.11.06, 08:20 999s,ja go nie wybieralem,chociaz wasz Czesio nie ma co sie do niego rownać. Odpowiedz Link Zgłoś
999s Re: Czy powstanie kiedyś politechnika elbląska?? 26.11.06, 09:18 bo ty widać masz g do powiedzenie w kwestii wyboru prezydenta i nie tylko. A Krater to nie twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Do przedmówców - alfik i 999s 26.11.06, 14:11 To własnie nasz prezydent myśli o tym, żeby powołać Akademię Elbląska za około 4 lata, natomiast za 10 przekształcić ją w Uniwersytet Elbląski. Nie wszystko można mieć od razu. Nie zapominajcie o tym, za jego kadencji była też powołana pierwsza "własna" państwowa uczelnia Elbląga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Do przedmówców - alfik i 999s IP: *.elb.vectranet.pl 26.11.06, 14:32 Michal,jestem krytyczny w stosunku do Sloniny,ale nie jestem zlosliwy,moze jakis link na ten temat,bylbym bardzo wdzieczny:) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Do przedmówców - alfik i 999s 26.11.06, 14:36 Proponuję rozmowę osobiście z prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Do przedmówców - alfik i 999s IP: *.elb.vectranet.pl 26.11.06, 18:25 Za jegokadencji,to sie zgadza michale,ale to zwykly przypadek,wszystkie miasta,ktore stracily wojewodzkośc,dostaly na otarcie lez PWSZ,czy nie mam racji?Nie przypisujmy Slonince tego,czego tak naprawde on nie dokonal:) ; 0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Czy powstanie kiedyś politechnika elbląska?? IP: *.range86-143.btcentralplus.com 26.11.06, 14:33 UFFF "Uniwerek elblaski"Usmialem sie do lez Z czego? Z polaczenia kilku zawodowek z gimnazium?Psorze Genitallio wystap "UNIWEREK"-Buuuuuah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Czy powstanie kiedyś politechnika elbląska?? IP: *.elb.vectranet.pl 26.11.06, 14:37 Swiatowy,a wasz uniwerek powstal z akademii uprawy burakow,wsp,i jeszcze hosianum,to tak ledwo,ledwo sie trzyma,ale nazwa jest,zreszta,komu ja to tlumaczę,idocie,polglowkowi? Odpowiedz Link Zgłoś
nervenarzt Re: Nowy klub 26.11.06, 14:49 Byl juz ktos tam? Jaka srednia wieku? Wpuszczaja malolatow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Nowy klub IP: *.elb.vectranet.pl 26.11.06, 17:40 A Ty ile masz rokow,doktorko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Nowy klub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 17:46 Drogi Alfiku nie "roków"... tylko lat...:):) :) Nie potrafisz poprawnie złożyć choć jednego zdania? ;) :) Zlituj się :):) :) Odpowiedz Link Zgłoś
nervenarzt Re: Nowy klub 26.11.06, 17:48 REM, sledzisz kazdy watek?:) Wolalam jak byles Michalem, przyjemniej sie wtedy z Toba wymienialo mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Nowy klub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 17:50 Czas zmienia nas :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Nowy klub IP: *.elb.vectranet.pl 26.11.06, 18:10 Rem jest bardzo powaznym czlowiekiem i nie lubi ,jak ktos pisze "rokow",ale ja wrocilem niedawno z Zakopca...:) ' ' ' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nowy klub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 18:13 Jaki on poważny top tu można poczytać forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=52538697 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Nowy klub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 18:14 Rem: w tył zwrot i wraqcaj na swoje "kresy wschodnie" do Olsztyna!!!Jak widać forum Elbląga to nie miejsce dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Nowy klub IP: *.elb.vectranet.pl 26.11.06, 18:26 Dla mnie to moze zostac,przynajmniej jest wesolo,a ja lubie śmiech. Odpowiedz Link Zgłoś
nervenarzt Re: Nowy klub 26.11.06, 18:29 Ja tez jestem za tym zeby REM zostal:)) Miewa blyskotliwe riposty:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Nowy klub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 18:51 OOooo łaskawcy. Co to za dintojra? Elbinger postawił zarzuty i w trybie przyspieszonym? Sam włazi nieproszony więc nie ma o czym mówić. Eksces intensywny... a i ekstensywny też :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
nervenarzt Re: Nowy klub 26.11.06, 18:56 Abstrahujac od pejoratywnie zsubiektywizowanych dyskursów z Remem, to wdzieczny bywa z niego interlokutor :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Nowy klub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 19:23 To jest temat o Politechnice Elbląskiej, kóra powstanie gdzieś około 2230 roku. Ostatnio jeden z profesorów z UWM opowiadał mi taką anegdotę: Zdawał u niego student z ELbląga i mając ten fakt na uwadze nie chciał podsycać antagonizmów, lecz na 3 wylosowane pytania nie powiedział nic sensownego. Wobec tego znajomy zaproponował mu - NIECH SAM SOBIE ZADA PYTANIE i odpowie na nie.Tak też się stało. Profesor zapisał pytanie i słucha odpowiedzi. Niestety i tym razem nic sensownego nie słyszy - więc zwraca się do studenta: - "sam pan widzi że nie idzie panu dziś najlepiej co się dzieje?" na co student: - "przepraszam panie profesorze ale nie zrozumiałem pytania...." :) :) :) :) Tak też wyglądają stosunki Olsztyna z Elblągiem ;):) :) Odpowiedz Link Zgłoś
nervenarzt Re: Nowy klub 27.11.06, 03:52 Alegorie juz byly, nadszedl czas na parabole :-) Odpowiedz Link Zgłoś
matko74 Re: Nowy klub 27.11.06, 11:37 Zostawiając alegorie, parabole, onomatopeje ;), somnambulizm ;) i etcetery rastery i rastry ;), przekopiowuję fragment mojego wcześniejszego napisania w wątku telewizyjnym, który nawiązuje do tematyki politechniki: "I jeszcze jedno - miasto musi silnie zaangażować się, także finansowo w rozwój EPWSZ i wydzielić stamtąd (może ekstremalnie polecę) osobną uczelnię o profilu technologicznym, którą będzie wspierać szczególnie silnie (coś na wzór Massachusetts Institute of Technology). Jeśli dodać finanse przedsiębiorstw zainteresowanych pozyskiwaniem kadr, byłby to świetny przykład tego, w którą stronę powinien pójść rozwój szkolnictwa w Polsce (przynajmniej inżynieryjnego). Taki schemat potem tworzy technopole, a ta mieszanka powiązań pomiędzy nauką, przedsiębiorstwami i biznesem, to coś co w Polsce mocno raczkuje. Skoro PWSZ stawia na rozwój instytutu informatyki, to dlaczego nie pójść tą drogą? Samo PWSZ niech idzie zaś w stronę kierunków społeczno- humanistycznych." Jeśli nie zrobi tego Elbląg, to kiedyś zrobi to inne polskie miasto, pewnie o większym potencjale niż Elbląg. W każdym razie uważam, że mariaż biznesu i polityki samorządowej, w tym przypadku powinien zaistnieć. Miasto wkrótce pewnie odziedziczy część budynków po jednostce wojskowej z Łęczyckiej (myślę, że to kwestia czasu, jak ona przestanie istnieć), a tam jest cała masa niezbędnej infrastruktury do tworzenia lub rozbudowywania wydziałów EPWSZ w tym szczególnie technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Nowy klub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 14:23 Przyspieszę trochę narrację tego wątku... ELBLĄG TEGO NIE ZROBI :) :) :) więc jedziemy dalej... :) :) :) W każdym razie 3 prawo Murfiego :) :) :) Przypomnijcie sobie Vabank 2 Machulskiego :) :) scena gdy naczelnik przyszedł do wiceministra z makietką idealnego więzienia z "czarcią zapadką"... Zwierzchnik drąc makietkę rzekł :"I o Alcatraz niech pan zapomni !!!!" :) :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Nowy klub IP: *.elb.vectranet.pl 27.11.06, 19:28 Sikawa,to bylo wiezienie na Sikawie,chyba w Lodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Nowy klub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 21:05 Tak jest to był "plan-makietka" modernizacji więzienia na Sikawie :) :) :) To a propos alegorii... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Nowy klub IP: *.elb.vectranet.pl 27.11.06, 21:32 Tak wogole,to film VABANK2 ,byl bardzo udany,ogladam go i nie moge wyjśc z zachwytu,jak potrafia grac nasi,polscy aktorzy.Podobnie,uwazam,za dzielo polskiej sztuki filmowej"Pulkownik Kwiatkowski",czy"C.K.dezerterzy",Kondrat jest super aktorem.' ' ' ' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Nowy klub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 21:54 Pewnie zmartwię Cię że Kondrat mieszka (pomieszkuje) pod Gietrzwałdem :) :) :) Ja wolę mniej zneurotyzowane polskie komedie choć Machulski jest mistrzem nr1. Podobają mi się jeszcze filmy Kondratiuka "Big Bang" "Gwiezdny pył" "Mleczna droga" itd. Odpowiedz Link Zgłoś
matko74 Re: Nowy klub 28.11.06, 11:37 To może jakiś powrót do tematu głównego, bo zboczyliście z wątku. Zakładam wątek kinowy, aby Wam w tym pomóc, a i sam polecę ostatnio obejrzane filmy. ;) Mam nadzieję, że ktoś jeszcze wypowie się w temacie "politechniki". Wiem, że gadanie, to nie czyny jeszcze, ale może obecna rada Elbląga wesprze intensywniej rozwój EPWSZ. Może...i...oby. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Nowy klub IP: *.elb.vectranet.pl 28.11.06, 19:19 O Matko,a czy jest w naszej radzie miejskiej jakieś lobby proakademickie?Chyba raczej nie,wiec lobbujmy my,zwykli zjadcze chleba,przeciez w okresie miedzywojennym mielismy w Elblagu dwie wyzsze uczelnie,zaznaczam- samodzielne:Akademię Pedagogiczną i Wyzsza Szkolę Praktycznego Rolnictwa,fakt,ze owczesny Elblag zamieszkiwali ludzie innej nacji,miasto przynalezalo do innego panstwa,ale piastujmy elblaska spuściznę historyczną,to przeciez czastka nas. ; Odpowiedz Link Zgłoś
the_jazz Re: Nowy klub 28.11.06, 20:34 Było na mnie głosować a nie teraz marudzisz. ;) Możesz być pewny, że są osoby, które będą zabiegać o inwestowanie w nasze szkolnictwo wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nowy klub IP: *.elb.vectranet.pl 28.11.06, 21:46 The Jazz czyzbys startowal do wyborow do rady miasta z ramienia mlodych PO?? Odpowiedz Link Zgłoś
matko74 Re: Nowy klub 29.11.06, 11:17 alfik, bardzo ładna wypowiedź :) i biję brawo dla Twojej znajomości Elbląga sprzed lat. W istocie mieliśmy dwie wyższe uczelnie, a sięgając jeszcze w latach wstecz, to i znane gimnazjum. W każdym razie splot okoliczności i bliskość Gdańska spwawiły, że ART nie powstała w Elblągu (podbudowa była), tylko w Olsztynie. Dziwi jednak, że po wojnie w ogóle wyższe uczelnie "wymazane" zostały z naszego miasta i dopiero powołanie fili PG nieco tylko tę sprawę zmieniło. Współczesna historia nie obeszła się z naszym miastem łagodnie, no ale trzeba żyć teraźniejszością i przyszłością, i stąd właśnie duże znaczenie rozwoju szkolnictwa wyższego. Gość portalu: alfik napisał(a): > O Matko,a czy jest w naszej radzie miejskiej jakieś lobby proakademickie? Chyba > raczej nie,wiec lobbujmy my,zwykli zjadcze chleba,przeciez w okresie > miedzywojennym mielismy w Elblagu dwie wyzsze uczelnie,zaznaczam- > samodzielne:Akademię Pedagogiczną i Wyzsza Szkolę Praktycznego > Rolnictwa,fakt,ze owczesny Elblag zamieszkiwali ludzie innej nacji,miasto > przynalezalo do innego panstwa,ale piastujmy elblaska spuściznę historyczną,to > przeciez czastka nas. > ; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Nowy klub IP: *.elb.vectranet.pl 28.11.06, 19:12 No i co ,ze pomieszkuje pod Gietrzwaldem,piekna miejscowosc,bylem tam kiedys na odpuście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nowy klub IP: *.elb.vectranet.pl 28.11.06, 19:39 Czemu zmieniacie watek? Ale ok. Jesli chodzi o nowy klub to ma powstac w Elblagu w koncu cos duzego w stylu piekni mlodzi bogaci z GD(pamietacie kazamaty?). Niestety nie podam zrodla skad to wiem. Co do watku przewodniego to PWSZ niezle sie rozwija i niezle wspopracuje z PG. Notabene w Elblagu ma sie odrodzic znowu filia. Czyli na razie absolwenci PWSZ beda mogli za rogiem robic magistra. EUHE tez ma sie niezle stara sie o mgr z administracji oraz doktoraty (REM vel MIchal vel Mendo slyszysz???). Co do Janskiego to nie wiem. Wg mnie powinna se poloczyc z Wyzszym Seminarium Duchownym. Ma przeciez niedaleko i mysle ze to byloby CoUL!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Nowy klub IP: *.elb.vectranet.pl 28.11.06, 19:42 WSD Diecezji Elblaskiej jest czescia UWM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Nowy klub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 21:43 Oczywiście że się stara o doktoraty. Nikt temu nie zaprzeczał. Niektórzy jednak pisali że JUŻ są nadawane :) :) :) Różnica chyba jest co (nieustająca mendo)? Poza tym - ilu to profesorów zwyczajnych mieszka w Elblągu? ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Nowy klub IP: *.elb.vectranet.pl 28.11.06, 21:59 Rem,czy to wazne ,ilu profesorow mieszka w Elblagu,naprawdę nie mam pojecia.Ps.Musisz odplacac pieknym za nadobne?Jak ktos jest kolkiem,to tez nim musisz być:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rem Re: Nowy klub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 22:33 OK masz rację. Cofam słowo. Czasami wydaje mi się że język powinien być "intersubiektywnie sensowny" - czyli zrozumiały dla rozmówcy... :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
matko74 Re: Nowy klub 29.11.06, 11:31 Co do lokalu, to napiszę lapidarnie - w końcu!! :) Co do filii PG, to ciekawi mnie jedynie czy ona będzie ukierunkowana na SUM (magisterskie studia uzupełniające) i ewentualnie doktoranckie (i w jakim systemie - dzienne/wieczorowe/zaoczne), czy też po prostu studia pomaturalne także..., i gdzie filia miałaby mieć swoją siedzibę - tam gdzie instytyuty techniczne i ekonomiczne? Gość portalu: gosc napisał(a): > Czemu zmieniacie watek? Ale ok. Jesli chodzi o nowy klub to ma powstac w Elblag > u > w koncu cos duzego w stylu piekni mlodzi bogaci z GD(pamietacie kazamaty?). > Niestety nie podam zrodla skad to wiem. Co do watku przewodniego to PWSZ niezle > sie rozwija i niezle wspopracuje z PG. Notabene w Elblagu ma sie odrodzic znowu > filia. Czyli na razie absolwenci PWSZ beda mogli za rogiem robic magistra. EUHE > tez ma sie niezle stara sie o mgr z administracji oraz doktoraty (REM vel MIcha > l > vel Mendo slyszysz???). Co do Janskiego to nie wiem. Wg mnie powinna se poloczy > c > z Wyzszym Seminarium Duchownym. Ma przeciez niedaleko i mysle ze to byloby CoUL > !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Nowy klub IP: *.elb.vectranet.pl 07.12.06, 21:55 Posel Krasulski dolozy wszelkich staran,aby utworzyc w naszym miescie akademię,rozmawialem z nim osobiscie,fajny gość. Odpowiedz Link Zgłoś
nervenarzt Re: Nowy klub 08.12.06, 06:23 "akademia" nie znaczy nic. Dokladnie tyle samo co "szkola wyzsza" Sens ma jedynie dazenie do uniwersytetu lub politechniki (najlepiej podpiac sie pod PG lub UG) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Nowy klub IP: *.elb.vectranet.pl 08.12.06, 17:30 Arztin,akurat cos znaczy-PWSZ ksztalci na poziomie licencjackim i inzynierskim.akademia-juz magisterskim i chyba doktorskim,zreszta,co ja Ci bede tlumaczyl,jestes lepiej zorientowana odemnie.Najpierw akademia,pozniej uniwerek,powoli. Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: Nowy klub 08.12.06, 22:18 Uczelnia, by nazywac sie Akademia musi miec co najmniej dwa uprawienia doktorskie, a wiec to juz cos znaczy. Jedynym przypadkiem, gdzie uczelnia nie ma uprawnien doktorskich a jest akademia jest Akademia Polonijna w Czestochowie - szkola ksiedza, ktorej za ostatnich dni kadencji premiera Buzka pozwolono na taka nazwe. Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek.schichau Re: Nowy klub 09.12.06, 11:20 Nervenat PWSZ powstala wlasnie z filii PG bedacej w Elblagu. Chciala sie usamodzielnic, a ty teraz piszesz o jakims podpinaniu sie. PWSZ ma podpisana umowe z PG. Absolwenci tej pierwszej sa automatycznie przyjmowani na kierunki magisterskie PG. Co wiecej w Elblagu podobno ma powstac znowu filia magisterska PG, by absolwenci PWSZ mogli studiowac kierunki magisterskie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
nervenarzt Re: Nowy klub 09.12.06, 17:40 Wiem o tym. Mimo to wolalabym miec dyplom z PG niz ze szkoly zawodowej (nawet jesli ma w nazwie slowo "wyzsza") Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: Nowy klub 09.12.06, 18:49 a ja mam dyplom PWSZ i sie nie wstydze:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elbinger Re: Nowy klub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 22:00 Albo żeby u nas powstał jakiś "pub gotycko-industrialny" :) Ale za małe miasto na takie rzeczy :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olsztynianin dumny Re: Czy powstanie kiedyś politechnika elbląska?? IP: 213.77.91.* 09.12.06, 12:25 good news!!! podobno "Bar-ON", ten z zapiekankami spod olsztyńskiego dworca planuje zrobić ekspansje na okolice elbląskiego dworca!!! buuuhahahahahaaaaaa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czy powstanie kiedyś politechnika elbląska?? IP: *.elb.vectranet.pl 09.12.06, 13:11 Duren! Odpowiedz Link Zgłoś