Dodaj do ulubionych

dlaczego tak dobrze przybiera na wadze?

18.11.09, 14:53
albo raczej - TYJE
dziecko przedszkolne, w przedszkolu jada tyle co inne dzieci, po powrocie do domu o 16.30-17.00 - obiad z nami, porcja "dziecinna", ziemniak/kasza/ryż/makaron z mięsem/rybą/jajkiem i warzywami (surówka/duszone/przetwory), lub samam zupa, pije czystą wodę. Słodkie je w soboty (słodkie czyli: słodycze, serki, deserki, chrupki, soki) ale też nie całymi dniami i nic więcej.
Podobo to może być taka uroda, ja do chudzielców w jej wieku też nie należałam. Ruch? Do niedawna ciągle popoludniami na podwórku, teraz jak wraca to już ciemno i nie ma jak..
Jeszcze 2 lata temu gorzej jadła, tzn w przedszkolu czasem czegoś nie zjadła, jak wracała do domu, to na szklance mleka do nocy była. Ale właśnie 2 lata temu miała usuwany 3 migdał i może dlatego teraz tak "dobrze" je?
Z zapisywaniem na zajęcia fizyczne dodatkowe może być problem, bo w naszej wiosce nic nie organizuje się, a dowozić nie mamy jak.
Jakieś mundre rady?
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 18.11.09, 15:15
      a w przedszkolu nie je obiadu? nie dopychałabym dziecka drugim
      obiadem w domu.

Ksawery 11.08.2005 - mały zbój ale mójsmile
      • matysiaczek.0 Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 18.11.09, 15:22
        w przdszkolu: 8.30 śniadanie, 12.00 obiad, 14.00 podwieczorek (czasen np kilka wafelków z kompotem)..no to wypadałoby, zeby o tej 16-17.00 zjadła, tym bardziej, że to jest jej ostatni posiłek.

nie wiem, może masz racje
        • lacitadelle Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 18.11.09, 16:08
          > w przdszkolu: 8.30 śniadanie, 12.00 obiad, 14.00 podwieczorek (czasen np kilka
          > wafelków z kompotem)..no to wypadałoby, zeby o tej 16-17.00 zjadła, tym bardzie
          > j, że to jest jej ostatni posiłek.

ale może niekoniecznie drugi obiad?
    • lee_a Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 18.11.09, 16:06
      a na pewno tyje? Jak wygląda w siatkach centylowych? Może niepotrzebnie się
      martwisz? Rodzicom to nigdy nie dogodzi wink albo za mało je, albo za dużo...
      • matysiaczek.0 Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 18.11.09, 17:12
        ja to bym w ogóle do głowy nie brała, (jest gdzieś między 75-90 centylem), ale pani z przedszkola KAZAŁA na gimnastykę korekcyjną zapisać (śmiechu warte - godzina tygodniowo), bo jest jednym z najwięcej ważących dzieci w grupie (w piątce pierwszej się mieści)...poza tym, przez takie paniowo-przedszkolne gadanie, mamy teraz inny problem, bo córkę jeden chłopiec grubasem zaczął przezywać, "bo jesteś grubas, jak na korektę musisz chodzić"

a że tyje, to moze przesadzam, a może i nie, bo brzuchol jej urósł i cyce big_grin od wakacji (nałozyłam letnią sukienkę i porównałam)
        • kasiak37 Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 18.11.09, 18:27
          nie dalabym obiadu po raz drugi tym bardziej ze przerwy miedzy posilkami jak u
          niemowlaka 2-3 godziny.A co z wychodzeniem na dwor w przedszkolu?W sumie tam
          powinna miec ruch i sie wyszalec z dziecmi.
          A gimnastyka 1x w tygodniu po godzinie to tyle co nic.
        • morelee Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 18.11.09, 23:01
          matysiaczek.0 napisała:

> ja to bym w ogóle do głowy nie brała, (jest gdzieś między 75-90 centylem), ale
          > pani z przedszkola KAZAŁA na gimnastykę korekcyjną zapisać (śmiechu warte - god
          > zina tygodniowo),

To Ty zrób korekcyjno - odchudzającej gimnastyki godzinę dziennie. Musisz sama
          wziąć się do pracy z dzieckiem, bo jak widzisz rówieśnicy potrafią dokuczyć.
          (dokuczania nie ma nic wspólnego z chodzeniem na korekcyjną - moja córka i syn
          zawsze chodzili na korekcyjną i nigdy nikt nie nazwał ich grubasami bo nimi nie są)

Drugi obiad w tej sytuacji to chyba pomyłka. Zamiast drugiego obiadu
          pogimnastykuj się z dzieckiem.
          • anyx27 Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 18.11.09, 23:12
            a możesz napisać, ile córcia waży, ile ma wzrostu i w jakim wieku?
            • morelee Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 18.11.09, 23:15
              ja mam napisać?
    • mondovi Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 18.11.09, 18:44
      moje dziecko jest w 90 centylu wagi, wzrost 75 centyl. (w więc niezbyt) nie daję
      drugiego obiadu. może je za późno obiad? o której chodzi spać? też mial usuwany
      migdał, wzrostu apetytu nie zauważyłam. ale jest też inna zalażność - mój syn
      skokowo przybiera,a potem strzela wzrostem w górę i wyrównuje. (do stanu przed)
    • leneczkaz Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 18.11.09, 19:07
      Mój się też upasł ostatnio O_-
      Jeszcze niedawno był niejadkiem a teraz z poniżej 25 centyla na ponad 50-ty
      skoczył. W ciągu 1,5 m-ca O_O
      Babcia go upasła normalnie jak wieprzyka tongue_out
      Brzuch najpierw wchodzi a potem syn hahahah big_grin
      Ale jak on je 3 (!!) śnaidania to nie dziwne uncertain
      Babcia ma zakaz dawania 3-ciego śniadania i przekąsek i zobaczymy jak będzie..
      Ale aż dziw bierze bo on cały dzień gania, skacze, fika a taki grubasek się
      zrobił (w porównaniu do innych dzieci jest ok, ale my przyzwyczajeni do
      sucharka, więc czasami chce się śmiać z grubasa, a czasami to już płakać ;p)

Ale rozumiem, że o dziewczynkę to inaczej się dba bo figura i takie tam ;p
      Każ jej biegać codziennie 3 kółka dookoła bloku wink
      Jak nie pomoże to zjednocz się w bólu z Gabi z Desperatek=- ta to dopiero ma
      grube córki hehe wink
      Będzie git kiss
      • mondovi Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 18.11.09, 23:21
        twój post to nieśmieszny żart?
        • leneczkaz Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 19.11.09, 07:07
          pyszna i smakowita prawda.
          autorka zapewnie zrozumiała, a Ty mnie nie intererererer smile
      • matysiaczek.0 Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 19.11.09, 10:07
        no zrozumiała, zrozumiała...smile

jesli chodzi o jej "figurę" to mi to lotto teraz, tak samo pewnie jej. I naprawdę, napiszę jeszcze raz, gdyby nie to, ze przedszkolanka zwróciła uwagę, to bym wcale o jej wadze nie myślała. Szczerze? Bardzo obiektywnie się wypowiem...o wiele przyjemniej patrzy mi się na moją córkę (i dwie inne jej koleżanki z grupy), niż na kościste dziewuszki, ze sterczącymi łokciami i kolanami, z wystającymi żebrami w wiszących jak na wieszaku sukienkach...a jak mama się chwali, ze jej dziecko jest szczupłe i piękne, a za chwilę skarży się ile to musi się nagimnastykować, żeby kanapkę dziecko zjadło, to już chyba wolę mieć problem z wytłumaczeniem dziecku, dlaczego nie moze zjeść obiadu takiego jak tatuś, tylko dostaje np kanapkę z żółtym serem.
        • leneczkaz Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 19.11.09, 10:39
          czyli nie jest gruba a Ty matka się odczep wink
          bo jakby była ogromna to byś inaczej pisała, a mała po prostu jest normalnej
          budowy a nie zachudzona i tyle..

smile
    • lee_a Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 18.11.09, 21:19
      zadziwiające, myślałam, ze gimnastyka korekcyjna służy do korygowania wad
      postawy a nie do odchudzania...
      A jeżeli zauważyłaś że powiększyły jej się piersi to ja bym radziła usunąć
      kurczaki i jaja fermowe z jadłospisu.
    • scarlet_s Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 18.11.09, 22:28
      A myślałam, że tylko ja jestem postrzelona na punkcie wagi córci.
      Słuchaj ile ona waży i przy jakim wzroście i w jakim jest wieku?
      Trzeba te dane wrucić w centyle i zobaczyć.

Moje dzieciaki też bardzo dużo jedzą, szczególnie synek. W domu
      śniadanko, potem w rzedszkolu podobno wszystko ładnie zmiatają, po
      przedszkolu zawsze jakiś słodycz, czasami jedzą po 2 bułki drodżowe
      z budyniem, obiadokolacje, owoc i czasem jeszcze małą kolacje lub
      mleczko. Szczególnie syn cał czas coś wcina i jest szczupły. Wage
      mają na 90 centylu i wzost 100 centyl. Taką mają urode.
    • aga_martusia Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 19.11.09, 08:38
      A ja zwrócę Ci uwagę na coś innego - jak byłam dzieckiem bylam
      strasznie chudziutka, mama opowiadała ze siedziała ze mna po 2godz z
      obiadem (takie czasy) jak miałam 6lat wycieli mi migdał i od tego
      czasu stałam sie paczkiem. Juz na zdjeciach do komunii jestem
      okragla i rumiana. Do dzis wydaje mi sie ze to "wina" tego wyciecia
      migdału. Moze rozchwiały mi sie hormony? nie wiem. Polecam wizyte u
      endokrynologa, ktory zwazy dziecka, sprawdzi poziom hormonow i albo
      Cie uspokoi albo zaleci leczenie. Pzdr
    • ola_motocyklistka Re: dlaczego tak dobrze przybiera na wadze? 19.11.09, 08:49
      zmieniłabym skład posiłku po przyjściu z przedszkola, z obiadu na kolację.
      Równolegle zrobiłabym podstawowe badania, skonsultowałabym z pediatrą.
      Jakość kupowanego jedzenia ma pewnie taż znaczenie, tak jak napisano wcześniej
      tuczone hormonami zwierzęta, itp.
    • matysiaczek.0 wymiary mego dziecka 19.11.09, 10:12
      wzrost: 120cm
      waga: 25kg
      centyle odpowiednio (wg siatki, którą mam w książeczce zdrowia): 75/90

proszę o komentarz i ew. korektę centyli, bo może i siatka przestarzała smile
      • lee_a Re: wymiary mego dziecka 19.11.09, 10:49
        a ile mała ma lat?
        • matysiaczek.0 Re: wymiary mego dziecka 19.11.09, 11:41
          o jezusicku...no tak...zaraz skończy 6...nie mam pojęcia czemu mi to umknęło uncertain
          • lee_a Re: wymiary mego dziecka 19.11.09, 12:33
            spojrzałam na siatki i mała wygląda na zupełnie w normie, moja córka (młodsza od
            twojej) też jedzie w 90 centylu z wagą i w 75 ze wzrostem. Po prostu duże
            dziecko. Uważasz na dietę, pilnujesz słodyczy,zadbałabym w miarę możliwości o
            dużo ruchu i będzie git.
        • matysiaczek.0 Re: wymiary mego dziecka 19.11.09, 11:45
          a no i jeszcze w związku z tą korekcyjną...ja tam tej gimnastyki nie wymyśliłam, też myślałam, że ma ona korygować wady postawy, a nie ew. nadwagę. Teraz okazało się, że ma pomóc (jedna godz tygodniowo!!) mojej córce nie przytyć bardziej.
          Co do piersi, to raczej nie są hormonalnie powiększone, tak myślę...w wakacje, jak biegała codziennie na podwórko, to wyglądały OK, teraz razem z brzuszkiem urosły, więc myślę, że to raczej tłuszczyk leciutki...sama już nie wiem...ale dzięki za rady wszystkie smile
          • aniak37 Re: wymiary mego dziecka 19.11.09, 13:09
            Moja Martyna chodzi na gimnstykę i nie dlatego że gruba, mimo że
            wychudzona też nie jest, ale dlatego że uważam że taka gimnastyka
            jak dziecko rośnie jest potrzebna smile A co do jedzenia, ja nie daję
            jej obiadu jak wraca z przedkszola, zawsze jakieś owoce i jogurty na
            kolację ,czasmi kanapkę tyle, że ona kanapek nie lubi. Ma 4 lata, na
            bilnaise we wrześniu miała 106 cm i 18 kg. Nadwagi nie ma i jest
            dobrze. Wydaje mi się że obiad po przedskzolu to za dużo ,chociaż
            każe dziecko inaczej potrzebuje. Mojemu dziecku tez cycki rosna jak
            brzuch rośnie, to normalne jak się tyje. Ale Twoja córka za gruba
            nie jest, nie przejmuj się , a gimnastyna nie zaszkodzi jej , tyle
            że jeżeli dzieci sie smieją a ona to przeżywa to chyba bym ją
            wypisała. Co to panią z przedkszola obchodzi to nie jej dziecko.
            • matysiaczek.0 dziękuję 19.11.09, 13:15
              wszystkim Wam za wszystkie rady

Już wczoraj obiadu nie jadła, tylko płatki zmlekiem, oczywiście bez miodu cukru i innego słodkiego, tylko chyba z dodatkiem orzeszków. Ale brzuszek przyzwyczajony, wieczorem mówiła, ze boli, bo głodny, dostała szklankę wody. Myślę, że to kwestia nawyku, po jakimś czasie, jak będę pilnować diety w domu, oswoi się, że wieczorem nie je się duzo.

No i jeszcze raz dzięki wielkie smile
              • luna333 Re: dziękuję 19.11.09, 14:19
                a o której ona chodzi spać? bo może nie tak drastycznie na dzień
                dobry?
                Ja bym dała kanapkę, jeśli mówi po przyjściu z przedszkola, że jest
                głodna, a na wieczór, owoc, jogurt itp
                • matysiaczek.0 Re: dziękuję 19.11.09, 14:26
                  w domu jest po 16, śpi o 20...to może taka lekka kolacja jej starczy faktycznie po przedszkolu..
      • scarlet_s Re: wymiary mego dziecka 19.11.09, 15:55
        To chyba nie jest tak tragicznie.
        Moja prawie 5,5 latka ma 126 cm/23 kg i wygląda szczupło, więc i
        twoja grubaskiem nie może być smile Ale pilnować trzeba. Zdrowa dieta,
        ruch i będzie git.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka