tola_i_tolek 22.06.10, 07:40 Off nie działa , codzinnie odkrywam na mojej dwulatce nowe ukąszenia- polećcie cos skutecznego co odstraszy komary i cos do złagodenia świądu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lullanka07 Re: Skuteczny środek na komary 22.06.10, 07:55 my uzywamy ziaji,ktora odstrasza rowniez osy. w zeszlym roku pomogla,moze w tym roku komary sa jakies "dzikie" www.allegro.pl/item1062588504_ziaja_antybzzz_100ml_plyn_przeciw_insektom.html Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Skuteczny środek na komary 22.06.10, 08:46 OCET JABŁKOWY!!! - nie znam niczego skuteczniejszego (no, chyba że ocet spirytusowy) Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Skuteczny środek na komary 22.06.10, 08:51 Na potwierdzenie napiszę, że ja dość regularnie piję ocet jabłkowy. Kilka dni temu byłam wieczorem z synkiem na placu zabaw. Komarów było co nie miara. Siedziałam na ławce z jedną panią i wszystkie komary gryzły ją. Ja nie miałam żadnego bąbla - komary wyczuły nawet zapach octu z mojej skóry, a co dopiero, jak się zastosuje ocet zewnętrznie Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Skuteczny środek na komary 20.06.13, 14:23 A w jakim celu toto się pije? Odpowiedz Link Zgłoś
kobietka_29 Re: Skuteczny środek na komary 05.07.13, 15:28 Ocet, plyn hamulcowy, plyn do spryskiwacza. Jak bym byla komarem, tez bym tego nie tknela. a ty wciskasz to swojemu dziecku? Ja nie pije octu i mnie zaden komar nie ukasil. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasi Re: Skuteczny środek na komary 22.06.10, 09:17 fenistil po a przed chicco, orinoko, mosquito... Dwa pierwsze przetestowane, a trzecie w promocji w rossmanie Odpowiedz Link Zgłoś
zuzuua Re: Skuteczny środek na komary 22.06.10, 10:10 chicco zanza no. jeszcze możesz wybrać się do sklepu rybackiego, oni mają jakieś inne środki przeciwko komarom, niestety nie pamiętam nazwy. i się "nie perfumować", nie używać kremów zapachowych. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Skuteczny środek na komary 22.06.10, 10:16 Potwierdzam, spray Chicco jest świetny. Tylko nie daj się nabrać na to urządzenie włączane do kontaktu - ściema kompletna. 50 zł w błoto. Teraz kupiliśmy w aptece Orinoko i będziemy testować - podobno działa też na kleszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
roza0000 Re: Skuteczny środek na komary 25.04.13, 19:46 W zeszłym roku koleżanka poleciła mi płyn przeciw komarom firmy floslek i w tym roku pokuszę się o jego zakup, jest rewelacyjny! Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Skuteczny środek na komary 22.06.10, 10:31 naszego tez strasznie zra komary i jakis czas temu kupilam w aptece srodek odstraszajacy ORINOKO-chyba tak to sie pisze. przed snem psikamy mu na odkryte miejsca tym srodkiem i jak na razie go nie gryza, ale jak nie psikniemy, wstaje pogdyziony. od jakiegos czasu z zalecenia lekarza podaje mu codziennie po 10 kropli ZYRTECU, wiec nawet jak go komar ugryzl, nie byl opuchniety. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina886 Re: Skuteczny środek na komary 22.06.10, 10:59 W tym roku na komary chyba niewiele działa. W niedziele byliśmy na działce. Najpierw córka została spsikana offem takim od 2giego roku życia, następnie za jakiś czas wujek miał pod ręką chicco i jak spryskiwał swoją córkę to spryskał również naszą, na koniec dziadek pryskał jakimś środkiem na bazie naturalnych składników przywiezionym z Grecji. Efekt: córka miała 5 pogryzień Natomiast po ugryzieniach to już gdzieś pisałam, że dapis żel, wapno ewentulanie okłady z sody. Odpowiedz Link Zgłoś
oneone11 Re: Skuteczny środek na komary 22.06.10, 11:07 Dapis żel polecam Dla dzieci i dla dorosłych, szybko likwiduje obrzęk i swędzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
carinica011 nie psikajcie na noc! 23.06.10, 19:42 nie można spryskiwać skóry dziecka preparatem odstraszającym komary i pozostawić bez zmycia na kilkanaście godzin! nie róbcie tego, nawet jeśli działa na komary, to szkodzi dziecku. te spraye nie są obojętne dla zdrowia. orinoko nie działa, przynajmniej na komary obsiadające moją córkę. ja natomiast nigdy nie używam środków odstraszających i komary mnie nie gryzą, mimo, że nie piję octu (?!). Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: nie psikajcie na noc! 24.06.13, 08:52 ja tez naleze do osob ktore komary omijaja choc po ciazach chyba krew sie oslodzila bo chetniej mnie dziabna, ale za to dzieci sa gryzione, pryskam je srodkami lecz zazwyczaj po ubraniach aby jak najmniej srodka bylo na skorze Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Skuteczny środek na komary 25.04.13, 22:41 Gdzie można kupić Dapis i Chicco? Tylko w aptekach? Odpowiedz Link Zgłoś
sadaga Re: Skuteczny środek na komary 23.06.10, 21:08 u nas w poprzednich latach sprawdzał się chicco i fenistil. do tego wapno w płynie i clemmastinum. poza tym mam w oknach moskitiery (szeroki rozrzut cenowy - od robionych na zamówienie po tańsze siatki montowane na samoprzylepne rzepy - do kupienia w lidlu, castoramie itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Skuteczny środek na komary 26.04.13, 12:25 Muga w sklepie wedkarskim ale ta w sprayu Odpowiedz Link Zgłoś
anna.eliza Re: Skuteczny środek na komary 20.05.13, 08:46 Znacie preparat MUGGA? Nie mówi się o tym głośno, nie ma szczególnie reklamy na ten temat, produkt jest znany wędkarzom, leśniczym, myśliwym. Nie wierzę markowym produktom, poradziłam się znajomego myśliwego. Swoją 2-letnią córę spryskuję Mugga i jest święty spokój z komarami. Wcześniej każdy bąbel na jej nóżce, rączce strasznie przeżywałam. Teraz jest w końcu spokój. Hania lubi dużo czasu spędzać teraz na działce wśród sosen i świerków. Tam jest ich wylęgarnia. Bawi się do wieczora i wreszcie odkąd stosuję Mugga nie wraca pogryziona Jakby ktoś potrzebował podaję link jak wygląda ten produkt: www.pogromcykomarow.pl/mugga-spray-przeciwko-komarom Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Skuteczny środek na komary 20.05.13, 08:58 Spray Mugga - polecam Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Skuteczny środek na komary 20.05.13, 09:13 A gdzie go moge kupic oprocz internetu ? Sprawdzilabym skoro dobry bo inne nie dzialaja a mieszkamy "w lesie" i wsrod stawow wiec tego cholerstwa jest tu mnostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Skuteczny środek na komary 20.05.13, 09:47 sprawdź w sklepach z artykułami wędkarskimi Odpowiedz Link Zgłoś
bluemka78 Re: Skuteczny środek na komary 20.05.13, 09:51 Nie wiem czy dzieciom można podawać tyle witamin dodatkowych, ale u mnie efekt rewelacyjny ma zażywanie witaminy b, biorę już dwa miesiące przed okresem komarowym i cały czas w trakcie, i mam święty spokój. W domu dzieciom w pokoju na wieczór włączam bros na komary do kontaktu, po kilku dnaich komary znikają w całym domu. Pilnuję, żeby wieczorami już nie otwierać okien na oscież. A sporadycznie na podwórku stosujemy spraye na komary różne, z wyjątkiem off, ten akurat jakiś taki niedziałający jest Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Skuteczny środek na komary 20.05.13, 12:31 BIO-INSEKTAL Faktycznie dziala, moglam to ostatnio zaobserwowac, jak kolo dziecka lataly komary i nie ugryzly. Podlatywaly i odlatywaly. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-anusi Re: Skuteczny środek na komary 20.05.13, 13:06 olejek lawendowy, najzwyklejszy Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Skuteczny środek na komary 09.06.13, 11:00 Zakupilam ten spray MUGGA i faktycznie! to cudo dziala! Pierwsze cudo na komary ktore u nas DZIALA! I na dodatek dziala dlugo bo do 8 godzin i tak faktycznie jest! Wczoraj mialam okazje pierwszy raz wyprobowac. Mieszkam "w lesie" a dookola stawy wiec tego cholerstwa tu mnostwo! Wczoraj byla duchota i zbieralo sie na burze wiec te gady atakowaly jak nigdy. Wyslalam rano dzieci na ogrodek do piachu i nie minelo 5 minut jak zaczeli wyc. Zeszlam a tam jedna wielka chmara komarow na nich sie ladowala. 4,5 latek jest najlepszym celem (nie wiem czemu) bo jego atakuja najbardziej. Kiedys byl uczulony na komary. Sciachaly mu caly kark a mlodsza 2,5 latke moze 1 ukasil. Najwiecej lecialo do starszaka. Przypomnialam sobie ze przeciez nie spryskalam ich a mam ten spray MUGGA. Wypsikalam i cud ZADEN komar dzieci wiecej nie ukasil az do wieczora. Zeszli z dworu po 18 ! Jak ich spryskalam o 10:30 tak do 18 byli na dworze i zaden ich nie ukasil. Probowaly podlatywac z daleka ale je odstraszalo. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: Skuteczny środek na komary 09.06.13, 22:44 Lecę kupić tę Muggę, ale jeśli nie zadziała, biada Wam, forumowiczki Mieszkam obecnie nad bagnem, wypsikuję dziennie na dzieci całego offa, brosa, autana itd., dzieci duszą się tymi toksycznymi oparami i to NIC nie działa! Każde dziecko ma na ciele ok. 30 ugryzień. A może ta Mugga jest mega-toksyczna? Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Skuteczny środek na komary 09.06.13, 23:16 Napewno nie jest bezzapachowa. Ma stety-niestety zapach dosc intensywny. Cos jak lawenda czy hmmm jak to sie nazywa. W kazdym razie nawet z Amolem mi sie skojarzylo No ale zapach jest dosc mocny. Mnie osobiscie troche drazn po chwili. Ale dzieci ne narzekaja nic nie mowia ze pachnie czy smierdzi.... Grunt ze DZIALA Wytestowany 2 dni i ani jeden dziad dzieci ani mnie nie dziabnal! A tez juz rozne masci/pasci wyprobowalam, zwlaszcza na mojego starszaka na ktorego sie strasznie rzucaja. No i to miejsce zamieszkania. Nie miasto tylko las, stawy, szuwary, trawy, krzaczki itp klimaty idealnie dla wszelkiego robactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Skuteczny środek na komary 09.06.13, 23:21 Ale ten zapach nie jest caly czas tak intensywny jak na poczatku. Z czasem znika i nie czuc go ale na komary nadal dziala. Od 2 dni dziedzi caly dzien przesiedzialy na dworze i tylko 1 raz je pryskalam rano o 10-11 i latali do wieczora. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-tyma Re: Skuteczny środek na komary 19.06.13, 14:06 i co mugga działa cuda? bardzo mnie to zastanawia, skoro w składzie off i mugga maja to samo DEET, w off activie jest 30% stężenie, a w mugga jest 9,4% to jakim cudem ta mugga działa takie cuda, skoro przy offie zdarzają się ugryzienia? Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Skuteczny środek na komary 19.06.13, 14:48 Na moje dzieci MUGGA dziala idealnie! Po OFFIE i innych BROSACH itd komary gryza strasznie. Zwlaszcza starszego 4,5 latka nie wiedzac czemu jego tak strasznie atakuja a innych mniej. Moze dlatego ze MUGGA ma intensywny zapach ?? bo jakby nie bylo bo bardzo intensywny zapach ma na poczatku drazniacy dla nosa (mojego nosa bo dzieci nic nie mowia ze cos smierdzi czy pachnie) ale potem wietrzeje i tak nie czuc Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Skuteczny środek na komary 19.06.13, 14:50 No ale w kazdym razie ja Mugge wytestowalam i od teraz beda ja non stop kupowac. Warto wyprobowac i sprawdzic jak dziala na danej osobie/dziecku a nie zastanawiac sie dlaczego ona dziala a off nie dziala skoro niby lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: Skuteczny środek na komary 19.06.13, 20:01 No więc Mugga trochę działa u mnie, ale nie jest to żaden cud. Po autanie, offie i brosie dzieci miały po 30 ugryzień, a po Mudzdze (co za odmiana, swoją drogą!) mają tylko 10. Jednak komary gryzą i po tym środku. Nie starcza też u mnie na cały dzień, tylko pryskam na nowo po dwóch godzinach, bo przestaje działać. Tak czy owak wydaje się nieco skuteczniejszy od innych i nie dusi tak po rozpyleniu jak autan, nawet przyjemnie pachnie. Odpowiedz Link Zgłoś
basca_basca Re: Skuteczny środek na komary 19.06.13, 20:20 A tego preparatu nie stosuje się tylko 2 razy dziennie? Przeglądałam internet i ten deet taki średnio bezpieczny dla dzieci. Z drugiej strony ta inwazja komarów... Odpowiedz Link Zgłoś
sawqeluna Re: Skuteczny środek na komary 30.07.13, 20:47 basca_basca napisała: > A tego preparatu nie stosuje się tylko 2 razy dziennie? > Przeglądałam internet i ten deet taki średnio bezpieczny dla dzieci. > Z drugiej strony ta inwazja komarów... Jest bardzo niebezpieczny zarówno dla dzieci jak i kobiet w ciąży. Jest szkodliwy i te osoby powinny go unikać. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Skuteczny środek na komary 19.06.13, 21:06 Zazdroszczę - po wycieczce do Puszczy Kampinoskiej, mimo Muggi, mimo tego, że byliśmy tam krótko, wróciliśmy pokąsani, wszyscy. Ale zapowiadano, że w tym roku komary będą wyjątkowo zjadliwe, może są tak zdesperowane, że mugga im niestraszna...? ;p Nie mam pomysłu, dziecko na szczęście znosi ukąszenia całkiem nieźle, ale my - fatalnie. Chyba zamknę się w domu na najbliższy kwartał. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Skuteczny środek na komary 19.06.13, 21:50 Od lat kupuję preparat Ziai. Działa. w domu moskitiery na każdym oknie. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re:Buziaczekk! 19.06.13, 22:13 Gdzie można kupić Mugga i ile kosztuje. Na nas Ziaja nie działa w ogóle! Odpowiedz Link Zgłoś
eliza_b Re:Buziaczekk! 19.06.13, 23:30 Zdecydowanie Orinoko junior jest skuteczny. Dziala tez na meszki i oczywiscie komary. Juz innego nie kupuje) Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re:Buziaczekk! 20.06.13, 12:59 Mugge mozna kupic na necie. Wystarczy wpisac Mugga na komary i sa rozne sklepy internetowe ale trzeba przeleciec rozne sklepy bo ceny sa baaardzo rozne. Ja placilam 20 zl za opakowanie + wysylka ale inne sklept to i po 38 zl mialy Mugga jest w sprayu i w kulce. Oprocz tego mozna kupic Mugge w sklepach wedkarskich. Orinoko Junior mialam kiedys dla starszaka i dzialam wrecz odwrotnie !! jeszcze bardziej lecialy na niego komary. Wywalilam go w cholere.! Widac ze kazdy musi znaleźć cos odpowiedniego dla siebie bo na jednych cos dziala a na innych nie. Juz nie wiem od czego to jest zalezne ??? Na moich Mugga dziala 100% Pisze na niej ze dziala do 8 h i u nas faktycznie tak dziala. Jesli dzieci sa na dworze dluzej to jeszcze po tych 7-8 h pryskam je jeszcze raz. Psikam odkryte czesci ciala i ubranie + wlosy raz psikne. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re:Buziaczekk! 20.06.13, 13:00 A i sasiadka Mugge kupowala razem ze mna tzn zamawialam 2 opakowania. I tez sasiadka zadowolona bo dziala 100% na mlodego a tez nie umiala dopasowac mu sprayu Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re:Buziaczekk! 20.06.13, 13:08 www.google.pl/#output=search&sclient=psy-ab&q=spray+na+komary+MUGGA&oq=spray+na+komary+MUGGA&gs_l=hp.3..0j0i8i30.739.8967.0.9648.23.17.1.5.6.0.116.1549.13j4.17.0...0.0...1c.1.17.psy-ab.ve3TdIN-YN0&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.48175248,d.Yms&fp=3e6f4dc7f82f1bdc&biw=1440&bih=815 Odpowiedz Link Zgłoś
el_elefante Re: Skuteczny środek na komary 20.06.13, 13:28 Dość skuteczne są środku firmy 3M, do znalezienia na allegro. Przetestowałem, działa, aczkolwiek na zeszłorocznych komarach made in italy - a zjadliwe bestie były i w dużych ilościach. Na aktualnych, krajowych mutantach nie miałem jeszcze okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
timoneq Re: Skuteczny środek na komary 07.07.13, 10:49 a nie lepiej kupic lampę lampę na komary ? xn--infogieda-wub.pl/wp8/produkty/lampa-owadobojcza-na-komary/ Odpowiedz Link Zgłoś
sawqeluna Re: Skuteczny środek na komary 30.07.13, 20:42 el_elefante napisał: > Dość skuteczne są środku firmy 3M, do znalezienia na allegro. Przetestowałem, d > ziała, aczkolwiek na zeszłorocznych komarach made in italy - a zjadliwe bestie > były i w dużych ilościach. Na aktualnych, krajowych mutantach nie miałem jeszcz > e okazji. Od 3M czyli np. Ultrathon to bardzo dobry środek, ale zawiera tyle DEET, że nie nadaje się dla dzieci- musicie poszukać preparatu bez tego środka np. Mcnett również amerykański www.militaria.pl/mcnett/srodek_odstraszajacy_insekty_mcnett_anti-bite_bio_formula_60_ml_(88125)_p17178.xml Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Skuteczny środek na komary 22.06.13, 18:16 u nas off max sie sprawdza, tylko ze nie pryskam bezposrednio ciala dziecka, na ukaszenia ostatnio uzywam entil , fenistil tez dziala plus wapno. a wdomu siatki na oknach i drzwiach a i tak nas cos dopadnie tylko nie w ilosci hurtowej Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Skuteczny środek na komary 22.06.13, 21:33 Nie spotkałam w życiu skuteczniejszego niż Autan. A w oknach mamy siatki. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 mugga? 23.06.13, 22:45 Stosował ktos z Was? Ktory sklep int. polecacie (bo chyba inaczej się nie kupi)? Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: mugga? 24.06.13, 10:04 Ja kupowaam tutaj www.mediasklep.pl/mugga-spray-komary-kleszcze-meszki-inne.html Kupowalam na poczatku miesiaca i cena byla 19,99 zl a teraz widze troche podniesli cene. Wysylka 11 zl poczta. Mozna tez na allegro kupic ale widze ze drogie sa. Popytaj w sklepach wedkarskich bo w nich tez to sprzedaja Odpowiedz Link Zgłoś
mama_mili Re: Skuteczny środek na komary 24.06.13, 01:28 przed: Off w żelu do smarowania po: fenistil w oknach siatki Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 mugga- gdzie kupic? 03.07.13, 15:10 Gdzie kupowaliscie ten preparat? Ktoras forumka podawala adres, ale tam już nie ma tego preparatu. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: mugga- gdzie kupic? 03.07.13, 16:55 Wystarczy w goglach wpisac i pojawiaja sie rozne sklepy www.google.pl/#sclient=psy-ab&q=Mugga+spray+na+komary&oq=Mugga+spray+na+komary&gs_l=hp.3..0j0i8i30.1043.3764.0.4285.21.16.0.2.2.0.326.2093.4j11j0j1.16.0....0...1c.1.19.psy-ab.563-GQBd9E4&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.48705608,d.Yms&fp=de82cdcb04d0d5b2&biw=1440&bih=815 Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia2220 Re: Skuteczny środek na komary 05.07.13, 15:22 Ja osobiście polecam "zinzala spray na komary" - świetne działanie. mają teraz świetną oferte na zestaw. soft olive firma o ile dobrze pamiętam. dla dzieci też sie nadają. Ja byłam bardzo zadowolona. Komar ugryzł mnie tylko w podudzie gdzie mialam spodnie i nie spryskałam żel na ukąszenia też mają i co lepsze to są naturalne produkty! Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: Skuteczny środek na komary 05.07.13, 15:50 a moze poprostu zbyt rzadko ten off stosujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
trojszyk_konsultacje Re: Skuteczny środek na komary 09.07.13, 16:27 Jak już nie raz podkreślałem, najlepsze środki na komary, to te, które mają w składzie DEET lub ir3535. Zalecam ich zakup w aptece, wtedy też istnieje możliwość konsultacji z farmaceutą oraz dobranie preparatu odpowiednio do wieku. Zachęcam także do sięgania po naturalne metody walki z komarami. Wśród nich najpopularniejszy jest waniliowy olejek do ciasta. To niedrogi sposób, a przy tym wydajny, wystarczy posmarować się olejkiem i komary będą trzymać się z daleka. Polecam również olejki eteryczne. Należy zmieszać je z wodą destylowaną lub alkoholem, a następnie taką mieszanką spryskać siebie oraz ubranie, aby mieć spokój przez kilka godzin. Wśród najskuteczniejszych olejków są: lawendowy, eukaliptusowy, cedrowy, z bazylii, mięty, kocimiętki, tymianku, czy drzewa herbacianego. Swędzących ugryzieniach nie należy drapać ani rozcierać, ponieważ w łatwy sposób można wywołać podrażnienia skórne. Na złagodzenie swędzenia dobrze jest użyć maści oraz żele z aloesem lub zawierające dimetynden. Z naturalnych zaś środków, polecam ocet jabłkowy. Wystarczy nasączyć wacik niewielka ilością płynu i na kilka sekund przyłożyć do miejsca w którym zostaliśmy pokąsani . Równie pomocna jest cytryna, kilka kropel sprawi, że po ugryzieniu nie zostanie ślad. Podobnie działa miętowa pasta do zębów oraz soda oczyszczona. Pozdrawiam, Prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz, Katedra Entomologii SGGW Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Skuteczny środek na komary 09.07.13, 23:41 Przed: ostatnio ziaja. W tym bezpośrednio na komary=) Po: woda utleniona! Odpowiedz Link Zgłoś
sawqeluna Re: Skuteczny środek na komary 30.07.13, 20:49 DEET to środek, który wynaleźli w czasach wojny na wszelkiego rodzaju robactwo. i w pierwszej wersji nie był przeznaczony do stosowania na skórę... Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Skuteczny środek na komary 31.07.13, 09:41 ziaja, bardzo dobry zarówno dla dzieci jak i dorosłych. jedyne czego nie polecam to żel po ukąszniu z ziaji. u nas nie zdał egzaminu wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
ella_nl Re: Skuteczny środek na komary 31.07.13, 17:53 Na moje dziecko i na mnie Ziaja nie działa w ogóle. Trochę działa Bros. Odpowiedz Link Zgłoś