Dodaj do ulubionych

pasta do zębów dla dzieci z fluorem eko-jest taka?

07.09.10, 21:57
Witam,

ostatnio "przekopuje" internet pod kątem wyboru pasty do ząbków dla mojej 14-miesięcznej córci. Zdecydowałam się już na pastę z fluorem (przekonuje mnie argumentacja pokonewki, ze tak mała ilość fluoru połknięta przez dziecko nie zrobi mu krzywdy ), jednak przy wyborze kieruje się kilkoma kryteriami, których po wstępnej analizie składu produktów nie udaje sie spełnić.
Pasty dostepne w sklepach kosmetycznych (aptekach) typu Colgate, Aquafresh, Vademecum, Bobini, Nenedent, Ziaja i Elmex posiadają w swoich składach paskudne rzeczy typu powierzchniowe środki czyszczące jak sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate albo sodium lauroyl sarcosinate. Jak już nawet jest coś bez tych toksycznych środków powierzchniowo czynnych (np. Elmex)to zaraz są parabeny.
Zdaje sobie sprawe z tego,ze substancje te są w malutkich ilościach i teoretycznie nie powinny zaszkodzić, jednak mając wiedze w tym temacei i wybór chciałąbym wybrac taką paste, która nie bedzie budzic moich wątpliwości
Pozostają mi więc chyba do wyboru pasty ekologiczne...
Czy więc ktoś zna pastę ekologiczna dla dzieci z fluorem (do 1000 ppm fluoru)? Bo ja nie moge takiej znaleźć...
Prosze o pomocsmile
Obserwuj wątek
    • mruwa9 kombinujesz 08.09.10, 07:34
      pokaz mi choc jedna osobe, ktorej zaszkodzila pasta do zebow z tymi wszystkimi dodatkami (stosowana zgodnie z zaleceniami). Ja Ci za to moge pokazac sporo osob, ktorym zaszkodzilo nieuzywanie pasty...Ja wiem, ze to sluszne i bardzo szlachetne byc pro-eko, ale bez przesady...
    • aretahebanowska Re: pasta do zębów dla dzieci z fluorem eko-jest 08.09.10, 08:48
      powierzchniowe środki czyszczące jak sodium laureth sulfate, sodium
      > lauryl sulfate albo sodium lauroyl sarcosinate.

Środki powierzchniowo czynne to inaczej detergenty. Ale tych akurat nie należy kojarzyć z mydłem. W takiej postaci jaką mamy w paście są nieszkodliwe chyba, że ktoś jest uczulony. Szkodzą tylko jako proszek (no ale to nie w tym wypadku) bo bardzo się pylą i wdychane mogą uszkadzać pęcherzyki płucne. Dlatego nie należy wdychać proszku do prania. Nie wiem z czego miałaby być złożona pasta eko - czyli bez tych detergentów. ale wtedy musi zawierać jakieś inne, bez tego się nie da. Z naturalnych (ludzkich) to do głowy przychodzą mi kwasy żółciowe ale to IMO nie najlepszy pomysł. Nie kombinuj tylko kupuj normalne pasty.
      • moinka_79 Re: pasta do zębów dla dzieci z fluorem eko-jest 08.09.10, 15:20
        Nie moga się z Toba zgodzić, bowiem SLS i inne jemu podobne doskonale wchłaniaja sie również przez naskórek ...a zjadane regularnie każdego dnia...no cóż...kazdy ma wybór.
        ja wybieram tak, Ty inaczej...
        Gdyby wszyscy wybierali tak samo nudno byłoby na świeciewink
        • aretahebanowska Re: pasta do zębów dla dzieci z fluorem eko-jest 08.09.10, 17:16
          Po pierwsze nie wchłaniają się aż tak doskonale (jeśli rzeczywiście mówisz o naskórku choć rozmawiamy o myciu zębów). Po drugie m.in. po to jest dodawany glicerol (do past do zębów też), który praktycznie uniemożliwia przenikanie tych tzw. surfaktantów przez bariery typu naskórek czy nabłonek. W dodatku używane stężenia są bardzo niskie.
    • aurita Re: pasta do zębów dla dzieci z fluorem eko-jest 08.09.10, 09:08
      W buszu chyba jakies galazki sie zuje ? to moze byc rozwiazanie
    • semi-dolce Re: pasta do zębów dla dzieci z fluorem eko-jest 08.09.10, 09:31
      Dla mnie terz mocno przesadzasz. Kup dziecku elmex i dbaj, by nie miało próchnicy. Eko nie eko - próchnica jest nieciekawa.
    • yagnik Pewnie że są 08.09.10, 10:18
      Pewnie że są eko pasty z fluorem i jest ich wiele, ma je Lavera np czy Urtekram.

e-zdrowie.abc24.pl/default.asp?kat=33133&pro=432927
      e-zdrowie.abc24.pl/default.asp?kat=33133&pro=194366
      Ja myję zielonym elmexem, myłam kiedyś też lawerą. Wiesz zęby się płucze a wodę wypluwa, to trochę coś innego niż wcieranie balsamów z parabenami smile

Pozdrawiam
      • moinka_79 Re: Pewnie że są 08.09.10, 15:17
        dziekuję za odzewwink)

No cóz...a ja mam zamiar świadomie wybierać dla mojego dziecka, które nota bene zebów płukać jeszcze nie potrafi wink produkty ekologiczne i dobrze mi z tymsmile) Moze według kogos to przedasa, ale niech każdy decyduje o dziecku własnym, wychowuje je według własnych zasad, lecz ma też szacunek dla odmienności poglądów innychwink

Pasty ekologiczne nie zawieraja środków powierzchniowo czynnych ani też konserwantów takich jak parabeny czy pochodne formaldehydu...i jest ich cała masa, ale wiekszość nie zawiera fluoru (bo częśc specjalisów uważa, ze połykany fluor moze szkodzic...no i tu również kazdego rodzica indywidualna sprawa co wybierze)

Yagnik pasta Urtekram zawiera 1400 ppm fluoru, a wiec przynajmniej o 400 za duzo jak dla malucha (niektórzy nawet zalecają tylko 250 lub mx 500 ppm fluoru do 6 rż.)
        Druga pasta jest bez fluoru.
        Może jeszcze coś przychodzi Ci do głowy?
        • yagnik Re: Pewnie że są 08.09.10, 23:43
          Ok, więc past dla dzieci z fluorem nie ma (eko). Proponuję uzywanie "bez" do momentu aż dziecko nauczy się wypluwać a później normalną dla dorosłych.

Pozdrawiam
          • mruwa9 Re: Pewnie że są 09.09.10, 00:10
            osmielam sie zauwazyc, ze niestosowanie pasty z fluorem przynosi wiecej szkody, niz nieekologiczna nawet pasta ( o odpowiedniej dla wieku zawartosci fluoru).
            Wymysla dziewczyna sobie problemy i tyle.
          • rulsanka Re: Pewnie że są 09.09.10, 10:51
            Kup obie i mieszaj na szczoteczce po odrobince.
            • yagnik O! :-) 09.09.10, 12:34

• aska-198008 Re: pasta do zębów dla dzieci z fluorem eko-jest 22.11.10, 13:47
      Nie czytam wątku, bo pędzę po dziecko do szkoły... więc może już to byłosmile
      W każdym razie najlepiej używać pasty bez fluoru. Jak dla mnie najlepsza jest Weleda.
      • lupa_87 Re: pasta do zębów dla dzieci z fluorem eko-jest 22.11.10, 15:47
        Z przykrością stwierdzam, że nie rozumiem takiej korby ;-(
    • kaskahh Re: pasta do zębów dla dzieci z fluorem eko-jest 22.11.10, 20:18
      Moze Weleda? ma dla dzieci, to dobre kosmetyki raczej

daj znac, ktora wybralas
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka