Dodaj do ulubionych

Lęki trzylatki

29.11.10, 15:02
Od kilku dni moja córka- prawie 3 lata- chodzi za mną krok w krok- nie chce zostać sama w pokoju czy kuchni nawet na chwilkę, mówi, że boi się potwora. Nie mam pojęcia skąd wziął jej się ten potwór- żadnych bajek o potwiorach ani jej nie opowiadamy, ani nie ogląda, no chyba, że w przedszkolu. Jest to trochę uciążliwe, bo jak jesteśmy same nie mogę nawet w spokoju skorzystać z toalety. Jak oswoić tego potwora???
Obserwuj wątek
    • agnieszka_i_dzieci Re: Lęki trzylatki 29.11.10, 15:11
      Potwory czasem nie wiadomo skąd się biorą u dzieci wink
      My ostatnio walczyliśmy z wilkołakami i złymi snami w tym temacie.
      Wykorzystałam pomysł jednej z mam z tego forum - "magiczny płyn".
      Wzięłam butelkę z "psikaczem" nalałam do środka wody (i odrobinę olejku zapachowego,ale nie jest to konieczne) i powiedziałam,że to magiczny płyn tworzący ścianę niewidzialną,ale zatrzymującą złe sny.
      Zrobienie ściany przez 3 wieczory wystarczyło, potem wilkołaki się odzwyczaiły od straszenia dzieci wink
      A obawiałam się,że może nie pomóc na nasze, stosunkowo "dorosłe" dzieci wink
      Proponuje zrobić taki płyn, dać małej (postawić w zasięgu jej rąk) i powiedzieć,że jak psiknie to potwory uciekną, albo dopytać córkę którędy one wchodzą i tam zrobić blokadę anty potworową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka