Dodaj do ulubionych

strach przed lataniem samolotem u 2 latka

10.01.11, 11:24
mam pytanie moze ktos miał podobny problem jak sobie poradziłyscie?\
jestesmy w takiej sytuacji że często latamy samolotem jak leciałysmy pierwszy raz wszystko było ok ale mała miała rok i 3 m teraz jak leciałam rok i 10 m i to była histeria krzyki że nie wsiadzie do samolotu itd az słow brak żeby opisać co sie działo w każdym bądz razie jak wsiadłam do samolotu uspokoiła się ,niestety za tydzien będziemy lecieć znowu i juz mam stresa , przez ten cały czas rozmawiam z nia ,mamy samolot zabawkowy,ksiązeczki i oglądamy samoloty itd wszystko jest ok ale jak zpaytam czy lecimy samolotem to nie
rozmawiałam z lekarzem powiedziala zeby jej dac syrop melisa 2-3 dni przed wylotem żeby byla spokojniejsza ale nic wiecej nei poradzi , nie chce jej faszerowac lekami może ktoś miał podobny problem i znalazł rozwiązanie?\pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tempera_tura Re: strach przed lataniem samolotem u 2 latka 10.01.11, 11:33
      Hmmmmm. Skąd jej sie to wzięło? Moze podsłuchała że tego "mozna sie bac"? Ktoś ją przestraszył? Mysle że w takim wieku to wszystko sie tak nagle zmienia że następnym razem może jej sie podobaćsmile Może miała gorszy dzien?
      Nie dawałabym syropu...... Po co ogłupiać dzieciaka. Długi lot?
      • katarzyna7779 Re: strach przed lataniem samolotem u 2 latka 10.01.11, 11:52
        nie długo tylko 2 godziny
        raczej nie wystraszył jej nikt bo my się nie boimy latać i nigdy nic nie mowimy
        mam nadzieje ze tym razem będzie inaczej
        tez jest inaczej bo wtedy leciałysmy same a tata został
        a teraz lecimy tez same ale do taty moze to tez bedzie ja cieszyc bo jest bardzo za tatą
        mam nadzieje
    • mikams75 Re: strach przed lataniem samolotem u 2 latka 10.01.11, 19:45
      nie stresuj sie, bo dziecko wyczuwa.
      Niewiele moge doradzic, bo moja uwielbia i ma czesto okazje.
      Moze obiecaj jej cos na tym drugim lotnisku? np. jakas zabawke/czekolade/prezent/cos co ona uwielbia od kogos kto tam na was bedzie czekal?
    • mw144 Re: strach przed lataniem samolotem u 2 latka 11.01.11, 07:29
      Skoro się niczego nie przestraszyło, to może nie lubi nieprzyjemnego dla dzieci zatykania się uszu przy lądowaniu i z tym jej się kojarzy samolot. Jak dziewczyny radzą obiecaj jej coś fajnego w nagrodę na tamtym lotnisku, na które lecicie.
      • ola33333 Re: strach przed lataniem samolotem u 2 latka 11.01.11, 07:50
        wez jakis spray, krople do nosa na wszelki wypadek, gdyby dziecko uszy bolaly.
        U nas sprawdzaja sie tez misiaczki Haribo, jako pociszenie, bo dlugo trzeba siedziec w samolocie. Oczywiscie bierz tez jakies ksiazeczki itd, zeby zabic nude..
        Poza tym reakcja dziecka po kilku miesiacach moze byc zupelnie inna. Nie martw sie na zapas i nie okazuj stresu dziecku..
    • joshima Re: strach przed lataniem samolotem u 2 latka 11.01.11, 11:13
      katarzyna7779 napisała:

> mam pytanie moze ktos miał podobny problem jak sobie poradziłyscie?\
      > jestesmy w takiej sytuacji że często latamy samolotem jak leciałysmy pierwszy r
      > az wszystko było ok ale mała miała rok i 3 m teraz jak leciałam rok i 10 m i to
      > była histeria krzyki że nie wsiadzie do samolotu itd az słow brak żeby opisać
      > co sie działo w każdym bądz razie jak wsiadłam do samolotu uspokoiła się ,niest
      > ety za tydzien będziemy lecieć znowu i juz mam stresa , przez ten cały czas roz
      > mawiam z nia ,mamy samolot zabawkowy,ksiązeczki i oglądamy samoloty itd wszystk
      > o jest ok ale jak zpaytam czy lecimy samolotem to nie
      > rozmawiałam z lekarzem powiedziala zeby jej dac syrop melisa 2-3 dni przed wylo
      > tem żeby byla spokojniejsza ale nic wiecej nei poradzi , nie chce jej faszerowa
      > c lekami może ktoś miał podobny problem i znalazł rozwiązanie?\pozdrawiam

A może miała katar i zwyczajnie bolały ją uszy przy lądowaniu (przeżyłam coś takiego raz i nie życzę nikomu). Nie potrzebnie robisz z tego aferę i nakręcasz dziecko ciągle wracając do tematu.
      • ancymon123 Re: strach przed lataniem samolotem u 2 latka 11.01.11, 11:44
        Zdecydowanie to strach przed przykrymi dolegliwościami, a nie przed samym lotem samolotem. Nie sądze, żeby małe dziecko zdawało sobie sprawe, że samolot może spaść i wszyscy mogą sie rozwalic na drobne kawałeczki.
    • bbacha Re: strach przed lataniem samolotem u 2 latka 12.01.11, 08:30
      Mój synek 1 rok i 10 miesięcy odstawił mi taką histerię w samolocie jak leciałam do Irlandii (a więc też krótko), że w drodze powrotnej dałam mu ten melisal, żeby jemu zaoszczędzić stresu. Zadziałało łagodnie, mały przespał prawie cały lot, nie był ogłupiały tylko spał nie w swojej porze. Dawałam mu po pół łyżeczki rano i godzinę przed lotem.
    • emitka1.1.9 Re: strach przed lataniem samolotem u 2 latka 12.01.11, 11:34
      na moja mala dzialaja naklejki smile kupujemy ksiazeczke z naklejkami, mala dostaje ja zaraz przed wejsciem do samolotu i nie moze sie doczekac jak zacznie obklejac wszystko dookola (najbardziej moja twarz) jest zajeta przez jakis czas i nawet nie mysli o tym ze leci. moze kup dziecku cos takiego aby sie zajelo na jakis czas, a swoja droga ja bym na twoim miejscu podala melise, dlaczego dzieciak ma sie meczyc nie wspomne o tobie, 2 godziny z wrzeszczacym dzieckiem w samolocie to baaardzo dlugo...
      • katarzyna7779 Re: strach przed lataniem samolotem u 2 latka 12.01.11, 15:28
        ona nie wrzeszczy w samolocie tylko przy odprawie jak w kolejce juz czekamy do wejscia czyli okolo godziny i krzyczy - nie samolot nie samolot .
        tez tak mysle dam jej ta melise najwyzej
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka