Dodaj do ulubionych

Problemy hematologiczne a dziąsła

28.01.11, 13:43
Czy diagnozując u waszych dzieci zapalenie dziąseł lekarz straszył Was możliwymi problemami hematologicznymi? Moja córka miała anginę, przeszło po antybiotyku, ale rozwinęło się zapalenie dziąseł. Widzę poprawę w stanie dziąseł, ale lekarka, która kazała robić morfologie, jeśli nie będzie poprawy po 1 dniu leczenia wystraszyła mnie niezmiernie. Dziecko żywe, wesołe, skore do zabaw, je, pije, nie jest blade. Konsultowałam telefonicznie kwestie z innym lekarzem, ten uspokoił, ze tego typu stany zapalne potrzebują kilku dobrych dni leczenia. Moja doktor stwierdziła, że to na 99% powikłanie anginy i jeśli zacznie się poprawiać to badanie nie jest konieczne, ale i tak mnie nastraszyła.
Obserwuj wątek
    • joanna_poz Re: Problemy hematologiczne a dziąsła 28.01.11, 14:10
      co do zapalenia dziąseł i problemów hematologicznych - nie wiem, ale:

> Dziecko żywe, wesołe, skore do zabaw, je, pije,
      > nie jest blade.

tym się nie sugeruj i lepiej dla pewności morfologię zrób.

moje żywe, wesołe, skore do zabaw, jedzące i pijące dziecko okazało się, że ma tak dramatyczną morfologię (konkretnie poziom płytek krwi), że z racji podejrzenia białaczki (niskie prawdopodobieństwo, ale było) musieliśmy badać szpik, aby to wykluczyc.
      • ewuncia.a Re: Problemy hematologiczne a dziąsła 28.01.11, 14:15
        A dlaczego robiliście morfologię, były ku temu jakieś podstawy?
        • joanna_poz Re: Problemy hematologiczne a dziąsła 28.01.11, 14:20
          moje super zdrowe dziecko miało kilka malutkich wybroczynek, których dopatrzyła się pediatra na rutynowej wizycie dla zdrowych dzieci.

zrobilismy morfologię, wyszła zła i zaczęło się szukanie źródła zapalnego w organiźmie.
          i zupełnie przypadkiem - u mojego super zdrowego dziecka - znaleziono bezobjawowe zapalenie płuc (widoczne tylko na rtg). w 95% stwierdzono, ze raczej od tego te wybroczyny i zła morfologie, w 5% podejrzeewano, że może to być białaczka.
          • ewuncia.a Re: Problemy hematologiczne a dziąsła 28.01.11, 14:27
            Rozumiem. Ja badanie też zrobię, ale teraz nie chcę dziecka będącego tuż po anginie wyciągać na dwór, na to zimno, zwłaszcza, że ma chorobę lokomocyjną i czasem pół drogi do wybranego celu musimy iść pieszo sad Zapalenie dziąseł się leczy, angina minęła, innych niepokojacych rzeczy lekarz sie nie dopatrzył, poza tym powiedział, że jeśli dziasła się będą poprawiać to badanie nie jest konieczne. Gorączka towarzysząca zapaleniu spadła 2 dni temu, dziąsła wygladają lepiej. Stąd myślę, że ta morfologia nie jest konieczna na już.
            • karolinamb Re: Problemy hematologiczne a dziąsła 28.01.11, 18:01
              Często pierwszym objawem białaczki są zmiany na dziąsłach. Dlatego kazali Ci zrobic morfologię. To tanie i nieskomplikowane badanie a może czasami uratować zycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka