Dodaj do ulubionych

2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,pomocy

09.02.11, 14:32
witam
mam 2,5 rocznego syna i mam problem z jego jedzeniem tzn.non stop je to samo dzień w dzień,na nowości krzywi sie nie chce spróbować a jak już mu włożę coś na siłe do buzi to wymiotuje.jak był mały to jadł różne słoiczki,potem juz jakoś tak nie chciał.z owoców je mi tylko jabłko.a nasz jadłospis wygląda tak:kanapka z pasztecikiem firmowym lub samym masłem-nic wiecej zadnej wędliny,kaszka z bobovity rozne smaki, jajko-jajecznica,zupy to mi je nawet rozne,ziemniaczki z sosem lub kotlecik czasem, jogurty danio-rozne smaki-co mam robic zeby mogl cos zjesc innego np. kanapka z serem żóltym, topionym, wędlina dzemem-nie chce tego nawet sprobowac.moze powinnam mu cos dawac na apetyt lub cos.w sumei jak mu zrobie miseczke zupy to zje -nie grymasi tylko ma taka ta diete ubogą.zadnego owocu nie zje-oprocz tego jablka.co robic czy to jakas choroba czy co???????
Obserwuj wątek
    • leneczkaz Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 09.02.11, 14:41
      Mój nie je tego co Twój a także w ogóle nie je mięsa (poza parówkami). Zupy to tylko na wpół przytomnie przed TV. Nie je jajek.
      Na nowości i mięso także ma odruch wymiotny.
    • marghot Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 09.02.11, 14:42
      mam córkę w podobnym wieku, coraz mniej jest nowości, bo zna juz bardzo dużo produktów
      ma jednak swoje typy, a czego nei lubi nie podaję

takze ma fazy i potrafi 3 dni pod rząd zajadac się salami czy parmezanem czy pomarańczami bądź opijac kefirem

wymiotom sie nei dziwie, sama przymuszana w pkolu wymiotowałam - uwazaj z tym zmuszaniem
      u mnie nerwicą żoładka sie skonczyło

jadaj z synem, siadajcie wspolnei do stolu
      zajadaj sie tym, co chcesz aby dziecko zjadlo
      moze z czasem zaskoczy
    • red.charlie Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 09.02.11, 14:47
      Ja mu sie nie dziwie,ze wymiotuje.Lubi zupy,chleb,jajka,chetnie je kaszki,jablko,ziemniaki,mieso.Dawaj mu to co lubi.Dziecko intuicyjnie wybiera to co jest mu potrzebne i je to co mu smakuje.W zupie mozesz dostarczyc praktycznie wszystkiego co jest dziecku potrzebne do prawidlowego rozwoju.Nie rozumiem dlaczego chcesz mu na sile wciskac jakies kanapki z serkiem topionym,dzemen,wedlina,co w nich jest takiego dobrego,czego moze zabraknac twojemu dziecku?Choroba to dopiero bedzie jak nie zmienisz podejsciawink
    • semi-dolce Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 09.02.11, 14:59
      A co ci strzeliło do głowy by dziecku wkładać jedzenie do buzi siłą? Też bym się zrzygała gdyby ktos mi tak zrobił.

Twoje dziecko je zupełnie normalnie jak na swój wiek. Dawaj mu to, co lubi, proponuj nowości - zje to zje, nie to nie, celebruj posiłki, jadajcie razem i nie szukaj problemów tam, gdzie ich nie ma.
      • ewelajnawrocek Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 09.02.11, 15:21
        To poczytaj co je moj dwulatek, do tego KARMIONY, sam je tylko banana.
        - banan, ZUPKI DLA NIEMOWLAT ZE SLOICZKOW, chleb z maslem bez skorki, suche platki kukurydziane lub czekoladowe, mleko z platkami (ilosci sladowe), kotlet rybny jeden konkretny ze sklepu Epi, frytki ( tylko te cienkie z maca), serek homogenizowany danio lub jogobella tylko smak waniliowy.
        To wszystko. Pije tylko sok multiwitamina lub pomaranczowy w ilosciach sladowych.
        Generalnie zywi sie tymi sloiczkami.
        Nikt mnie nie przebije.
        • leneczkaz Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 09.02.11, 16:32
          My? tongue_out
    • ancymon123 Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 09.02.11, 15:46
      Bardzo duzo je, nie wiem o co Ci chodzi, u nas nie je częsci z tych rzeczy, i tak:
      kanapka z pasztecikiem firmowym - mój nie zje raczej lub samym masłem- czasami-nic wiecej zadnej wędliny - zrzuca i czasem zje oddzielnie,kaszka z bobovity rozne smaki - tez juz nie chce, jajko-jajecznica - nie zje ,zupy to mi je nawet rozne - owszem, ale nie za wiele smaków ,ziemniaczki z sosem lub kotlecik czasem - tez czasem, kotlecik na ogól nie wchodzi, jogurty danio-rozne smaki - mój nie zje
      np. kanapka z serem żóltym - nie zje, chyba ze oddzielnie, topionym, wędlina dzemem-nie chce tego nawet sprobowac - no i mój tez nie.
      Panie w przedszkolu zdzowione były, ze nie chce chleba z miodem, a wszytskie dzieci to lubia, a on potrafi olac nawet kanapke z Nutellą smile
      • leneczkaz Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 09.02.11, 16:33
        Jak miło 'posłuchać' że nie tylko moje takie... Bo czasami jak patrzę po dzieciach znajomych to tylko mój 'inny'.
        • puellapulchra Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 13.02.11, 09:10
          Moja (2 lata i 8 mies) jada:
          suche bułki, chleb (toleruje jedynie nutellę jako dodatek, więc zwykle jada suche)
          makaron - również bez dodatków
          ziemniaki - jw oraz frytki, placki ziemniaczane
          omlet
          parówki
          jabłko
          banan

do nie dawna jadała zupy, gdzy można było przemycić mięso, dużo warzyw, teraz już odmawia. Czasem, od wielkiego dzwonu skusi się na kotleta mielonego w ilości mini-mini.
          Dostaje więc sztuczne witaminy (vibovit). Tranu też odmawia.
          Rośnie jak na drożdzach, przybiera na wadze. Nie wiem, jak morfologia, niedługo zbadamy, ale ogólnie ni wygląda, jakby jej to szkodziło. Mam nadzieję, że jak pójdzie do przedszkola to jej się odmieni big_grin
    • camel_3d przesadzasz 09.02.11, 15:50
      przeciez napisalas ze je zupy, jajecznice... pieczywo..i owoce (jablko)
      chudy jest? zaglodzony? blady?

a poza tym, jakby ci ktos na sile do gardla wciskal jedzenie tez bys wymiotowala, albo sie bronila.

zrob jajecznice ze szczypiorkiem, pieczarkami... itd
    • daniela1980 Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 09.02.11, 16:42
      tak na mój gust to je naprawdę dużo.Moje dziecię z zup jada tylko krupnik, z jajek omlet, z owoców tylko soki i to tylko z butli ze smoczkiem, poza tym to jeszcze naleśniki, jogurty pitne, kisiel czasami, chleb sam czasem z masłem raz na miesiąc kawałek parówki lub plasterek wędliny.teraz ogólnie to ma okres ze nic o konsystencji papki nie tknie nawet jeżeli jest to ta sama kaszka którą dostaje w butli.
    • q_fla Re: Super pomysł! 09.02.11, 17:32
      Jest coś takiego co nie lubisz jeść? Na pewno jest, więc jeszcze dzisiaj, albo najpóźniej jutro kup, przyrządź i poproś, aby ktoś dorosły na siłę wpychał ci to do ust i kazał połykać aż do pierwszego rzygu i tak codziennie przez najbliższy miesiąc.
      Powinno pomóc i zmądrzejesz.
    • mikams75 Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 09.02.11, 17:46
      moze jadlospis moglby byc lepszy, ale u nas jest znacznie gorzej.
      Akurat ser topiony czy dzem nie jest taki wazny w zywieniu, moze nie jesc. Wedliny tez nie sa takie super, je przeciez kotlety.
      Ja kombinuje jak sie da, znalazlam kilka przepisow na rzeczy, ktore przelknie i robie to w kolko. Mroze zeby bylo na inne dni.

Co do sposobow na sprobowanie czegos - ja mowie, zeby tylko wlozyla do buzi i jak bedzie niedobre to moze wypluc. Czasem da sie namowic i sprobuje, najczesciejsciej jednak wypluje.

Poza tym mojej lepiej smakuje, jak sobie sama komponuje posilki i tak np. niedawno zjadla omleta z miodem, do tego szynka i zagryzala jablkiem. W sumie to calkiem porzadny posilek wyszedl i jej smakowalo. Jak sobie czasem cos ubzdura takiego to jej najlepiej smakuje.
    • mamawita Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 09.02.11, 20:04
      Mój dwulatek ma stały i niezmienny repertuar:
      8.30 kaszka w postaci płynnej (stała jest blee) zamiennie mleczna owsianka lub mleczna manna plus jeden wafel ryżowy
      11.30 zupa pomidorowa zamiennie z ryżem lub makaronem (staram się przemycać mu w zupie jarzyny i mięso, bo w innej formie mu nie wchodzą, czasem się udaje)
      14.30 serek Bakuś plus jedno ciasteczko kruche (najczęściej owsiane, bo lubi)
      17.30 obiad: makaron ze szpinakiem lub sosem pomidorowym, suche ziemniaki, suche kopytka, czasem skusi się na kawałek kotleta z kurczaka lub ryby, ale na ogół są blee
      20.00 kolacja mleko z dodatkiem kleiku ryżowego
      To jedyne rzeczy jakie przyjmuje. Nie jada żadnych owoców, nawet w postaci soków. Z warzyw tylko te co w pomidorowej. Pije tylko wodę.
      Jest wysoki i chudy, a energia go rozpiera. On jest szczęśliwy, to ja też smile
      • lenawawa Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 09.02.11, 20:15
        Uff,dobrze.że włączyłam neta i przeczytałam ten wątek.
        Mam syna 1,5 rocznego któremu trudno przekonać się do nowych produktów.
        Dzisiaj znowu był sajgon - obiad blee.
        Biorę się do roboty - szukam fajnych przepisów i do dzieławink
        Tylko ja nie wmuszam mu nic - kładę na talerzu zechce zje,nie zechce wypluje.
        Myslę,że w końcu coś zaskoczy.
    • aniajab24 Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 10.02.11, 13:20
      raz wlozylam synkowi do ust kawalek sera bialego ale nie tak ze go trzymalam i ciach tylko tak dyskretnie ze to np. czekolada,ale zwymiotowal.nieraz na sam zapach biora go wymioty.raz sam wlozyl maline do buzi-bo widzial ze inne dzieci z domu jedzą ale wzielo go na wymity i nie zjadl.wydawalo mi sie ze naprawde je malo rzeczy,ale jak czytam inne wypowiedzi to mi lżej.synuś wygląda dobrze,nie jest chudy ani nic tylko jak pomysle -ze pojdzie do przedszkola to co on bezdie jadl????dziękujem za wypowiedzi i zastosuje sie do rad-NIE WKLADAJ MU NA SILE NIC DO BUZI.pozdrawiam
      • ancymon123 Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 10.02.11, 14:07
        Taki odruch wymiotny bardzo by mnie niepokoił. Ani w serze, ani w malinie nie ma nic co mogłoby prowokować tak szybką i silną reakcję.
        Mój syn wymiotował dwa razy w życiu- oba przypadki jak był chory. W innym przypadku poszłabym do lekarza. Zdrowe dziecko nie wymiotuje od razu po włozeniu do ust jednego kęsa jedzenia.
        • ma_niusia Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 10.02.11, 14:21
          Mnie by ten odruch wymiotny nie zaniepokoił, skoro w domu jak widać jest ciśnienie na jedzenie, przejmowanie się, wsadzanie do ust, podejrzewam, że pewnie też obserwowanie, kontrolowanie itp. W takich sytuacjach mogą się zdarzać wymioty i ma to podłoże psychiczne.
          Odpuścić, całkowicie odpuścić, cieszyć się, że je i tak sporo rzeczy, jak będzie chciał coś nowego zjeść to sam sobie weźmie, duży chłopak już jest.
          • ancymon123 Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 10.02.11, 14:35
            U mnie babcia ma ciśnienie na jedzenie, a ona go w połowie wychowuje, ciągle coś małemu podtyka, bo niby on taki chudy smile Ale syn nie wymiotuje. Dla mnie to nienormalne. Jeśli te wymioty mają podłoże psychiczne to też nie jest normalne.
            Ale wracając do pytania autorki wątku, to jak najbardziej odpuścić, bo syn je na prawde sporo.
        • mikams75 Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 10.02.11, 14:35
          jak ja bym chodzila po kazdych wymiotach do lekarza to by na mnie juz lakarz patrzec nie mogl wink
          Niektore dzieci sa bardzo wrazliwe i byle co powoduje wymioty. Tobie sie wydaje, ze w serze czy malinie nie ma nic, a dla dziecka to moze byc szokujacy smak/zapach/struktura.
          Dla wielu w watrobce nie ma nic podejrzanego, a mnie mdli jak tylko poczuja zapach. Jakbym miala to zjesc to wymioty gotowe.

A wracajac do pytania co w przedszkolu bedzie jesc - sa dwie mozliwe wersje: dzieciak w grupie wyhasany bedzie wcinal wszystko jak leci, bo inni jedza - tak reaguje wiekszosc dzieci.
          Druga wersja - bedzie siedziec o glodzie caly dzien jak nie podpasuje jedzenie - te opcje wybralo moje dziecko.
          • ewelajnawrocek Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 11.02.11, 11:37
            To co ma twoj syn nazywa sie nadwrzliwoscia przelyku, moze to byc tez nadwrazliwosc na dany zapach lub strukture jedzenia, ma to co drugi wczesniak ale i tez dzieci donoszone, ktore np. byly osysane ssakiem po porodzie. Moj syn wyiotowal codziennie od malej grudki, teraz tez mu sie zdarza ale rzadziej, takiemu dziecko nie mozna absolutnie nic wkladac do buzi bez jego wiedzy. Mozesz sie przejsc do neurologopedy albo terapeuty SI, ale najprawdopodobnie mu przejdzie.
        • pikka6 Re: 2,5 latek-uboga dieta,na nowości -wymiotuje,p 12.02.11, 23:47
          Myślę że jak by Ci ktoś na siłę wkładał jedzenie do ust też byś miała odruch wymiotny, ja na pewno. Trudno w ogóle komentować takie zachowanie.uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka