Dodaj do ulubionych

21 m-cy - nie bawi sie zabawkami

22.02.11, 14:40
Czy któraś z mam też tak miała ze swoją pociechą?? Moja córeczka nadal nie jest za bardzo zainteresowana zabawkami- jedynie co ją może zająć na dłużej niż 5 min to książeczki, kolorowanki, bardzo też lubi bawić się w piaskownicy (mamy postawioną na balkonie)
Klocki, lalki, samochody niewiele ją obchodzą. Czy już jej tak zostanie??
Wiem że to może i głupie pytanie ale pytam z ciekawości (rozwija się prawidłowo- rozpoznaje kolory, liczy itp)
Obserwuj wątek
    • pacynka27 Re: 21 m-cy - nie bawi sie zabawkami 22.02.11, 15:08

Prawidłowo rozwijające się dziecko powinno wykazywać zainteresowanie zabawkami. Pokazałabym córeczkę psychologowi który specjalizuje się w spektrum autyzmu. Wygoogluj sobie Zespół Aspergera.
      Nie piszę żeby straszyć. Lepiej dmuchać na zimne i poobserwować dziecko fachowym okiem.
    • mikams75 Re: 21 m-cy - nie bawi sie zabawkami 22.02.11, 15:29
      moze nie wie jak sie bawic i trzeba zaproponowac zabawe?
      poza tym mysle, ze dzieci tak bawia, odkrywaja swiat wokolo.
      Moze tez byc tak, ze ma za duzo zabawek - moja jak ma za duzo na widoku, to przestaje widziec zabawki.
    • rulsanka Re: 21 m-cy - nie bawi sie zabawkami 22.02.11, 19:56
      To czym się bawi? Jak spędza czas? Wiele dzieci woli od zabawek np. sprzęty kuchenne lub prawdziwe narzędzia.
    • latosie Re: 21 m-cy - nie bawi sie zabawkami 22.02.11, 21:08
      z moją tak było do ok 4,5 rż... zdrowa jest i bystra ale zabawkami bawiła się baaaardzo sporadycznie ... teraz też nie bawi się wiele ... chyba,że faktycznie czymś się zainteresuje ... np dzisiaj robiła książeczkę o naszej rodzinie (nie znosi rysować a dziś sama od siebie wzięła mazaki i rysowała przez ok 40 minut)... tak,że nic się nie martw ... gdzieś wyczytałam ostatnio,że do 5 rż bardzo mało dzieci potrafi bawić się samo i zazwyczaj potrzebują towarzystwa kogoś starszego,żeby naprowadzał w jaki sposób można się bawić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka