Dodaj do ulubionych

kąpiel 2 latka. Pomocy

09.04.11, 16:03
mój 2-letni synek do tej pory uwielbiał kąpiel. Potrafił w wannie siedziec nawet godzine i nie było szans go z niej wyjąc. jak 3 miesiące temu urodziłam córke to zaczał nawet ze mną albo z mężem brać prysznic i też to uwielbiał. 2 tygodnie temu zaczęłam odpieluchowywanie i synek super siusia do ubikacji i robi kupke. Ale niestety tydzień temu kąpiel stała się dramatem . Dosłownie z dnia na dzień dostał jakiegoś ataku i słowo kąpiel wywołuje w nim dreszcze. Nie ma szans go rozebrać, w łazience drze się w niebogłosy a jak siłą go myje to mam wrazenie, ze ze starchu dostanie zawału. Dodam, że podczas ostatniej " normalnej" kąpieli nie wydarzyło się nic co mogło by go do niej zniechęcić. Co zrobić żeby znów polubił kąpiel??
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: kąpiel 2 latka. Pomocy 09.04.11, 17:48
      a prysznic?
      mojej tez w pewnym momencie sie odwidzialo i bierze tylko prysznic
      I robie jej tez czasem dzien dziecka i moze sie nie myc, tym bardziej, ze zima to nie miala za bardzo jak sie wybrudzic.
      Jakas nowa zabawka do wanny tez pomaga np. fajne sa takie pisaki do wanny.
    • kannama Re: kąpiel 2 latka. Pomocy 09.04.11, 17:55
      u nas tak było z myciem glowy...było ok, potem nagle sie odwidzialo i musiałam przyrzekac, że nie bedzie mycia glowy żeby wszedl do wanny. Od jakiegos czasu znów jest wszystko dobrze. Nie wiem czemu smile
    • schere Re: kąpiel 2 latka. Pomocy 09.04.11, 20:54
      A kąpiel z tatą? Dużo piany i niech tatę umyje, poleje prysznicem i co tam ci przyjdzie do głowy. Może się zabawi i zapomni?
      W Rossmanie są takie tabletki barwiące wodę na wściekle niebieski kolor.
      Są też farbki do "malowania" po kafelkach.
      • eska1981 Re: kąpiel 2 latka. Pomocy 09.04.11, 22:52
        niestety robiłam to wszystko o czym piszecie, żadne atrakcje nie działają, ani się nie chce kąpać ani brac prysznica, bez wzgledu na to czy ja czy mąż z nim idzie do łazienki. Ta jego panika mnie przeraża . Na razie poczekam , mam nadzije, ze to jednak minie
        • ciociacesia wiesz ja bym nie naciskala 09.04.11, 23:51
          jesli panikuje to mu daruj. prubuj, proponuj, ale nie kap na sile. chyba jakos przezyje kilka dni czy tygodni bez kapieli, z myciem gąbką w warunkach pokojowych
          • mon-ika78 Re: wiesz ja bym nie naciskala 10.04.11, 12:53
            no to nie jesteś sama wink ja mam ten sam problem od tygodnia. Córa ma 22 miesiące. Też trzeba było ją zagadywać żeby wyszła z wody, a teraz nie ma szans żeby weszła do wanny. Teraz u nas kąpiel wygląda tak że mąż ją trzyma nad wanną a ja polewam wodą... mam nadzieję że jej to przejdzie... bo ile można tak dziecko myć. Próbowałam zabawki, kubeczki itp nic nie pomaga.
            • mon-ika78 Re: wiesz ja bym nie naciskala 10.04.11, 12:54
              jeszcze dodam że też nastąpiło to z dnia na dzień i też nic takiego innego nie było dnia poprzedniego coby ją miało zniechęcić do tej kąpieli
        • klara154 Re: kąpiel 2 latka. Pomocy 10.04.11, 15:28
          U nas tak było, kiedy miała około 20 miesięcy.
          Odpuściłam kąpanie na około 5 dni. Zero tematu. Podmywałam tylko przy przewijaniu. W domu nikt nic nie mówił o kąpaniu.
          Kupiliśmy nowe zabawki do kąpieli, świecące kaczuszki i zestaw krabów gumowych. Najpierw bawiła się nimi na sucho, a potem rzuciłam temat, a ciekawe co one zrobią w wodzie.
          Mała wrzucała je do wanienki krzycząc PLUM, a potem sama chętnie do nich weszła.
          Kłopot minął.
          Ja często stosuję metodę odpuszczania. Póki co, przynosi skutek.
          Życzę powodzenia!
          • anita9322 Re: kąpiel 2 latka. Pomocy 10.04.11, 21:25
            Odpusć dziecku , u nas tez tak było i samo mu przeszło takie są dwu latki jak sobie coś ubzdurają to tak ma być, nie masz co kąpać ją na siłę bo tym bardziej sie zrazi przeczekaj nie namawiaj, po tygodniu zaproponój cos nowego w kąpieli. Dzieci w tym wieku szybko kodują sobie złe sytuacje i nie ma sensu namawiać jej albo kąpać na siłę żeby nie było większego problemu na przyszłość a jak przez tydzien nie będzie sie kąpać nic sie złego nie stanie smilePowodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka