Dodaj do ulubionych

ortodonta dla 3,5 latki

19.04.11, 16:35
W przedszkolu był dentysta, obejrzał ząbki i zalecił lakierowanie i ortodontę. (Ulotka do jego gabinetu załączona w szafce dziecka). Mała ma troszkę wysunięte w przód górne jedynki. Czy ktoś korygował niewielką wadę zgryzu na mleczakach?
Obserwuj wątek
    • jantarowo Re: ortodonta dla 3,5 latki 19.04.11, 19:19
      moj mlody ma 4 lata i nosi taki wyjmowany aparat silikonowy, ma on troszke wypchnac gorna szczeke bo maly scieral jedynki. Pani ortodontka powiedziala, ze za pol roku bedzie po problemie i warto korygowac teraz to co mozna bo to pozwoli na prawidlowy wzrost stalych zebow.Po co potem dzieciak ma sie meczyc w stalym aparecie.
    • moreno500 Re: ortodonta dla 3,5 latki 19.04.11, 19:23
      u mojej córki po ok. 2 miesiącach noszenia takiej wkładki zsunęła się przerwa między jedynkami i schowały się wystające ząbki. efekty były mega spektakularne, a sposób leczenia niezwykle prosty - także warto.
      • magnes1978 Re: ortodonta dla 3,5 latki 19.04.11, 19:34
        jeśli jesteś z Warszawy możesz polecić jakiegoś ortodontę dziecięcego?
        • longpath Re: ortodonta dla 3,5 latki 19.04.11, 19:56
          Własnie, też poproszę o namiary na dobrego ortodonte w Warszawie.
          • moreno500 Re: ortodonta dla 3,5 latki 20.04.11, 22:37
            my chodzimy do takiego gabinetu na Młocinach (Kama Med), ale wydaje mi się, że na tym etapie to leczenie nie jest jakieś skomplikowane, więc można spokojnie wybrać się gdzieś indziej.
    • joshima Re: ortodonta dla 3,5 latki 19.04.11, 21:40
      longpath napisała:

> W przedszkolu był dentysta, obejrzał ząbki i zalecił lakierowanie i ortodontę.
      > (Ulotka do jego gabinetu załączona w szafce dziecka). Mała ma troszkę wysunięte
      > w przód górne jedynki. Czy ktoś korygował niewielką wadę zgryzu na mleczakach?
      Moim zdaniem to kpina i chamskie naganianie pacjentów bez sensu. O ile jeszcze jestem w stanie zrozumieć lakierowanie, to prostowanie mleczaków, które zaraz i tak wypadną mija się z celem.
      • annakate Re: ortodonta dla 3,5 latki 19.04.11, 22:49
        ale korygowanie tyłozgryzu juz od rzeczy nie jest, im wczesniej, tym lepiej

pokaż dziecko dentyscie lub ortodoncie, ale raczej niekoniecznie temu z ulotki - jak uslyszysz, że nie ma sie czym martwić, to tylko sie ucieszysz. Jesli cos trzeba bedzie robić, to będziesz mogła spokojnie sie przygotować (także finansowo), czas cie nie będzie naglił tak, jak gdybys przyszła z dzieckiem "za starym" na jakąś forme leczenia
        • joshima Re: ortodonta dla 3,5 latki 20.04.11, 09:18
          Przecież to czy wyprostujesz mleczaki czy nie nie ma wpływu na to czy zęby stałe wyrosną prosto czy nie.
          • pagaa Re: ortodonta dla 3,5 latki 20.04.11, 09:27
            podobno ma, bo tu nie chodzi o aparat na zęby, ale taką wkładkę korygującą bardziej na dziąsła, w sensie cały ten kościec, ja nie wiem jak to opisać, bo to nie moja działka, ale mam znajomą ortodontkę-poszłam żeby zapytać o zęby mojego syna, bo krzywulce ma takie, że hej i ona mówiła, że teraz są takie cosiki nakładane i mają na celu skorygować wadę nie zębów mlecznych, ale podstaw i podobno działa. ale mój jeszcze za mały na to cudowink
          • elan-o100 Re: ortodonta dla 3,5 latki 20.04.11, 10:05
            joshima napisała:

> Przecież to czy wyprostujesz mleczaki czy nie nie ma wpływu na to czy zęby stał
            > e wyrosną prosto czy nie.

ale najczesciej leczenie ortodontyczne nie polega na prostowaniu zebow kobieto, tylko na leczeniu wad zgryzu, a zupelnie inna sprawa.
            nie ma obowiązku wypowiadania sie w kazdym wątku, joshimo.
            tym bardziej jesli masz blade pojecie o czyms.
            • joshima Re: ortodonta dla 3,5 latki 20.04.11, 12:22
              elan-o100 napisała:

> ale najczesciej leczenie ortodontyczne nie polega na prostowaniu zebow kobieto,
              > tylko na leczeniu wad zgryzu, a zupelnie inna sprawa.
              To, kobieto, wytłumacz mi jaka jest ta różnica, bo może rzeczywiście się nie orientuję.

> nie ma obowiązku wypowiadania sie w kazdym wątku, joshimo.
              Nie ma obowiązku czytania i komentowania moich postów, które jednak nie w każdym wątku uda Ci się znaleźć, kobieto.
              • elunia29 Re: ortodonta dla 3,5 latki 20.04.11, 12:56
                Leczenie ortodontyczne nie polega tylko na prostowaniu krzywo wyrżniętych zębów, jak sama nazwa mówi wady zgryzu - wiąże się to z nieodpowiednim gryzieniem i nie ma to znaczenia czy zęby są mleczne czy stałe. Na pewno nie raz widziałaś, że ktoś ma zęby w łuku ok, ale wysuniętą szczękę lub żuchwę do przodu. U takiego malucha bardziej chodzi o wyeliminowanie złego zagryzania, złych nawyków. Zycie pokaże co będzie dalej ale warto kontrolować, a mówienie, że to są tylko zęby mleczne do niczego nie prowadzi bo te również należy kontrolować i leczyć. To tak w wielkim skrócie smile))
                • joshima Re: ortodonta dla 3,5 latki 20.04.11, 12:58
                  No ale nadal nie wiem na czym polega różnica między leczeniem wady zgryzu a prostowaniem zębów. A tak konkretnie bym się chciała dowiedzieć.
                  • elunia29 Re: ortodonta dla 3,5 latki 20.04.11, 13:08
                    Spróbuję to wyjaśnić. Np. masz wszystkie zęby ok w łuku, tylko trójki Ci się nie mieszczą wyrosły poza łukiem w tej sytuacji możemy powiedzieć, że "prostujemy zęby" - wciągamy kły do łuku zaczynają brać udział w zgryzie. Wszystkie zęby masz ok tylko nie tak zagryzasz tz. góra z dołem nie współgra nosisz aparat po to aby na przykład wciągnąć żuchwę.
                    • elunia29 Re: ortodonta dla 3,5 latki 20.04.11, 13:09
                      elunia29 napisała:

> Spróbuję to wyjaśnić. Np. masz wszystkie zęby ok w łuku, tylko trójki Ci się ni
                      > e mieszczą wyrosły poza łukiem w tej sytuacji możemy powiedzieć, że "prostujemy
                      > zęby" - wciągamy kły do łuku zaczynają brać udział w zgryzie. Wszystkie zęby
                      > masz ok tylko nie tak zagryzasz tz. góra z dołem nie współgra nosisz aparat po
                      > to aby na przykład wciągnąć żuchwę to możemy nazwać leczeniem zgryzu
                  • elunia29 Re: ortodonta dla 3,5 latki 20.04.11, 13:11
                    Wadę zgryzu widać nawet jak się nie ma zębów np przy robieniu protez.
                  • moreno500 Re: ortodonta dla 3,5 latki 20.04.11, 22:45
                    wada zgryzu to np. ta sytuacja, kiedy dolna i górna szczęka się nie stykają - żuchwa jest cofnięta bądź wysunięta do przodu. przy tym można mieć równiutkie zęby, które prostowania nie wymagają. wada zgryzu to problemy z mową, z odgryzaniem pokarmu (moja córka odgryzała bocznymi zębami, co prowadzi też do problemów ze stawami szczęki), przerost kłów, które się nie ścierają jak podczas normalnego gryzienia i pewnie jeszcze milion innych. Więc czasem zgryz z zębami mlecznymi trzeba skorygować - szczególnie, że takie przesunięcie szczęki w tym wieku to kwestia miesięcy, nie lat.
          • malazabka.de Re: ortodonta dla 3,5 latki 20.04.11, 17:57
            joshima napisała:

> Przecież to czy wyprostujesz mleczaki czy nie nie ma wpływu na to czy zęby stał
            > e wyrosną prosto czy nie.

ale to czy dziecko jest pod stala kontrola ortodonty ma juz wielki wplyw...

sama zaczelam przygode z ortodonta w wieku 3 lat za co dziekuje rodzicom do dzisiaj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka