Dodaj do ulubionych

kaszel od kataru???????

29.05.11, 17:17
jak radzicie sobie z kaszlem po katarze..moj synek juz 5 dzien ma kaszel po katarze..Osłuchowo czysty ale ten męczący kaszel, szczegolnie rano-strasznie ..w ciagu dnia pokasłuje tez dosc czesto...Dostaje Pulmicort 1 x dziennie + inhalacje z samej soli fizjologicznej..takze 3 x dziennie Sinecod ale nadal kaszle..Nie wim jak długo moze kaszel od kataru sie utrzymywac..I jesli ja go inhaluje samą sola fizjologiczna to to nie dziala troszke tak ze wydzielina sie rozrzedza i Mały to prubuje wykasłac i stąd to czeste pokasływania??
Obserwuj wątek
    • oliwka1004 Re: kaszel od kataru??????? 29.05.11, 19:40
      a może ma alergię?my się zmagamy od kwietnia z kaszlem i katarem, jestesmy pod opieką alergologa, musimy robic codziennie inhalacje z pulmicortu i pare innych leków, pomagają ale kaszel nie zniknie dopóki będzie sezon pyleniasad
      • najma78 Re: kaszel od kataru??????? 29.05.11, 20:11
        Kaszel moze sie utrzymywac dlugo nawet do 8 tygodni. Nigdy nieczego nie podawalam, bo to naturalne, ze organizm pozbywa sie smieci poprzez odksztuszanie (kaszel).
        • mamka30 Re:do najma78 29.05.11, 20:30
          a proszę napisz mi jaki był ten kaszel u Was czy suchy czy raczej mokry..bo kurcze u nas rano jakby cos chcialo sie oderwac i taki wlasnie lekko mokry ten kaszel a w ciagu dnia suchy..
          • najma78 Re:do najma78 29.05.11, 20:48
            mamka30 napisała:

> a proszę napisz mi jaki był ten kaszel u Was czy suchy czy raczej mokry..bo kur
            > cze u nas rano jakby cos chcialo sie oderwac i taki wlasnie lekko mokry ten kas
            > zel a w ciagu dnia suchy..

Najczesciej mokry, ale w ciagu dnia bardziej suchy, po nocy wydzieliny jest wiecej wiec i kaszel bardziej odrywajacy sie i bardziej nasilony, w ciagu dnia suchszy i rzadszy. Moje dzieci takie infekcje przechodzily miedzy 1-2.5 roku zycia, wiekszosci niczym (naprawde) nie leczylam, przechodzily same, dzis mlodszy ma 3.10 m-cy i nawet nie pamietam kiedy mialy jakas infekcje. Dzieci w przedszkolu od 10 m-ca zycia kazde, szczepione na co sie da. Jesli osluchowo jest czysto to obserwuj, ale nie panikuj, bo taki kaszel moze ciagnac sie dlugo, jednak jesli sie zmieni w podejrzany albo dziecko zacznie goraczkowac to nalezy isc do lekarza. W miedzy czasie zawsze jest tez mozliwe, ze podlapie nowego wirusa wiec moze sie ciganac i ciagnac - ale w okresie letnim powinno byc lepiej. smile
    • suecompl Re: kaszel od kataru??????? 29.05.11, 20:22
      Hej, nie napisałaś ile twój synek ma lat, miesięcy. Córka koleżanki ma 6 msc. Ma brzydki kaszel, ale nic w płucach nie ma. Pediatra twierdzi, że to kaszel od dużej ilości śliny. Ale skoro "męczący", to pewnie twój synek ma suchy kaszel, tak? I to by tym bardziej mogło wskazywać na alergię. A podpisuję się pod wcześniejszą uwagą, tym bardziej, że ten kaszel jest rano, że to może być kaszel alergiczny.
    • mama_vinca Re: kaszel od kataru??????? 29.05.11, 20:31
      Wydzielina z nosa splywa dzieku do gardla, podraznia go, na skutek czego kaszle.
    • suecompl Re: kaszel od kataru??????? 29.05.11, 20:40
      Dobrze w trakcie kataru, kaszlu ograniczać spożywanie produktów zaflegmiających czyli produktów mlecznych, w tym jogurtów, słodyczy, a podawać jedzenie "wysuszające" czyli np. kasze, jabłka pieczone/pruszone/owoce na ciepło, gotowane ciepłe jarzyny.
      Tyle mogę doradzić, bo ile będzie trwał kaszel, tego nikt nie wie.
      • najma78 Re: kaszel od kataru??????? 29.05.11, 20:49
        suecompl napisała:

> Dobrze w trakcie kataru, kaszlu ograniczać spożywanie produktów zaflegmiających
        > czyli produktów mlecznych, w tym jogurtów, słodyczy, a podawać jedzenie "wysus
        > zające" czyli np. kasze, jabłka pieczone/pruszone/owoce na ciepło, gotowane cie
        > płe jarzyny.
        > Tyle mogę doradzić, bo ile będzie trwał kaszel, tego nikt nie wie.

Dobra rada z ta dieta.smile
        • lupa_87 Re: kaszel od kataru??????? 29.05.11, 23:23
          Synek często przy katarze kaszle - jeśli osłuchowo jest czysty to syropek wykrzytuśny załatwia sprawę - suchy kaszel zamienia się z mokry i odkrztusza to co mu w wielkich ilościach ścieka do gardła.
    • rulsanka Re: kaszel od kataru??????? 29.05.11, 23:17
      Sinecod tylko na noc. W dzień powstrzymywanie odruchu kaszlu powoduje, że układ oddechowy nie ma się kiedy oczyścić. I pulmicort przy braku zmian osłuchowych to jednak rakieta na mrówkę. Co do inhalacji z soli - możesz spróbować zaprzestać i zobaczyć efekt.
      Ja standardowo daję flegaminę, rozrzedza wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie, przez co kaszel jest mniej męczący.
      • mamka30 Re: kaszel od kataru??????? 30.05.11, 07:30
        a jak długo trwa taki kaszel??? bo teraz zacząl jescze sie budzic w nocy i kaszle...a jakos nocke przesypiał
        • suecompl Re: kaszel od kataru??????? 30.05.11, 09:14
          Sama pisałaś, że rozrzedzasz mi tę wydzielinę i że ona się rozrzedza. Także normalne, że więcej mu spływa i więcej kaszlę. Także nie niepokój się. To tak ma być. Możesz mu podnieść górną część łóżeczka bądź podłożyć coś pod główkę, mu bardziej noskiem leciało. Na kaszel zapomniałam bardzo skuteczne są inhalacje z SZAŁWI I RUMIANKU. Sypie się do garnka z wrzącą wodą szałwię i rumianek/ torebki; stawia się garnek na podłodze na desce; bierzesz przygotowane wcześniej koc, poduchy; siada się z dzieckiem pod "namiotem" i razem wdychacie. Ze dwa razy dziennie i trochę wytrzymać (5-10 min), bo więcej raczej dziecko nie wytrzyma - robi się naprawdę ciepło. To naprawdę działa. Radzę spróbować.

Co do pytania ile - już odpowiadały dziewczyny - 8 tyg, długo, nie wiadomo ile. Jeśli bardzo się niepokoisz zamów wizytę i przejdź się z synkiem.
    • 1_mama_natalki Re: kaszel od kataru??????? 30.05.11, 10:11
      Hej, u nas w takiej sytuacji lekarka zaleciła flavamed rano i o godz. 14, a na noc sinecod - żeby mała dobrze przespła noc - córcia ma 2 latka.
      • marla79 Re: kaszel od kataru??????? 30.05.11, 22:40
        spróbuj diphergan (na recepte) lub tussi drill podac na noc.

a ile dziecko ma?
        bo tussi dril jest dla starszych.
        dla maluchow sinecod jedynie
    • karolina.chonly Re: kaszel od kataru??????? 30.05.11, 23:18
      Nam lekarz powiedzial, zeby nie skupiac sie na kaszlu tylko na katarze (nawet jak nam sie wydje, ze juz jest po). U nas ciagnelo sie dziadostwo od listopada (!!!) z malymi 1-2 tygodniowymi przerwami.
      W koncu wnerwiona poszlam do lekarza i ten kazal przeprowadzic kuracje (niestety kortyzonem w sprayu), ktora do konca doprowadzi nos do porzadku. Tak tez zrobilismy. Przez ponad 3 tygodnie dostawala spray do nosa i sol fizjologiczna, pierwsze 2-3 dni dodatkowo syrop przeciwkaszlowy, zeby spala spokojnie i w koncu przeszlo. Teraz jest juz dluzszy czas spokoj, ani kataru ani kaszlu nie ma i mam nadzieje, ze nie wroca.
      • karolina.chonly Re: PS. 30.05.11, 23:23
        Mysmy tez naciskali lekarza, zeby zrobil badania alergiczne, ale powiedzial, ze nie, bo to nie ma z tym nic wspolnego (to samo powiedzial laryngolog, ktory tez ja badal).
        Wszystko by sie zgadzalo, bo na poczatku dostala inhalacje (bardziej po naszych naciskach), ktore dostaja alergicy i astmatycy i ani troche nie pomoglo.
        • zjawa1 Re: PS. 30.05.11, 23:46
          Zauwazylam, ze zapanowala u nas moda na alergie...Fakt, jest faktem jesli dziecko lapie wirusowy katar czy kaszel po jakims czasie moze dojsc do nadkazenia bakteryjnego i konsekwencji tego czyli tzw. procesu alergizacji.
          ale to nie jest alergia ,,sama w sobie"....
          Nie wiem, faktycznie istotne jest to, zeby w pierwszej kolejnosci zwalczyc katar( jesli ten wystepuje dlugotrwalo). A wiec jednak podac syropek w stylu Aerius, jesli katar ciagnie sie dosc dlugo.
          Moj syn nie jest alergikiem, a proces ten przeszedl. i tez mial dziwaczny katar oraz kaszel prawie 1,5 miesiaca trwajacy. Kasel nad ranem i pod wieczor. Czysty osluchowo.
          Teraz lecimy na syyropie przeciw zapalnym z racji ucha... kaaszel po 4 dniach prawie calkowicie mina. Nie wiem, w Waszy przypadku moze jednak sprobowac czegos na alergie np. popularnego Aeriusa? Choc przez tyg? Jesli nie ma stanow zapalnych, to wydaje mi sie ze powinno to pomoc.
    • kropkaaga Re: kaszel od kataru??????? 31.05.11, 09:45
      U nas jest to samosadJa daję synkowi Euphorbium do noska i Xyzal,wcześniej Zyrtec.Ale to pomaga na ten czas,na który je daję.Za chwilę znów katar,kaszel.Oczywiście pani alergolog stwierdziła,że na testy alergiczne jest za wcześnie.Dopiero jak synek skończy 5 lat.A ma dopiero 2,5.Więc leczymy się objawowouncertain
      • mamka30 Re: kaszel od kataru??????? 31.05.11, 10:47
        u nas raczej ten kaszel jest własnie po katarze bo mimo iz synek jest alergikiem ale tylko skornym(alergia pokarmowa) ale ten kaszel jest po kaszlem poinfekcyjnym .Nasza pani doktor-pulmonolog, alergolog tez mnie uspokoilła i stwierdziła ze taki kaszel faktycznie moze trwac..Narazie wszytsko odstawiłam , tylko na noc jesli mocno by kaszlał to Sinecod i w dzien do picia siemienie lniane dla nawilzenia sluzówki ..Faktycznie jest juz lepiej tylko kaszle sie nasila rano i na nocsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka