Dodaj do ulubionych

przedszkole do 13 czy dłużej?

12.08.11, 22:39
we wrześniu mój niespełna 3 latek idzie do przedszkola, wszyscy namawiają mnie zebym zapisala go na caly dzien a odbierala po podwieczorku, ja nie wiem/
do tej pory był tylko ze mną bo jestem na wychowawczym i kurcze nie chce się z nim tak rozstawć. Każdy tłumaczy że odpocznie na drzemce i w ogóle. ale nie wiem? Jakie macie doświadczenia?
dodam że jesteśmy bardzo związani ale do przedszkola też chce iśc bo kocha dzieci.-
GOSIA2300
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: przedszkole do 13 czy dłużej? 12.08.11, 22:44
      Mam takie zdanie jak wszyscy.

Można powiedzieć, że doświadczona jestem smile Moją niespełna 3 latkę zostawiłam pierwszy dzień od razu na 8 godzin. A ile radości było. O 15 nie chciała wychodzić do domu.
      Oczywiście po trzech tygodniach przyszedł kryzys ale każdego to czeka więc od razu się na to nastaw, obojetnie na ile zostawisz czy do 13 czy do 16.
    • wanielka Re: przedszkole do 13 czy dłużej? 12.08.11, 22:46
      wiele tu chyba zależy od tego na jak długo potrzebujesz TY zostawić go w przedszkolu wink chodzi mi o to, czy pracujesz. jeżeli nie, to może odbieraj go po obiedzie, a przed spaniem? z drugiej strony widziałam u mojego chrześniaka, że żal mu było wychodzić dużo wcześniej niż inne dzieci z przedszkola, a zaczynał karierę jako niespełna 2,5 latek. sporo też zależy od dziecka - jeżeli garnie się do dzieci to może wykorzystaj to i zostaw go na trochę dłużej?
      sama najlepiej znasz swoje dziecko i wiesz, na co go stać. najważniejsze to nie przenosić swoich strachów na malucha big_grin
      • zona_mi wanielka 14.08.11, 20:34
        Proszę zmniejszyć sygnaturkę, sporo wykracza poza przepisową wysokość 4 wersów.
    • bluea.nne Re: przedszkole do 13 czy dłużej? 12.08.11, 23:14
      zależy od dziecka; moje na początku były odbierane po obiedzie- tak ok. miesiąca- potem zostawały dłużej, do podwieczorku; i wcale nie przyzwyczaiły się do wcześniejszego wyjścia, nie było problemów z przestawieniem;
    • donkaczka Re: przedszkole do 13 czy dłużej? 12.08.11, 23:16
      moje corki chodza do 12.30 i im to wystarcza
      reszte dnia spedzamy razem, basen, spacery, bawia sie w domu z bratem
      u nas sporo dzieci znika o tej porze, polowa mniej wiecej
      ja planuje od przyszlego roku zostawiac ich raz-dwa razy w tygodniu do 17, syn tez bedzie wtedy chodzil i bede miala luz caly dzien smile ale to zrobie dla siebie, dzieci jakos nie wyrazaja wielkiej tesknoty, starsza czasem chce zostac, bo jej kolezanki jeszcze sa, ale to sporadyczne

sama rozsadz, jak tobie i dziecku pasuje, zawsze mozesz pozniej przedluzyc godziny, moje dzieciaki na poczatku byly padniete po 4 godzinach w przedszkolu
    • joshima Re: przedszkole do 13 czy dłużej? 12.08.11, 23:23
      Dla dziecka to nowa sytuacja. Gdybym była w takiej sytuacji zapisałabym dziecko na kilka godzin dziennie a nie na cały dzień.
    • slonko1335 Re: przedszkole do 13 czy dłużej? 12.08.11, 23:43
      Jeżeli możesz nie widze powodu żeby dziecko trzymać w przedszkolu cały etat. Jestem jak najbardziej zwolenniczką przedszkola dla dzieci ale kilka godzin na początek w zupełności wystarczy.
      Moja córka tak chodziła, byłam z młodszym w domu, więc nie widziałam potzreby trzymania jej w przedszkolu 8 godzin odbierałam ja po kilku godzinach, w drugim półroczu poprosiła sama abym przychodziła godzinkę później, w drugim roku przedszkola jak zaczęła chodzić na zajęcia dodatkowe znowu chciała być odbierana później żeby miała czas się pobawić.
      We wrześniu dwójka będzie w przedszkolu, młodziak na początku będzie chodził na 5 godzin, potem zobaczymy. Co do Aluty nie wiem czy będzie wracała z nami po tych 5 godzinach czy potem będziemy po nią gonić. Mi tam 5 godzin wolności w zupełności wystarczy na regeneracjęwink jak pójdę do roboty na etat to się nasiedzą jeszcze tych godzin w przedszkolu ...
    • silje78 Re: przedszkole do 13 czy dłużej? 13.08.11, 08:38
      zależy od dziecka. moja bardzo długo płakała rano (trzy miesiące uncertain), ale nie wiem czy wcześniejsze odbieranie coś by zmieniło. co do drzemki w przedszkolu to zależy od tego czy twoje dziecko śpi w dzień czy też nie. moja córka od 2-go roku zycia już nie spała więc w przedszkolu zdarzyło się jej kilka razy zasnąć. ale leżała sobie spokojnie. gdybym miała możliwość odbierania jej codziennie po obiedzie to bym ją odbierała, ale ona nie pałała i nie nie pała miłością do przedszkola uncertain
      • pudelek09 Re: przedszkole do 13 czy dłużej? 13.08.11, 09:15
        U nas tez z corka od urodzenia glownie bylam ja.Tez bylysmy b.zwiazane.Zapisalam ja do przedszkola zeby miala kontakt z dziecmi(co uwielbiala,a przeprowadzilysmy sie w miedzyczasie na wioche,gdzie nikogo nie znalysmy,zadnego placu zabaw.Wczesniej calymi dniami na placu zabaw siedzialysmy).Prowadzilam ja od 9.00 do 13.00.Po obiedzie ja odbieralam.Wcale mi na drzemkach nie zalezalo(mogla sie przespac jak cos w domu).Poza tym tez nie lubialam sie na dlugo z nia rozstawac.Taki uklad pasowal i mnie i jej-ja mialam chwile na ogarniecie domu,ugotowanie obiadu,zakupy itp,ona i pobyla z dziecmi i obyla sie z sytuacja,ze nie tylko>cycus mamusi<.A po przedszkolu-mialysmy mnostwo czasu dla siebie-na zabawy,spacerki,potem poznalysmy >swoje<kolezanki to na wizytki wspolne,teatrzyk i kino itp.Mlodsza tez pojdzie tylko do obiadku.
      • xxx.16 Re: przedszkole do 13 czy dłużej? 13.08.11, 10:50
        Witam smileMoja Córka juz od wrezsnia zacznie 2 rok przedszola od poczatku chodzi na 7/8 godzin wczesniej pracowąłam teraz jestem w ciazy ale i tak liczba godzin sie nie zmieni gdyz dziecko potrzebuje przebywania wsrod dzieci rozwijania umiejetnosci bawienia sie w grupi itp.zalezy napewno od dziecka ale znam duzo dzieci ktore nauczon eze sa odbierane po 4 godzianch nie zostana juz na dluzej.Przedszole to nie kara dla dziecka tylko zdobywanie nowych potrzebnych umiejetnoscismileA Mama ma chwilke dla siebie ktera tez jest bardzo potrzebna
    • budzik11 Re: przedszkole do 13 czy dłużej? 13.08.11, 10:32
      Starsza przez pierwszy miesiąc zostawała do obiadu. Młodszy od początku zostawał na cały dzień (do 16). Też była na wychowawczym i dzieci nigdy się ze mną wcześniej nie rozstawały ale nie było żadnego problemu, co więcej kiedy przychodziłam po nich nie chciały wracać do domu bo jeszcze się bawiły na placu zabaw, musiałam czekać.
    • mikams75 Re: przedszkole do 13 czy dłużej? 13.08.11, 11:39
      moja jak miala dwa latka to zostawala do 18, miala wczesniej 2 tyg. okres przystosowawczy, kiedy byla krocej i czas byl wydluzany.
      Ale ja pracuje, jakbym nie pracowala, to bym na krocej pewnie zostawiala.
      Ale dziecko odbieram zawsze szczesliwe, bardzo lubi tam chodzic.
    • blue_romka Re: przedszkole do 13 czy dłużej? 13.08.11, 13:39
      Ja bym odbierała wcześniej.
    • gosia2300 Re: przedszkole do 13 czy dłużej? 13.08.11, 22:14
      Dzięki Kochane Mamusie!Lepiej mi. Bo normalnie czułam że robie źle. Tzn nie mam nic przeciw zostawianiu na cały dzień i nie twierdze że tak nie będę robić. Póki co nie chce zerwać tej więzi i żebyśmy też byli razem te drugie pół dnia. On już dawno nie śpi w dzien tylko odpoczywa, więc może to robić w domu. Bardziej w przedszkolu zależy mi na kontakcie z dziecmi, nauce nowych rzeczy niż na tym żeby mieć czas wolny, więc narazie do 13 a potem zobaczymy. Na ten moment nawet do 13 brzmi strasznie.Dziękuje Pozdrawiamsmile
      GOSIA2300
      • mariela1987 Re: przedszkole do 13 czy dłużej? 14.08.11, 20:22
        na zajęciach edukacyjnych realizowanych rano ok 10 będzie. potem sa popoludniowe ( po obiedzie) i twoje dziecko nie będzie w nich uczestniczyło.
    • zona_mi Re: przedszkole do 13 czy dłużej? 14.08.11, 20:32
      Zdecyduj, obserwując dziecko.
      Mój syn jako trzylatek poszedł na cały dzień. Lubił przedszkole dzieci, opiekunki i zajęcia, ale wciąż chorował. Dwa-trzy dni i tydzień na zwolnieniu. Szukałam rozwiązania wraz z lekarzem i wciąż nie było wiadomo, o co chodzi. W końcu po rozmowie z dyrektorką, która twierdziła, ze on chyba nie dojrzał do rozstania ze mną jednak, postanowiłam zabierać go o 13, niedługo po obiedzie. Choroby skończyły się jak nożem uciął, a w następnym roku chodził już normalnie, bez problemów.
      Stąd wiem, że niektóre dzieci łatwiej znoszą rozstanie, gdy trwa krócej. Ale nie wszystkie - córka od początku chodziła na "cały etat" i nie było kłopotów.
    • ewekub Re: przedszkole do 13 czy dłużej? 14.08.11, 20:47
      Jeżeli masz możliwość, to zdecydowanie do 13.
      Mój syn ma 5 lat i nadal będzie chodził na 5-6 godzin.
      W poprzednim roku jak musiał zostać dłużej, to zawsze miałam wyrzuty sumienia, bo syn jest domatorem i całymi godzinami mógłby siedzieć w swoim pokoju i się bawić.
      Przebywanie w dużej grupie, w hałasie męczy i nie widzę powodu, aby nie odbierać dziecka wcześniej, gdy jest taka możliwość.

Mój syn chodzi do przedszkola na godz. 9-tą, uczestniczy we wszystkich zajęciach, a odbierany jest chwilę po podwieczorku ok. godz. 14.30. Po podwieczorku nie odbywają się już żadne zajęcia, więc mały nie jest stratny.
      A my mamy czas, aby jeszcze w domu pobawić się i powygłupiać się z dzieciakami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka