asiawi 22.05.04, 13:39 Co robicie drogie mamy aby wasze dziecko przełknęło te okropne w smaku lekarstwa?U mnie jest wtedy horror i nie chcą słyszeć o tych"syropkach".Nie mogę zmusić bo wtedy wymiotują.Pomóżcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotaww Re: Smecta i Gastrolit 22.05.04, 14:12 Ja nigdy nie miałam problemu z lekami, dzieci poprostu piły, spróbuj rozmieszac z sokiem. Powodzenia i cierpliwości Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
zgagusia Re: Smecta i Gastrolit 22.05.04, 16:55 jesli nie wiesz co napisac lepiej nie pisz nic - rozmieszanie gastrolitu z sokiem calkowicie niweluje jego dzialanie. W ogole podawanie sokow przy problemach zoladkowo - jelitowych nie jest dobrym pomyslem. Oba preparaty smaczne nie sa - a wymiotujace dziecko na ogol nie ma ochoty nic brac do ust. Ja swoim chlopcom podawalam doslownie po kropelce - albo na lyzeczce albo w zakraplaczu do buzi. Troche to trwa ale to nawet lepiej - powinno sie je podawac malutkimi porcjami. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Smecta i Gastrolit 22.05.04, 19:12 Ja posłuchalam rady pewnego lekarza z pogotowia, ktory kazal mi poic dziecko woda mineralna(Zywca dawałam), zmieszana ewentualnie z odrobina glukozy- zamiast gastrolitu i smecty, ktore przepisała mi lekarka z przychodni- przynajmniej dziecko dostawalo jakis płyn, bo gastrolit silą musialabym choremu dziecku wlewac, a wode piło chetnie.Pozegnałam sie z tymi paskudztwami, a dziecko mimo wymiotów, biegunki, nie odwodniło sie.Woda tez ma mikroelementy, dziecko ma szanse dostac ich wiecej niz przy nieudanych próbach napojenia gastrolitem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaluna Re: Smecta i Gastrolit 22.05.04, 21:06 ja mam takie warianty: smekta + kleik ryzowy smekta + marchwianka smekta + marchwianka + kleik ryzowy smekta + herbata mietowa smekta + herbata mietowa + troche ORS200 oczywiscie nie wiedza, ze cos im przemycam, bo inaczej by do ust nie wziely gastrolit dawkowalam po kilka kropel, ale co chwile, z lyzeczki lub zakraplacza Odpowiedz Link Zgłoś
asiawi Re: Smecta i Gastrolit 22.05.04, 22:20 mamaluna napisała: > ja mam takie warianty: > smekta + kleik ryzowy > smekta + marchwianka > smekta + marchwianka + kleik ryzowy > smekta + herbata mietowa > smekta + herbata mietowa + troche ORS200 > > oczywiscie nie wiedza, ze cos im przemycam, bo inaczej by do ust nie wziely > > gastrolit dawkowalam po kilka kropel, ale co chwile, z lyzeczki lub zakraplacza Serdeczne dzięi za poradę ale moje dziecko nie znosi marchwianki,ani żadnej herbatki,kleik ryżowy ledwie toleruje ,ma niesamowite wyczucie w smakach cwaniara i stąd ten mój cały kłopot z lekami. Acóż to jest ORS200? Natomiast woda mineralna rzeczywiście jest dobrym pomysłem.Chyba nie trzeba jej przegotować przed podaniem dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
barbamama Re: Smecta i Gastrolit 23.05.04, 11:47 Asiu moje dzieciaki tez nie trawią w takich sytuacjach marchwianek i kleików, smekte pija z mietą, gastrolit tak jak dziewczyny podawałam co kilka minut po łyzeczce lub dwie. U nas rewelacyjnie sprawdzily się kisielki: pół szklanki wody zagotować, dodac pół szklanki bobofruta marchewkowego z łyżeczką maczki ziemniaczanej( lub marchewkowo-jabłkowego) -zagotować i podawac po lekkim przestudzniu jak gastrolit po 3-4 łyzeczki co kilka minut. Przy wymiotach nie nalezy dawać od razu wiekszej ilosci bo żołądek jest bardzo wrazliwy, lepiej czesciej a po 2-3 łyzeczki. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mamaluna Re: Smecta i Gastrolit 22.05.04, 23:41 ORS200 firmy HIPP, dostepne w aptekach wejdz na ich strone i poczytaj www.hipp.pl/ to jest taka marchwianka z kleikiem, specjalnie na biegunki troche slone, moja mala nie chciala tego pic, ale w miecie przemycalam i nie wyczula ale wiem, ze sa dzieci, ktore chetnie to pija Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Smecta i Gastrolit 23.05.04, 17:23 Tak, ten produkt tez polecam, co prawda moje dziecko tego pic nie chcialo, ale mnie pomagało przy zatruciach, zaburzeniach jelitowych bardzo.Podaje sie schłodzone. Wody mineralnej przegotowywac nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
asiawi Re: Smecta i Gastrolit 23.05.04, 13:23 Jestem Wam bardzo wdzięczna za porady, w każdej znalazłm coś cennego ,co warto zapamiętać .Moja mała już powoli wychodzi z biegunki, czuje się coraz lepiej i już zaczyna broić z czego cieszę się jak głupia.jak myślicie kiedy można podać soczek owocowy Gerbera?Kupka jesat już prawie normalna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dusia7 Re: Smecta i Gastrolit 23.05.04, 15:16 Hej, Moja Klaudia co prawda biegunki jeszcze nie nigdy nie miała ale za 3 tyg wybieramy się na wakacje dość daleko i zmienieamy też klimat więc na ostatniej wizycie u naszego pediatry pytałam jakie lekarstwa mam zabrać na ewentualne dolegliwości małej m.on. na biegunkę. Otóż pan doktor powiedział że smecty to raczej ona nie wypije (bo mało kóre dziecko jest w stanie to wypić a i niejeden dorosły nie sprostałby zadaniu )) i polecił nam w wypadku biegunki Enterol w saszetkach. MAła już go miała kiedyś przepisany - saszetka raz dziennie, mozna rozpuścić w wodzie lub w mleku lub w herbatce- wtedy wypijała z mlekiem bez większego problemu. Może więc jeśli chodzi o biegunkę spróbuj Enterol Justyna A oto moja Klaudia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11260064&a=12662203 Odpowiedz Link Zgłoś
mamaluna Re: Smecta i Gastrolit 23.05.04, 20:44 ja trzymam diete jeszcze troche po ustaniu biegunki, wlasciwie to czekam na twarda kupke i dopiero wtedy powoli wprowadzam normalne jedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
mamaluna Re: Smecta i Gastrolit 23.05.04, 20:46 Asiawi ktos Cie poszukuje na emamie - zajrzyj tam, jest post do Ciebie to tak troche obok tematu )))))) Odpowiedz Link Zgłoś
asiawi DZIĘKI mamaluna!!!!!!!!! 24.05.04, 11:54 Gdyby nie TY nie zajżałabym na emame! Odpowiedz Link Zgłoś