Dodaj do ulubionych

Bajki o Martynce

15.04.03, 08:28
Dziewczyny chciałabym dla mojej córeczki - Martynki kupić książeczki o
Martynce, ale u mnie w księgarni nie ma takowych. Jest spory wybór na
merlinie, tylko, ze ja nie wiem, na którą książeczkę się zdecydować. Może
któraś z Was ma książeczki o Martynce i może polecić która jest fajna? Moja
Martynka ma na razie 5,5 miesiąca, także wolałabym, żeby bajka nie była za
długa ani zbyt skąplikowana. Czekam na sugestie.
Obserwuj wątek
    • skania.h.j Re: Bajki o Martynce 15.04.03, 15:50
      Twoja córcia chyba jeszcze musi poczekać na zrozumienie tych bajeczek, są chyba
      dla troszkę starszych dzieci, ale kolekcjonować możesz już teraz. W
      księgarniach można kupić pojedyncze książki, ale ostatnio zauważyłam w kioskach
      i sklepach całą serię do zbierania - książeczka + gadżecik, nie wiem, jak to
      wygląda cenowo. Moja córka ma "Martynkę i osiołka Wesołka". Mnie się ta
      książeczka podoba, chociaż jak dla maluszka, to nie jest zbyt trwała, a poza
      tym chyba trochę za dużo tekstu. Za to ma przecudne ilustracje.
      Inne "Martynki", które oglądałam, też są ładne. Myślę, że na początek możesz
      wybrać jakąś, w kórej będzie dużo zwierząt gospodarskich, żeby pokazywać je na
      obrazku i naśladować ich głosy. Ale, jeśli córcia ma na imię Martynka, to
      pewnie warto uzbierać wszystkie.
      Pozdrawiam. Ania.
      • kalina34 Re: Bajki o Martynce 21.04.03, 14:26
        Ja jestem mamą juz 3 latniej panienki, która ma lekkiego fioła na punkcie
        Martynkowych przygód. Pierwszą ksiazeczkę kupiłam głownie ze wzgledu na
        przepiekne ilustracje, no a potem to juz wpadłam wink. Mamy 4
        ksiazeczki "Martynka spadła z roweru"-aktualnie ulubiona, szpital,zastrzyki i i
        tym podobne, moim zdaniem super dla dzieci ktore maja czesty kontakt z
        lekarzami, szpitalami itp.
        "Martynka i wróbelek"-tez bardzo przyjemna historyjka
        "Martynka i zajączek"-troche trudna, chyba tak dla 4/5 latek
        "Martynka i braciszek"-dla starszych sióstr rewelacja wink
        Seria która wychodzi teraz z kioskach kosztuje dokładnie tyle samo co w
        księgarniach 12,99 zł, a dodatkowo jest jeszcze mały prezencki, + konkurs z
        kuponami, 5 kuponów, dostaje sie pamietnik, wychodzi narazie co miesiąc, myslę
        ze to dobry pomysł zeby zacząc juz teraz zbierac.
        Pozdrowienia
        Kalina
        • oreiro.mama.martynki Re: Bajki o Martynce 21.04.03, 15:04
          O nie wiedziałam, ze wychodzi seria książeczek o Martynce w kioskach! Na pewno
          zacznę zbierać. Ja patrzyłam na merlinie, książeczki są po 11,50.
          Dzięki za info
        • rosiczkaa Re: Bajki o Martynce 21.04.03, 19:18
          W realu płaciłam 7,99 za książeczkę i kupiłam aż 6 (wszystkie tytuły jakie były)
          • kalina34 Re: Bajki o Martynce 22.04.03, 08:20
            A u nas nie ma "Reala" buuuuuuuuuu sad
            Kalina
            • mama_martynki Re: Bajki o Martynce 22.04.03, 13:08
              Moja Martynka ma 15 miesięcy i już 16 książeczek o przygodach swojej
              imienniczki.

Zbieramy dalej...
              • oreiro.mama.martynki Re: Bajki o Martynce 22.04.03, 16:03
                A mogłabyś napisać które tytuły są najfajniejsze?
                Podobają się Małej?
                Jak chcesz poczytać o imieniu Martyna to tu masz link
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=5645867&a=5730529
                • mama_martynki Re: Bajki o Martynce 23.04.03, 12:32
                  Trudno powiedzieć, która książeczka najbardziej się mojej Martynce podoba. Ona
                  właściwie teraz bardziej jest na etapie oglądania ilustracji. Posłucha też
                  troszkę tekstu, ale zaraz chce przewracać dalej kartki, więc na razie nie
                  czytamy, a bardziej opowiadamy, co widać na obrazkach.

Mała sama pokazuje, żeby jej dać te książeczki, ale raz wybiera jedną, a raz
                  inną, albo przegląda kilka po kolei.

Ja mam zamiar zgromadzić jej całą serię.

Oreiro, a tak nawiasem mówiąc, to my chyba mieszkamy niedaleko siebie. My
                  jesteśmy z okolic Stargardu Szczecińskiego.

Pozdrawiamy.
                  Mama i Martynka
                • graaz Re: Bajki o Martynce 24.04.03, 00:00
                  Oreiro z Argentyny! Witaj! Tu Graz z Austrii wink)
                  Z tą Martynką to jest tak:
                  są książeczki dla starszych dzieci - dłuższe bajki, większy format, twarda
                  okładaka, ale strony - cienkie
                  niedawno wyszła tez krótka seria dla maluchów - 'Moje pierwsze Martynki". Sa 4
                  książeczki (mały format, strony kartonowe)
                  1. Martynka i osiołek
                  2. Martynka zastepuje mamę (czy jakos tak)
                  3. Martynka ma urodziny
                  4. martynka idzie na bal (lub cos w tym stylu).

Z uwagi na wiek Twojej kruszyny - polecam te serię, byc może jest w Merlinie.
                  nie wiem. Mój Szymek bardzo je lubi - najbardziej o osiołku. I zna na pamięć.

Pozdrawiam
                  Graz
                  • oreiro.mama.martynki Re: Bajki o Martynce 24.04.03, 08:16
                    Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
                    Poszukam książeczek z serii dla młodszych dzieci - jak sugerowała Austriaczkasmile
                    • gruna Re: Bajki o Martynce 25.04.03, 17:22
                      Widziałam też w księgarni książkę z 8 bajkami, te same co w pojedynczych
                      wydaniach, ten sam format,rysunki, twarda okładka (wydawnictwo też, rzecz
                      jasna), tyle tylko, że razem. To co widziałam, miało cyferkę "1", więc pewnie
                      będą następne.
                      Cena dużo przyjaźniejsza, bo 40 złotych. Więc na jedno opowiadanie wypada 5 zł,
                      a nie 13.

Mam pytanie, czy te opowiadania są wg Was tylko dla dziewusze, czy dla chłopców
                      też mogą być. Reklamowane są jako adresowane do płci pięknej, ale czy tylko?
                      Jakie jest Wasze zdanie?
                      pzdr
                      • dziubelek2 Re: Bajki o Martynce 25.04.03, 23:31
                        nie wiem czy to nie wynika z tego, że mój synek w ogóle lubi książki, ale bajek
                        o martynce słucha z zapartym tchem i domaga się kolejnych części. myślę, że są
                        uniwersalne. pozdrawiam.anka mama michasia(5),madzi(4) i pinki(7m-cy)
                        • oreiro.mama.martynki Re: Bajki o Martynce 06.05.03, 08:46
                          Cześć Laskismile
                          Kupiłam w kiosku pierwszą część z serii o Martynce i co miesiąc będę dokupować
                          następne. Polecam serię zwłaszcza mamom małych dziewczynek, nie tylko Martynek
                          • oreiro.mama.martynki Re: Bajki o Martynce 24.05.03, 08:55
                            Jest już podobno druga część bajeczek o matce czy jakoś tak mam zamiar kupić w
                            poniedziałek, albo może jeszcze dzisiaj.
                            • oreiro.mama.martynki Re: Bajki o Martynce 25.05.03, 09:07
                              Kupiłam książeczkę. Dołączone są spineczki do włosów, ale niestety nie mam
                              pojęcia jak się je "instaluje" na włosach - mam chyba za mało wyobraźni...
    • kurkitrzy Re: Bajki o Martynce 25.05.03, 15:11
      Zachęcona Waszymi opiniami kupiłam dzisiaj w kiosku dla mojej dwulatki książkę
      o Martynce - Martynka zajmuje się dziećmi. (w aktualnie ukazującej się kolekcji
      jest to nr 3). Mam prośbę napiszczie jaki był tytuł książki w nr 1 i 2 - w
      kioskach ich nie ma, więc może dokupię w Merlinie.

z góry dziękuję.
      Edyta
      • oreiro.mama.martynki Re: Bajki o Martynce 26.05.03, 15:43
        Pierwszy tytuł to Martynka i wróbelek dołączona jest torebeczka z napisem
        Martynka
        Druga część to Martynka i dzień mamy ze spinkami, których nie umiem zamontować
        na włosach.
        • kurkitrzy Re: Bajki o Martynce 26.05.03, 21:06
          dziękuję...udało mi sie kupic je w osiedlowym kiosku.....jak zamontowac spinki
          na włosach - tego też nie wiem smile

Pozdrawiam
          Edyta
          • oreiro.mama.martynki Re: Bajki o Martynce 26.05.03, 21:31
            Edyta to pocieszającesmile
            Poczekajmy może jakaś doświadczona mama nam podpowie jak mocuje się te cholerne
            spinki???
            • marzena121 Re: Bajki o Martynce 30.05.03, 09:17
              Cześć wszystkim,
              Jestem mamą 2 letniej Martynki, która uwielbia przygody swojej imienniczki.
              Mamy 18 książeczek (tych dla starszych dzieci o formacie A4).
              Najbardziej ulubione to:
              - Martynka spadła z roweru,
              - Martynka i osiołek wesołek
              - Martynka i braciszek
              - Martynka i przygody od środy
              - Martynka na wsi
              - Martynka wsiada na konia
              Czytamy na zmianę wciąż te same książeczki w zależności od nastroju. Pozostałe
              książeczki narazie nie wzbudzają większego zainteresowania u mojej "Niuni" ale
              kto wie, może jeszcze jej się spodobają.
            • gruna Re: Bajki o Martynce 02.06.03, 00:16
              to są takie małe sprężynki, tak?
              Niezbyt dokładnie widziałam w kiosku.
              Ale jeśli tak, to po prostu:
              - łapie się za dwa końce (każdy koniec dwoma palcami - każde dwa palce od innej
              ręki smile )
              - rozciąga
              - przykłada do włosów
              - puszcza sprężynkę

Zdejmuje się w odwrotnej kolejności wink

• oreiro.mama.martynki Re: Bajki o Martynce 02.06.03, 09:45
                Jak wrócę do domu to wypróbuję na moich włosach i napiszę o efektach.
                Póki co, dzięki.
    • kkk69 Re: Bajki o Martynce 12.06.03, 09:18
      Witajcie, drogie Mamy! Chciałam tylko zauważyć, że te spinki na sprężynkach
      najlepsze są dla włosów gładko zaczesanych, czyli tych w kucykach lub
      warkoczykach. One bowiem nie mają niczego spinać, mają tylko ślicznie wyglądać.
      W rozpuszczone włosy mogą się straszliwie zaplątać!!! No a co do "Martynek" -
      uważm, że najfajniejsza jest "Martynka w krainie baśni". Pełno tam dziwnych
      stworów i przygód, i niesamowitości - czyli wszystkiego tego, co dzieci kochają
      najbardziej! Pozdrawiam, Kasia.
      • donatta Martynki dla maluchów 03.09.03, 21:40
        Nie wiem, być może któraś z moich poprzedniczek juz to napisała - nie czytałam
        wszystkich postów - ale ukazały się cztery Martynki w wersji skróconej, w
        mniejszym formacie i sztywnych kartkach - w sam raz dla malucha.
        Donata
        • oreiro.mama.martynki Re: Martynki dla maluchów 04.09.03, 20:19
          Donata a są do kupienia też w kioskach czy w księgarni?
          • donatta Re: Martynki dla maluchów 05.09.03, 10:20
            Cześć,
            Obawiam się, że tylko w księgarni - kioski prowadzą chyba jedynie sprzedaż
            Martynek w serii z upominkiem. W tej serii są 4 książeczki, każda ma 8 stron i
            kosztuje niecałe 7 zł - M. idzie na bal, M. ma urodziny, M. i osiołek oraz M.
            bawi się w mamę.
            Pozdrawiam
            Donata
            • pesteczka5 Re: Martynki dla maluchów 06.09.03, 20:19
              Chyba żadna z Was nie pisała o Gospodarstwie Martynki - rozkłada się toto i
              powstaje Domek czy coś takiego z czterema ćwiartkami ( ufff, a czy może być
              pięć ćwiartek...) a w każdej inne cudo - ogródek, obórka, kurniczek i coś tam
              jeszcze. Urocze. Plus figurki Martynki do ustawiania, jarzynki do posadzenia
              itp. Ja i mój synek 2,5 latek przynieśliśmy jeszcze prawdziwe sianko ze
              stadniny do żłóbka dla Martynkowych koników, a figurki mocujemu plasteliną, bo
              kiepsko stoją. Kurkom sypiemy płatki owsiane...

Myślę, że Martynki są uniwersalne, ale mój synek ma już dwie póły ksiązek,
              wierszy, bajek, długich, krótkich, wszystkie zaczytane. Najbardziej lubi
              Martynkę i 40 kuchcików, bo tam pieką ciasto, a on lubie ze mną wykrawać
              ciasteczkawink

Pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka