tola_i_tolek 20.09.11, 15:39 W jakim wieku wasze dzieci potrafiły podać słowo na konkretną literę albo powiedzieć na jaką literę konkretne słowo się zaczyna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiola_wd Re: Litery 20.09.11, 15:59 jakoś w okolicy 4,5 roku, może nawet trochę wcześniej. Teraz córka ma 5,5 roku a rok temu na pewno już to potrafiła - pamiętam z wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
tusia-mama-jasia Re: Litery 20.09.11, 16:11 3,5 roku, biegłości w tym sporcie doszedł w okolicy 4 urodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: Litery 20.09.11, 16:36 Teraz, jakoś od 2-3 tygodni. Rozróżnia literki i mówi, A jak arbuz, B jak babcia i tak dalej, niekoniecznie w kolejności alfabetycznej, na wyrywki też. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Litery 20.09.11, 19:20 3,5 roku - potrafi powiedziec na jaka litere zaczyna sie slowo Odpowiedz Link Zgłoś
igajos Re: Litery 20.09.11, 19:49 córka ma 3,5 roku - nie wie o co pytam. Syn miał chyba ok 4,5-5 lat Odpowiedz Link Zgłoś
noemi29 Re: Litery 21.09.11, 00:01 Nikt mi nie uwierzy, ale mój syn ma 2 lata i 4 miesiące i potrafi. Naprawdę nie uczyliśmy go tego, dostał książeczkę dla maluchów z alfabetem i wystarczyło raz ją z nim obejrzeć mówiąc A jak arbuz, B jak balon itd. Od tej pory każdy, nawet całkiem nowy wyraz który usłyszy po raz pierwszy, jest w stanie określić na jaką literę się zaczyna. Dzisiaj usłyszał słowo złączka i zaraz dodał: Z jak złączka. Ale on ma nadwrażliwość słuchową kwalifikującą się do terapii i stąd taki doskonały wręcz słuch fonemowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mgd3 Re: Litery 21.09.11, 08:16 Właśnie zaczyna potrafić (2 lata i 2 m-ce). Ale jeszcze jej się myli. Tzn. potrafi podać słowo na konkretną literę - a nie powiedzieć na jaką literę się zaczyna. Oczywiście pod wpływem książeczek o treści typu "l jak las". Odpowiedz Link Zgłoś
hankaskakanka Re: Litery 21.09.11, 11:25 biegle i w obie strony jak miała niecałe 3 lata, zaczeła wcześniej ale to chyba zalezy od słuchu, tzn. od takiego słuchu muzycznego a nie ogólnie słuchu Odpowiedz Link Zgłoś
karo.8 Re: Litery 21.09.11, 21:12 syn 21m, od okolo 2m zna 16 liter bierze litere do reki i mówi np A Ala B baba C ciocia. wszystko to praca babci. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Litery 22.09.11, 00:48 Ale czy potrafi powiedzieć a jak alarm, lub alarm jak a , czy traktuje to jak wyliczankę . Czyli nie a jak arbuz bo tak jest w książeczce, czy a jak ala bo tak babcia uczyła tylko czy faktycznie potrafi określić pierwszą głoskę Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Litery 22.09.11, 16:07 > bierze litere do reki i mówi np A Ala B baba C ciocia. To na pamięć wyuczone, a nie rozpoznawane słuchem. Widać po przykładzie z ciocią. Na początku słowa ciocia jest głoska ć, nie c. Litera w zapisie - owszem, ale nie głoska. A na słuch się głosek szuka, nie liter. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-anusi Re: Litery 21.09.11, 22:52 Moja za tydzien skonczy 2 lata. Zna A,M,T,B,K,J,E po napisaniu jej tych literek powie słowa które sie na nią zaczynają. Nie potrafi tego przy literkach małch,nie dużych ,,drukownych" Odpowiedz Link Zgłoś
agazagie Re: Litery 22.09.11, 10:17 Mój ma niecałe 3 lata i ma "wyuczone" wyrazy. Ma ciuchciowe puzzle, gdzie każdy wagonik to kolejna litera alfabetu a w nim rzecz na tę literę. I wie, że jest A jak arbuz (wie też, że jest to "literka mamy i dzidzi" - ja Agnieszka i brat Antek), B jak bocian (i literka babci, kuzyna etc.) itd. Jest też w stanie nazwać większość liter w alfabecie (sam po kolei nie potrafi ale z pamięci układa tę ciuchcię), jak widzi wyraz to wie jaka literka jest pierwsza ale raczej nie kojarzy tego w mowie. Jak go zapytam na jaka literkę zaczyna się "dom" to raczej nie zaczai o co mi chodzi. Jak mu napiszę na kartce, to powie, że to "D". Więc jest to raczej pamięciówka a nie słuch. Odpowiedz Link Zgłoś