Dodaj do ulubionych

dziwne wypryski....

19.10.11, 21:32
Dzisiaj mój 4-latek przyszedł do mnie i spytał "co tu mam?" pokazując coś palcem na karku (pod linią włosów). Sprawdziłam a tam taki dziwny wyprysk.Taki bąbel jakby po ugryzieniu komara tylko rozdrapany,ze strupkiem na środku.Obejrzałam mu całe ciało i na plecach ma jeszcze dwa takie wypryski-strupek a dookoła czerwone i lekki bąbel. Pytam czy go to swędzi bo miał styczność z dzieckiem chorym na ospe (przed objawami) ale twierdzi że nie,że go to boli jak go dotykam. Na ospe mi to nie wygląda bo ponoć są najpierw pęcherzyki z płynem a to wyglada jakby już pęcherzyk pękł i rostał strupek.No i przy ospie te wypryski sa raczej drobne (chyba,ze sie mylę) a te jego wielkosćią przypominają ugryzienie komara.Ugryzienie komara raczej wykluczam bo całe lato był pogryziony przez komary a nigdy czegoś takiego nie miał.No chyba,ze dziabnęło go coś innego....
Obserwuj wątek
    • gemmavera Re: dziwne wypryski.... 19.10.11, 23:16
      Jeżeli bąble wcześniej swędziały i syn je rozdrapał (przy tak małej ilości dziecko może się drapac bezwiednie), to strupki są normalne - czyli to może być ospa.
      Do jutra pewnie będziesz wiedziała, czy to ospa, czy nie. wink
      • betty842 jednak to ospa.... 20.10.11, 12:35
        Dzisiaj młody obudził sie obsypany....Nie ma tego dużo ale jest. No i lekarka potwierdziła ospe. Dziwne tylko,ze mały nie ma gorączki ani żadnych innych objawów. Córka kuzynki dzień przed wysypem miała gorączke i bolała ją głowa a mojego syna nic.No ale może to tak łagodnie przejdzie.
        • neftis83 Re: jednak to ospa.... 20.10.11, 14:00
          A był szczepiony? Może stąd ten łagodniejszy przebieg
          • betty842 Re: jednak to ospa.... 20.10.11, 20:41
            neftis83 napisała:

> A był szczepiony? Może stąd ten łagodniejszy przebieg

Jesli szczepionka na ospe jest nieobowiązkowa to nie był szczepiony.Szczepię go tylko obowiązkowymi szczepionkami.
            • dzoaann Re: jednak to ospa.... 21.10.11, 13:49
              ja nie bylam szczepiona, a ospe przechodzilam bardzo lekko, zero goraczki itp, a wyprysk mialam jeden. Wiadomo bylo, ze to ospa, bo wszyscy w domu i szkole wtedy chorowali. I oczywiscie ten jeden strupek musialam rozdrapac i mam dolek do dzissmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka