Dodaj do ulubionych

Może się komuś przyda

22.10.11, 13:09
także to nie to samo co tak że

także = również, też, i.
tak że - w tym przypadku tak to zaimek powodujący podkreślenie nasilenia czegoś, np.: śpiewa tak, że uszy puchną.

Jeśli piszemy:
Było zimno także założyłam polar, to znaczy:
Było zimno również założyłam polar - głupio, co?

Pisząc prawidłowo mamy szansę być lepiej zrozumianymi, czego wszystkim na forum serdecznie życzę..
Obserwuj wątek
    • dzoaann Re: Może się komuś przyda 22.10.11, 13:44
      Zona, a podobne posty zalożyłaś na innych forach, czy tylko Małe dziecko tak uhonorowałaś?smile
      • zona_mi Re: Może się komuś przyda 22.10.11, 18:07
        Tylko tu, bo mnie akurat to forum zainspirowało. Ale będę linkować wink
    • leneczkaz Re: Może się komuś przyda 22.10.11, 14:04
      > Było zimno także założyłam polar

Beznadziejny przykład. Można też napisać: "Było zimno tak, że założyłam polar". big_grin
      • sinceramente Re: Może się komuś przyda 22.10.11, 16:55
        > > Było zimno także założyłam polar
        >
        > Beznadziejny przykład. Można też napisać: "Było zimno tak, że założyłam polar".
        > big_grin

Zgadza się. Tak powinno być napisane.
        Żona podała to pierwsze zdanie jako przykład błędnej pisowni zwrotu "tak, że".
        • leneczkaz Re: Może się komuś przyda 22.10.11, 17:59
          Marny z niej nauczyciel...
          • iwoniaw Re: Może się komuś przyda 22.10.11, 23:02
            Z pustego i Salomon nie naleje...
            • leneczkaz Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 04:41
              Tobie się ulało ewidentnie.. Żółcią big_grin
              • zona_mi Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 09:30
                Nalewać i ulewać to nie są synonimy, ślicznoto.
                Należałoby się zatem znów zastanowić nad sensem twojej odpowiedzi.
                • leneczkaz Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 10:56
                  Zona, ośmieszasz się smile
                  • zona_mi Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 11:18
                    Oczywiście.
                    Ja cię ośmieszam, a ty jesteś ładniejsza smile
                    ...ups - literówka? ;P
                    • zjawa1 nie rozumiem?!! 23.10.11, 23:05
                      Zono, drogasmile
                      Jak czytam Twoje wypowiedzi to zastanawiam sie jaki ,,sens" muial Twoj watek?

Piszesz do Laneczkaz:
                      na_mi napisała:

> Oczywiście.
                      > Ja cię ośmieszam, a ty jesteś ładniejsza smile
                      > ...ups - literówka? ;P
                      >

Wyrzucajac jej, sama od siebie, ze jest ,,ladniejsza".
                      Jakies to nie systematyczne w calym wywodzie i bezsensowne kwitowanie.
                      Nie wiem, to moze napisz watek typu.,, Laneczkaz jest denerwujaca, bo ladniejsza niz ja".
                      Ewidentnie widac, ze Ciebie to bardzo denerwuje.
                      Jest ladna, to fakt, a Ty nic na to nie poradzisz!
                      Juz nie pierwszy raz atakujesz ja, co jest bardzo wkurzajace tutaj!
                      • zona_mi Re: nie rozumiem?!! 23.10.11, 23:41
                        Nie mam pojęcia czy jest ładna, bo nigdy jej nie widziałam. Mogę ją ocenić jedynie po tym co i jak pisze.
                        I wierz mi - nie zapraszam jej do swoich wątków, do których włazi z lubością, by próbować być złośliwa, a zwykle robi tylko z siebie głupka.

Mój wątek miał na celu przekazać niektórym emamom, które są w stanie to przyswoić, że jest różnica między także a tak że.
                        A nawet tak, że, jak przy okazji wyszło smile
                        • zjawa1 Re: nie rozumiem?!! 23.10.11, 23:47
                          Ok, rozumiem problematyke watku.
                          Dobrze, ze zaznaczylas roznice miedzy wyrazeniem ,,takze" a ,,Tak, ze".
                          Jednak co, do roznic obu zdarzen mozna polemizowac w zaleznosci od tego, po jaki slownik siegniemy i na jakim gruncie przeanalizujemy problem.
                          Zgadzam sie jednak z tym, ze wyrazenia te, nie sa jednoznaczne, bowiem znaczenie ich oraz sens sa ewidentnie rozne.
          • w_miare_normalna Re: Może się komuś przyda 22.10.11, 23:56
            A ja używam
            także:
            np. "Już Ci wcześniej mówiłam także nie wiem o co ci chodzi".
            i
            tak, że :
            np.
            "Jest różowo tak, że aż mdli"
            tyle, ze ja w tym drugim przypadku wolę inaczej zbudować zdanie:
            jest tak różowo, że aż mdli.

To ja całe życie zle używam tego zwrotu ? big_grin
            • zona_mi w_miare_normalna 23.10.11, 09:29
              > np. "Już Ci wcześniej mówiłam także nie wiem o co ci chodzi".

W powyższym także stosujesz w znaczeniu:
              1. mówiłam również, nie wiem o co chodzi
              czy w znaczeniu:
              2. tak mówiłam, że nie wiem o co chodzi?
              • donkaczka Re: w_miare_normalna 23.10.11, 10:52
                ?? zdanie z "mowilam" i "także" jest dla mnie kompletnie niezrozumiale
                mozesz to po polsku napisac? co mialas na mysli?
                • zona_mi Re: w_miare_normalna 23.10.11, 11:23
                  Skoro wiemy, że także [color=red]sad/color] również, to usiłuję dopytać autorkę zdania:
                  Już Ci wcześniej mówiłam także nie wiem o co ci chodzi

o co chodzi, bo tego nie rozumiem.

Bo wychodzi na to, że napisała:
                  Już Ci wcześniej mówiłam również nie wiem o co ci chodzi
                  • rulsanka Re: w_miare_normalna 23.10.11, 16:22
                    Także w znaczeniu więc?
                    • zona_mi ruslanka 23.10.11, 18:13
                      Nie ma czegoś takiego:

> Także w znaczeniu więc?

Także znaczy: i również, też. Także nie znaczy: więc.
                      • aleksandra1357 Re: ruslanka 23.10.11, 20:29
                        zona_mi napisała:

> Nie ma czegoś takiego:
                        >
                        > > Także w znaczeniu więc?
                        >
                        > Także znaczy: i również, też. Także nie znaczy: więc.

Tu napisałaś, Zono, kategorycznie nie-do-końca-prawdę, bo właśnie dumam o przykładzie o Laluni, która uczyła się grać, tak że nam zagra, i to jest identyczne, jak się zdaje, znaczenie, jak przy przykładzie w_miarę_normalnej, tyle że ze spacją między "tak" i "że", ale znaczenie jest wyraźnie skutkowe (patrz "więc").
                        Mózg mi się przegrzał i nie chce mi się dociekać, czy ta spacja musi być, bo mi się wydaje bez spacji poprawnie, ale jednego jestem pewna: niesłusznie wyśmiany został ten przykład (a został, m.in. przez dzoann i jeszcze tam kogoś)
                        • zona_mi Re: ruslanka 23.10.11, 21:19
                          Właśnie bez spacji nie powinno tego używać w znaczeniu: więc.
                          A przecinek to już odrębna sprawa, choć zmienia znaczenie w zależności od tego, gdzie jest postawiony.
                          • aleksandra1357 Re: ruslanka 23.10.11, 21:22
                            zona_mi napisała:

> Właśnie bez spacji nie powinno tego używać w znaczeniu: więc.
                            > A przecinek to już odrębna sprawa, choć zmienia znaczenie w zależności od tego,
                            > gdzie jest postawiony.

To trzeba było w_miarę_normalnej napisać, że przykład jest dobry, jak najbardziej dobry, tylko zamiast "także" powinno być "tak że" i że dziękujecie za ten przykład, jako nowe, piękne znaczenie "tak że", a nie, że zdanie jest do d...
                            • zona_mi Re: ruslanka 23.10.11, 21:47
                              Nie mogłam tego napisać, skoro nie wiedziałam co miała na myśli - widzisz jak ważna jest precyzja. Dlatego (grzecznie przecież) dopytywałam.
                              Zresztą ona sama dotąd się nie odezwała, a Ty wzięłaś ją w obronę, choć na dobrą sprawę też nie wiesz na pewno, o co jej chodziło i czy ten przykład był pięknym, czy błędnym.

- Mamo, czy do dziesiątej jest teraz pół godziny i jeszcze taki kawałek jak u pizzy?
                              • aleksandra1357 Re: ruslanka 23.10.11, 21:53
                                No bez przesady, można się domyślić, o co chodziło w tym przykładzie, tylko ten przecinek trzeba było sobie dopowiedzieć, nie mogło chodzić o nic innego. Nie udawaj takiej niedomyślnej, w końcu prawie wszyscy mamy tu mózgi wink
                                Ona sama napisała nieśmiało, że nie wiedziała, że całe życie źle używała "także", a przecież mówiąc dobrze używała, tylko w piśmie źle.
                              • aleksandra1357 Re: ruslanka 23.10.11, 21:54
                                I dodam jeszcze, że nie było moim celem bronić Normalnej, tylko ten przykład chciałam obronić, tak z miłości do języka smile
                                • zona_mi Re: ruslanka 23.10.11, 22:19
                                  Nie udaję, naprawdę czasami nie usiłuję się domyślać, tylko pytam.

Ok, ja też kocham nasz język smile
                      • zjawa1 zona_mi 23.10.11, 22:50
                        zona_mi napisała:

> Nie ma czegoś takiego:
                        >
                        > > Także w znaczeniu więc?
                        >
                        > Także znaczy: i również, też. Także nie znaczy: więc.

To jakas faktycznie rewelacja!
                        Sorry, ale kompletnie pokrecilas sens oraz znaczenie!
                        Takze- wlasnie oznacza ,,wiec"!
                        Wyrazenie to, to jakby zaakcentowanie, skwitowanie, podkreslenie wypowiedzi.
                        Takze w zdaniu wskazuje na jednoznacza odpowiedz, wniosek calego zdania.
                        ,,Jestem przeziebiona takze mam katar"
                        Zdanie to, jest w opozycji ze zdaniem
                        ,, jestem przeziebiona bo mam kaszel tak, ze i katar dodatkowo"

Przyklad:

Natomiast wyrazenie:
                        Tak, ze, nie oznacza ,,wiec"! To wyrazenie mozna tlumaczyc na wiele sposobow i okreslic je takimi zwrotami jak: rowniez( ubralam), dodatkowo( ubralam) itp. Wyrazenie, zwrot mowi odbiorcy o tym, ze ktos ,,ubral cos wiecej niz tylko bluze, bo ubral rowniez kurtke i wiele innych rzeczy". Okresla szerszy, mnogi sens wypowiedzi nie pojedynczy konsensus z naciskiem na jedna, tyklo rzecz.
                        • zjawa1 Re: zona_mi 23.10.11, 22:57
                          wyrazenie ,,Wiec" to, to samo co ,,takze"

,,Bylam teraz na wakacjachw Egipcie ,,wiec" sie opalilam".
                          ,,Bylam teraz na wakacjach w Egipcie takze sie opalil"
                          W obu przypadkach sens jest identyczny.
                          Przyczyna zdarzenia ( opalenizny)-wakacje w slonecznym i cieplym kraju.
                          Skutek -opalenizna
                          Jsli napisalabym
                          ,,Bylam teraz na wakacjach w Egibcie tak, ze sie opalilam"
                          Ma inny sens, bowiem stwierdzam w zdaniu, ze nie tylko to robilam, a wiec sie opalalam, ale jeszcze wiecej rzeczy procz tego.
                          Takze ten zwrotsmile tj. takze, jest jakby podsumowanie i naciskiem na najistotniejsza rzecz, na ktora chce zwrocic uwage odbiorcy, a nie zwrotem, ktory ma na celu wymienienie wielu innych rzeczy jak w przypadku ,,tak, ze".
                          • zona_mi Re: zona_mi 23.10.11, 23:37
                            > wyrazenie ,,Wiec" to, to samo co ,,takze"

Owszem. Także bez spacji - co do tego się zgadzamy.

> ,,Bylam teraz na wakacjachw Egipcie ,,wiec" sie opalilam".
                            > ,,Bylam teraz na wakacjach w Egipcie takze sie opalil"
                            > W obu przypadkach sens jest identyczny.

Nie, nie jest identyczny.
                            W pierwszym zdaniu - ok.
                            W drugim, jeśli wstawisz także bez spacji między tak a że, to tak, jakbyś napisała:
                            ,,Bylam teraz na wakacjach w Egipcie również sie opalil"

> ,,Bylam teraz na wakacjach w Egibcie tak, ze sie opalilam"

To jest w ogóle dziwne zdanie, bo wynika z niego, że tak byłaś w Egipcie, że aż się opaliłaś. A opaliłaś się od słońca, a nie od Egiptu jako takiego, prawda?
                            Stawiając przecinek między tak, a że, w tym zdaniu, podkreśliłaś, jak byłaś w tym Egipcie - tak, że się opaliłaś.
                            Lepiej brzmiałoby:
                            W Egipcie słońce świeciło tak, że się opaliłam.

O ile chciałabyś podkreślać moc działania słońca.

Jeśli chcesz napisać, że byłaś w Egipcie, więc się opaliłaś, piszesz:
                            Byłam w Egipcie, tak że się opaliłam - bez przecinka, ale ze spacją w tak że.

> Takze ten zwrotsmile tj. takze, jest jakby podsumowanie i naciskiem...

To też nie bardzo jest zrozumiałe, bo znaczy dokładnie:
                            > Również ten zwrotsmile tj. również. jest jakby podsumowanie i naciskiem...
                            Również, czyli także jak co?

Także - znaczy również, też. Drwal rąbał, siekiera śmigała, a także wióry leciały
                            Tak że - może znaczyć więc - Drwal rąbał, tak że wióry leciały
                            Tak, że - służy podkreśleniu czegoś - Drwal rąbie tak, że wióry lecą.
                        • zona_mi Re: zona_mi 23.10.11, 23:20
                          Nie.

Tak że może oznaczać więc:
                          Padał deszcz, tak że (więc) szłam pod parasolem. Tak - spacja - że.

Także oznacza również, i, a nie więc.
                          Padało, wzięłam zatem parasol a także (również) kalosze. Także bez spacji.
                          • zjawa1 Re: zona_mi 23.10.11, 23:39
                            Tak naprawde, jezykoznawcy ciagle kloca sie o znaczenie i sens tego wyrazenia. Stanowiska sa podzielone, wiec chyba nie ma sensu polemizowac w tym kierunku.

Ale co tamsmile

,,Padalo, wizielam zatem parasol"
                            I uzywajac zwrotu takze.
                            ,,Padalo takze wzielam parasol"
                            Wyrazenie ,,takze" podkresla fakt zabrania parasola.
                            Laczy przyczyne ze skutkiem.
                            Wzielam parasol, bo padalo.
                            Deszcz-przyczyna
                            Zabranie parasola-skutek.

I dalej:
                            ,,Tak, ze" mozna potraktowac jako spojnik w logice ,,i"
                            Natomiast ,,takze" w logice staje sie wynikaniem ( strzalka, nie potrawie wpisac teraz symbolu strzalki).
                            Mamy takie zdanie opisujac je na podstawie predykatow.
                            ,,Padal deszcz tak, ze wial wiatr wiec (takze) ubralam kalosze"
                            Gdzie :
                            Padal deszcz to P
                            wial wiatr to q
                            ubralam kalosze to v
                            Tak, ze to-,,i" ( znak w logice to^)
                            takze to wynikanie ( wiec strzalka w logice)

Ja niestety nie umiem wpisac wszystkich symboli, wiec zamiast strzalki jak powinno byc w logice bedzie znak ,,-"
                            Zdanie to wyglada nastepujaco
                            P ^q-v
                            • zona_mi Re: zona_mi 23.10.11, 23:56
                              > Tak naprawde, jezykoznawcy ciagle kloca sie o znaczenie i sens tego wyrazenia.
                              > Stanowiska sa podzielone, wiec chyba nie ma sensu polemizowac w tym kierunku.

Poważnie? Nie wiedziałam. Czytałaś gdzieś na ten temat? Chętnie też spojrzę. Moje stanowisko opieram na zdaniu językoznawców z PWN - myślisz, że nie mają racji?

> ,,Padalo takze wzielam parasol"

Wyrażenie także oznacza również, więc napisałaś: Padało również wzięłam parasol.
                              Miałabyś rację, gdybyś napisała:
                              ,,Padało tak, że wzięłam parasol" - czyli: padało tak (mocno) że wzięłam...
                              Albo:
                              Padało, tak że wzięłam parasol - czyli: padało, więc wzięłam...

> ,,Padal deszcz tak, ze wial wiatr wiec (takze) ubralam kalosze"

Padał deszcz tak, że wiał wiatr, to znaczy że wskutek padania deszczu wiał wiatr - to z logiką mało ma wspólnego.
                              Jeśli chciałaś napisać, ze padał deszcz i wiał wiatr, należało tak:
                              Padał deszcz, (a) także wiał wiatr, więc założyłam (nie ubrałam, kalosze się zakłada, ubiera się choinkę albo dziecko w płaszczyk) kalosze.
                              • zjawa1 Re: zona_mi 23.10.11, 23:59
                                Nie analizuj, pokrecilam spac musze iscsmile
                                Jestem zmeczona tak, ze musze isc spacsmile
                                • zona_mi Zjawo 24.10.11, 00:08
                                  Dobranoc smile
                                  • zjawa1 Re: Zjawo 24.10.11, 00:11
                                    Wiec ide spacsmile
                            • zjawa1 Re: zona_mi, przepraszam wracam honor:) 23.10.11, 23:57
                              Ja, juz chyba jestem zaspanasmile
                              Masz faktycznie racje!!
                              Jest na odwrot niz pisalam!
                              Wywody moje sa dobre, tylko rzeczywiscie jest na odwrot, sorry smile
                              Zwrot tak, ze w logice traktowany jest jako wynikanie, a nie zwrot takze. Ten ostatni moze byc uznany jako spojnik ^ ,,i".
                              Jeszcze raz sorry, moj blad musze chyba isc juz spac...
                              W tym wypadku faktycznie zwrot ,,wiec" bedzie rownoznaczny ze zwrotem ,,tak, ze" a nie z ,,takze".
                    • w_miare_normalna Re: w_miare_normalna 23.10.11, 23:18
                      No właśnie
                      Już Ci wcześniej mówiłam, że tego nie rozumiem także/więc nie rozumiem o co ci chodzi.
            • dzoaann Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 13:46
              to zdanie z mowieniem to ewidentny przyklad jak nie pisac...
            • aleksandra1357 Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 20:14
              w_miare_normalna napisała:

> A ja używam
              > także:
              > np. "Już Ci wcześniej mówiłam także nie wiem o co ci chodzi".

Ten wyśmiany jako niepoprawny przykład jest całkowicie poprawną polszczyzną (tylko oczywiście brak tu przecinka po "mówiłam"), i owszem, "także" ma w tym kontekście znaczenie zbliżone do "więc" (co zostało zanegowane). Tak się składa, że język jest troszkę bardziej skomplikowany, niż się niektórym wydaje i "także" może mieć bardzo wiele znaczeń w wielu kontekstach.
              Czemu tak kategorycznie wypowiadają się tu osoby nie mające zielonego pojęcia o języku? Tak trudno napisać, że się nie wie, nie jest pewnym?
              • zona_mi Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 20:19
                Nie wiem, kto wyśmiewa. Ja akurat usiłuję dociec znaczenia, ale autorka zdania zamilkła.
                Właśnie dlatego, że wystarczy nieraz spacja lub jej brak, przecinek lub jego brak, by zmienić zupełnie sens zdania, warto pisać poprawnie.
                Żeby nie było jak z przekuwaniem uszek.
        • dzoaann Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 13:45
          bylo TAK zimno, ZE zalozylam polar- jeszcze jest cos takiego jak skladnia
      • zona_mi leneczkaz 22.10.11, 17:50
        Dlaczego nie jestem zaskoczona twoim wpisem?
        ;P
        • leneczkaz Re: leneczkaz 22.10.11, 18:44
          Widziałaś tą big_grin na końcu? Nic się nie zapaliło? big_grin
          • zona_mi Re: leneczkaz 22.10.11, 18:54
            Nie tłumacz się, krynico mądrości, bo ktoś gotów pomyśleć, że naprawdę zrozumiałaś o co mi chodzi.
            • leneczkaz Re: leneczkaz 22.10.11, 19:01
              Ważne że Ty zrozumiałaś samą siebie. To już i tak sukces big_grin
              • zona_mi Re: leneczkaz 22.10.11, 19:30
                Ależ wszyscy wiemy, że ty zrozumiałaś i stąd taka błyskotliwa odpowiedź. Z emotką big_grin
                Skoro lubisz się tak obnażać - mam na myśli polot i inteligencję, a także rozumienie znaczenia słów - to brnij dalej w tę dyskusję, moja mała mądralińska smile
                • leneczkaz Re: leneczkaz 22.10.11, 19:38
                  Taka mała to ja wcale nie jestem, szczególnie teraz. Ale na pewno urodziwsza smile

BTW, dlaczego nie wytłumaczyłaś nam kiedy mamy stawiać przecinek przed 'że' a kiedy nie.. IDŹ NA CAŁOŚĆ big_grin
                  • zona_mi Re: leneczkaz 22.10.11, 19:44
                    Urodziwsza niż mniejsza - mnie tam wszystko jedno jak wyglądasz.
                    Postrzegam cię wyłącznie przez pryzmat tego co i w jaki sposób piszesz na forum.

O podstawowych zasadach stawiania przecinków chyba nawet ty wiesz, więc nie będę się trudziła. Choć mogłaby z tego wyniknąć równie interesująca dyskusja... smile
                    • leneczkaz Re: leneczkaz 23.10.11, 04:45
                      > O podstawowych zasadach stawiania przecinków chyba nawet ty wiesz

Ale to nie jest PODSTAWOWA zasada. Naucz nas kiedy 'tak że' a kiedy 'tak, że'. Bo się czepiłaś biednego 'także' big_grin
                      • donkaczka Re: leneczkaz 23.10.11, 10:54
                        ee wiesz leneczka. "tak że" nie istnieje.. że tak powiem.. w tej konstrukcji zawsze bedzie przecinek przed "że"
                        • leneczkaz :D 23.10.11, 10:56
                          www.prosteprzecinki.pl/przecinek-przed-tak-ze
                          • dzoaann Re: :D 23.10.11, 14:02
                            no, wlasnie doczytalam i kajam sie i do nozek padamsmile
                        • donkaczka Re: leneczkaz 23.10.11, 10:57
                          hehe zona to i ja sie nauczylam smile jak sie stawia przecinek w tak że smile
                          czyli to prawda jest, ze czlowiek cale zycie sie uczy i glupi umiera..
                          sorki leneczka smile
                          • zona_mi donkaczka, dzoann, możecie odwołać 23.10.11, 15:18
                            to padanie do nóżek, bo nasza gwiazda po prostu nie wie, iż czasem postawienie przecinka między tak a że jest uzasadnione:
                            so.pwn.pl/zasady.php?id=629777
                            Nie musi wiedzieć. Wystarczy, że jest ładniejsza niż grubsza.
                            • leneczkaz Re: donkaczka, dzoann, możecie odwołać 23.10.11, 15:38
                              Gdyby Twoja głupota umiała latać, to byś była naprawdę zgrabna. Chcesz wyjść z twarzą, ale się ośmieszasz.
                              • imasumak Re: donkaczka, dzoann, możecie odwołać 23.10.11, 15:44
                                Popracuje nad celną ripostą, bo na razie kawał chama z Ciebie wyłazi.
                                Co do Zony - ona cały czas zachowuje twarz, to Tobie nie chce się zapoznać gruntownie z tematem wątku. Coś Ci tam dzwoni, ale nie wiesz gdzie.
                                • leneczkaz Re: donkaczka, dzoann, możecie odwołać 23.10.11, 15:48
                                  > Coś Ci tam dzwoni,

Zatoki chore mam.. wink
                      • dzoaann Re: leneczkaz 23.10.11, 13:48
                        eee, zdaje sie, ze nie sposob tego wytlumaczyc kiedy tak pisac... takiej formy jak "tak że" nie ma... tam zawsze musi byc przecinek- nie popisałas sie...
                        • leneczkaz Re: leneczkaz 23.10.11, 13:54
                          mogłaś choć przeczytać wątek zanim 'błysnęłaś' www.prosteprzecinki.pl/przecinek-przed-tak-ze
                  • jul-kaa Re: leneczkaz 22.10.11, 20:59
                    np. przed kiedy, nie? ;P
                  • imasumak Re: leneczkaz 22.10.11, 22:45
                    Mała mądralińska, w sensie, że po prostu mało rozumna, a drobna pod względem gabarytowym tongue_out
                    Co do urody - dyskutowałabym - Zona np bardziej mi się podoba niż Ty tongue_out
                    • leneczkaz Re: leneczkaz 23.10.11, 04:39
                      Pewnie wyglądasz podobnie big_grin
                      • imasumak Re: leneczkaz 23.10.11, 15:04
                        Nawet jeśli, to się tego nie wstydzę tongue_out
                    • leneczkaz Re: leneczkaz 23.10.11, 04:40
                      >mądralińska, w sensie, że po prostu mało rozumna, a drobna pod względem gabarytowym

I to zdanie Twoim zdaniem mam sen ahahahaha big_grin
                      Chciałaś błysnąć, a wyszło jak zawsze...
                      • imasumak Re: leneczkaz 23.10.11, 13:29
                        leneczkaz napisała:
                        I to zdanie Twoim zdaniem mam sen ahahahaha big_grin

Nie wiem, czy masz sen, ale człowiek średnio rozumny, dojdzie do tego, że zżarło mi "nie". Zdanie miało brzmieć: mądralińska, w sensie, że po prostu mało rozumna, a nie drobna pod względem gabarytowym
                        Chciałaś błysnąć, a wyszło jak zawsze tongue_out
                        • leneczkaz Re: leneczkaz 23.10.11, 13:55
                          To chyba Ty po niżej średniej swojej własnej jak nie zrozumiałaś, że chodziło o 'sens'. Pogrążasz się big_grin
                          • imasumak Re: leneczkaz 23.10.11, 15:03
                            Dobra, dobra big_grin
                            Czyli chciałaś napisać: "I to zdanie Twoim zdaniem mam sens ahahahaha" big_grin
                            • leneczkaz Re: leneczkaz 23.10.11, 15:38
                              Kończyny mi odpadły big_grin
                              • imasumak Re: leneczkaz 23.10.11, 15:46
                                Oj. to przykre. Ale chyba nie jest tak źle, skoro nadal bzdurzysz. big_grin
                                • leneczkaz Re: leneczkaz 23.10.11, 15:47
                                  Takam zdolna.
                • w_miare_normalna Re: leneczkaz 22.10.11, 23:59
                  Az się wgłębiłam w google i nic z tego nie rozumiem.
                  Aż dziw bierze, że całe życie człowiek zle tego słowa używał big_grin
    • 3-mamuska Re: Może się komuś przyda 22.10.11, 17:59
      zona_mi napisała:

> także to nie to samo co tak że
      >
      > także = również, też, i.
      > tak że - w tym przypadku tak to zaimek powodujący podkreśle
      > nie nasilenia czegoś, np.: śpiewa tak, że uszy puchną.
      >
      > Jeśli piszemy:
      > Było zimno także założyłam polar, to znaczy:
      > Było zimno również założyłam polar - głupio, co?
      >
      > Pisząc prawidłowo mamy szansę być lepiej zrozumianymi, czego wszystkim na forum
      > serdecznie życzę..
      >
      Ja ja bym napisala.
      Bylo zimno, wiec ubralam polar.
      • zona_mi Re: Może się komuś przyda 22.10.11, 18:06
        Ok, to Ty, a ja, gdybym chciała podkreślić jak było zimno, napisałabym: tak, że założyłam polar.

Tak zimno, że założyłam polar.
        Tak śpiewała, że uszy puchły.
        Uczeń tak tępy, że najlepszy nauczyciel nie pomoże.

Albo:

Zimno tak, że założyłam polar. (a nie - także założyłam)
        Śpiewała tak, że uszy puchły. (a nie - także uszy puchły)
        Tępy tak, że najlepszy nauczyciel nie pomoże. (a nie, także najlepszy nauczyciel)
      • lula_p Re: Może się komuś przyda 22.10.11, 18:07
        > Bylo zimno, wiec ubralam polar.
        w co go ubrałaś? wink
        • zona_mi Re: Może się komuś przyda 22.10.11, 18:11
          A, no właśnie, mój drugi ulubiony tekst - ubieranie ubrań smile
          Ale buty można ubrać - na przykład w ochraniacze w szpitalu.
    • budzik11 Re: Może się komuś przyda 22.10.11, 19:01
      Jeszcze trzeba było napisać o "bynajmniej" i "przynajmniej" wink

"W taki mróz powinno zakładać się dzieciom rajstopy. Przynajmniej ja zakładam." (= ja zakładam)
      "Zakładacie w taki mróz dzieciom rajstopy? Ja bynajmniej." (= ja absolutnie nie zakładam).
    • kaamilka Re: Może się komuś przyda 22.10.11, 20:13
      Z reszta i zreszta...
      Tez denerwujace.
    • tijgertje Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 00:40
      Doskonaly watekwink Czytam i zastanwiam sie, co tu takiego skomplikowanego, czego nie mozna zrozumiec? Okazuje sie jednak, ze polska gramatyka jest bardziej zawila, niz mi sie zawsze wydawalo.
      • zona_mi Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 09:51
        Bardziej niż zawiłości, zastanawia mnie niechęć ludzi do przyswajania tych zasad.
        Kiedy czytam: przekułam dziecku uszka - jak mam to rozumieć, jeśli założę, że matka wie co pisze? wink
        • tijgertje Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 10:13
          Kiedy czytam: przekułam dziecku uszka - jak mam to rozumieć, jeśl
          > i założę, że matka wie co pisze? wink

No jak to jak?
          "Polozylam dziecia na kowadle, poklepalam, puwyciagalam i zrobilam mu np sliczne elfie uszka" wink
          • zona_mi Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 10:23
            Otóż to.
            Stąd mój apel w pierwszym poście smile
          • dzoaann Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 13:51
            jeny, obsmarkałam sie... ja mam identyczna wizje, jak czytam o tym przekuwaniusmile
    • zyg_zyg_zyg żeby już było tak do końca poprawnie 23.10.11, 09:00
      www.prosteprzecinki.pl/przecinek-przed-tak-ze
      • zona_mi Re: żeby już było tak do końca poprawnie 23.10.11, 09:34
        Dzięki.
        Myślę jednak, że dla błędnie stosujących także, ta zasada tym bardziej nie będzie użyteczna wink
        • leneczkaz Re: żeby już było tak do końca poprawnie 23.10.11, 10:56
          To po co w ogóle zaczynasz gadkę?
          • zona_mi Re: żeby już było tak do końca poprawnie 23.10.11, 15:09
            W przypadku takich dyskutantów jak ty, prawdopodobnie po to, by przekonać się, że ujadają (I w 3 znaczeniu SJP) bez sensu i to tego wątku (także) nic nie wnoszą sensownego poza szczekaniem (2 SJP).
            • leneczkaz Re: żeby już było tak do końca poprawnie 23.10.11, 15:40
              Tobie to już tylko błyskać wiedzą zostało.. A i to 'wiedzą'.... big_grin
              • zona_mi Re: żeby już było tak do końca poprawnie 23.10.11, 15:53
                W tej sytuacji pozostało ci już jedynie wnieść zażalenie do językoznawców z PWN, że się mylą.
                Piękna, zgrabna i mądra leneczkoz smile
                • leneczkaz Re: żeby już było tak do końca poprawnie 23.10.11, 15:57
                  Przecież pisałam, że niezgrabna uncertain
                  • zona_mi Re: żeby już było tak do końca poprawnie 23.10.11, 16:07
                    Nie wierzę.
                    Z pewnością jesteś równie zgrabna, jak i mądra.
                    • leneczkaz Re: żeby już było tak do końca poprawnie 23.10.11, 16:10
                      W sumie to masz rację- zazwyczaj TAK.. Ale 'patrz sygnaturka' chwilowo NIE.
                      hahahah big_grin
      • biala-kawa Re: żeby już było tak do końca poprawnie 23.10.11, 10:56
        Czyli wracając do przykładu z pierwszego wpisu poprawnie powinno być:
        Śpiewa, tak że uszy puchną.
        Hmmm... a ja intuicyjnie też bym przed "że" przecinek wstawiła.
        • donkaczka Re: żeby już było tak do końca poprawnie 23.10.11, 10:59
          ja tez
          a musialam kiedys te zasady dobrze znac, bo wygrywalam co roku konkursy ortograficzne, a teraz prosze, jakbym nigdy nie wiedziala, ze sie tak ze, mimo ze, dlatego ze nie rozdziela..
          • tijgertje Re: żeby już było tak do końca poprawnie 23.10.11, 13:36
            donaczka, musze sie pod toba podpisac. "tak ze" mialam wpajane takie same zasady jak przy "dlatego ze", wiec w powyzszym przykladzie:
            "spiewa TAK, ze uszy puchna" akcent na tak i przecinek przed ze. Inaczej to jakos tak bez sensu.
            • dzoaann Re: żeby już było tak do końca poprawnie 23.10.11, 14:05
              to ja juz nic nie wiem, chlip, chlip ide sie pochlastac... okropne tak ze i jego przecinek mnie zabija...
              • dzoaann Re: żeby już było tak do końca poprawnie 23.10.11, 14:14
        • zona_mi biała-kawo - słuchaj intuicji 23.10.11, 15:45
          Śpiewa tak, że uszy puchną.

Tak to powinno być napisane, jeśli wierzyć słownikowi języka polskiego:
          • leneczkaz ale.. 23.10.11, 15:52
            (jakby lalunia wzięła jednak kilka lekcji muzyki/wokalu to byłoby...)

Lalunia zaśpiewa i zagra na lutni, tak że będziemy się dobrze bawić.

Jak postawisz przecinek to zdanie zmieni sens.
            • imasumak Re: ale.. 23.10.11, 15:55
              Wskaż nam miejsce, gdzie Zona twierdzi, że przed "że" zawsze ma być przecinek?
              • leneczkaz Re: ale.. 23.10.11, 15:58
                Napisała post który już jako modero usunęła smile
                • leneczkaz Re: ale.. 23.10.11, 16:00
                  Wróć jednak jest. Ona zarzuca MI, że nie wiem jak używać przecinka jak to JA jej to wytknęłam. No, ale broni się człowiek jak umie.. smile
                  • leneczkaz dowód 23.10.11, 16:02
                    forum.gazeta.pl/forum/w,566,129998805,129999934,Re_Moze_sie_komus_przyda.html
                    Oł meeeeeeeeen, jednak lenka wie, że czasem przecinek. Ale wie też, że czasem go nie ma. A Z. nie wiedziała. Jak tu teraz obśmiać lenkę coby wyjść z twarzą.. Już wiem! Napiszę jej, że jest ładna bo jak powszechnie wiadomo- ładne laski SĄ głupie! Mi urody nikt nie zarzuci, więc wygram na starcie! Jupi!!!
                    • zona_mi Re: dowód 23.10.11, 16:15
                      Pomijając drobiazg, że w ogóle nie załapałaś o czym napisałam w pierwszym poście (różnica między tak że a także i w jakim przypadku), to mogłabyś też przyswoić, o ile to możliwe, że na początku zdania nie pisze się mi, tylko mnie.
                      Ale to w sumie bez znaczenia - gdyby komuś chciało się tu kogoś oceniać na podstawie tego co pisze, niekoniecznie nawet jak, to i tak wszystko jasne w twoim przypadku.
                      • leneczkaz Re: dowód 23.10.11, 16:17
                        Staram się dostosować do poziomu rozmówcy. smile
                        • zona_mi Re: dowód 23.10.11, 16:22
                          Musiałabyś się jeszcze dużo nauczyć.
                          Ale teraz idź odpocznij, bo dzidzi jeszcze zaszkodzi taki wysiłek umysłowy mamusi - to niecodzienne, by tyle linków do słownika otworzyła. I może jeszcze coś jej z tego zostanie w ładnej imądrej główce?!
                          • leneczkaz Re: dowód 23.10.11, 16:26
                            Ty nie umiesz odpuścić co? Ciężkie musiałaś mieć to życie, ale nie dziwię się... big_grin
                            Twoje przytyki nie robią na mnie wrażenia bo a) widziałam Cię b) 'poznałam Cię' już kilka lat temu jako mądrzące się 0.
                            Hulaj dusza! Poużywaj sobie, bo pewnie tylko Tyle masz przyjemności w życiu smile
                            • zona_mi Re: dowód 23.10.11, 16:40
                              Już dawno mnie rozszyfrowałaś.
                              Założyłam ten wątek specjalnie po to, byś mogła mi wytknąć, że jestem brzydka, głupia i nie znam się na przecinkach. Zapomniałaś tylko o mężu-dyrektorze, ale ja o tym pamiętam i pogrążam się w otchłani rozpaczy.
                              Idę zalać poduszkę łzami... a może i kołdrę.
                              • leneczkaz Re: dowód 23.10.11, 16:54
                                Kołdrę to nie łzami, tylko mlekiem. No nie mów mi, że już nie karmisz.. Twoje dziecko ma tylko 10 lat big_grin
                                • joshima obie w tej dyskusji jesteście żałosne 23.10.11, 17:02

• zona_mi Re: obie w tej dyskusji jesteście żałosne 23.10.11, 17:46
                                    Na szczęście przyszłaś i nam to powiedziałaś.
                                    I dzięki temu wiemy, jak poprawnie używać jakich zwrotów, o czym jest ten wątek.
                    • imasumak Dowód? 24.10.11, 15:16
                      Nie udowodniłaś tym postem, że Zona twierdzi, że przed "że" zawsze stawiamy przecinek. smile
          • zjawa1 Re: biała-kawo - słuchaj intuicji 24.10.11, 00:09
            zona_mi napisała:

> Śpiewa tak, że uszy puchną.
            To zdanie mowi na o tym, ze spiew jakiejs osoby doprowadza nas w konsekwencji do tego, ze puchna uszy.
            Jesli zdanie napisane zostalo:
            ,, spiewa takze uszy puchna"
            To informuje to odbiorce o tym, ze dzieje sie nie tylko to, ze puchna uszy, ale cos wiecej....
            ,,Puchniecie uszu" jest jednym z wielu objawow danego spiewu.
            Podczas gdy w zdanu pierwszym ,,puchniecie uszu" jest jednym i ewidentnym kwitowaniem i konsekwencja spiewu.
          • biala-kawa Re: biała-kawo - słuchaj intuicji 24.10.11, 20:33
            Ufff... big_grin
            W związku z powyższym będę słuchać intuicji, a już w siebie zwątpiłam wink
      • dzoaann Re: żeby już było tak do końca poprawnie 23.10.11, 13:52
        dziekismile
    • mrrraaau Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 12:59
      Tak jest.

Używamy:

Było zimno (aż) tak, że założyłam polar.

Idę w stronę sklepu. Ja także.

Wsio na temat.
      • ponponka1 Re: Może się komuś przyda 24.10.11, 14:09
        No wlasnie. Takze, pisane razem to to samo co tez, tylko uzywane w pisaniu (jak ktos uzywa tego mowiac to troche tak jakby mowic za wraznie jablko - co jest nie prawidlowe) smile
        A jak sie postawi przecinek tak, ze go widac, to bedzie wszytsko jasne smile
        • zona_mi Re: Może się komuś przyda 24.10.11, 14:23
          > A jak sie postawi przecinek tak, ze go widac, to bedzie wszytsko jasne smile

Pod warunkiem, że przecinek postawimy w odpowiednim miejscu, bo też ma znaczenie smile
          .... , tak że - znaczy co innego niż .... tak, że
    • mamalgosia Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 18:53
      a "bynajmniej" i "przynajmniej" nie są zamiennikamismile
    • mamalgosia Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 18:59
      Podoba mi się ten wątek także czytam go z wielką radością. Bynajmniej wiem teraz więcejsmile
      • dzoaann Re: Może się komuś przyda 23.10.11, 19:59
        Mnie tez sie podobasmile przynajmniej wiem, jak przecinek postawic w zdaniu z TAK ZE.smile jednak sie czlowiek uczy cale zyciesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka