antomi 08.09.03, 20:48 mam prosbe moze ktos pamieta slowa modlitwy dzieci ja znam tylko poczatek: do ciebie Boziu raczki podnosze o zdrowie mamy i taty prosze..... i na tym konczy sie moja wiedza a chcialabym moc nauczyc ja moje dziecko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszka_azj_edziecko Re: modlitwa przed zasnieciem 08.09.03, 20:51 ... i proszę także, niech mnie od złego zawsze i wszędzie aniołki strzegą. Odpowiedz Link Zgłoś
antomi Re: modlitwa przed zasnieciem 08.09.03, 21:07 baardzo ci dziekuje!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oreiro.mama.martynki Re: modlitwa przed zasnieciem 08.09.03, 21:34 A ja znam podobnie: Do Ciebie Boziu rączki podnoszę o zdrówko mamy, taty i wszystkich proszę (można wymieniać więcej np mamy, taty babci dziadka i wszystkich proszę i proszę także niech mnie od złego na każdym kroku aniołki strzegą dobranoc Bozieńko Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Re: modlitwa przed zasnieciem 08.09.03, 23:39 A mam coś coś dal zupełnie małych: Dobranoc Boziu Ja idę spać Daj mi jutro rano szczęsliwie wstać. Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: modlitwa przed zasnieciem 09.09.03, 08:44 Do Ciebie o Boże rączki podnoszę O zdrowie mamusi i tatusia proszę a także proszę niech mnie od złego na każdym kroku aniołki strzegą... A my jeszcze mówimy Ojcze Nasz i Zdrowaś Mario Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
silije.amj Re: modlitwa przed zasnieciem 09.09.03, 08:55 A my mówimy tak: Do Ciebie Boże rączki podnoszę o zdrowie taty i mamy proszę a także moje miej w swej opiece o to cię prosi maleńkie dziecię. Odpowiedz Link Zgłoś
ella.w Re: modlitwa przed zasnieciem 09.09.03, 15:30 A my mówimy coś innego ale tez o Aniołku: Promienisty i złocisty jak obłoczek pośród zóż stoi przy mnie w dzień i w nocy mój najmilszy Anioł Stróż. Chociaż nigdy go nie widzę, czuję go w serduszku swym Jak pomaga mi przy pracy jak ostrzega mnie przed złym. Pozdrawiam, Ela, mama Martynki Odpowiedz Link Zgłoś
mama_sloneczka Re: modlitwa przed zasnieciem 10.09.03, 14:26 A my mówimy właściwie cały paciorek łącznie ze wszystkimi przykazaniami, bo po "Aniele bozym..." mój synuś od razu woła "ojcze nasz". Poza tym mówimy jeszcze kilka modlitwe bardzo krótkich: "dobranoc Boziu ja już idę spać bo jutro muszę raniutko wstać cały dzionek biegałem, maiałem Bożą Moc a teraz Ci Boziu mówię dobranoc" oraz "o Maryjo bez grzechu poczęta módl się za nami, którzy się do Ciebie uciekamy" - jest to modlitwa-prośba wszystkich chorych i cierpiących. Nauczyła mnie jej siostra zakonna, kiedy mój synuś był bardzo chory i od tej pory towarzyszy nam codziennie. pozdrawiam mama_sloneczka Odpowiedz Link Zgłoś
maptysia Re: modlitwa przed zasnieciem 10.09.03, 22:41 A my oprocz znanego Ojcze nasz, Zdrowas itp mowimy jeszcze: Zanim się do snu położę Chcę przeprosić Ciebie Boże A za dary z Twojej ręki Składam ci serdeczne dzięki oraz Ja idę z Bogiem spać Nie mam się czego bać Pan Jezus w Wielkiej Mocy strzec mnie będzie do północy A Maryja do świtania, Anił stróż, aż do skonania. A po przebudzeniu się nasze maluchy mówią : Tyś mnie strzegł tej nocy Boże, Nowy rozpoczynam dzień Chcę ci dzięki za to złożyć Chwalić i uwielbiać Cię. Pozdrawiam, Maptysia Odpowiedz Link Zgłoś
rozalk Re: modlitwa przed zasnieciem 12.09.03, 17:03 Ide grzecznie spać, nic złego nie może mi si stać, mam Aniołka do pomocy, co mnie chroni w dzień i w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
aga173 Re: modlitwa przed zasnieciem 14.09.03, 20:30 a my mówimy: "O dobry Boże kłade się spać i nic mi się złego nie może stać bo ja mam na obronę znak krzyża świętego" Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia-wesola1 Re: modlitwa przed zasnieciem 15.09.03, 16:55 Hej! A mnie moja Kochana Babcia uczyła tak: W Imię Ojca, w Imię Syna i Świętego Ducha Polska modli się dziecina a Pan Bóg ją słucha W oczach dziecka dwie łzy duże, wiara w każdym słowie - Ojcze, błagam, coś jest w górze, daj nam wszystkim zdrowie Pobłogosław dłońmi swymi mą rodzinną strzechę A mnie pozwól na tej ziemi rosnąć na pociechę. Piękna prawda? Ale moje maluszki (synek 3,9, córcia 2)mówią własnymi słowami tak: _Boziu daj wszystkim zdrówko:mamie, tacie, Darkowi, Oli...(i tak wymieniaja wszystkich którzy w domu akurat ), i miłe sny ( i tu też wymieniają wszystkich))). I się żagnają na koniec. Myślę, że narazie im wystarczy A ostatnio synek powiedział mi, że na leżakowaniu w przedszkolu to on też sobie mówi pod kołdrą paciorek, słodkie nie? Pozdrawiam Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
kasia977 Re: modlitwa przed zasnieciem 15.09.03, 22:24 Mój synek jeszcze nie potrafi się modlić( ma 15 msc), ale ja zdzieciństwa pamiętam taka fajną: " Ja ..........( tu imię)np. Katarzyna ochrzczona Matce Boskiej polecona Matka Boska mnie ochrzciła Swoim płaszczem mnie okryła Krzyz za mną, Krzyz przede mną Matka Boska śpi ze mna" i jeszcze jedna: " Już za chwil parę spać sie położę jam Ci za wszystko dziekuje Boze, że źle zrobiłam, przepraszam Ciebie, mój Ojcze ukochany w niebie." A swoja droga, w jakim wieku zaczełyście uczyc dziecko modlitwy? Odpowiedz Link Zgłoś
umargos Re: modlitwa przed zasnieciem 02.10.03, 16:53 Trudno nazwać to uczeniem, ale kiedy kładę spać Małą (prawie 7,5 miesiąca) to od chyba 1,5 miesiąca pamietam i odmawiam z nią (bo ona słucha i sie śmieje) modlitwę. Jak przyjdzie czas to się nauczy :o)))) Pozdrawiam Ula Odpowiedz Link Zgłoś
uloe Re: modlitwa przed zasnieciem 27.09.03, 13:21 A ja znam coś takiego: Aniele Boży stróżu mój Ty zawsze przy mnie stój Gdy się bawię i gdy śpię i do szkoły spieszę się Odpowiedz Link Zgłoś
antomi Re: modlitwa przed zasnieciem 29.09.03, 11:41 jeszce jedna do aniolka: aniele boze strozu moj ty zawsze przy mnie stoj rano wieczor we dnie w nocy badz mi zawsze ku pomocy strzez duszy ciala mego zaprowadz mnie do zywota wiecznego amen Odpowiedz Link Zgłoś
colline Re: modlitwa przed zasnieciem 25.02.04, 12:48 1."Dobranoc Ci Boziu ja już idę spać, bo jutro raniutko znowu muszę wstać. spokojnie i cicho prześpię całą noc, po dniu pracowitym Boziu dobranoc." 2."Dobranoc, dobranoc dwa aniołki na noc, Matka Boska przy łóżku, a Jezusek w serduszku." Pozdrawiam, colline Odpowiedz Link Zgłoś
mamatrojki Re: modlitwa przed zasnieciem 05.10.03, 21:47 A u nas tak: Mały (tu imię) idzie spać, Wy aniołki przy nim stać. Matka Boża przy łóżeczku, A Pan Jezus w serduszeczku. To dla zupełnych maluchów, nie umiejących mówić. Potem już Ojcze Nasz i Zdrowaś. Odpowiedz Link Zgłoś
anet22 Re: modlitwa przed zasnieciem 07.10.03, 17:29 A ja pamiętam z dzieciństwa, ze modlilismy się w ten sposób: Ojcze nasz... Zdrowaś Maryjo... Aniele Boży, stróżu mój... "Do Ciebie Boziu rączki podnoszę O zdrowie mamy, taty, babci (itp) serdecznie proszę A także prosze niech mnie od złego na każdym kroku anieli strzegą. Dziękuję Ci Boże za dobry dzień i proszę Cię Boże o szczęśliwą noc. O pokój, o rozum, o boską miłość, o ludzką przyjaźń i błogosławieństwo całego domu" "Dobranoc Boziu, idę już spać Jutro raniutko musze wstać, cichutko, spokojnie prześpię całą noc A Tobie mój Boże - dobranoc, dobranoc" Ładnie, nie? Sama nauczę tego moich dzieci... Pozdrawiam Anet z 38 tygodniowym Pawełkiem w brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
aska35 Re: modlitwa przed zasnieciem 08.10.03, 12:04 Ja, naucze mojego synka modlitwy, ktorej dawno temu nauczyla mnie babcia: "Chroń mnie dobry Boże gdy się spać położę, Niech Twoi święci Anieli stoją przy mojej pościeli, daj, abym wstała cała i zdrowa i mogła Ćię wielibić i kochać od nowa!" Odmawiam ja do dzisiaj. mama 22-miesiecznego brzdaca Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: modlitwa przed zasnieciem 09.10.03, 23:07 my zaczelismy modlic sie od wczoraj. Paula ma 9 miesiecy i na razie robi tylko amen(sklada raczki) i sie smieje. ale mowimy razem z mezem "Ojcze nasz" (po wlosku) i "Aniele Bozy, strozu moj" (po polsku). Tutaj znalazlam wiele pieknych modlitw dla dzieci - musze sie sama ich nauczyc zeby z mala je odmawiac.Pozdrawiamy Ania i Paula Odpowiedz Link Zgłoś
lili111 Re: modlitwa przed zasnieciem 10.10.03, 13:07 A mnie babcia nauczyła tak: Dobranoc aniołki na noc Matka Boska przy łóżku Pan Jezusinek w moim serduszku. I tak modle się z moimi dziećmi na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejka_ekazet Re: modlitwa przed zasnieciem 12.10.03, 10:31 A my nareszcie znaleźliśmy sposób, zeby to była przyjemna chwila dla Maciusia, bo próbowałam różnych modlitw, ale Maciuś strasznie się buntował, więc po prostu modliłam się sama. A któregoś razu zaśpiewałam "Dzieckiem bożym jestem ja" i od tej pory za pomocą tej piosenki sie modlimy. I to własnie Maciuś sam klęka i kilka razy spiewamy refren i pierwszą zwrotke (bo pozostałych nie znam, ale musze się nauczyć, skoro dziecku tak sie podoba). Pozdrawiam! Maciejka Odpowiedz Link Zgłoś
skania.h.j Re: modlitwa przed zasnieciem 15.10.03, 10:26 A ja polecam malutką chudziutką książeczkę "Kogo Pan bóg kocha". Są tam bardzo ładne wierszyki dla dzieci o Bogu, Matce Boskiej, Aniele Stróżu itp. W dodatku jest ładnie ilustrowana. Autora ani wydawnictwa nie pamiętam. Mogę sprawdzić przy okazji. Skania Odpowiedz Link Zgłoś
lusianr1 Re: modlitwa przed zasnieciem 24.10.03, 21:09 A moja Emi mówi przed snem "dziękuję Ci Boziu" a ja wymieniam za co Bozi dziękujemy -Luśka mama 21 miesięcznej Emilki Odpowiedz Link Zgłoś
archiwald4 Re: modlitwa przed zasnieciem 25.10.03, 13:25 Ja modliłam się tak: Kładę sie spać Daję Bozi znać Jestem ...(tu imię) ochrzczona Panu Jezusowi poświęcona Biorę krzyż w ręce, Pana Jezusa w serce, Zasypiam z Nim. Odpowiedz Link Zgłoś
teletuba Re: modlitwa przed zasnieciem 30.10.03, 21:15 A mnie moja ukochana Babcia nauczyla tak: Drogi aniołeczku,z nieba wysokiego pozdrów ode mnie Jezuska małego powiedz Mu cicho na uszko ze Go bardzo kocha (tu wstawiamy imię)serduszko -Basia Odpowiedz Link Zgłoś
bmkw Re: modlitwa przed zasnieciem 20.11.03, 13:21 Witam mój syenk ma 14 miesięcy i do neidawna robił tylko Bozi "papa" teraz nauczylismy go żegnać sie z czego najlepiej mu wychodzi amen. dzięki za takie piękne modlitwy - muszę sie ich nauczyć i później będę je przekazywać synkowi. Super temat! pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
aniamr Re: modlitwa przed zasnieciem 10.02.04, 07:35 A ja pamiętam z dzieciństwa taką modlitwę, która teraz z Amelka odmawiam (właściwie to ja ja mówię) Aniele Boze strożu mój ty zawsze przy mnie stój rano wieczór we dnie w nocy badź mi zawsze do pomocy Broń mnie od wszytskiego złego i doprowadź do żywota wiecznego Amen Odpowiedz Link Zgłoś
aog Re: modlitwa przed zasnieciem - a może znacie? 10.02.04, 11:10 "Na górze Kalwari zasnęłą Matka Przyszedł do niej Sam Pan Jezus Droga Matko śpisz nie widzisz co się ze mną dzieje..." pamiętam z dzieciństwa tylko tyle i niestety nie mam już kogo dopytać Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: modlitwa przed zasnieciem 20.02.04, 15:37 A my modlimy się tak: Dobranoc Ci Boziu, ja idę już spać, bo jutro raniutko znowu muszę wstać. Spokojnie i cicho prześpię całą noc, po dniu pracowitym - Boziu - dobranoc. Dobranoc aniołki na noc, Matka Boża przy łóżku, Pan Jezusek w serduszku. Magda mama Weronisi i Agatki Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: modlitwa przed zasnieciem 08.03.04, 11:35 Dobranoc Jezu już idę spać, nic mi się złego nie może stać, bo na obronę mam znak krzyża Twego: W Imię Ojca i Syna i Ducha Świętego modlitwa na rano: Dzień dobry Jezu już muszę wstać, nic mi się złego nie może stać, bo na obronę mam znak krzyża Twego: W Imię Ojca i Syna i Ducha Świętego Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: modlitwa przed zasnieciem 08.03.04, 11:42 Od początku staraliśmy się nie zdrabniać. Jest: Bóg, Jezus, Anioł Stróż, Maryja. Przecież "Pan Bóg" jest tak samo dobry jak "Bozia"! I nie musieliśmy później dziecku tłumaczyć, dlaczego Imię się zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
maptysia Modlitwy przed i po jedzeniu 19.03.04, 10:57 A może znacie jakieś ładne dziecięce modlitwy przed i po jedzeniu ? Moje maluchy czasami mówią przed jedzeniem: Panie Jezu , moje Słonko, pobłogosław to jedzonko lub Siądź Panie Jezu, siądź razem z nami jak siadywałeś kiedyś z uczniami i pobłogosław to pożywienie, byśmy spożyli je z dziękczynieniem a po jedzeniu: Dziękuję ci Jezusku, za to , co mam w brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamahuberta Re: modlitwa przed zasnieciem 20.03.04, 22:17 Witam A my mówimy tak Aniele bozy strózu mój ty zawsze przy mnie stój rano wieczór we dnie w nocy badz mi zawsze przy pomocy strzez duszy cziala mego zaprowadz mnie do zywota wiecznego Odpowiedz Link Zgłoś