mysia-mysia 09.11.06, 14:36 bardzo łatwa i trochę stara, ale może jeszcze ktoś nie zna Cegła waży kilogram i pół cegły. Ile waży cegła? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swinka_morska Re: zagadka 2 09.11.06, 14:55 no jakim cudem dwa jak mi wychodzi poltora... cegla wazy (kilogram i pol cegly) - jedeli jedna wazy kilo i te pol (czyli pol kilo) to nijak mi dwa nie wychodzi.... no chyba ze cegla razy pol cegly, ale to w takim przypadku tylko pol wychodzi i nie da sie inaczej... moze jakos uzasadnicie ze 2 a nie tylko powtarzacie? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: zagadka 2 09.11.06, 14:57 > cegla wazy (kilogram i pol cegly) - jedeli jedna wazy kilo i te pol (czyli pol > kilo) to nijak mi dwa nie wychodzi.... nie pół kilo, tylko pół cegły Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: zagadka 2 09.11.06, 14:58 X=1+1/2X 1/2X=1 X=2 sorki, jeśli zapis mało koszerny, matmę ostatni raz miałam osiemnaście lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
mysia-mysia Re: zagadka 2 09.11.06, 14:59 cegla wazy (kilogram i pol cegly) - jedeli jedna wazy kilo i te pol (czyli pol > kilo) nie czyli pół kilo tylko pół cegły, więc to co zostanie to też pół a to pół waży kilogram Odpowiedz Link Zgłoś
swinka_morska Re: zagadka 2 09.11.06, 15:00 a od kiedy "i" oznacza dodawanie??? cos to ma malo wspolnego z logika Odpowiedz Link Zgłoś
swinka_morska Re: zagadka 2 09.11.06, 15:06 zgodnie z zasadami logiki: i - mnozenie lub - dodawanie proponuje powtorzyc czesci wspolne zbiorow Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: zagadka 2 09.11.06, 15:19 Świnka Zagadka jest dla przeciętnego człowieka i przeciętny człowiek rozumie 'i' jako 'plus'. Tak 'i' funkcjonuje w języku polskim - jako łącznik, spójnik. Zawsze mówiłam, że logika kupy się nie trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc logika 09.11.06, 15:06 z logiką to w ogóle ma mało wspólnego, bo jeśli nawet "i" to koniunkcja, to zdanie "cegła waży tyle ile kilogram i pół cegły" jest fałszywe, bo cegła nie może ważyć pół cegły, jeśli jednocześnie waży kilogram PS. logikę ostatni raz miałam siedemnaście lat temu, więc też mogło mi się popiórkować Odpowiedz Link Zgłoś
mysia-mysia Re: zagadka 2 09.11.06, 14:53 no widzicie, ale spotkałam takich, co nie wiedzą a tak mi się skojarzyło z tym, że przeprawa też ponoć łatwa Odpowiedz Link Zgłoś
ka-ja Nowa zabawa! 09.11.06, 15:04 Wieczorem, od strony podwórza, na pierwsze piętro domu wchodzi po drabinie złodziej. Spogląda dyskretnie przez szybę do pokoju i w półmroku widzi leżącego w łóżku Johna Smitha, który nie śpi. Spokojnie wyciąga nóż do szkła, wycina otwór w szybie i wchodzi do pokoju. Cały czas patrzy na Johna, a John na niego. Złodziej bez zbytniego pośpiechu otwiera wszystkie szuflady i nagle znajduje małą szkatułkę, a w niej cenne klejnoty, od wielu lat należące do rodziny Johna Smitha. Bez nerwów wkłada je do kieszeni i wychodzi przez okno. Dlaczego John Smith nie reaguje? John jest w pełni zdrowy, nie ma żadnych problemów psychicznych, ma w pełni sprawne wszystkie zmysły, nie jest związany, nie zna złodzieja. Teraz zastanów się nad odpowiedzią... Odpowiedz Link Zgłoś
polka79 Re: Nowa zabawa! 09.11.06, 15:16 moze wie ze zlodziejowi lepiej w droge nie wchodzic )))) Odpowiedz Link Zgłoś
mysia-mysia Re: Nowa zabawa! 09.11.06, 15:19 o, ale moja druga odpowiedź też była prawdopodobna, choć bardziej pokrętna Odpowiedz Link Zgłoś
mysia-mysia cofam poprzednią odpowiedź 09.11.06, 15:19 John postanowił wyłudzić odszkodowanie za skradzioną biżuterię dlatego przez internet zamówił włamanie włamywacza nie zna, bo jest on profesjonalistą (tak samo jak można nie znać hydraulika) Odpowiedz Link Zgłoś
swinka_morska Re: skoro tak lubicie zagadki... 09.11.06, 15:20 za szybko poszlo.... sa dwie wioski A i B - wiadomo, ze mieszkancy pierwszej z nich zawsze mowia prawde, drugiej - zawsze klamia... stoich na rozstaju drog i chcesz dojsc do wioski A - jak sie zapytasz ktora droge wybrac? masz 3 sloiki nieprzezroczyste sloiki z przetworami, w dodatku blednie oznaczone - na raz mozesz otworzyc tylko jeden, bo reszte nie masz jak przechowac po otwarciu, a wyrzucic - szkoda jednoczesnie tez po otwarciu tego jedynego muszisz reszte nazwac juz poprawnie - co zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: skoro tak lubicie zagadki... 09.11.06, 15:27 > sa dwie wioski A i B - wiadomo, ze mieszkancy pierwszej z nich zawsze mowia > prawde, drugiej - zawsze klamia... stoich na rozstaju drog i chcesz dojsc do > wioski A - jak sie zapytasz ktora droge wybrac? > Gdybyś zapytał mieszkańca wioski B (jeśli nasz rozmówca jest z A, i odwrotnie), jak dojść do wioski A, to co by ci odpowiedział? masz 3 sloiki nieprzezroczyste sloiki z przetworami, w dodatku blednie > oznaczone - na raz mozesz otworzyc tylko jeden, bo reszte nie masz jak > przechowac po otwarciu, a wyrzucic - szkoda jednoczesnie tez po otwarciu > tego jedynego muszisz reszte nazwac juz poprawnie - co zrobisz? Otworzę słoik? ) Załóżmy, że mam w jednym śliwki, w drugim wiśnie, a w trzecim dynię w occie. Odkręcam pierwsze z brzegu oznaczone jako śliwki (uwielbiam powidła śliwkowe) i patrzę - o qrwa, to dynia! I już wiem, że w słoiku oznaczonym jako dynia znajdę wiśnie, a w słoiku pod hasłem wiśnie - będą poszukiwane śliwki Odpowiedz Link Zgłoś
mysia-mysia Re: skoro tak lubicie zagadki... 09.11.06, 15:31 > Gdybyś zapytał mieszkańca wioski B (jeśli nasz rozmówca jest z A, i odwrotnie), > > jak dojść do wioski A, to co by ci odpowiedział? zaraz, teraz ja nie rozumiem myślałam że w zagadce nie wiem czy rozmówca jest z A czy z B jeśli wiedziałabym to wystarczyłoby zapytać "którędy do" a później w przypadku gdy rozmawiałam z A iść tak jak mówi, a w przypadku B - drugą drogą Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: skoro tak lubicie zagadki... 09.11.06, 15:35 > zaraz, teraz ja nie rozumiem > myślałam że w zagadce nie wiem czy rozmówca jest z A czy z B Nie wiesz, zgadza się. > jeśli wiedziałabym to wystarczyłoby zapytać "którędy do" a później w przypadku > gdy rozmawiałam z A iść tak jak mówi, a w przypadku B - drugą drogą Wyraziłam się nieprecyzyjnie. Pytasz rozmówcy tak: Gdybyś zapytał mieszkańca drugiej wioski, jak dojść do wioski A, to co by ci odpowiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
mysia-mysia Re: skoro tak lubicie zagadki... 09.11.06, 15:38 no tak, teraz się zgadza bo oboje powiedzieli by to samo Odpowiedz Link Zgłoś
swinka_morska Re: skoro tak lubicie zagadki... 09.11.06, 15:37 kawka74 napisała: > > sa dwie wioski A i B - wiadomo, ze mieszkancy pierwszej z nich zawsze mow > ia > > prawde, drugiej - zawsze klamia... stoich na rozstaju drog i chcesz dojsc > do > > wioski A - jak sie zapytasz ktora droge wybrac? > > > Gdybyś zapytał mieszkańca wioski B (jeśli nasz rozmówca jest z A, i odwrotnie), > > jak dojść do wioski A, to co by ci odpowiedział? kawka, ale ty nie jests z zadnej wioski, wiesz tylko ze jedni zawsze klamia a drudzy zawsze mowia prawde - i niczym innym sie nie charakteryzuja z zewnatrz... idac za Twoim rozwiazaniem mamy 50% szans ze trafimy... oj, malo cos, malo.... Odpowiedz Link Zgłoś
mysia-mysia Re: skoro tak lubicie zagadki... 09.11.06, 15:42 dobrze mówi dziewczyna na pytanie "gdybyś zapytał mieszkańca drugiej wioski jak dojść do A to co by ci odpowiedział" każdy odpowie że wskazałby drogę do B ale z przetworami to chyba nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
mysia-mysia Re: skoro tak lubicie zagadki... 09.11.06, 15:44 z przetworami też koleżanka dobrze powiedziała Odpowiedz Link Zgłoś
swinka_morska Re: skoro tak lubicie zagadki... 09.11.06, 15:50 to jeszcze jedno.... masz w pokoju ze szczelnymi drzwiami jedna lampe, ale na korytarzy az 3 wlaczniki - jak rozpoznacz ktory z nich uruchamia lampe, jezeli mozesz tylko jeden raz otworyzc drzwi? masz dwie cyfry-niewiadome - x=2 i y=3 - musisz je zamienic miejscami, tzn x=3 i y=2 ale tak, ze nie mozesz dolozyc zadnej tzw zmiennej pomocniczej... pozatym mozesz na tych dwoch zmiennych robic wszystko pod warunkiem, ze nie zajmie ci to wiecej niz 3 kroki Odpowiedz Link Zgłoś
mysia-mysia Re: skoro tak lubicie zagadki... 09.11.06, 15:56 kurde nie rozumiem 1. otwieram drzwi raz i sprawdzam po kolei wszystkie wyłączniki )) (nic nie ma że nie mogę wszystkich wcisnąć) 2. jak mam je zamienić, przecież żadne działania nie pomogą bo jak x=2 to zawsze tak będzie, chyba że mam sobie wyobrazić że to są literki z klocków i je w powietrzu przekładać Odpowiedz Link Zgłoś
swinka_morska Re: skoro tak lubicie zagadki... 10.11.06, 19:40 mysia-mysia napisała: > 2. jak mam je zamienić, przecież żadne działania nie pomogą bo jak x=2 to zawsz > e > tak będzie, chyba że mam sobie wyobrazić że to są literki z klocków i je w > powietrzu przekładać tak sie nie da zeby z klockow... pozatym... masz powiedziane ze nie mozesz wykorzystac trzeciez zmiennej, ale nie ze nie mozesz zadnej z istniejacych NADpisac - i tak: x=3 y=2 x+y=x y=3 ale x=5 x-y=y dalej x=5 ale y=2 i w koncu x-y=x i jest x=3 y=2 proste? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: skoro tak lubicie zagadki... 09.11.06, 16:25 > masz w pokoju ze szczelnymi drzwiami jedna lampe, ale na korytarzy az 3 > wlaczniki - jak rozpoznacz ktory z nich uruchamia lampe, jezeli mozesz tylko > jeden raz otworyzc drzwi? Bardziej precyzyjna byłaby zagadka wyłącznie z żarówką, bez klosza Wyłącznik nr 1 - włączasz, czekasz jakiś czas i wyłączasz. Wyłącznik nr 2 - włączasz i wychodzisz sprawdzić. Jeśli lampa świeci - masz zagadkę rozwiązaną. Jeśli lampa jest zgaszona, ale ciepła, uruchomił ją wyłącznik nr 1. Jeśli zimna - uruchomi ją wyłącznik nr 3. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: skoro tak lubicie zagadki... 10.11.06, 22:32 -mysia-mysia napisała: > dobrze mówi dziewczyna > na pytanie "gdybyś zapytał mieszkańca drugiej wioski jak dojść do A to co by > ci odpowiedział" każdy odpowie że wskazałby drogę do B Ale po co tak skomplikowanie Wystarczy poprosić o wskazanie drogi do swojej wioski. Zawsze wskażą drogę do wioski A. (bo ten z A powie prawdę, a ten z wioski B skłamie i dlatego pokaże ten sam kierunek, czyli wioskę A) - Paweł Moje dziecko powiedziało Odpowiedz Link Zgłoś
mysia-mysia zagadka kolejna 09.11.06, 15:46 jak ułożyć z sześciu zapałek cztery trójkąty? Odpowiedz Link Zgłoś
swinka_morska Re: zagadka kolejna 09.11.06, 15:53 kwadracik plus dwie w srodek - tylko nie na skos tylko na krzyz... nie wiem jak to tu narysowac Odpowiedz Link Zgłoś
mysia-mysia Re: zagadka kolejna 09.11.06, 15:58 znaczy jako przekątne kwadratu? nie działa - nie wyjdą cztery trójkąty, bo zapałki są równej długości więc się nie zetkną z rogami kwadratu Odpowiedz Link Zgłoś
swinka_morska Re: zagadka kolejna 10.11.06, 19:33 nie jako przekatne, tylko w ten drugi sposob... sprobuje narysowac... ------- I I I I__I__I I I I ------- cvztery jako boki w dwie w srodku Odpowiedz Link Zgłoś
swinka_morska Re: zagadka kolejna 10.11.06, 19:36 noi eodbra, niewazne... chcialam doberze, ale nie wyszlo tak czy siak Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: zagadka kolejna 09.11.06, 16:27 jeśli można układać w trzech wymiarach, a nie tylko w dwóch, to można ułożyć coś na kształt piramidy - podstawa to jeden trójkąt, boki to pozostałe trójkąty Odpowiedz Link Zgłoś