Dodaj do ulubionych

Dużo czy mało?

24.10.11, 15:04
godzina 6 180mm
godzina 9 kanapeczka ,ewent jajecznica, parówka etc
godzina 12 100mm żeby zasnąć
godzina 14.30-15.00 Obiad
godzina 17.00 owoce
godzina 18.00 mała kanapeczka
godzina 20.00 240mm z 2 miarkami kaszki
godzina 3.00 150mm

Czy to w miarę ok, schemat zywieniowy mojej córy?
Obserwuj wątek
    • 18_lipcowa1 duzo!!!!!!!!!!!! 24.10.11, 15:11
      > Czy to w miarę ok, schemat zywieniowy mojej córy?

jeszcze chwila a bedziesz miała grubasa
      • pamplemousse1 Re: duzo!!!!!!!!!!!! 25.10.11, 10:49
        powinni Ci wyłączyć wykrzykniki i znaki zapytania na klawiaturze lipcowa
    • kamelia04.08.2007 Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 15:13
      z pewnoscia nie jest za mało
    • joshima Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 15:18
      Dużo. Za dużo tego mm.
      • doa1980 Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 15:31
        joshima napisała:

Za dużo tego mm.

Racja za duzo mm,moj jak skonczyl rok,mleko dostawal tylko rano i wieczorem, w zupelnosci wystarczylo. Pomalu odzwyczajaj od takiej ilosci mleka.
    • marta-zs Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 15:22
      moim zdaniem ok, urozmaiciłabym jednak te śniadania i kolacje.
      I jeśli się da wyeliminowałam bym to mleko o 3 w nocy, wzamian mozesz dac cieplą wodę, moze odechce się dziecku wstawania.
    • koza_w_rajtuzach Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 15:30
      na pewno nie mało, średnio albo nawet i dużo, choć też trudno ocenić, bo nie wiadomo np. ile tego obiadu zjada. Ja bym postarała się zlikwidować to nocne jedzenie, uważam, że to, co Twoja córka je w dzień całkowicie powinno jej wystarczać.
    • moni_ka30 Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 15:34
      A ona to wszystko zjada z ochota?
      Mi tez sie wydaje, ze duzo. Moj 3,5 latek zjada mniej.
      A jej waga i wzost? Ktory centyl i czy proporcjonalne sa bo to chyba istotne.
    • fasol-inka Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 15:55
      strasznie dużo mm
    • ancymon123 Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 16:00
      W nocy roczniaka juz nie karmiłam. Młody w wieku 1 roku nie jadł tez kanapek.
      Wg mnie za duzo.
    • gemmi18 Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 16:10
      Moim zdaniem zdecydowanie za dużo tu tego mleka! Ona nie powinna jeść już w ogóle w nocy, spróbuj dawać jej wodę, gdy się budzi. I po co ta kaszka? Zapychadło.

Moja córka (1,5 roku) je dziennie tyle, ile Twoja bez mleka. Odrzuciła je 3 miesiące temu, ale nawet, gdy jeszcze piła, to w ilościach 180 ml rano i 200 ml wieczorem.
      Osobiście uważam, że to za dużo, jak na jej wiek.

Pozdrawiam.
    • bluemka78 Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 16:47
      Ja tu naliczylam aż 8 posiłków! Moje od ok.8m maja 5, z czego dwa skromne. U nas jest śniadanie mleczne, drugie śniadanie kiedyś było tez mleczne, pózniej był czas jogurtu i owocu, teraz jedzą już zupę na drugie śniadanie. Pózniej obiad, u nas drugie danie, podwieczorek, owoce, kolacja, jajecznica, omlet, czy co kto lubi, u nas często zupa z obiadu, bo to najlepiej jedzą. W międzyczasie sok z woda lub woda, na spacerze paluszki, po posiłku coś słodkiego.
      • 3-mamuska Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 19:37
        bluemka78 napisała:

> Ja tu naliczylam aż 8 posiłków!

Wypicie (u siebie)kawy tez liczysz jako posilek?,bo 100ml mleka nie mozna liczyc jako posilku.
        • gemmi18 Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 21:22
          Nie porównuj kawy do kalorycznego mleka! Szczególnie tego zagęszczanego kaszą. Zamiast jednego mleka mogłaby dostawać herbatkę, to byłby wtedy napój.
          Autorka nie wymieniła, co jej córka w międzyczasie pije. I oby to była woda, czy właśnie herbata bez cukru, a nie sok, napój.
          • 3-mamuska Re: Dużo czy mało? 26.10.11, 00:41
            gemmi18 napisała:

> Nie porównuj kawy do kalorycznego mleka! Szczególnie tego zagęszczanego kaszą.
            > Zamiast jednego mleka mogłaby dostawać herbatkę, to byłby wtedy napój.
            > Autorka nie wymieniła, co jej córka w międzyczasie pije. I oby to była woda, cz
            > y właśnie herbata bez cukru, a nie sok, napój.
            ale ja pisala o tym mleku 100ml w dzien i tam nie ma kaszy,kasza jest dodawana wieczorem.a kawa z mlekiem i np.jak kolezanka moja pije z 3 lyzeczkami cukru i pol na pol z mlekiem to juz masz tyle samo kalori.
            • ola_mi Re: Dużo czy mało? 26.10.11, 10:16
              dla mnie taka kawa pół na pół bez cukru wystarcza jako sniadanie.

Dla mojej córki która ma 13 miesięcy, mleko bez kaszy w ilości 130-150 ml wystarcza ay przespala calą noc i nie budziła się na jedzenie.
              każde dziecko jest inne
              jednopotrzebuje na kolację 250 m gestej kaszy, że łycha staje żeby sie najeść, innemu wystarcza samo mleko.
        • joshima Re: Dużo czy mało? 25.10.11, 11:04
          3-mamuska napisała:

> Wypicie (u siebie)kawy tez liczysz jako posilek?,bo 100ml mleka nie mozna liczy
          > c jako posilku.
          Wypicie u dziecka 100 ml mleka to posiłek. Co innego gdyby to była woda. Tak. Ja kawy do posiłków nie zaliczam. Szklankę mleka już tak.
    • leneczkaz Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 17:00
      Mój 3-latek tyle nie je!
    • mama_amelii Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 17:04
      Moja ma rok i 5 dni.Rano kaszka,wieczorem przed snem mleko(w nocy najwyżej woda)
      Drugie śniadanie (jajko,jajecznica,kanapka,kiełbaska,kabanos,jogurt,czasami banan,czy inny owoc itp.Obiad(zupa lub drugie danie,zalezy co mam,bo młoda je z nami wszystko).Około 17 też coś tam je(jak na drugie śniadanie jogurt,to po po biedzie owoce,różnie).Czasami biszkopta,paluszki).Waży 9kg.
      Wcale nie uważam,że za dużo je(też czasami robię jej 100ml mleka przed spaniem w dzień).Dziecko nie zjada całego talerza obiadu lub wielkiej kanapki(pół kromki chleba lub kawałek bułki)
      • elan-o100 Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 17:28
        za dużo mleka, a już na pewno nie powinna jeść mleka w nocy - prochnica!
        przeciez zamiast mleka moze zjesc jogurt albo inny nabial na ktorys z posilkow.
        jak juz je na kolacje kaszke, to wywalilabym ta kanapeczke godzine przed kolacja.
    • donkaczka Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 17:38
      za duzo mleka, roczniak powinien jesc normalne w miare posilki, z urozmaiceniem w postaci kaszy na mleku, kubka mleka czy kakao
      i dawno nie powinien jesc w nocy
      napisz jeszcze ze z butli ciagnie i samo nie je posilkow, na obiad dostaje papki to dopelni obrazu matki, ktora nie zauwazyla, ze jej dziecko rosnie
      • magata.d Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 19:17
        donkacza, czy Ty czasem nie przesadzasz z tym samodzielnym jedzeniem roczniaka ? Za chwile powiesz, że twój dwulatek już sprawnie nożem i widelcem sie posługuje. I co zlego w tym że roczniak wypije od czasu do czasu mleko z butli czy niekapka? To tylko roczne dziecko, nie dwulatek czy przedszkolak! Niedługo noworodki będą łyżeczka karmić, żeby jak najwcześniej butle wyrzucić. Umiar i rozsądek we wszystkim jest niezbędny. a i kakao jednak roczniakowi bym nie polecała.
        • donkaczka Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 19:31
          a czemu mam przesadzac?
          samodzielne jedzenie nie musi oznaczac, ze dziecko nozem i widelcem kroi schabowego w misterna kosteczke, tylko ze dostaje do reki sztucce i je jak umie
          rozumiem, ze zupa sie dokarmia, bo ciezko dziecku zjesc dokladnie, ale nie ma powodu, zeby roczniaka karmic
          z nozem to ty z kolei popadasz w przesade

skomentowalam jak uwazalam, jadlospis jak dla dzidziusia, wiec oczami wyobrazni zobaczylam roczniaka karmionego kaszka z butelki i papkami
          chyba nie poplynelam za bardzo, sadzac po innych komentarzach, widac nie tylko ja uwazam, ze to nie jest rozpiska dla rocznego dziecka, a mamie chyba kilka miesiecy gdzies umknelo..

a jaki masz problem z kakao? zdrowemu dziecku spokojnie bym podala
          • joshima Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 23:12
            donkaczka napisała:

> skomentowalam jak uwazalam, jadlospis jak dla dzidziusia
            W dodatku szalenie ubogi. Na ogkrągło mm i dwa razy dziennie kanapki.

> chyba nie poplynelam za bardzo,
            Trochę popłynęłaś. Jak kanapki to pewnie nie papki.
            • donkaczka Re: Dużo czy mało? 25.10.11, 23:22
              > > chyba nie poplynelam za bardzo,
              > Trochę popłynęłaś. Jak kanapki to pewnie nie papki.

nie bylabym taka pewna, napisane jest "mala kanapeczka" i znow oczami wyobrazni widze kromeczke okrojna ze skoreczki i pocieta w kosteczke big_grin
              wiec spokojnie pasuje mi tu dobrze pognieciony widelczykiem obiadek, moze nie papka, ale i nie normalny posilek
              lektura md niestety oslabia moja wiare w zdrowy rozsadek matek i podsuwa takie obrazy, sama z siebie tak nie mam, to tutaj big_grin
              • ona_bez_ogona Re: Dużo czy mało? 26.10.11, 09:09
                Joshima czy ty sie nudzisz?
                musisz zmieć ostatnie zdanie?
                • joshima [OT] Dużo czy mało? 26.10.11, 09:36
                  Akurat odpowiedziałaś pod wypowiedzią donkaczki, więc to chyba nie do mnie powinno być skierowane tongue_out

A poza tym jak masz coś do mnie to napisz na PW i nie zaśmiecaj wątku
                  • ona_bez_ogona Re: [OT] Dużo czy mało? 26.10.11, 10:04
                    > Akurat odpowiedziałaś pod wypowiedzią donkaczki, więc to chyba nie do mnie powi
                    > nno być skierowane tongue_out

Tak sie pocieszasz? Z moich obserwacji wynika, że donkaczka ma zdrowy stosunek ilościowo jakościowy do forum, natomiast ty wszystkich w koło pouczasz.

>
                    > A poza tym jak masz coś do mnie to napisz na PW i nie zaśmiecaj wątku

Żebyś ty widziała jak zaśmiecasz watki tymi sowimi głupimi wstawkami.
                    • ona_bez_ogona Re: [OT] Dużo czy mało? 26.10.11, 10:04
                      wkoło winno być.
                      • joshima Re: [OT] Dużo czy mało? 26.10.11, 10:15
                        EOT
                        • ona_bez_ogona Re: [OT] Dużo czy mało? 26.10.11, 10:21
                          Uśniesz skoro nie dane ci było ostatnie słowo?
              • ciociacesia a co masz do kanapek pokrojonych w kosteczke? 27.10.11, 09:49
                i okrojonych ze skorki?
        • joshima Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 23:11
          magata.d napisała:

> donkacza, czy Ty czasem nie przesadzasz z tym samodzielnym jedzeniem roczniaka?
          Absolutnie nie przesadza. Roczne dziecko jest w stanie jeść samodzielnie (szczególnie kanapki), jesli tylko odpowiednio wcześnie pozwoli mu się na samodzielność.

> Za chwile powiesz, że twój dwulatek już sprawnie nożem i widelcem sie posługu
          > je.
          Oczywiście. A camel pokazywał nawet film. To nic zaskakującego. A widelcem moja córka posługiwała się sprawnie szybciej niż łyżką, co też nie jest wcale dziwne.
          • bluemka78 Re: Dużo czy mało? 26.10.11, 16:27
            Z widelcem luzik, moje maja plastikowe i najchętniej wszystko by jadly widelcami, gorzej z lyzeczka i zupa, tu to jest moment i zupę je pies z podłogi.
    • klubgogo Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 17:49
      Po owocach zostawiłabym porządną kolację (kanapki, gęstą kaszkę) o 19, żeby dziecko nie jadło 2 kolacji i w nocy. Zastanawiałaś się co z zębami przy nocnym karmieniu?
    • kaamea Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 18:25
      zamiast mm o 12 powinna dostac zupę
      potem o 15 obiad II danie, ew. drugi raz zupę

w nocy bez mleka

w dzien też zamiast mleka możesz dać bialy ser, żółty ser,jogurt.
      dieta jak dla 6 miesieczniaka a nie ponad rocznego dziecka
      • magata.d Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 19:03
        Do autorki wątku: za dużo mm,zastąp go np. jogurtem naturalnym. No i wyeliminuj to nocne jedzenie, kolacja a potem śniadanie , i już. A co do ilości to sporo, mój prawie dwulatek je mniej.
        A tak w ogóle, to ja jestem ciekawa, które dzieci tak jedza dwa dania. Mój ledwo zje jedno w mikroskopijnych ilościach, ewentualnie wcale, jak dziś. Więc ja sobie nie wyobrażam dwoch dań, nawet rozdzielonych drzemką. Poza tym moje dziecko ma się dobrzewink
        • kaamea Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 21:28
          Moje dzieci od 1 roku zycia jedza 2 dania, albo 2 x zupę plus 3 inne posiłki. Oczywiście że nie zawsze zjedzą calą zupę czy drugie, ale nie wyobrażam sobie nie dać dwóch dań.
        • bluemka78 Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 21:49
          > A tak w ogóle, to ja jestem ciekawa, które dzieci tak jedza dwa dania

Moje jedzą dwa dania. Nie na raz oczywiście. Zamiast drugiego śniadania, na które wchodziły im tylko parowki lub danonki daje porządna zupę z mięsem. A za dwie trzy godz. drugie danie. Dzisiaj np. każda zjadla rosół z lanymi kluskami, w rosole zjadly na pól nogę z kurczaka. Na drugie zjadly po talerzyku makaronu swiderki z sosem koperkowym zabielanym i pokrojonym filetem z kurczaka, tez jeden na pól. Rekami zjadly małego brokula do tego. Na deser banana na pól i kilka winogron. Na kolacje znowu ta sama zupę z mięsem. Z tym, ze moje dziewczyny to uwielbiają obiady, za to mleka nie wypija za nic, no i z mlecznymi tez jest problem, ledwo po 180ml kaszki rano zjedzą jak dobrze pójdzie, często zostaje połowa. Skargi zabielam zupy i sosy, naleśniki z mleka robię itp.
          • bluemka78 Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 21:51
            > Skargi zabielam zupy i sosy, naleśniki z mleka robię itp.

Miało być dlatego zabielam wink
          • magata.d Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 23:16
            "Dzisiaj np. każda zjadla rosół z lanymi kluskami, w rosole zjadly na pól nogę z kurczaka. Na drugie zjadly po talerzyku makaronu swiderki z sosem koperkowym zabielanym i pokrojonym filetem z kurczaka, tez jeden na pól. Rekami zjadly małego brokula do tego. Na deser banana na pól i kilka winogron. Na kolacje znowu ta sama zupę z mięsem. "
            No to faktycznie mają super apetyt w porównaniu do mojego wink U mnie z kolei mięso nie przechodzi, za to lubi kaszki, jogurty itp. No cóż dzieci są różne. A tak z ciekawości zapytam, tak codziennie tyle mięsa dajesz tzn. mięso na I danie, mięso na II, i mięso na kolacje?
            • bluemka78 Re: Dużo czy mało? 25.10.11, 23:04
              Często, ale nie codziennie tyle. Dzisiaj np. tylko w zupie miały mięso, ale była tylko zupa, a zamiast drugiego jajecznica, tak wyszło z braku zaopatrzenia lodówki wink ale jak sie uda to daje codziennie do zupy i drugiego. Póki co nie tyja, ważą po ok. 8,5kg.
    • silje78 Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 18:56
      poza nocnym mlekiem wydaje mi się, że jest ok. chyba, że masz wątpliwości związane z wagą dziecka.
      domyślam się, że nie jest łatwo wyeliminować nocne karmienie, ale w tym wieku lepiej żeby mała nie jadła.
    • bluea.nne Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 20:32
      mi nie pasuje to mleko w nocy
      i ew. ta kanapka po owocach; ja bym zostawiła owoce a potem kolacja; ale jak jest głodna, to niech je na zdrowiesmile
    • melancho_lia Re: Dużo czy mało? 24.10.11, 21:34
      Na standard mojego syna w tym wieku-duuużo.
      Na standard mojej córki w tym wieku- mało smile
      Generalnie wydaje mi się że ok.
    • tempera_tura Re: Dużo czy mało? 25.10.11, 10:26
      Dużo mleka.... I w nocy u roczniaka? Po co?
      • zonajana Re: Dużo czy mało? 25.10.11, 23:41
        A czemu mm, a nie zwykle mleko? I lepiej nie karmic w nocy.
        • koza_w_rajtuzach Re: Dużo czy mało? 26.10.11, 07:06
          no to chyba lepiej, że mm a nie zwykłe mleko?
          • lejdi111 Re: Dużo czy mało? 26.10.11, 07:19
            dużo
          • joshima Re: Dużo czy mało? 26.10.11, 09:37
            koza_w_rajtuzach napisała:

> no to chyba lepiej, że mm a nie zwykłe mleko?
            A dlaczego lepiej?
            • zonajana Re: Dużo czy mało? 26.10.11, 23:51
              no wlasnie, dlaczego?
    • gwen_s Re: Dużo czy mało? 26.10.11, 11:00
      zdecydowanie mniej mleka...
      czy grubas to nie wiem, myślę, ze moje dzieci bynajmniej starszego ciężko by było przebić do roku czasu, potem jak zaczął chodzić pięknie wyrósł i teraz ma 3,5 i jest chudzielcem...
    • ciociacesia nieproporcjonalnie 26.10.11, 16:55
      duza przerwa miedzy posilkiem o 9 a obiadem
      moja o 9 je sniadanie o 11:30 zupe o 13 drugie
      • karro80 Re: nieproporcjonalnie 26.10.11, 23:22
        a właśnie - czasem jak się "upchnie" trochę kalorii w dzień i a to doda jednen posiłek, a to "podkręci" drugi to wypada posiłek nocny<u nas wypadł jeden z trzech haha, ale zawsze to coś>
    • karro80 Re: Dużo czy mało? 26.10.11, 23:20
      Ja bym urozmaiciła jak dziewczyny piszą, dużo warzyw, jakieś jogurty, może kasza jakaś normalna do tego mleka? Ja robiłam własne mieszanki - fajne byłysmile - czasem jest tak, że jak dziecior rpóbuje sobie zrekompensować niedobory - i je więcej, a czasem je więcej bo musismile

Ilościowo ci nie ocenię, bo moja miała takie okresy, że pochłaniała masakryczne ilości, a na słówko mniam-mniam miałam ochotę uciekać, do prawie 3 roku życia żarła w nocy<do 2 roku dwa razy nawet, zębiska zabezpieczałam ksylitolem> - jak przestało być potrzebne przestała jeść w nocy - próby odstaiwnie flaszki kończyły się wybudzaniem nas obu o 2 w nocy i robieniem np kanapek z szynką i pomidorkiemwink -więc gra nie warta świeczki bo dzieciak budził się jeść, a nie marudzić, w ogóle wyglądało to tak jakby miała licznik kalorii, nie można było jej oczukać wodą, rozrzedzonym mlekiem. No ale moja jest szczupła. Do 30tki też mogłam żreć na okrągłobig_grin
    • aleksandra1357 Re: Dużo czy mało? 26.10.11, 23:29
      Dużo, bardzo dużo. Mój ma 15 miesięcy i je połowę tego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka