1mzeta 31.10.11, 15:53 Tu najlepszy przykład www.dailymail.co.uk/news/article-1288165/Safety-warnings-childrens-car-booster-seats.html Jak ktoś che żeby jego dziecko wybiło głową szybę w samochodzie to polecam poddupnik. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fasol-inka Re: Poddupnik vs. fotelik 31.10.11, 16:14 ło matko już myślałam, że kolejny wątek pt. co wybrać Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Poddupnik vs. fotelik 31.10.11, 16:31 ja tez i mialam polecic jakies filmiki z testow dla rozwiania watpliwosci... Odpowiedz Link Zgłoś
v.f Bomba, temat bardzo ważny. 01.11.11, 10:19 Reguły są jasne i podawane przez producentów kubełków, fotelików i poddupników jaki jest przedział wagowy i wzrostowy dla danego typu siedzenia. Niestety przepisy ruchu drogowego sobie, producenci sobie, a ludzie i tak swoje wiedzą. Często widzę dzieci w ogóle niezapięte, baraszkujące wesoło na tylnym siedzieniu. Strach pomyśleć, co byłoby przy zderzeniu czołowym, nie mówiąc o dachowaniu. Jeśli ktoś wciąż nie wierzy, jakie mogą być skutki niezapinania/niewłaściwego zapinania pasów przez dzieci, niech zaprosi na dużą wódkę lekarza pogotowia. Uprzedam, ich opowieści są drastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Bomba, temat bardzo ważny. 01.11.11, 10:28 Ja ostatnio widziałam kilkumiesięczne dziecko (2-3 m-ce) w wypasionym foteliku z zupełnie niezaciągniętymi pasami. Były zapięte, ale odstawały tworząc spory łuk. Nie ogarniam Odpowiedz Link Zgłoś
melani5 Re: Poddupnik vs. fotelik 01.11.11, 11:01 Ja tez nie ogarniam tego. Znajomy znajomego(bo koledze cos wypadlo i wyslal swojego znajomego),odbieral nas z lotniska samochodem wartym okolo 100 tys zlotych (pochwalil sie) a w aucie mial wpiety jakis stary fotelik taniej firmy(na metce pisalo beby 2,czy cos takiego), okazalo sie ze ma dwuletnia coreczke z ktora czaeto jezdza. Na fure bylo go stac,ale na fotelik juz nie! Moje dziecko jezdzi w najlepszym foteliku na jaki bylo nas stac(britax evolva) i fury za 100tys nie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Poddupnik vs. fotelik 01.11.11, 14:27 ja tez nie ogarniam,... szwagier jest taksowkarzem. Wiadomo w taxi nie trzeba fotelika. Wiec jak jada gdzies z cora we trojke, to on zaklada koguta na dach, ze niby taxi, a zona trzyma dziecko na kolanach, bo mala fotelika nie lubi. A fotelik maja i to dobry, dziecko w nim jezdzi, gdy jedzie z jednym z rodzicow, bo nie ma drugiego do trzymania na kolanach... jakiekolwiek proby rozmowy nie daja rezultatu. Tak jakby taxi nie moglo miec wypadku... Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Re: Poddupnik vs. fotelik 01.11.11, 18:31 Ja bym szwagrowi powiedziała,żeby kiedyś na tym kogucie nie musiał jechać 100 do szpitala jak dziecko mu się porządnie "stłucze" w wypadku. Normalnie debil- bez urazy. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Poddupnik vs. fotelik 01.11.11, 11:31 No i co tam jest napisane? Angielskiego nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
1mzeta Tak z grubsza 01.11.11, 12:55 Ostrzegają rodziców przed używaniem takich poddupników. Często same dzieci wywierają na rodzicach presję chęci posiadania takowego bo wydaje się im (dzieciom), że są starsze jak już nie jeżdżą w fotelikach typowych. A wożenie dziecka około 4-ro letniego naraża go na utratę co najmniej zdrowia i jest wiele głosów za tym by to ustrojstwo w ogóle zakazać w użytku. 1 na 4 wypadków to te ze zderzeniem bocznym. Europejska grupa Which ? (tak się nazywają) chce podjąć działania w kierunku określenia minimum jakie ma spełniać fotelik samochodowy dla dziecka. Ta sama grupa chce nakłonić producentów takiego badziewia do wycofania się z jego produkcji zanim standardy zostaną zmienione legalnie. Badania przez nich przeprowadzone pokazały, że na 1000 dzieci w przedziale wiekowym 4-12 lat tylko około 17 % czyli 1 na 5 nie używa fotelika samochodowego, a 30% poddupnika. Which ? zwraca uwagę,ze poddupnik spełnia tylko wymagania prawne ale ochrona dziecka jest żadna w porównaniu z normalnym fotelikiem podczas zderzenia bocznego. W UK każdego roku 30 dzieci poniżej 12-tego roku życia ginie w wypadkach, a kolejne 300 jest poważnie ranna. Opisu zdjęcia chyba nie muszę komentować- wszystko widać na załączonym obrazku. Podczas zderzenia bocznego głowa wbita w szybę tudzież metalową konstrukcję drzwi. Wg. przeprowadzonych testów najgorsze wg. nich foteliki dostępne na rynku UK to : Sunshine Kids Monterey, gdzie instrukcja zaleca usunięcie tylnej części po przekroczeniu przez dziecko wagi 15kg i korzystanie tylko z poddupnika, I’Coo C-Care, Volvo Convertible Car Seat, Besafe iZi Combi X2, Brio Zento i Chicco Neptune. Znajdą się też pewnie inne na ebaju jak z produkcji "garażowej" w Pl. Jak dla mnie samo zdjęcie z crash testu manekina na poddupniku wbitego w drzwi jest już wystarczającym powodem do tego, żeby nawet nie dać się komuś podwieźć do domu 20 metrów. Wariatów na drogach nie brakuje- nawet tych osiedlowych i to, że my jedziemy przepisowo 20 na godzinę to nie znaczy, że nagle nie wyskoczy ktoś zza rogu z piskiem opon i 80-tk na liczniku. Jak mnie takie argumenty rozwalają- "bo my tylko po miecie jeździmy, wolno i ostrożnie..."- ręce opadają. Ja stwierdziłam, że nawet jak do Afryki na wakacje pojedziemy gdzie samochodów jak na lekarstwo, natężenie ruchu prawie zerowe, a i prędkości 30 km/h, a większość jednak się furmankami porusza to fotelik ze sobą ciągnę- bo my samochodem będziemy się poruszać i mało mnie obchodzi, że pewnie za fenomen będziemy uchodzić z jakimś ustrojstwem co dziecko w nim będzie siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielna-diablica [...] 01.11.11, 13:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
trifti Re: Tak z grubsza 01.11.11, 14:21 1mzeta napisała: > Wg. przeprowadzonych testów najgorsze wg. nich foteliki dostępne na rynku UK to > : Besafe iZi Combi X2, Brio Zento W przypadku tych dwoch fotelikow to chyba jakas pomylka Daily Mail. Przeciez Besafe to jeden z najbezpieczniejszych fotelikow dostepnych na rynku! Brio Zento tez super bezpieczny gdy prawidlowo zamontowany.. Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: Tak z grubsza 01.11.11, 14:30 akurat BeSafe w wersji x2 ma zaledwie "2" w testach tego drugiego nie znam Odpowiedz Link Zgłoś