Dodaj do ulubionych

ciasto do przedszkola

09.01.12, 23:22
Ratunku - mam zrobić cisto do przedszkola na dzień babci/dziadka i...

nie mam pomysłu...

Możecie polecić coś co by się sprawdziło a dodatkowo nie byłoby zbyt skomplikowane w zrobieniu? ; )

Obserwuj wątek
    • aloiw1985 Re: ciasto do przedszkola 10.01.12, 21:07
      szarlotka, sernik?
      • ma_niusia Re: ciasto do przedszkola 10.01.12, 22:16
        murzynek, biszkopt z owocami
    • slonko1335 Re: ciasto do przedszkola 10.01.12, 22:27
      drożdżowe rogaliki. Szybkie i można z dzieckiem przygotować a i łatwo jeść potem maluchom.
    • mamgabi Re: ciasto do przedszkola 10.01.12, 22:41
      marchewkowe
    • minerwamcg Re: ciasto do przedszkola 10.01.12, 22:46
      Jeżeli dzieci też to będą jadły, to współczuję, masz trudne zadanie (choć ciasto na pewno będzie pyszne), bo dzisiaj co drugie ma na coś alergię, jak nie na jajka, to na orzechy, jak nie na orzechy, to na kakao... No i oczywiście nie może być za słodkie, za mączne, za takie, za siakie smile
      Ale jeżeli to dla dziadków, to polecam kruche z pianą, zwane też drapańcem (vel skubańcem smile ) Proste i dobre, tylko pamiętaj, żeby marmolada była gęsta. Dżem się nie nadaje.
      • manala Re: ciasto do przedszkola 10.01.12, 23:06
        dzięki, wrobiłam babcię w szarlotkę (bo robi pyszną ; ))

i tym sposobem mam problem z głowy ; )
        • minerwamcg Re: ciasto do przedszkola 10.01.12, 23:10
          Huuu... Wrobienie babci w szarlotkę na Dzień Babci to istna perwersja smile
          • manala Re: ciasto do przedszkola 10.01.12, 23:15
            no nie powiem, że nie mam wyrzutów sumienia ; )
    • princessa.of.persia Re: ciasto do przedszkola 11.01.12, 09:36
      Ja bym zrobila cos na szybko, np muffinki z owocami:wisniami, bananem. Moje dziscko uwielbia i latwo w raczke zlapac. I robi sie 5 min +pieczenie.
      Albo sernik na zimno.
    • stypkaa Re: ciasto do przedszkola 11.01.12, 10:09
      Jeśli będzie jakiś następny raz to polecam rafaello. Łatwe, szybkie, bez pieczenia, nie ma prawa się nie udać. A za każdym razem jak je zanoszę robi furorę wink
      • gemmi18 Re: ciasto do przedszkola 11.01.12, 10:22
        Możesz zdradzić mi przepis? Będę wdzięczna smile
    • gemmi18 Re: ciasto do przedszkola 11.01.12, 10:20
      Babeczki!!! Ciasto robisz nie dłużej niż 5 minut, pieczesz 15-20 minut. Musisz tylko zainwestować w formę do babeczek - proponuję silikonową, bo nie trzeba się bawić w natłuszczanie jej, smarowanie itp. - po prostu wlewasz ciasto do 3/4 wysokości i już. Możesz ewentualnie kupić takie papierki do babeczek, które wkładasz do foremek i do nich wlewasz, będzie bardziej elegancko wyglądało smile. Mogę napisać przepis, jeżeli jesteś zainteresowana. POzdrawiam.
      • gajmal Re: ciasto do przedszkola 11.01.12, 10:32
        Ja poproszę przepis na babeczki i Rafaello
      • abrowarska Re: ciasto do przedszkola 11.01.12, 12:13
        Ja też poproszę o przepis na babeczki-również mam zrobić ciasto na tą uroczystość a kiepściutko wychodzi mi pieczenieuncertain
        ania.darmark@o2.pl
        Dziękuję i pozdrawiam, Anna.
    • xxx.16 Re: ciasto do przedszkola 11.01.12, 12:47
      CIASTO:
      -1/0,5 SZKL MAKI PRZENNEJ
      -7łyzek cukru
      -2jajka
      -125g.margaryny
      -2lyzki proszku do pieczenia
      MASA SEROWA:
      -1kg sera bialego
      -2szklanki cukru pudru
      -2opakowania budyniu smietankowego
      -1szklanka smietany
      -1szklanka mleka
      -1/2szkl.oleju
      -5jajek
      -1/2łyzeczki proszku do pieczenia
      CIASTO;
      skladniki mieszamy nastepnie rozkladamy na blaszce posmarowanej tluszczem i posypanej maka lub bulka tarta.
      MASA SEROWA;
      skladniki mieszamy ze soba wylewamy na ciasto
      pieczemy 60 min w temp.180 stopniach
      dekoracja dowolna
      SMACZNEGO
      Prosty szybki polecam
    • gemmi18 Babeczki 11.01.12, 12:59
      Przepis podstawowy:
      -2 szklanki mąki
      -1 łyżka proszku do pieczenia
      -8 łyżek cukru (do zupy, czubate)
      -1 duże jajko
      -1 szklanka mleka
      -1/2 szklanki oleju

Wykonanie: mąkę, proszek do pieczenia i cukier wsypać do jednej miski. W drugiej misce za pomocą trzepaczki połączyć jajko, mleko i olej i taką masę przelać do pierwszej miski z suchymi produktami. Wymieszać i gotowe. Piec w 200 stopniach przez 15-20 minut (powinny z wierzchu popękać.
      Jeżeli robicie w metalowej formie, to na dno każdej foremki trzeba wlać olej - tyle, żeby pokryło dno i dopiero wlewać ciasto (do 3/4 wysokości). A formy silikonowej (którą bardzo polecam) nie trzeba natłuszczać, ciasto nakłada się prosto do niej.

Podałam przepis podstawowy, ale ja urozmaicam babeczki i nasze ulubione to czekoladowe - dosypuję do masy kakao (tyle, żeby ciasto było intensywnie brązowe), wlewam do foremki ciasto do 1/2 wysokości, wkładam kostkę mlecznej czekolady i posypuję szczyptą chilli (niewiele, żeby tylko poczuć lekkie pieczeniesmile), dolewam ciasta do 3/4 wysokości formy. Są przepyszne, moja córa je uwielbia, zresztą każdy twierdzi, że są najlepsze wink

9
    • stypkaa Rafaello 11.01.12, 14:23
      RAFAELLO

Składniki:
      1 paczka krakersów
      1 masło roślinne (małe opakowanie)
      cukier waniliowy
      ¾ l mleka
      2 paczki wiórków kokosowych (2x100 g, lub 1x200 g)
      2 żółtka
      1 szklanki cukru (wychodzi bardzo słodkie, dlatego ja zawsze daję mniej cukru, ok. ¾ szk.)
      2 łyżki mąki zwykłej
      2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
      ½ l mleka + cukier – zagotować
      W międzyczasie zmiksować ¾ szkl. mleka, 2 żółtka, mąkę i cukier waniliowy. Jak tamto mleko się zagotuje to zalać ten zmiksowany roztwór na mleko mieszając cały czas, aby się nie przypaliło (tak jak gotuje się budyń). Ostudzić (musi być całkiem zimne, bo inaczej masło będzie się topić).
      Masło roślinne (najlepiej wyjąć je wcześniej z lodówki) rozetrzeć mikserem i po łyżce dodawać ostudzony budyń oraz niecałe 2 paczki wiórków kokosowych.
      W brytfance układać na przemian krakersy z masą (najpierw krakersy). Na wierzchu ma być masa i posypać resztą wiórków kokosowych.

Te proporcje są dobre na małą blaszkę. Ja zawsze podwajam masę i zużywam ok. 3 paczki krakersów na taką średnią prostokątną blachę. Zmierzyłam i moja brytfanka w której robię to ciasto ma 25x40 cm.

Smacznego smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka