Dodaj do ulubionych

alergia polekowa

22.02.11, 16:23
Witam Serdecznie.
U mojej 11 miesiecznej córci stwierdzono alergie polekową.
Chciałam sie Pani zapytać który z tych leków najbardziej uczula moją córcię?Raz w miesiącu ma katarek i kaszelek.Przyjmowała już Elofen, Flegaminę oraz Malia i raz dziennie 5-10 kropli Cebion.Oprócz tego w listopadzie miała zapalenie oskrzeli i brała Ceclor, w styczniu równiez miała zapalenie oskrzeli i brzyjmowała Sumamed.
Czy są jakieś badania aby stwierdzić co uczula córkę? A może jakieś badania na wątrobę?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: mamapoli Re: alergia polekowa IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.11, 14:13
      a w jaki sposób stwierdzono że to alergia polekowa? tzn jakie miała objawy? ja spotkałam się z reakcją po cebionie, ale też sumamed jest silnym antybiotykiem-tzn o bardzo szerokim spektrum działania-więc może to on?
      • gracjana_klekocinska Re: alergia polekowa 11.03.11, 08:18
        Witam.
        Sumamed brała pod konieć stycznia więc chyba bardziej od tamtych leków bo dostała je mniej więcej około października-listopada.
        Były to rozlane różnej wielkości plamy czerwone,chropowate,suche,niektóre z nich po jakimś czasie się łuszczyły.Były na brzuszku, pleckach-bardziej na bokach plecków i rączkach- w zgięciach łokci od środka i ramionkach.Ani jednej plamki na buzi i nóżkach.
        Byliśmy u trzech dermatologów i było różnie jeden stwierdził alergie pokarmową - nic z tego córka była długo na diecie a plamy się pogarszały.Leki nic nie pomogły.
        Drugi stwierdził uczulenie niby na proszek, podobne mu było na AZS.
        A ostatni stwierdził bez problemu alergie polekową. przepisał dwie maście i fenistil w kropelkach i wapno. Zniknęło po tygodniu. Te wszystkie leki co brała do tej pory już ich nie będzie więcej brała.
        Pozdrawiam.
        • k.plata-nazar Re: alergia polekowa 12.03.11, 23:11
          jakie były to mascie, które pomogły?
          • gracjana_klekocinska Re: alergia polekowa 13.03.11, 00:09
            maście które pomogły to oxykort 3 razy w tygodniu na przemian z maścią triderm 2 razy w tygodniu.
    • k.plata-nazar Re: alergia polekowa 12.03.11, 23:09
      jakie byly objawy alergii i bezposrednio po którym leku one wystapiły; teoretycznie kazdy lek moze uczulac
      • gracjana_klekocinska Re: alergia polekowa 13.03.11, 00:16
        najwięcej wybrała Cebion po 10 kropli dziennie i syrop Elofen raz w miesiącu po ok 6-7 dni, nie zwracaliśmy na to szczególnie uwagi bo nikt nie wiedział na początku po czym to mała ma.
        Objawy to:
        - czerwone rozlane różnej wielkości plamy, szorstkie w dotyku i niektóre z nich się łuszczyły.
        Wystepowały tylko na brzuszku,pleckach i rączkach (na zgięciach łokci w środku i ramionkach).
        • k.plata-nazar Re: alergia pzek lu polekowa 13.03.11, 19:51
          rzeczywiscie, moga byc to objawy alergii- czy leki? czy pokarm, czy moze proszek, czy plyn do plukania tkanin? trzeba obserwowac, po jakim leku bezposrednio cos sie dzieje na skorze. Diagnostyka alergii na leki- u dzieci- nie jest prowadfzona. Głownie obserwacja
        • Gość: R Re: alergia polekowa IP: 195.150.8.* 08.04.11, 15:05
          Moja córka miała podobne i bardzo silne objawy już 2 godziny po podaniu syropu MALIA, pomógł zastrzyk odczulający. Miała jakby poparzoną pokrzywą twarz, rączki i brzuch. Od tego momentu z daleka od tego leku...
          • Gość: gonia Re: alergia polekowa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.04.11, 14:38
            Mój też ma to samo tzn. suche czerwone i łuszczące się plamy na brzuszku, w zgięciach łokci, na łokciu , z boku i krostki na buziaku takie coś jak kaszka manna. Tez brał fenispiridi chydrochloridum czyli pulneo i fenspogal, a antybiotyków z 5. Jestem na diecie a jemu nie przechodzi, leków też już nie używa,ponadto po augmentinie dostał wysypki na buźce (po 5 dniach) a brał go 10 dni.

pani Doktor jak przerwać ten ciąg poszerzających się plam, pomimo diety pojawiaja się nowe. Może doświadczone Mamy coś doradzą
            • k.plata-nazar Re: alergia polekowa 09.04.11, 15:11
              prosze natłuszczac i nawilzac skore; moze tzw masc posladkowa
    • ag-ha odczyn po podaniu Fenspogalu 12.03.12, 18:11

Po raz pierwszy podalismy ww zastępnik Eurespalu. Wystapiła pokrzywka na całym ciele, swędząca. Potem w obrebie stawów skokowych i kolan pojawił się niewielki obrzęk i zaczerwienienie. Skóra zaczęła zmieniać się, grubieć a potem łuszczyc w niektórych miejscach tak, jak po poparzeniu słonecznym. Po podaniu Zyrtexu oraz wapna swędzenie stopniowo mijało, ale skóra jest sucha. Stosujemy kąpiele w Oilatum i natłuszczanie wazeliną. Czekam na info od lekarza, co dalej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka