klubgogo 17.03.12, 12:33 Czapki dzieci oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
viki711 Re: Czapki z głów! 17.03.12, 12:46 moja biega nie tylko bez czapki, ale w krótkim rękawku...ja też dziś w krótkim rękawku, ale baardzo gorąco jest, w tej chwili w cieniu mam 22 stopnie, Odpowiedz Link Zgłoś
kannama Re: Czapki z głów! 17.03.12, 12:53 to gdzie Ty mieszkasz? ja mam 9 w cieniu... Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: Czapki z głów! 17.03.12, 13:01 U nas już wczoraj czapka zdjęta! 19 stopni to chyba wystarczający argument Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Czapki z głów! 17.03.12, 13:21 Zdjęłam wczoraj, było 12,5, lekki wiaterek, dzisiaj jest 17, cudnie! Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Czapki z głów! 17.03.12, 13:36 Słońce nawala w czubek głowy, czapka przeciwsłoneczna jest Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: Czapki z głów! 17.03.12, 14:15 no wlasnie... nie tyle czapki z glow, co czapki z daszkiem na glowe Odpowiedz Link Zgłoś
esr-esr Re: Czapki z głów! 17.03.12, 15:15 u mnie czapka wiosenna, czytaj - z dziurkami. niby jest 18 stopni, ale zawiewa czasem zimno a ziemia w północnej części ogrodu w cieniu ciągle zamarznięta (próbowałam wbić łopatę żeby przygotować ogródek do wysiania sałaty). pod olsztynem Odpowiedz Link Zgłoś
niusia-ania Re: Czapki z głów! 17.03.12, 15:23 ciepło a ja z synkiem w domu OSPA Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Czapki z głów! 17.03.12, 18:56 Przy takiej pogodzie, jak dzisiaj wyszłabym z ospą na dwór. Przecież było 20 stopni, a w domu mamy 19. Odpowiedz Link Zgłoś
viki711 Re: Czapki z głów! 17.03.12, 19:17 nie wyszłabym przy ospie, to nie temperatura jest najważniejsza, ale może gdzieś zawiać i powikłania wcale nie są fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Czapki z głów! 17.03.12, 19:18 klubgogo napisała: > Czapki dzieci oczywiście. Oczywiście, że dzieci. My, dorośli możemy czapki zakładać albo zdejmować - co kto lubi. Jednak dzieci i ryby, jak wiadomo, głosu nie mają. A więc - zdejmować czapki dzieciom, czy im się to podoba, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia :) 19.03.12, 13:41 o to to bo dzieci same nie sa w stanie ocenic czy w czapce im zimno czy goraco. przyznam ze moja 3 latka wyszla w sobote w zimowej kurtce. i dopiero po 15 minutach zgodzila sie ze mna ze jest cieplo i wyrazil chec zmiany odzieży Odpowiedz Link Zgłoś
matka_z_corka Re: Czapki z głów! 17.03.12, 19:26 Hm, ja jeszcze nie ściągnęłam dziecku czapki. Zmieniłam na cienką z "dziurkami". Do tego kurtka sztruksowa. Niestety aż za często mój mąż spotyka się w pracy z mamami zbyt wcześnie roznegliżowanych dzieci, które w zimie nosa nie wyściubią z domu, ale jak tylko zaświeci słońce i temperatura trochę podskoczy to od razu na spacery w krótkim rękawie a potem lament w aptece, bo dziecko chore. A tak przy okazji, jak byłam rano z córką to jako jedyna nie miała rajtuz, reszta dzieci owszem - widać było na zjeżdżalni. No i co z tego, że czapki nie ma jak zakućkane w rajtuzy? Odpowiedz Link Zgłoś
mia-p Re: Czapki z głów! 17.03.12, 20:19 Moja mała dzisiaj śmigała bez czapki w bluzie i bezrękawniku. Było cudnie, chcę tak codziennie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Czapki z głów! 17.03.12, 20:20 Rajtki to już ściągnięte przy zero i w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia czy to znaczy ze matka moze 17.03.12, 20:22 nosic dalej jesli odczuwa taka potrzebe? bo wiesz mi na ten przyklad jest zimno. oczywiscie skoro takie zarzadzenie to dziecku zabiore, nawet jak bedzie prosic i blagac... Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: czy to znaczy ze matka moze 17.03.12, 21:19 Uważasz, że małym dzieckiem nie należy w tej sytuacji zarządzać, gdy nie ma jeszcze do końca wyrobionego poczucia ciepła-zimna? Mam kisić głowę 3-latki przy 17 stopniach i bezwietrznej pogodzie? Nie, bo nie chcę mieć chorego dziecka. A gdyby Twoje dziecko zadecydowało przy minus 10 zdjąć czapkę, pozwoliłabyś, czy zarządziła? Bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: czy to znaczy ze matka moze 17.03.12, 21:48 Ja tam nie wiem, ale moje dziecko "wyrobione poczucie ciepła-zimna" (co to w ogóle jest?) miało już w wieku wczesnoniemowlęcym i bardzo wyraźnie potrafiło sygnalizować, kiedy było mu zbyt ciepło lub zbyt zimno. W wieku 3 i pół roku nie zatraciło tej umiejetnosci i mówi czy mu ciepło czy zimno i samo decyduje o zdjęciu/założeniu kurtki, bluzy, czapki itd. I tak, kiedy chce zdjąć czapke przy -10 to zdejmuje, szybko przekonuje się, że jest zimno i z powrotem zakłada... Odpowiedz Link Zgłoś
gocha500 Re: czy to znaczy ze matka moze 17.03.12, 21:49 moja juz przy 5-7 nie bylo czapy,fajna pogoda sie zrobila! wczoraj przy coprawda dosc silnym wietrze mloda hasala w dresie i bez czapy i dzis tez a dookola mnostwo dzieciakow w grubych polarach tudziez zimowych kurtach i obowiazkowo czapach na glowach od bardzo cieplych po wiosenne uszatki a jak nie daj boze uszko sie pokaze spod czapy to mamusie gorliwie leca naciagnac je na owo uszko! brrrrrrr!!!!a dzis mimo wiatru bylo cudnie! Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: czy to znaczy ze matka moze 17.03.12, 22:51 klubgogo napisała: Uważasz, że małym dzieckiem nie należy w tej sytuacji zarządzać, gdy nie ma jes > zcze do końca wyrobionego poczucia ciepła-zimna? Mam kisić głowę 3-latki przy 1 > 7 stopniach i bezwietrznej pogodzie? Nie, bo nie chcę mieć chorego dziecka. Obawiam się, że jeżeli masz trzylatkę, która ma "niewyrobione poczucie ciepła-zimna", to masz już ciężko chore dziecko. Radzę jak najszybciej skontaktować się w tej sprawie z lekarzem. A g > dyby Twoje dziecko zadecydowało przy minus 10 zdjąć czapkę, pozwoliłabyś, czy z > arządziła? Moje dziecko, w przeciwieństwie do Twojego, ma już od dawna "wyrobione poczucie ciepła-zimna". A gdyby nie miało? Z całą pewnością pognałabym z nią do lekarza. Co Tobie właśnie radzę. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Czapki z głów! 17.03.12, 21:49 Byłyśmy dzisiaj na placu zabaw, zatrzęsienie dzieciaków, a większość bez czapek. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: Czapki z głów! 17.03.12, 22:47 minerwamcg napisała: > Byłyśmy dzisiaj na placu zabaw, zatrzęsienie dzieciaków, a większość bez czapek > . Ogród Saski, Warszawa dziś. Na 30 dzieci poniżej 4 roku życia dwoje było bez czapki i były to moje dzieci. Połowa dzieci miała jeszcze czapy zimowe. Było 18 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Ja tam nie rozumiem jednej rzeczy?? 17.03.12, 22:58 Dzis-25 stopni w sloncu, cien ok 19. Moj byl w czapce, ale z daszkiem, bo slonce go razilo. 50% dzieci nie dosc, ze w zimowych to i kurtki jakby puchowe Co ciekawe rodzice tych dzieci czesto w samych koszulkach bez rekawkow... Naprawde nie rozumiem tego zjawiska.? Czy dziecko inaczej odczuwa temerature?? Parodia jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
stefa_ja Re: Ja tam nie rozumiem jednej rzeczy?? 17.03.12, 23:04 Terefere ściągnę kiedy zechcę. Teraz pogoda jest najbardziej zdradliwa. Ciekawa jestem ile z Was za kilka dni będzie biadolić, że dziecko znowu chore. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Ty wiesz skad biora sie choroby?????????????? 17.03.12, 23:09 Z wirusow i bakteri oraz z przegrzania organizmu Najlepiej rozwijaja sie te bakterie beztlenowe, najgorsze przy wysokich temp. Nic tylko zimowe czapy zakladac przy 20 stopniach... Jak slysze teorie o tzw. przewianiu to pekam ze smiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
kinmalek Re: Ty wiesz skad biora sie choroby?????????????? 17.03.12, 23:34 > Z wirusow i bakteri oraz z przegrzania organizmu > Najlepiej rozwijaja sie te bakterie beztlenowe, najgorsze przy wysokich temp. > Nic tylko zimowe czapy zakladac przy 20 stopniach... > Jak slysze teorie o tzw. przewianiu to pekam ze smiechu No i ta zdradliwa pogoda która tylko czai się na zdrowie naszych dzieci,zdradliwy wiatr który chce zawiać uszy biednych pociech,czyż to nie straszne,ach ta podstępna pogoda! Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re:kinmalek :) 17.03.12, 23:47 Mojemu, od czasu kiedy dobrze zawialo, a wiec od wakacji 2011 jest zdrowy jak rydz Nie przesadzam, w Polsce takie wiatry zdarzaja sie tylko przy sztormach nad morzem Malemu tak wialo, a wialo bardzo bo przez 2 tygodnie, nie mial ani razu czapy na glowie. Wialo ze zmianami od 5 nawet do 8 w skali Buforta codziennie Efekt od sierpnia 2011-jedna infekcja wirusowa-kaszel i jedna infekcja kataralna. Mowie ostanie na dzien dzisiejszy Odpowiedz Link Zgłoś
patagarza Re: Ty wiesz skad biora sie choroby?????????????? 18.03.12, 01:02 zawsze mi sie śmiać chce przy takich tekstach, szczegolnie, gdy temperatura 20 stopni, wiatru zero, ale nieee, na pewno gdzieś się czai zły i podstępny, niewyczuwalny. Corka niecały roczek, wczoraj była ubrana w bodziaka, rajstopki, sukienkę i sweterek-bolerko. czapkę sama ściągnęła, wiec jej nie zakładałam. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: Ja tam nie rozumiem jednej rzeczy?? 18.03.12, 10:10 No tak, ten zdradliwy wiaterek i data wskazująca jeszcze na zimową porę roku, nie pozwalają podjąć ten najważniejszej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 stefa_ja 20.03.12, 20:56 stefa_ja napisała: > Terefere ściągnę kiedy zechcę. Teraz pogoda jest najbardziej zdradliwa. Ciekawa > jestem ile z Was za kilka dni będzie biadolić, że dziecko znowu chore. Masz całkowitą rację! Ja swoich dzieci nie przegrzewam-jestem zwolenniczką teorii,ze lepiej żeby dziecko sie przeziębiło niż przegrzało. No i własnie-mój syn w sobote biegał z bluzie dresowej i czapce z daszkiem.W niedziele tak samo.Od wczoraj ma katar,suchy kaszel i temperature 38,4st... Dobrze wiem,że własnie taka pogoda jest zdradliwa.Troche cieplej sie zrobi i połowa ludzi (nie dzieci tylko dorosłych) wyskakuje w krótkim rękawku i spodenkach a za kilka dni choroba gotowa! A tak wogóle śmiać mi sie chce jak czytam jak wszystkie jak jeden mąż piszą:moje bez czapki,moje bez kurtki itd.Tyle,że na forum nie ma sie co z tym tak chwalić bo dzieci forumowych mam zawsze półnagie biegają a nieforumowch mam ubrane jak na syberyjskie mrozy. I te przechwałki nic nie dają. Jak bym tutaj napisała,że moj kilkumiesięczniak prawie całe lato bez czapki był to zaraz któraś by napisała:"phi! masz sie czym chwalić!przeciż to normalne" I tak jest na forum. A w życiu jest inaczej.Nie twierdzę,że forumowe mamy piszą inaczej a robią też inaczej.Nie.Chodzi mi o to,że tych forumowych mam jest garstka.W mojej wsi to ludzie byli zbulwersowani jak widzieli moje 4-miesięczne dziecko (w lato!!!) bez czapki. Ale ja sie nie dziwie.Naprawdę jest cały tuzin "zacofanych" matek,które niestety na forum nie zagladają. Odpowiedz Link Zgłoś
karol-cia15 Re: stefa_ja 20.03.12, 21:08 moje dziecko w sobotę też biegało na bluzie jednak czapkę miał taką cienką na uszy, a latem mój mały miał pół roczku i przyznam się zakładałam mu chustę na główkę przynajmniej przy wychodzeniu z domu, a jak już był na dworze to mu zdjęłam, jednak jak był lekki wiatr zawsze miał coś na głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 ps. 20.03.12, 21:14 Dodam jeszcze,że powiedziałam synowi,ze jesli bedzie mu za ciepło (wiadomo dziecko się rusza i może mu być cieplej niż mnie) to ma bluze zdjąc. Co jakis czas sprawdzałam jaki ma kark (nie miał spoconego). Młodszy (roczniak) miał na sobie (o zgrozo!!!) dwa długie rękawy i czapke bawełnianą. Wg terorii forumowych mam to młodszy powinien sie pochorować bo miał na sobie dwa długie rękawy i czapke-a jednak nic mu nie jest (odpukać).Fakt są dni kiedy naprawdę nie wiem jak dziecko ubrać.Wiec zawsze ubieram dzieci na cebulkę a moim "wskaźniekiem" ciepła jest kark-jak jest bardzo ciepły czy spocony to dziecku jest za ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Ja tam nie rozumiem jednej rzeczy?? 18.03.12, 10:27 Moje dziecko bawiło się wczoraj z rówieśnikiem w piaskownicy. Moje: koszula bawełniana z krótkim rękawem, przykrótka więc plecy gołe podczas schylania. Rówieśnik: body z długim, bluza z długim, ocieplany bezrękawnik na polarze, czapa. Jak zrobiło się chłodniej, moje dostało cienką bluzę z długim, kolega pod bezrękawnik dostał ocieplaną bluzę. I szalik. Nawet pytałam z ciekawości (tak zalecano na forum, nieprawdaż?) rodziców odzianych w rękawy krótkie, dlaczego tak ciepło ubierają potomka, ale się nie dowiedziałam nic poza standardowym "jest zimno", "on często choruje". Odpowiedz Link Zgłoś
dagmara-k Re: Czapki z głów! 17.03.12, 23:41 moja 2 latka przy 10-15 stopniach dzis byla w cienkiej czapce bawelnianej przeswitujacej i jeszcze pobedzie w wietrzne dni Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Czapki z głów! 18.03.12, 00:37 taaaaaaa, to powiedz to mojemu dziecku. Dzis awantura na maxa o rajstopki i czapke...... Udalo mi sie go przekonac na leciutka bawelniana czapke ale spodni na gole nozki nie dal wlozyc... Jak to jest? W zimie zjezdza na tylku z gorki, snieg wpada pod kurtke, rece niemalze odmrozone bo rekawiczek nie chce, a dzis draka bo jemu zimno jest. Pojechal na rowerku, myslalam ze da sie pozniej rozebrac ale on wciaz obstawal przy swoim. Jesienia dym bo nie chce czapki, wiosna dym bo bez niej nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Czapki z głów! 19.03.12, 22:19 ten problem zrozumie niestety matka kilkulatka a nie rocznego czy 2 letniego dziecka , moja 7 latka cieplej kurtki nie nosila od miesiaca a w piatek gruba kurtka i kozaki a jak kazalam sie jej przebrac to awantura , poddalam sie bo nie mialam czasu trzeba bylo wjezdzac do szkoly a gdy ja odbieralam to plakala ze jej goraco ale czapki nie sciagla Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii aniasa 18.03.12, 07:44 Bo się przyzwyczaił przez kilka m-cy i bez czuje się źle.Daj mu trochę czasu,nie walcz Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: aniasa 18.03.12, 07:48 U nas za gorąco nie było,wiał zimny wiatr.Ja byłam w dość grubym golfie i nie czułam się komfortowo.Ale dzisiaj zapowiadają 15 st,więc mam nadzieję,że wygrzeję się na słoneczku Starsa wiadomo bez czapki w bluzie,a młodsza będzie miała jakiś kapelusik(od m-ca walczymy z wysiękowym zap ucha,więc nie bede ryzykowała). Jechałam wczoraj do sklepu i widziałam dzieci w czapkach uszatkach na futerku,więc nic mnie od kilkulat nie dziwi.Było ok 10 st Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: aniasa 18.03.12, 10:25 w taka pogode jak najbardziej czapka na glowie powinna byc! najlepiej taka, ktora zaslania kark i ma odpowiednio duzy daszek, zeby oslaniac buzie. moje chlopaki w takich wlasnie biegaja. cieniutkie, bawelniane czapki z daszkiem i oslona na kark. marcowe slonce tez potrafi byc bardzo silne, a poniewaz upalow jako takich jeszcze nie ma, to ludzie je lekcewaza, bo spragnieni slonca po zimie. osobiscie to mnie ta pogoda troche wkurza, ale to specyfika naszej miejscowosci (no, nie tylko naszej). mieszkamy w gorach i jak jest takie piekne sloneczko, to w niektorych miejscach jest prawdziwa patelnia, jak np. na czesci naszego podworka, a kawalek dalej gorka pod innym katem i roznica nawet kilku stopni. do tego wlasciwie zawsze jest przynajmniej lekki wiaterek, o tej porze roku zimny i dosc nieprzyjemny. dlatego chlopaki wczesnym przedpoludniem i poznym popoludniem ubieraja cienkie wiosenne czapki. nie dlatego, ze wieje, tylko dlatego, ze jest po prostu nieprzyjemnie z gola glowa. mlodszy przybiega i mowi, zeby mu dac czape, bo mu zimno we wlosy Odpowiedz Link Zgłoś
marta_2010 Re: Czapki z głów! 18.03.12, 10:22 Najlepiej do golasa rozbierzcie już dzieciaki żeby pokazać innym jakie z Was Super Mamy Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 żartujesz? w marcu? wiaterki zawiewają. 18.03.12, 11:10 uszy zawieje i co? Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: 18.03.12, 11:33 18_lipcowa1 napisała: > uszy zawieje i co? No jak to co? Zapalenie ucha i antybol murowany Moze i bonusowo jakas anginka z powodu braku zimowego szalika sie przyplata ,, Zdradliwa pogode" o tyle mozna teraz pojmowac, o ile teraz najwiecej bakteri i wirusow odzywa na nowo po mrozach. Jednak nie ma to nic wspolnego z wiatrami w sloneczny dzien Natomiast przegrzewanie tylko ulatwia proces ,,zalapania" syfa. Przeczytac nalezy jak system immunologicznie slabnie kiedy organizm jest przegrzany. Odpowiedz Link Zgłoś
obydolata Re: 19.03.12, 14:47 przy 20 stopniach co zawieje? Ludzie,dajcie oddychac dzieciom Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: 19.03.12, 15:39 Należy stworzyć forumowy kalendarz odzieżowy, jeden dla całej Polski, nie ma fanaberii, że w niektórych rejonach zimno, o nie! Lipcowa ogłasza, od kiedy wolno zakładać czapy i do kiedy należy je zdjąć. Podobnie z rajstopami i oczywiście kombinezonami. I oczywiście z jedzeniem lodów. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: żartujesz? w marcu? wiaterki zawiewają. 19.03.12, 22:13 jak zwykle z ironia ale niestety u mnie i wczoraj i dzisiaj wiaterek srednia predkosc ok 4-5 m/s wiec dosc silny i polnocny i nie zaryzykuje zdjecia czapki niezaleznie od waszej opinii jesli mi jest chlodno tylko czapka zostala wymieniona na wiosenna Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Czapki z głów! 18.03.12, 12:53 Wątek potrzebny i pożyteczny.. Widziałam wczoraj mamusię - roznegliżowaną w wydekoltowanej bluzce, z obatuchanym dzieckiem 1,5 roku na wózku - ciepła zimowa czapa z włoczki zawiązana pod brodą, skafander ocieplany, wysokie buty. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Czapki z głów! 18.03.12, 12:56 no tego fenomenu to i ja nie pojmuje. matka rozebrana niemal do naga i dzieciak zapakowany po uszy. jak moje dzieci maja czapki, to dlatego, ze jest naprawde zimno rowniez mnie i sama w czapce wtedy pomykam. jak rozbieram siebie, to automatycznie pytam chlopakow, czy im nie za goraco, o ile sami tego wczesniej nie zakomunikuja, bo kumaci w koncu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Czapki z głów! 20.03.12, 16:32 eliszka25 napisała: > no tego fenomenu to i ja nie pojmuje. matka rozebrana niemal do naga i dzieciak > zapakowany po uszy. A co tu rozumiec...pewnie sama z a pacholecia byla tak kutana to sobie teraz odbija rozneglizowaniem oraz rownoczesnie skor jej bylo zle za pacholecia to i niech jej dzieci sie kisza, bo tak trzeba, bo ja tak kisili... Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Czapki z głów! 18.03.12, 13:01 zdjelam wczoraj, zdjelam dzisiaj, kurcze, to jakies wielkie wydarzenie jest? moje dzieci mialy w tym roku wiele razy sciagnieta czapke na caly dzien, nie zapisywalam tego w pamietniku;P Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Czapki z głów! 18.03.12, 13:06 jak co roku licytacja kto szybciej i bardziej rozbierze dzieciaka. aż dziw, że jeszcze nie było wątku o rajstopach. Odpowiedz Link Zgłoś
paartycja Re: Czapki z głów! 18.03.12, 13:33 silje78 napisała: > aż dziw, że jeszcze nie było wątku o rajstopach. będzie,będzie-najdalej jutro Odpowiedz Link Zgłoś
balbins Re: Czapki z głów! 18.03.12, 22:46 O to to,z ust mi wyjęłaśKtóra cieniej ubierze to lepsza matka-takie mam wrażenie czytając ten wątek Odpowiedz Link Zgłoś
aasia77online Re: Czapki z głów! 18.03.12, 15:19 taka piękna pogoda, zero wiatru... pewnie że ściągnęliśmy czapki i kurtki zamieniliśmy na ciepłe polary a dziś mamy smarkanie, kichanie i suchy kaszel ech... Odpowiedz Link Zgłoś
fantomka44 Re: Czapki z głów! 18.03.12, 15:35 Najlepiej poubierajcie dzieci z krótki spodenki i rękawki - wtedy pokażecie jakie z Was nowoczesne i uświadomione matki. Bez sensu ten wątek, mam wrażenie, że pozjadałyście wszystkie rozumy. Pogoda o tej porze roku jest zdradliwa, bo są spore różnice między miejscami na słońcu i w cieniu, bo w południe jest gorąco a wracając do domu już jest chłodno ( u nas nawet przymrozki). Owszem trzeba się lżej ubrać, ale bez przesady i mieć w razie czego coś cieplejszego. Co do samych czapek to zdejmę jak będę uważała to za stosowne. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Czapki z głów! 18.03.12, 18:04 Przyznałaś, że trzeba się ubrać lżej, dokładnie. Nikt tu nie mówi o szortach i krótkim rękawie, tylko o umiejętności doboru stroju do warunków pogodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: a to trzeba 18.03.12, 22:10 Pojechałam z mężem i córkami na weekend do Bałtowa(jura park - polecam) i moje całe dwa dni spędziły na dworze (park, wesołe miasteczko, koniki, place zabaw). Miały na sobie leginsy , cienką bluzeczkę i adidaski. I było im ciepło. Inne dzieci ubrane podobnie. Ale widziałam parę dzieciaków w czapkach i polarach. Jednej mamie zwróciłam delikatnie uwagę,że pewnie jej dziecku jest za gorąco, ale fuknęła na mnie, powiedziała, żebym się nie wtrącała... Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: a to trzeba 18.03.12, 23:56 Nie wkładaj nosa w nieswoje sprawy, takie mądre powiedzenie jest. To, że jesteś super mamą dla swoich dzieci, nie daje Ci pozwolenia na takie uwagi. Czy zawsze zwracasz uwagę ludziom, którzy są ubranie nie 'po twojemu'? Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: a to trzeba 19.03.12, 00:05 gemmi18 napisała: > Nie wkładaj nosa w nieswoje sprawy, takie mądre powiedzenie jest. To, że jesteś > super mamą dla swoich dzieci, nie daje Ci pozwolenia na takie uwagi. Czy zawsz > e zwracasz uwagę ludziom, którzy są ubranie nie 'po twojemu'? Poniżej napisałam, że moja uwaga była delikatna. Nasze dzieci wspólnie się bawiły, ja troszkę sobie z tą mamą pogadałam. Zgadało się również o pogodzie, że ładnie,że ciepło itp. Mama tego dziecka stwierdziła,że owszem, gorąco się zrobiło i musi zdjąć bluzę, bo jej za gorąco. Więc ja na to,że "może synkowi też za gorąco, bo polar ciepły jest, jak pani uważa?". I w tym momencie zrobiła się nieprzyjemna. Ale masz rację, nie będę wściubiać już nosa w nie swoje sprawy. Nie mój wóz, nie będzie mnie wiózł. Odpowiedz Link Zgłoś
totylkoja79 Re: Czapki z głów! 18.03.12, 22:53 moja chodziła w czapce wiosennej i polarku i też sobie nie zycze zeby mi jakaś SUPERMAMA uwage zwracała, że dwa ciepłe dni się pokazały a moja 3 latka nago nie biega jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Czapki z głów! 18.03.12, 22:59 mój chodził dziś bez czapki i w bluzie na krótki rękaw założonej, ale za to ja w opasce i przy większym wietrze w kapturze. jako największy zmarźluch 287315 RP. i tak jestem z siebie dumna, że podkolanówki założyłam. dobrze, że młody w tatę się wdał i mu ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
batutka Re: Czapki z głów! 18.03.12, 23:22 totylkoja79 napisała: > moja chodziła w czapce wiosennej i polarku i też sobie nie zycze zeby mi jakaś > SUPERMAMA uwage zwracała, że dwa ciepłe dni się pokazały a moja 3 latka nago n > ie biega jeszcze Nikt nie oczekuje,żeby dzieci biegały dziś na golasa. Moja uwaga też nie była chamska, po prostu zapytałam delikatnie czy oby dziecku nie za gorąco, bo w słońcu było 22 stopnie. Czapkę miało ciepłą i polar również, a mama w bluzce z krótkim rękawem. A skoro już piszesz,że Twoje dziecko miało czapkę i polar, to zapytam się z ciekawości: ile było dziś u Was stopni? Polar to ciepłe okrycie, za ciepłe na dzisiejszy dzień moim zdaniem. Moje pytanie nie jest złośliwe, po prostu pytam z ciekawości, dlaczego mamy w tak ciepły dzień ubierają dzieci w polary?? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Czapki z głów! 19.03.12, 02:15 no moze nie u wszystkich taka sama temperatura? u nas bylo w porywach 7 stopni, deszcz i wiatr. byly wiec i czapki i polary i kurtki na to. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Czapki z głów! 19.03.12, 07:06 eliszka25 napisała: > no moze nie u wszystkich taka sama temperatura? u nas bylo w porywach 7 stopni, > deszcz i wiatr. byly wiec i czapki i polary i kurtki na to. wlasnie. na poludniu kraju moglo byc cieplej, ale na polnocy bylo zdecydowanie chlodniej. w sobote 9-12 stopni, wczoraj np 8 stopni i kiedy wyszlam z psem na spacer, pozalowalam, ze nie wzsielam rekawiczek, poniewaz w rece bylo mi zimno. dzis np jest 8 stopni, ale na dworzu wilgotno, przez co odczuwalna temp nizsza. dwa dni temu byla piekna pogoda, fakt, ale popoludniu zaczelo robic sie zimno, nie widzialam dzieci bez kurtek i czapek. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Czapki z głów! 19.03.12, 09:08 Moj 3 latek wczoraj biegal bez czapki. Wczesniej mial cieniutka. Na mojej 16 miesiecznej wczoraj czapke zdjelam! Bo sama ja sciagala - pierwszy raz sciagala czapke! Czekalam tylko az jakas stuknieta mamuska trzymajaca dzieco w zimowkach mi zwroci uwage! To bym jej puscila taka litanie ze by jej w piety poszlo Biedne te dzieci w tych butach, kurtkach i czapkach zimowych kiedy to mamuska w krotkim rekawku smigala! A byly nawet takie nawiedzone ktore dzieci w szalikach i rekawiczkach trzymaly! Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Czapki z głów! 19.03.12, 09:11 Aha a temperatura byla 20-22 stopnie. W sloncu na termometrze 30 Odpowiedz Link Zgłoś
justa_m1 Re: Czapki z głów! 19.03.12, 09:24 Ja swojemu 7,5 m-czniakowi zdjęłam już w sob. Ja mnie nie jest zimno w uszy to jemu też z pewnością a szkoda mi tych przegrzanych dzieci w szalikach i wełnianych czapach a mamusia ubrana lekko. eh... Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Czapki z głów! 19.03.12, 12:02 > Czekalam tylko az jakas stuknieta mamuska trzymajaca dzieco w zimowkach mi zwro > ci uwage! To bym jej puscila taka litanie ze by jej w piety poszlo tylko po co mialyby to robic? przeciez to Twoja sprawa, jak ubierasz swoje dziecko/dzieci i zadnym "stuknietym" mamuskom nic do tego. trzeba bylo im zwrocic uwage, moze one tez czekaly, az zwrocisz im uwage i puscilyby Ci taka litanie, az by Ci w piety poszlo ja mam gdzies, kto jak ubiera swoje dzieci i jesli rodzice chca, niech rozbieraja je do naga, nakladaja im nawet kalesony na glowe. ich dzieci, ich sprawa. a tak swoja droga to ja lubie te licytacje na forach, ktore dziecko bardziej rozebrane/kto ma nizsza temp w domu/ktore nie nosza rajstop przy -20 st itd... mozna sie posmiac Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia polar za cieply? 19.03.12, 13:49 ale jak mi zimno bylo przy tych waszych 22 stopniach to moge zalozyc czy w ramach poprawnosci politycznej mam marznac w krotkim rekawku bo wy twierdzicie ze jest za cieplo na polar? czy to tylko dzieci dotyczy i ja juz moge samodzielnie decydowac jak sie ubiore? Odpowiedz Link Zgłoś
pysio.koszmarek Re: Czapki z głów! 19.03.12, 13:09 A moje jeszcze mają czapeczki. Niech każdy robi, jak chce. To ja się zajmuję moimi dziećmi 24 h na dobę 7 dni w tygodniu i jak mi jakaś weekendowa mamuśka zwróci uwagę, że moje dzieci mają niepotrzebnie czapki na głowach to chyba pęknę ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Czapki z głów! 19.03.12, 13:19 pysio.koszmarek napisała: Cytat jak mi jakaś weekendowa mamuśka a skad wiesz, ze ona weekendowa? na czole ma napisane? i co to w ogole znaczy - weekendowa? Odpowiedz Link Zgłoś
misia_matysia Re: Czapki z głów! 19.03.12, 16:45 hehe, sledząc wątki o czapkach mozna dokładnie określić kiedy danego roku się ciepło zrobiło - są takie cykliczne Odpowiedz Link Zgłoś
just_tusia07 Czapki??? Rękawiczki z rąk 19.03.12, 17:36 Temp 17 stopni. Na moje zdziwienie że 3latek w rękawiczkach, usłyszałam 'No przecież ZIMA jest' Odpowiedz Link Zgłoś
aniaurszula Re: Czapki??? Rękawiczki z rąk 19.03.12, 22:16 a latem gdy pada i zimno 10 stopni dziecko w spodenkach i kaszulce bo nie wazna temperatura ale pora roku Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Czapki??? Rękawiczki z rąk 19.03.12, 22:27 Ha ha dobrze ci odpowiedziala bo wkoncu mamy marzec, kalendarzowa zime wiec jak zima to czapki, szaliki, rekawiczki obowiazkowo trzeba miec! ;P Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Czapki z głów! 19.03.12, 17:37 He, he... i przewidywalne jak zeszłoroczny kalendarz Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Czapki z głów! 19.03.12, 18:23 Widzę, że nikt nie potraktował wątku jak radości z wiosny, że wreszcie można uwolnić się od cięzkiej zimowej garderoby, tylko jak jakiś społeczny rozkaz, by czapki zdjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Czapki z głów! 20.03.12, 00:04 A ja dziś po południu (13 stopni, słońce, wiatr) widziałam na spacerze bliźniaki w wózku pchanym przez - chyba - tatę. Bliźniaki miały na oko jakieś 1,5 roku. Ubrane były w kombinezony i kozaki, ale czapek faktycznie nie miały. Odpowiedz Link Zgłoś
donia-1987 Re: Czapki z głów! 20.03.12, 13:00 Matko jakie Wy jedna z druga jestescie smieszne. Przechwalanki kto przy jakiej temperaturze zdjał dziecku czapke buahahahha co to ma na celu?Kazdy ubiera dziecko jak chce i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Czapki z głów! 20.03.12, 14:07 donia-1987 napisała: > Matko jakie Wy jedna z druga jestescie smieszne. Przechwalanki kto przy jakiej > temperaturze zdjał dziecku czapke buahahahha co to ma na celu?Kazdy ubiera dzie > cko jak chce i juz. licytacja, licytacja) jaka szkoda, ze w realu takich mamus nie spotykam, no ale tu akurat zimno i wszystkie dzieciaki w czapkach/kurtkach i ich matki tez. Odpowiedz Link Zgłoś
karol-cia15 Re: Czapki z głów! 20.03.12, 17:50 hmmm, się troszkę nerwowo zrobiło Ja sama zauważyłam, że kiedy dużo innych matek zdejmuje dzieciom czapki moje jeszcze nosząkurtki im już zmieniłam na polarki, ale czapy i tak zakładam mimo że ostatnio były dosyć ciepłe dni. Odpowiedz Link Zgłoś