Dodaj do ulubionych

Poprawna wymowa-poradzcie cos?!

24.04.12, 13:34
Syn od ok. przeszlo 2 roku zycia mowil ladna, wyrazna polszczyzna. Wlasciwie od poczatku potrafil poprawnie odmieniac wszystkie wyrazy. Mowil je bardzo wyraznie, nawet literke ,,R". Nawet w okresie, kiedy mial lekki niedosluch spowodowany tzw. plynami w uszach mowil bardzo poprawnie.
W chwili obecnej- w porownaniu z tym co bylo jeszcze pare miesiecy temu-wg. mojej oceny jest tragiczniesad
Ma takie momenty, ze mowi czasami bardzo niewyraznie i ,,sepleni".
Zle odmienia wyrazy np. Zamiast powiedziec jak kiedys ,, Dwie dziewczynki", mowi ,,dwa dziewczynki".
Bardzo mnie to martwi i irytuje. Wiem, ze czasem nasladuje swojego kolege z przedszkola i przekreca wyrazy, mowiac tak jak on, a on czesto mowi jakis wyraz nie wypowiadajac pierwszej litery tego wyrazu np. zamiast powiedziec ,,ubranka" mowi ,,branka".
Powiem wam, ze nie wiem jak mam z nim postepowac. Wkurza mnie to, ze ,,uczy sie" i utrwala w swej mowie tak kardynalne bledy.
Wg. Was w czym tkwi problem? Ktos mial lub ma podobnie. Mam wrazenie, ze ,,cofa sie" w rozwoju mowy. Co powinnam teraz zrobic?
Naprawde nie rozumiem tego, jak to jest mozliwe, ze dziecko, ktore wzorcowo poslugiwalo sie mowa, w chwili ,,bebla" czesto cos, czego nawet nie jestem w stanie zrozumiec?
Wiem, ze od tego roku do jego grupy chodzi dosc sporo dzieci, ktore nie potrafia poprawnie wypowiadac sie, ale dlaczego w takim razie on uczy sie zlych nawykow. Te dzieci mu w jakis spob imponuja czy co? Bo juz nie wiem. Jak z nim rozmawiac? Z gory dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • krztyna Re: Poprawna wymowa-poradzcie cos?! 24.04.12, 16:40
      Jeżeli nie reaguje na Twoje argumenty, to udawaj, że go nie rozumiesz, gdy mówi niepoprawnie. Wymuś niejako poprawne wysławianie się w domu. Jeżeli nie masz pewności, ze to tylko nasladowanie, to udaj się do laryngologa i/lub logopedy.

-----------
      Platek, Skorpek i Hans Helmut
    • joshima Re: Poprawna wymowa-poradzcie cos?! 24.04.12, 17:34
      zjawa1 napisała:

> Wg. Was w czym tkwi problem?
      IMO problem tkwi w Twojej głowie. Takie uwstecznienie mowy obesrwowałam u wielu dzieciaków w tym wieku. Zwiększa im się zasób słów chcą powiedzieć więcej i szybciej. No i wychodzi tak jak wychodzi. Daj mu spokój, mów do niego poprawnie, nie poprawiaj, nie strofuj, dużo czytaj i czekaj. Będzie dobrze.
      • zjawa1 Re: joshima 24.04.12, 20:00
        joshima mam nadzieje, ze masz racje bo powaznie, mowi w tej chwili tragiczniesad
        Jaka wg. Ciebie moze byc jeszcze inna przyczyna niz ta, o ktorej wspomnialas?
        Moze byc? Podaj nawet skrajne, jesli znasz. Mnie juz nic nie zaskoczy. Moze kurcze cos mu sie dzieje, sama nie wiemsad
        • joshima Re: joshima 24.04.12, 21:28
          zjawa1 napisała:

> joshima mam nadzieje, ze masz racje bo powaznie, mowi w tej chwili tragicznie:
          > (
          > Jaka wg. Ciebie moze byc jeszcze inna przyczyna niz ta, o ktorej wspomnialas?
          Nie wiem jaka mogłaby być jeszcze przyczyna, ale obaj moi bratankowie mieli taki etap, moja córka też i mój chrześniak też. A z tej grupy tylko moja córka żłobkowa i miałaby szanse kogoś naśladować.
    • leneczkaz Re: Poprawna wymowa-poradzcie cos?! 24.04.12, 20:11
      Mój zaczął SEPLENIĆ!! Nagle 1 m-c temu. I nie przestał wciąż. Też jestem podłamana. Ponoć naśladuje swojego przyjaciela p-kolnego. Żadna pociecha.. uncertain
    • prophetess.pl Re: Poprawna wymowa-poradzcie cos?! 24.04.12, 22:23
      Nie unikniesz tego. Obie moje bardzo dobrze mówiące dziewczynki zaczynały seplenić na nowo w przedszkolu. Starszej samej szybko przeszło, młodszej nie chciało to zaczęliśmy ją uczyć od nowa - poprawiać, prosić o powtórzenie poprawnie, czasem nawet sobie żartować z seplenionych słów. Trochę to trwało, ale wróciła do ładnego mówienia. Czasem jak słyszę kolegów moich dzieci mam ochotę zrobić jakiegoś flama o mówieniu, toż niektórzy mają taki zasób sów i wymowę jakby ich w dżungli wilki wychowywały, a nie ludzie...
      • ania_kr Re: Poprawna wymowa-poradzcie cos?! 25.04.12, 09:30
        > Czasem jak słyszę kolegów moich dzieci mam ochotę zrobić jak
        > iegoś flama o mówieniu, toż niektórzy mają taki zasób sów i wymowę jakby ich w
        > dżungli wilki wychowywały, a nie ludzie...

?
    • aleksandra1357 Re: Poprawna wymowa-poradzcie cos?! 24.04.12, 23:28
      Mój też tak ma. Nie wiem, czy to wina przedszkola, czy zazdrości o młodszego brata. Mój 4-latek często zwraca się do mnie tak: "Mama da! Mama da! To da, am! Telas!" Załamka. Ale czasem się zapomina i mówi normalnie.
    • mika_p Re: Poprawna wymowa-poradzcie cos?! 24.04.12, 23:34
      Njapierw dziecko powtarza, co słyszy.
      Potem zaczyna rozumiec reguły gramatyczne i słowotwórcze, potem reguły wyższego rzędu, potem wyjątki i tak całe życie. Na początku może nieprawidłowo rozpoznawać regułę.
      "Dwa dziewczynki" to jak "dwa baranki" wink
      • zjawa1 Re: Poprawna wymowa-poradzcie cos?! 24.04.12, 23:44
        Tak, tylko ze on od poczatku rozpoznawal ,,reguly" przez przeszlo 1,5 roku odmienial poprawnie i gramatycznie. Teraz, nagle od ok 3 miesiecy tego nie czynisad
        Nie mowi tez:,, Mama da" itp. Zdania formuluje zlozone. On ewidentnie zaczal seplenic i zle odmieniac formy. To jest jednak inna bajka... tak mi sie wydaje.
        • zjawa1 Przyklady z kiedys i dzis:( 25.04.12, 00:03
          Podam Wam konkretne przyklady.
          Jeszcze z jakies 3 miesiace temu mowil bardzo wyraznie:,,Mamusiu czy mozesz mi podac to, o co prosilem?'
          Teraz mowi:,, Mamusiu Cy mozes mi podac to, o co osilem"?
          Dokladnie cytuje, w co drugim zdaniu tak bywa.
          Gubi tez, dzies litery w srodku wyrazow albo je zmienia miejscami np. Zamiast jak kiedys wypowiedziec imie Wiktor, teraz mowi ,,Witkor" ewentualnie dodatkowo nie wymawia ,,L' wiec brzmi to jak ,,Witkol".
          .
    • marika012 Re: Poprawna wymowa-poradzcie cos?! 25.04.12, 08:06
      Radzę kupić płytkę
      www.arson.pl/index.php?products=product&prod_id=54
      i puszczać dziecku przed snem w ciemnym pokoju. Twórcy programu zalecają słuchanie w słuchawkach żeby inne dźwięki nie zakłócały słuchania ale dziecko bez problemów z mową a tylko "uwstecznione" bo osłuchało się rówieśników spokojnie może słuchać bez słuchawek.
      Przetestowane smile
    • anszetka Re: Poprawna wymowa-poradzcie cos?! 25.04.12, 10:10
      Z tego co piszesz wynika, ze twoj synek przejmuje zle nawyki wymowy od dzieci przedszkolnych. W koncu spedza z nimi sporo czasu !
      Tesciowa opowiadala mi, ze jej corka tez z dnia na dzien zaczela mowic niepoprawnie jak zaprzyjaznila sie z pewna dziewczynka z sasiedztwa. Jak przestaly sie odwiedzac wszystko wrocilo do normy.
      Teraz duzo dzieci ma problemy z wymowa i nie odetniesz synka od zlego wplywu rowiesnikow. Musialabys go trzymac w domu 24 godziny na dobe, a nie w tym rzecz wink
      Specjalistka nie jestem, ale wydaje mi sie ze bobrze by bylo poprawiac go za kazdym razem jak cos zle powie i prosic zeby powtorzyl, dalej duzo mu czytaj, ogladajcie razem programy dla dzieci, a potem dyskutujcie na ich temat. W ogole duzo mu opowiadaj zeby slyszal jak najwiecej poprawnej polszczyzny.
      Wizyta u logopedy tez by nie zaszkodzila w tym przypadku. Moze dostaniesz zestaw cwiczen-zabaw do trenowania poprawnej mowy?
      Trzymam kciuki zeby jak najszybciej wszystko bylo jak dawniej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka