Dodaj do ulubionych

wypadanie zębów

21.06.04, 16:50
kiedy dzieciom zaczynają wypadać mleczaki? czy ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • iperz Re: wypadanie zębów 21.06.04, 18:17
      zwykle około 6 r.ż. Zwykle jako pierwsze wypadają przyśrodkowe dolne siekacze
      (dolne jedynki). Pokrywa się to mniej więcej w czasie z wyrastaniem zębów
      trzonowych (za drugim trzonowcem mlecznym wyrasta stały)
      Mleczaki mogą wypaść wcześniej (ostatnio zauważa się taki trend) albo później
      gdy podawałaś dziecku fluor
      pozdrawiam
      • inezis Re: wypadanie zębów 21.06.04, 18:45
        Moja starsza córka ma 6 lat i jakieś dwa tygodnie temu wypadły jej dwie dolne
        jedynki..Jednak w jej przedszkolnej grupie prawie połowa dzieciaków ma już zęby
        stałe. Nie wiem od czego to zależy, moja Ola ma zdrowe ząbki bez śladu
        próchnicy ,nagle zaczęły się ruszać i wypadły a na ich miejscu już rosną stałe
        ząbki. Pozdrawiam.Agata mama Oli i Mysi.
        • verdana Re: wypadanie zębów 21.06.04, 19:54
          Mój miał 4,5 roku. Ale to za wcześnie. Jednak dentystka nie bez racji
          powiedziała, ze młotkiem mu spowrotem nie wbije. Teraz ma 9 lat i wszystkie
          (prócz jednego) stałe.
    • donatta Re: wypadanie zębów 21.06.04, 19:59
      A moja córka za 1,5 miesiąca kończy 7 lat i wszystkie mleczaki na miejscu...
    • lola211 Re: wypadanie zębów 21.06.04, 22:04
      Jak widac rozrzut wiekowy jest spory, mojej pierwszy wypadł w wieku 4,5 roku,do
      tego czasu wyrosły jej wszystkie szostki, teraz ma 6 lat, wypadlo jej 6 zebów,
      tak wiec stalych ma 10.
    • kachwi1 Re: wypadanie zębów 22.06.04, 09:18
      kochane mamy, serdecznie dziękuję za odpowiedzi. mój mały ma 5 lat, no i tak
      mnie jakoś zastanowiło, kiedy to będzie. czy takie zęby wypadające bolą? jak
      się ruszają? kurcze, już zupełnie nie pamiętam, jak to było u mnie. mały jak na
      razie ma wszystkie zęby cudownie zdrowe i bielutkie (odpukać!!!). jak
      wytłumaczyć dzieciakowi to zjawisko? pozdrawiam.
      • lola211 Re: wypadanie zębów 22.06.04, 09:58
        Jesli zab sie rusza to moze lekko bolec przy gryzieniu,przez ten czas mala nie
        jadla twardych produktow, typu jablko w calosci, tylko pokrojone, czasem i
        kanapke musialam pokroic, bo w calosci ciezko bylo jej gryźć, samo wypadanie
        nie boli raczej.Zaznaczam, ze od momentu ruszania sie ząbka do jego wypadniecia
        moze minac sporo czasu.Na poczatku staralismy sie jakos tych mocno juz
        ruszajacych sie zebów pozbyc, teraz zostawiam je, az córka sama jezykiem
        wypchnie, krwi prawie nie ma.
        Kazdy zabek kładziemy w kacie, zeby go myszka zabrala, a ta myszka zostawia
        pieniazek w podziekowaniusmile).
        Co do tlumaczenia, mam taka ksiazeczke o fizjologii dla dzieci w tym wieku,
        teraz córka wie, ze zabki wypadaja , bo dziecko cały czas rosnie, a zeby nie,
        wiec w koncu te zabki sa za male dla tak duzego dziecka i trzeba je wymienic na
        duze.
        • kachwi1 Re: wypadanie zębów 22.06.04, 10:11
          dziękismile a co to za książka? może kupię i mojemu małemu...
          • lola211 Re: wypadanie zębów 22.06.04, 10:58
            Pojawiła sie w ksiegarniach seria ksiazeczek na temat:
            -ludzkiego ciała-z czego jest zbudowane, jak powstaje gesia skórka, dlaczego
            burczy mi w brzuchu itd.
            -kosmosu
            -oceanów i mórz
            -czasu i pór roku
            Seria ma tytuł "Ciekawe dlaczego..", ksiazeczki w formacie A4.
    • agn29 Re: wypadanie zębów 22.06.04, 10:21
      Uff, właśnie takiego wątku szukałam, a tu, proszę smile) Mój Jędrek 3. czerwca
      skończył pięć lat. I właśnie wczoraj podszedł do mnie i pokazał mi dwie
      bujające się dolne jedynki. Nie ukrywam, że trochę się przeraziłam, bo stało
      się to z dnia na dzień (zęby huśtają się porządnie...), ale zadzwoniłam do
      naszej dentystki, która mnie uspokoiła, mówiąc, że to normalne, tym bardziej,
      że Jędrkowi pierwsze ząbki wyrosły w wieku pięciu miesięcy. Moje drugie
      dzieciątko, czteromiesięczna Juleczka, też chyba lada moment zacznie ząbkować,
      bo ślina płynie wartkim strumieniem, więc będę mieć w domu
      dwójkę „ząbkowiczów” smile)
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka