zjawa1
29.05.12, 23:48
Mialam ostatnio z malym naprawde ciezki przypadek. W tym sensie, ze skutki mogly byc oplakane i opisuje go tutaj ku przestrodze.
Pierwszy raz zdarzylo nam sie cos podobnego i ostrzegam wszystkich rodzicow.
To byl zeszly tydzien. Dziecko od dobrych paru dni chodzilo skrajnie rozdraznione i placzliwe.
Sadzilam, ze to moze jakis dziwaczny okres nastal itp.
Myslalam tez, ze moze jakas infekcja go powoli atakuje itp.
Jednym slowem w zyciu nie wpadlabym na to, co bylo powodem jego placzliwego zachowania.
W przedszkolu siedzi ok. 8 godzin dziennie. Wielkie upaly. Dzieci niedopajane odpowiednio. Miedzy innymi dlatego, ze nie zawsze podniecone zabawa dopominaja sie picia.
A czasami dlatego, ze dostaja picie w sladowych ilosciach tylko podczas 3 posilkow, a to zdecydowanie za malo jak na upaly!
Syn pewnego razu wrocil z przedszkola-rozdrazniony i placzliwy. Czuje sie winna, bo upatrywalam jego zachowanie w tym, ze jest po prostu zly i ma jakies ,,jazdy".
Sprawdzilam temp. wszystko ok. Mija mpare minut, dostaje cos do zjedzenia i nagle, doslownie nagle w pare sekund zasypia mi z jedzeniem w ustach!
Nie moglam go dobudzic. Bylam przerazona. Jak Go juz dobudzilam po kilkunastu minutach to pojechalam z nim na izbe do szpitala.
Setki mysli mialam w glowie: hiperglikemia jakies neurologiczne syfy itp.
Na izbie zbadano go gruntownie: Laryngolog, pediatra, morfologia krwi, CRP, gazometria, mocz i USG jamy brzusznej.
I co sie okazal: CRP -wynik 0, morfologia podobno ksiazkowa, natomiast gazometria wyszla tragicznie, dziecko bardzo odwodnione. USG jamy-maksymalne ilosci stolaca w jelitach.
Syn dostal kroplowke. Zalecono zastosowanie czopkow glicerynowych doodbytniczo.
Dopwiedzialam sie, ze zastuj stolca nawet parodniowy moze niesc za soba oplakane skutki, ze blony jelit u malych dzieci sa bardzo delikatne i nie tak elastyczne jak u doroslego, ze mieli pare przypadkow z preforacja jelita oraz zmuszeni byli przeprowadzic zabieg chirurgiczny...
Ja pytalam syna czy robil kupki w przedszkolu, klama mi, ze tak....
Dobrze, ze nasza historia skonczyla sie ok. Ale uwazajcie na takie zachowania dziwaczne swoich dzieci-zwlaszcza jesli sa upaly i dzieci sporo sie ruszaja.
Kurcze w zyciu nie wpadlabym na to, ze takie cos moze sie nam przydazyc..
Dziecko w wieku 4,5 lat w trakcie upalow powinno wypijac od 1 do 1,5 litra wody na dobe. Jesli widzicie, ze dziecko nie robi kupy 3 dzien to zastosujcie czopek glicerynowy.
Ja tego nie wiedzialam, potem zapytalam panie w przedszkolu, ktore poinformowaly mnie, ze syn nie wyproznial sie w ciagu ostatnich dni...
Z tak blachych rzeczy moga wystapic powazne komplikacje.