Dodaj do ulubionych

Mity o wpływie diety na zęby - fajny wywiad!

21.09.12, 12:28
Cześć mamy,

zaczęłyśmy serię artykułów o prawidłowej pielęgnacji zębów, może Was to zaciekawi! Na początek polecamy bardzo fajny wywiad z dentystką, Agnieszką Berbeką, która sama jest mamą dwójki małych chłopców - opowiada nam ciekawe rzeczy o tym, jakie jedzenie i napoje pomagają utrzymać zęby dzieci w zdrowiu, a które szkodzą. Kilka faktów nas zaskoczyło (a same jesteśmy mamami dzieci w wieku przedszkolnym!) więc pomyślałyśmy, że i Wam może się te informacje przydać:
www.edziecko.pl/edziecko/1,128330,12374133,Prawdy_i_mity_o_wplywie_diety_na_zeby.html
A jak u Was jest z jedzeniem "zakazanych" rzeczy?
Obserwuj wątek
    • ponponka1 Re: Mity o wpływie diety na zęby - fajny wywiad! 21.09.12, 12:56
      u mnie po skanynawsku - w sobote dostaje torebke ze slodyczami smile
      Na co dzien nie ma podjadania miedzy posilkami. Dzieki temu zeby zdrowe i nie chowam sobie niejadka (bo wiekszosc niejadkow nie je glownych posilkow, jedzac za to pomiedzy nimi).
      • zuzinkas Re: Mity o wpływie diety na zęby - fajny wywiad! 21.09.12, 13:38
        u nas jest czekolada min. 70% i veganskie ciasta slodzone rodzynkami, slodem lub syropami z agawy czy klonowym..
        moje dzieci nigdy nie pily napojow gazowanych ani herbatek granulowanych.. dzemy tylko bezcukrowe, tak jak muesli/granola zreszta.. w 3 miesiacu zycia oboje przestali sie budzic w nocy do karmienia wiec to tez odpada..
        • memphis90 Re: Mity o wpływie diety na zęby - fajny wywiad! 23.09.12, 20:52
          Czy dżem bez cukru oznacza słodzony fruktozą albo syropem z winogron?Nie daj Boże aspartamem albo sorbitolem? Bo jak słodzony fruktozą- to bardzo tuczący (ze względu na szlak metaboliczny fruktozy); jak aspartamem- to wręcz szkodliwy;l sorbitol- powoduje biegunkę osmotyczną.

To ja już wolę zjeść normalne, slow-foodowe konfitury albo powidła...
    • camel_3d kakao... 21.09.12, 13:37
      nic nowego nie napisano...

tylko tutaj kakao nalezaloby wyjasni, ze nie chodzi o kubbusie, nesquiki itd zawiarajace 80% cukru...a o naturalne kakao plus mleko. Mozna slodzic miodem.
      • najma78 Re: kakao... 21.09.12, 14:56
        camel_3d napisał:

> nic nowego nie napisano...

to samo pomyslalam

> tylko tutaj kakao nalezaloby wyjasni, ze nie chodzi o kubbusie, nesquiki itd za
        > wiarajace 80% cukru...a o naturalne kakao plus mleko. Mozna slodzic miodem.
        I to nie jest konieczne, gdyz jesli dziecko nie bedzie przyzwyczajone do slodzonych napojow ( w tym mleka) nie bedzie sie domagalo i nie beda smakowaly. Jestem dobrym przykladem, gdyz nigdy nie slodzono mi napojow i nigdy slodkich nie polubilam, wiekszosc osob dziwi ze nie slodzr ani kawy ani herbaty, ze nie lubie gasic pragnienia niczym procz wody. Tak sami postepowalam z dziecmi i efekty sa bardzo dobre w postaci braku jakichkolwiek ubytkow.
        • aqua48 Dieta jednak ma wpływ 21.09.12, 16:30
          My wprowadziliśmy zasadę jednego dnia słodkiego (tylko wtedy można było jeść słodycze). Słodkich napoi nie pijemy wcale, albo bardzo rzadko, cukierków w ogóle nie kupujemy. Oboje z mężem zęby mamy kiepskie, dziadkowie też niespecjalne, a dzieci - super jeśli chodzi o brak próchnicy. Do pozazdroszczenia. Żałuję, że moi rodzice nie wpadli na ten pomysł ze mną..
          • kasiak37 Re: Dieta jednak ma wpływ 21.09.12, 18:33
            u nas w domu czekolada jest zawsze i dlatego moje dziecko je ja sporadycznie bo wie ze nie musi sie najadac na zapaswink.Dieta bogata w surowe warzywa i owoce do pogryzania.Mleko z platkami kukurydzianymi rano na sniadanie,w przedszkolu warzywa i owoce,jakas bulka(calkowity zakaz slodyczy czy slodkich bulek w przedszkolu),w domu normalny obiad.Do picia tylko woda od zawsze,niczego innego sie nie napije.
            Z zakazanych sporadycznie zelki,moze raz w miesiacu srednio.W zebach zadnych dziur,jestesmy wlasnie na etapie wymiany zebow na stale.
            W niemowlectwie karmienie piersia do 7 mz,woda do picia,smoczek nie istnial nigdy.
      • memphis90 Re: kakao... 23.09.12, 20:53
        Miód to cukier. W kontekście próchnicy czy otyłości naprawdę nie ma różnicy, czy słodzisz miodem czy kryształem.
    • beakarp Re: Mity o wpływie diety na zęby - fajny wywiad! 25.09.12, 15:14
      słodzimy ksylitolem. Po myciu zębów młody dostaje ksylitol do paszczy, podobno wpływa pozytywnie na zęby
      • jombusiowa Re: Mity o wpływie diety na zęby - fajny wywiad! 09.10.12, 12:13
        Na próchnicę mają wpływ równiez antybiotyki-o czym nie powiedziała nam pediatra i pierwszy antybiotyk-który oblepil zęby bo nie bylo strzykawki spowodował próchnice na jedynkach-które akurat wtedy już były, reszta zębów w stanie superowym.
        Co do fluoru, to ja uważam,że nie ma on znaczenia dla higieny jamy ustnej i profilaktyki. W takiej Belgii, Niemczech np. nie używa sie fluoru , nie przeprowadza się fluoryzacji, nie dodaje się fluoru do wody i jakoś ludzie maja zdrowe zęby.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka