20.10.12, 20:00
u 3,5 latki. Wystąpiła wczoraj w przedszkolu, na policzku dziecka. Babcia dała wapno, i przeszło. Wieczorem pojawiła się na nodze i obu przedramieniach, oraz pośladku. Po kolejnej dawce wapna przeszło całkowicie. Dziś córka przyszła rankiem do naszego łóżka z pokrzywką na policzku - znów (tym samym).
Po kolejnej dawce wapna zniknęło.
Lekarz mówi, że to może być jakaś reakcja alergiczna na pożywienie. Sprawdziłam menu przedszkolne z czwartku i piątku. Nie ma tam nic takiego, czego by już nie próbowała.
Dziś po drzemce popołudniowej wstała z pokrzywką na obu rękach i policzku. Dałam wapno i Zyrtec i zeszło.
Boję się, że jutro rano się powtórzy. Co robić?
spotkała się któraś z was z takim przypadkiem?
czy to może być alergia na miód? babcia daje od jakiegoś miesiąca na kanapki. Sama nie wiem - pokrzywka wystąpiła dopiero wczoraj.
Obserwuj wątek
    • fredzia-33 Re: pokrzywka 20.10.12, 21:44

Miałam to samo pól roku temu jak też miała 3,5 roku.
      Rano jak się obudziła zaczęła mieć krostki ,małe plamki ,które zaczęły się rozprzestrzeniać.
      My do lekarza ,izolatka bo durna matka myślała ,że dziecko ma ospę.A lekarka ,że to uczulenie.
      I te plamy urosły i się cały czas przemieszczały rano zaczęło się na brzuchu ,po południu ręce a w nocy twarz ,pupa a nad ranem nogi i stopy .Jak znikało z jednej części to rozlewało się na nastęną.
      W domu przesiedziała 3 dni bo wyglądała jakby jakaś plaga ją dopadła i się przemieszczała.
      U nas prawdopodobnie Fisiel (kisiel ) albo jakiś jego składnik.
      Zero bólu nie swędziało,tyle że dziecko wyglądało jak nieszczęście.
    • aniasa1 Re: pokrzywka 20.10.12, 23:34
      u nas byla po kaszce z owocami cytrusowymi. Dalam pierwszego dnia troszke, i zwiekszalam ale dopiero po tygodniu wylazlo. Nie mialam watpliwosci ze to jest po tym bo tylko to bylo nowoscia. Pokrzywka utzrymywala sie jescze jakies 2 tygodnie po odstawieniu. Ja obstawilabym ten miod. Odstaw ale na min. tydzien.
    • zuwka Re: pokrzywka 21.10.12, 13:36
      Miód odstawiony. Nowe mydło, które zastosowaliśmy pierwszy raz mniej więcej w tym okresie również. Dziś jest dobrze. Około czwartku podam miód i będę obserwować. Jeśli nadal będzie ok, wypróbuję mydło. Jeśli nadal będzie ok, to znaczy że coś w przedszkolu musiało być na rzeczy.
      • tijgertje Re: pokrzywka 21.10.12, 14:06
        Przy pokrzywce upierdliwe jest to, ze moze sie pojawic zupelnie niespodziewanie i byc reakcja na wszystko. Moj mlody mial problemy z pokrzywka jakies pol roku. Dokladnie tyle czasu nie tolerowal banana. Po niewielkim kawalku wygladal jak zanurzony we wrzatkuuncertain U mnie pojawila sie po lekach i mimo, ze po tygodniu zostaly zmienione (wysypka pokazala sie jakies 2 dni wczesniej), to problem w jakims stopniu pozostal. Jakies pol roku leczylam codziennie wracjajace plamy, teraz pojawia sie sporadycznie, zwlaszcza wieczorem albo pod cieplym prysznicem, choc nie jest to reakcja na nic konkretnego. Paskudztwo. Potrafi tak koszmarnie swedziec, ze czlowiek wolalby sobie czasem w leb strzelicuncertain
        mam nadzieje, ze szybko sie uporacie z problemem i jesli nie znajdziesz niczego, co wprowadziliscie ostatnio, sprawdz np owoce czy chemie, ktore teoretycznie stosujecie caly czas, ale molziwe, ze cos w formule zostalo zmienione, albo wprowadzono inne opryski. Pokrzywka to reakcja alergiczna, ale niekoniecznie na cos zupelnie nowego.
        • zuwka Re: pokrzywka 21.10.12, 15:13
          Właśnie o tym czytałam sad ze to mega upierdliwe, i trudne do zdiagnozowania. I tak jak piszesz może być reakcja na alergen, z którym dzieciak miał styczność kilka dni wcześniej. U nas, szczęście w nieszczęściu pokrzywka nie swedzi ani nie boli (wyjątkiem jest pokrzywka na stopach, która jednak uprzykrza córce życie)
          Trzeba przyznać, ze wyglada straszliwie, kiedy ja tak wysypie,
          Póki co dziś nadal mamy spokój. Ale pokrzywka lubi wychodzić wieczorami albo po popołudniowych drzemce
          • najma78 Re: pokrzywka 21.10.12, 17:24
            Moja corka (prawie 10l) miewa od czasu do czasu. Pierwszy raz pojawila sie 5 lat temu, bywa ze pojawi sie raz w roku na kilka dni a bywa ze kilka razy w roku. Swedzi ja okropnie, po podaniu syropu antyalergicznego objawy znikaja. W tym roku miala wiosna, kilka dni, i 3 dni temu pojawiala sie w ciagu dwoch dni. Jest to paskudztwo bo trudno znalezc przyczyne, zrodlo objawow, czasem nigdy sie to nie udaje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka