Dodaj do ulubionych

Co dzieci robią gdy jest cicho?!

06.07.04, 14:23
Mam propozycje napiszcie co robia (tzn. w co lub czym sie bawia)Wasze
pociechy gdy jest cicho, jak wiadomo wtedy to najlepsza zabawa. Moj 2 letni
syn gdy ja zmywalam gary bardzo sie dzis fajnie i cichutko bawil, pomalowal
mi parkiet kredkami swiecowymi, czasem mowil "pisia" wiec myslalam jak sie
ladnie bawi. Wiem, ze to nic przy innych dzieciach, napiszcie moze bedzie
zabawnie. Pozdr
Obserwuj wątek
    • jagienka.harrison Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 14:30
      oj tak cisza jest najgorsza zdecydowaniewink
      mnie też dziecko ostatnio pomalowało ścianę długopisem, bawiło się z ziemi od
      kwiatków, grzebało w śmieciach (to wszystko przykłady z ostatniego tygodnia)..
      generalnie jak siedzi za cicho chociażby minutę to lecę sprawdzić co robi!
      • mamamon Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 14:56
        Jak tylko robi sie cicho, to juz wiem, ze cos sie swieci. Wtedy moj syn albo:
        - wchodzi po schodach na gore, chociaz wtedy czasami powtarza: dziesiec,
        dziesiec, dziesiec (bo tylko tyle pamieta) i to go gubi.
        - wchodzi na stol i probuje pisac na komputerze (kompanie, jak go nazywa)
        - wyciaga wszystkie ksiazki z regalu
        - wyciaga wszystkie kasety wideo
        - wyciagnal wlasnie mikser z jedynej nie zamykanej szafki kuchennej i probuje
        go podlaczyc do kontatku
      • monika_lwo Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 09:57
        Mój Kamil jak ja obierałam ziemniaki (jak miał 2,5-3 latka)był bardzo cichutko,
        ale od czasu do czasu słyszałam jego śmiech. Jak weszłam do pokoju to padłam z
        wrażenia. Siedział sobie na środku pokoju z nożyczkami w ręku i dziurami w
        rajstopkach. Niewiem skąd wziął wtedy te nożyczki. Dobrze, że nie zrobił sobie
        krzywdy. A rajstopki miały piekne wzorkismile))
        ---------
        • monika_lwo Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 10:03
          Zapomniałam napisać co zrobił ostatnio Kamil. Było cicho, ale jest duży i
          myślałam, ze mądrzejszy trochę. Wchodzę do pokoju, a on obślinia zwinięte
          kawałeczki papieru toaletowego i podrzuca na sufit. Niektóre pięknie się
          trzymały wraz z kuleczkami plastelinowymi. A my niedawno malowaliśmy...
    • becik10 Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 14:33
      moja obecnie prawie 3 latka jak była cicho to wysmarowała siebie i moją kanape
      kremem penaten zeby ja wyczyscic to nie było wielkiego problemu ale gorzej było
      z kanapą wielka biała tłusta plama na srodkusmile)) a to była tylko chwila jak
      mnie niebyło w poblizu
      • bzeebze Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 14:48
        no też jestem bardzo niespokojna kiedy jest cicho smile)
        ostatnio było cicho, bo mały (13 m-cy) dobrał się do tatusiowej aktówki i gryzł
        bardzo ważne dokumenty
        innym razem było cicho kiedy wmarowywał nowy krem w oczy nos i włosy
        (skutecznie wsmarował 150 ml), kiedy próbowalismy usunąć skutki już nie było
        cicho
        cicho można też zatopić siedem różnych przedmiotów w muszli klozetowej - w tym
        łyżkę, papier toaletowy i poduszkę w kształcie rogalika
        cicho można też rozsypać kilo ryżu, a potem wyłożyć się na tym i ruchem pływaka
        rozgarniać po całej kuchni
        boję się pomyśleć, co jeszcze
        pozdrawiam Wasze ciche dzieci smile))
      • anek.anek Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 16:52
        sudocrem lepiej schodzismile)
        • dorotadu Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 09.07.04, 22:01
          moja Maja to jest dziwna smile gdy jest cicho ogląda książeczki, układa klocki
          dzis akurat "sprzatała" w swojej szafce ale to wyjątek na szczęscie smile
    • le_lutki Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 14:49
      Moj dziadek, niezyjacy juz daaaaawno, zwykl byl mawiac do mojej babci, kiedy
      zostawiano im czworo wnuczat-rownolatkow w domu i kiedy zapadala niepokojaca
      cisza: idz zobacz co robia dzieci i zabron im tego smile)
      Fajne, nie?
      Pozdrawiam
      Ania
      PS Moj maly jeszcze maly, ale jak jest cicho to tez zaraz biegne sprawdzic (bo
      zazwyczaj stuka we wszystko czym sie da a im wiecej halasu tym wieksza
      radocha) - najczesciej wlasnie oblizuje noge od stolu, ssie szelke od lezaczka,
      ktora sie wlecze po podlodze, albo skrupulatnie odrapuje z farby donice z
      roslina przy oknie na podlodze smile
      • zyna Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 15:06
        Mój 10,5 miesięczny Wojtuś ostanio pościągał wszystkie (6) piłeczki z takiej
        planszy co wisi na szafce koło łóżeczka (do tej planszy rzuca się tymi
        piłeczkami i one sie przyczepiają). I z każdej piłeczki poobgryzał wszystkie
        rzepy. Cicho było jak makiem zasiał,a ja potem zbierałam te rzepy i liczyłam
        czy wszystkie są smile Bałam się, że część pozjadał.
      • mama_buby Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 15:08
        Ostatnio gdy było cicho synek wylał babci na podłogę w kuchni całą butelkę oleju. Sam pozostał na szczęście przy tym czysty.
        Cicho również było gdy próbował dłubać w kontakcie - odsunąwszy uprzednio ciężą pufę.

Ale ja muszę również uważać na ciszę, gdy jesteśmy u teściów - teść ma w nosie alergie synka twierdząc, że to głupoty jakieś i nieustannie podkarmia małego wszystkim, czego mu jeść nie wolno. Ostatnio gdy było cicho, znalazłam ich za domem w krzaczkach poziomek. Efekt? Wysypka i katar alergiczny.

Pozdrawiam,
        Monika.
    • edwo Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 15:16
      Mojemu starszemu 6 latkowi nie zdarza się być cicho, chyba, że śpi. Ale za to 2
      latek jak jest cicho to znaczy, że:
      - stoi za firanką w sypialni i robi kupę w pampersa,
      - siedzi na szafce w kuchni i z cukiernicy wysypuje cukier przy użyciu łyżki,
      rzucając go za siebie,
      - siedzi na kanapie z pudłem kremu i centymetrową warstwą kremu na buzi,
      rączkach i na wszystkim w zasięgu rąk,
      - ściąga całą pościel z łóżka brata, żeby na to wejść i leżeć.
      A wszystko to w zawrotnym tempie 2 minut podczas których mama (czyli ja)
      korzystan np. z toalety.
      • gosia_samosia Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 12.07.04, 07:50
        edwo napisała:

> Mojemu starszemu 6 latkowi nie zdarza się być cicho, chyba, że śpi. Ale za to
        2
        >
        > latek jak jest cicho to znaczy, że:
        > - stoi za firanką w sypialni i robi kupę w pampersa,
        > - siedzi na szafce w kuchni i z cukiernicy wysypuje cukier przy użyciu łyżki,
        > rzucając go za siebie,
        > - siedzi na kanapie z pudłem kremu i centymetrową warstwą kremu na buzi,
        > rączkach i na wszystkim w zasięgu rąk,
        > - ściąga całą pościel z łóżka brata, żeby na to wejść i leżeć.
        > A wszystko to w zawrotnym tempie 2 minut podczas których mama (czyli ja)
        > korzystan np. z toalety.

No nieprawdopodobne !!! Moja 2,5 letnia Marta robi dokładnie te same rzeczy (no
        za wyjątkiem tego że kupę zdarza jej się zrobić po kryjomu w majtki a nie w
        pampersa);
        ale oczywiście oprócz w.w., rzeczy robi również inne:
        - swego czasu pocięła mi nożyczkami zasłony w dużym pokoju
        - wylała pół butelki oleju na kuchenkę (chciała dolać do smażących się
        kotelcików)
        - wrzucanie różnych rzeczy do ubikacji przerabialiśmy gdy była mniejsza
        - malowanie po ścianach i podłodze kredkami też juz przerabialiśmy
        - wyrzucanie ubrań z szuflad też już było
        no i wiele wiele innych jeszcze rzeczy

a to wszystko w chwilach kiedy byłam np w toalecie alebo w kuchni robiąc jej
        coś do jedzenia (nigdy satarm sie jej samej nie zostawić wiedząc jakie ma
        pomysły);

pozdrawiam mamy "pomysłowych" dzieciaków - Gosia (mama 2,5 letniej Marty i 6
        mies. Majki)

ps. mam cichą nadzieję że Majka będzie mniej pomysłowa w tej kwestii
    • aluc Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 15:22
      Maksio po cichutku:

*wysmarował się cały (łącznie z włosami) sudocremem, nie zdejmując uprzednio
      ubrania

*zaszył się w pokojowym namiocie, zdjął zakupioną pieluszkę, a następnie
      skarpetkami i koszulką usiłował wytrzeć podłogę namiotu z tego, co z pieluszki
      wyleciało

*wylał całą butelkę oliwy do łubianki po truskawkach, wsypał cały słoiczek
      suszonego tymianku, wrzucił surowe penne i gotował obiad

*wsadził do laptopa (na szczęście nie do drive'u, ale pomiędzy złożony ekran i
      klawiaturę) siedem CDromów, bez wyjmowania poprzednich

*wykonał rzeźbę z zawartości dwóch opakowań wkładek Carefree - dzieło o tyle
      ciekawe, że w jednym opakowaniu miałam białe, a w drugmi czarne

*pozdejmował osłonki z wsystkich posiadanych przeze mnie tamponów, a następnie
      wsadził wszystkie (tampony, nie osłonki) między poduszki na sofie

malowania pościanach i podłodze nie wspominam, bo to banalne smile
      • mamamon Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 15:32
        Aluc,
        Twoj syn jest przeswietny! Niesamowita inwencja!
      • pysia-2 Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 16:10
        hahahahaha!!!!! Aluc!!!! Mamy te same dzieci?????? Napisalam nie czytajac
        twojego postu :o)))
      • mamalgosia aluc 09.07.04, 13:29
        Ty lepiej zajdź w ciążę, skoro nie wiesz, jak się korzysta z tamponówwink)))
        • skarolina Re: aluc 14.07.04, 22:55
          Małgosiu, aluc JEST w ciąży big_grin
          Tak więc tampony Maksiu spokojnie mógł spożytkować smile
      • noico Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 04.08.04, 13:56
        Moja 14 mies. Michaśka też uwielbia moje wkładki higieniczne, łapie je w obie
        ręce i od razu pędzi z nimi na schody. Tzn. jeszcze raczkuje więc zawsze zdążę
        usłyszeć jak gramoli się na stopnie.
        Ponadto uwilebia po cichu przyczaic się do kontaku, siada i grozi paluszkiem
        mówiąc "ne. ne, ne" po czym z uśmiechem wkłada tam paluszki.
    • jagienka.harrison Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 15:27
      to będzie chyba mój ulubiony wątek big_grin
    • ofusz Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 15:42
      Wyobrazcie sobie pokoj z aneksem kuchennym (z ktorego nie widac reszty pokoju).
      Kanapa. Regal. Drugi regal. Schody na pietro i na parter. Stolik. Wszedzie
      wykladzina.

Cisza. Ja w kuchni. Po kilku/kilkunastu minutach ciszy krzyk. Okazuje sie, ze
      cos zaginelo. Klocek. Lub ulubiona kredka.

Przewracanie do gory nogami pokoju nic nie daja. Wcielo.
      I tak juz 3 razy.

Za cholere nie wiem gdzie podzialy sie 3 klocki i ulubiona kredka. Wykluczam
      zjedzenie. Czy wrzucenie pod wykladzine - przyklejona. Za regalami nie ma.
      W kanapie rowniez.
    • pysia-2 Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 16:07
      Przyklady ostatnich kilku razoow, kiedy bylo niepokojaco cicho:
      - synek (2 latka) dobral sie do paczki tamponoow, poobieral je z folii i
      kazdego z nich "sproobowal" - w efekcie ladnie napecznialy i nadawaly sie do
      smieci
      - zrobil kupke w majtki, kupka wyleciala na podloge przez nogawke i zostala
      pracowicie wtarta w dywan
      - wyciagnal z torebki mamusi i unicestwil prawie cala paczke papierosoow -
      pewnie chcial mi dac do zrozumienia, ze nie akceptuje mojego nalogu
      - polamal najukochansze okulary mamusi, zakladajac je sobie na glowe jak czapke
      - wyciagnal karte Cyfry z tego-tam-urzadzenia i wlozyl ja do magnetofonu, jak
      kasete. Nastepnie zamknal kieszen (jakims cudem) i juz nie dalo sie jej otworzyc

To tyle co pamietam....
      • wio_sna Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 16:48
        U mnie współpraca 4 i 2 latka, a efektem jest
        = banan w magnetowidzie
        = co robiliście, "mamo, coś wspaniałego, makaron" czyli pół litra oleju, magi, jajka, mikser z przystawkami i to wszystko na wykładzinie dywanowej
        = naleśniki czyli 6 jaj, litr mleka, kilo mąki, jak wyżej
        = zupa z tulipanów wychodowanych w skrzynce balkonowej
        = wszystkie ubrania z 6 szuflad komody na podłodze
        = sufit pomalowany czarną kredką z piętrowego łóżka
        = kupa na dywania, a w kupie samochodzik, narzędzia taty i moja gazeta
        = Kupa na ścianie
        = okno, które chwilę wcześniej umyłam poprawione Cifem bardzo dokładnie, nie było widać szyby
        - telefon służbowy taty schowany tak, że przez 2 tygodnie nie mogliśmy go znaleźć ( rozładowana bateria) a mały wcisnął go tam, gdzie teoretycznie nie powinien się zmieścić
        = płyta CD włożona do nagrywarki (płyta poszła w drobny mak i nagrywarka też)
        = zwarcie śrubokrętem (dziecko wyciągnęło zatyczkę zabezpieczającą kontakt)z elektrycznych także, podarcie papierowego abażura i stłuczenie żarówki oraz podłączenie i uruchomienie w pół minuty laptowa wszystko zgodnie ze sztuką
        I to raczej wszystko z ostatnich miesięcy. Sprawcą wszystkich elektrycznocy usterek jest młodszy syn, starszy dyryguje w kuchni.
    • lola211 Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 19:09
      Moja wtedy sie maluje- cichcem w lazience wyciaga moje kosmetyki i naklada
      tapete- najgorzej bylo, gdy dorwala sie do granatowego cienia do powiek,
      wygladala jak diabelsmile, bo bynajmniej nie tylko na powiekach go
      rozprowadziła.Smaruje sie kremami, pryska lakierem do wlosów.Albo wycina dziury
      w spodniach czy koszulce, obcina lalkom włosy- wszystkie mają na głowie "jeza".
      Rok temu (wtedy 5 lat)poszła dalej i scieła sobie grzywke- z długosci do pasa
      zrobiła do pól czoła, szkoda tylko ze włosy az ze srodka zamieniły sie w
      grzywkesmile.I obcieła sobie rzesy na 1 powiece, mało nie zemdlałam, gdy
      wyobraziłam sobie te nozyczki w poblizu oka.
      Poza tym grzeczna jest, szkód materialnych wiekszych nie robi, taka uprzejmasmile).
    • mamagabi Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 19:22
      Rozsmarowują masełko z kanapeczki na ścianiesmile Córeczka miała wtedy 2 latka i
      pirwszy raz była sama w pokoju obok i czymś się zajęła a ja myślałam że moja
      córeczka już jest taka duża że potrafi się sama czymś zająć kiedy zobaczyłam
      efekt to już byłam mniej zadowolona tymbardziej że to nie było nasze mieszkanie.
    • nariolla Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 20:41
      Moja uwielbiała wpychać różne przedmioty do muszli klozetowej,skutecznie je
      przy tym ubijała ,że dwa razy skończyło się interwencją hydraulika .Włożyła do
      pralki z naszykowanym praniem pudeleczko farbek plakatówek ,po czym puściłam
      nieświadoma zagrożenia pranie-biale ! -wyjęłam ubranka z wzorem moro w różnych
      odcieniach szarości.Weszła do szafy zabierając tam psa i oboje usnęli ,przy
      czym pies do dziś usiłuje -wiele razy z dobrym skutkiem - sypiać w szafie .Dwa
      razy -podobnie jak córeczka poprzedniczki -obcięła sobie rzęsy lewego oka i
      grzywkę ,przy czym raz ta grzywka sięgała czubka głowy ,mało nie padłam jak to
      ujrzałam ,a było to kilka dni przed debiutem w przedszkolu ,pani coś dziwnie na
      nas patrzyła smile.O,jeszcze przypomniałam sobie,że uczyła świnkę morską pływać w
      umywalce , po czym świnka do końca swoich u nas dni jak zobaczyła córę na
      horyzoncie to wiała w najciemniejszy kąt. Pozdrawiam.
    • nika28wawa Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 20:52
      Moja 10- cio miesięczna Basia :
      - wykręciła ostatnio jakiś numer w aparacie telefonicznym ( aparat leży na
      podłodze),
      - wyciągneła z szafki czekolade i skubneła całkiem sporo,
      - wsadziła sobie do buzi końcówkę ładowarki do komórki podłączonej do prądu i
      oczywiście musiało ją coś popieścić, bo ryk był niesamowity,
      - włącza nagminnie nagrywanie w wideo
      - raz jadła gazety przeznaczone do wyrzucenia
      To na razie tyle, ale troche cierpliwości ibędzie tego więcej
      Pozdrawiam
      Monika
      • jafima Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 21:30
        Moja córeczka (3 lata):
        1. Posmarowała sobie usta i 3 cm. wokół moją szminką.
        2. Dawała bratu gdy miał 3 m-ce possać swoje palce.
        3. Całą butlę wody mineralnej porozlewała do kilku kubków i przelewała z
        jednego do drugiego dolewając herbatkę ze śniadania, niedojedzony jogurcik itp
        4. Przymierzała moje buty na 10 cm. obcasie.
        5. Lalki mają makijaż wykonany długopisem.
        6. Pomalowała sobie paznokcie pisakami.
        7. Myła mopem podjazd przed garażem (kostka brukowa).
        • zuzia_i_werka Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 22:12
          Heheehe genialny wąteksmile) Nobel dla założycielkismile) Moja 17mies córka powiela
          upodobania większości do objadania się kremami-hitem jest Sudocrem-chyba jest
          od niego uzależniona.Ostatnio wywaliła mi wielką palmę ze stolika na podłogę i
          usiłowała zjeśc wysypana ziemię zanim dobiegłam,tłukła lampą o ścianę-klosz nie
          wytrzymałsad,utopiła w wannie z woda po kąpieli(wiem moja wina) paczkę
          tamponów,podpasek i wszystkie możliwe kosmetyki,zjadła psie chrupki(mniam mniam-
          upodobania jak Mel Gibson w Zabójczej Bronismile),nie zliczę szukania karty
          wyrywanej z dekodera Cyfry po kilka razy dziennie,zabaw komputerem,włażenie na
          szafki,trenowania rzutu do celu z balkonu(mieszkamy na 3 piętrze) rysowania po
          ścianach itp itd.Ogólnie wiem jedno-CISZA JEST ZŁOWRÓŻBNAsmile)) Pozdr!
          • fringilla Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 22:18
            Tak, to mądre powiedzenie: idź zobacz co robia dzieci i powiedz im, że nie
            wolno. Hehe. U nas również cisza jest baaardzo podejrzana oznacza albo że
            zostawiłam krem w zaięgu rączek, albo że musze udać sie do sąsiadów z dołu z
            duzym koszykiem i pozbierać rozmaite dobra, które moj syn wyrzucił z balkonu.
            Sąsiedzi juz sie przyzwyczaili, ale dziwnie patrzyli gdy przyszłam po buty
            starszej córki.
            • mamaadama4 Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 23:12
              O Adaś nieiwele może zdziałac, bo taka cisza alarmuje mnie natychmiast. Ale i
              tak mu sie udaje. Raz np wsypał do akwarium całe opakowanie pokarmu dla rybek i
              mieszał widelcem. Później sie tłumaczył, że chciał Nemo pomóc uciec i filtr
              musiał zapchać. Po tym eksperymencie wszystkie neonki sie przejadły i padły.
              • agastaga Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 07:51
                Mój wtedy 4-letni kuzyn nakarmił rybki czerwonymi porzeczkami (a cio lybki nie
                lubiom?). Wtedy przeżyły. Padły po kotlecie schabowym z surówką i ziemniaczkami.
                Aga
    • steffa Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 06.07.04, 23:09
      CZYTA! Bierze sobie książkę i przegląda z namaszczeniem, każdą stronę.
      A poza tym:
      - grzebie w kasetach
      - grzebie w szufladkach
      - wyciąga zatyczkę antydzieciową z kontaktu (luzik!)
      - wchodzi gdzieś wysoko
      Ale, rzadno przy bardzo emocjonujących i zakazanych czynnościach jest cicho, bo
      emocje go roznoszą i w końcu coś wykrzyknie - NANI! np, gdy ma nóż.
      • socka2 Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 00:30
        Moja 18-miesieczna Paula takze dziala:
        - rwie papier toaletowy na setki kawaleczkow,
        - tworzy na przescieradle dlugopisem, ewent. po scianie
        - rysuje po nogach i rekach dlugopisem,
        - "zuzywa" wszystkie chusteczki pampersa w ciagu 2 minut,
        - smaruje buzie kremem do pupy

pozdrawiamy
        A&P
      • steffa Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 18.07.04, 23:49
        Przypomniało mi się, że cicho się robi także jak je kredki. Wtedy potrafi się
        nawet zaszyć gdzieś, żebym go w razie wpadki łatwo nie wyciągnęła...
    • inezis Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 07:57
      Moja prawie dwuletnia córeczka Mysia nagle ucichła ,a była sama w pokoju.
      Po sprawdzeniu co się dzieje okazało się,że znalazła wazelinę kosmetyczną i
      wysmarowała się łącznie z włosami...hihi
      Pozdrawiam.Agata
    • actim Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 09:43
      moja prawie trzylatka, podczas poobiedniej drzemki u moich rodzicow,
      wygramoliła sie z łóżeczka ze szczebelkami i znalazła ziołowe tabletki nasenne
      mojej mamy (ach te babcie!tyle razy prosłam żeby pochować niebezpieczne rzeczy)
      Po czym otworzyła specjalne antydzieciowe zamknięcie tejże buteleczki z
      tabletkami i widocznie uznała, że są niesmaczne bo nakarmiła nimi kota. Kocio
      wylądował na ostrym dyżurze u weterynarza w stanie odurzenia ale na szczęście
      przeżył smile))

Dawniej cisza często oznaczała rżnięcie kupy w majty, a nakryta na tym niecnym
      procederze mówła "mama idź, co się będziesz denerwować" wink

pozdrawiam,
      Gosia
    • kapy1 Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 10:46
      Co jest w tym Sudokremie? Małych wpadek nie wymienię, większe były trzy:
      - krem na twarzy, we włosach, na ubranku + łóżko małżeńskie w sypialni (całe)
      - j.w. + plecak szkolny starszego brata (na szczęście tylko z zewnątrz + jego
      czapka z daszkiem od wewnątrz
      - j.w. + starannie pokryte centymetrową warstwą kremu stópki włożone w moje
      szpilki od gino rossi

Absolutny hicior w wieku 14 miesięcy nad morzem:
      Po plażowaniu wsadziłam ją do plastikowej miski na pranie z wodą i dałam
      kubeczek do zabawy ( miska w brodziku prysznicowym). Drzwi od łazienki otwarte,
      cały czas słychać szum przelewanej z kubeczka do miski wody. Zdążyłam zdjąć
      bikini, spiąć włosy, sięgnąć do szafy po ręcznik (razem ok. półtorej minuty).
      Weszłam do łazienki, coby wziąć prysznic z moją córeczką wspólny, a tam:
      Kupa pływająca w misce, kupa wychlapana w brodziku, kupa przelewana w kubeczku,
      maseczka z kupy na buźce, odżywka z kupy we włoskach, na ciałku hm. guam?
      A pracowite rączki rozrabiają kupkę z wodą na luźniejszą konsystencję.
      Mąż ze starszym bratem na plaży...

3-minutowa cisza zawsze motywuje mnie do natychmiastowej kontroli poczynań
      mojej córeńki, ale bez wpadek i tak się nie obywa. smile))
    • pisanka3 Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 11:16
      Super wątek. Gratulacje dla wszystkich Mam. Macie cudowne dzieciaczki. Moja
      Ania ma 15 miesięcy i jeszcze nic takiego nie zmalowała. Jedynym jej wyczynem,
      było włozenie ręki do klapki magnetowidu i jej zablokowanie. Ja mam troche
      ułatwione zadanie, bo jeżeli robi coś czego nie może, to odrazu krzyczy nie nie
      nie - i wiadomo, że się do czegoś dobiera np. wchodzi na schody, usiłuje
      sciągnąc coś ze stołu (najlepiej żeby było szkalne a w śrdoku woda).
      Pozdrawiam wszystkich serdecznie
      Kasia
    • moniola Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 11:57
      najcichsza z cichych - grzebanie w kuwecie kota łopatką i grabkami i
      rozgniatanie ....wiecie czego bleeee, mięciutka była bo świerzuchnasmile)
      • jonquille Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 13:52
        nie u mnie lecz u kolegi, ale uwazam, ze oryginalne wiec przytocze: bracia 2 i
        4 lata: przytarganie krzesla do garazu, dorwanie dosc wysoko powieszonej
        poleczki, w niej klucz, zejscie, otwarcie wlazu do zbiornika z olejem opalowym,
        odsuniecie wlazu, rozwiniecie weza ogrodowego, odkrecenie wody, napelnienie
        zbiornika. Koszt wlasny kolegi: zakup pompy i inwestycja w lepiej zabezpieczona
        poleczke na klucze...
    • ma_ksia.24 Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 14:23
      Brawo dla autorki wątku !!!
      Mój mężczyzna (7-mies.)ostatnio ssał ścierkę kuchenną, otworzył pilota od tv i
      dobierał się do baterii.
    • ann_mart Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 14:52
      Mój (2lata i 4 miest) w kompletnej ciszy:
      1/ zdjął z pólki wszystkie książki (przy okazji dowiedziałam się, że do niej
      dosięga),
      2/ wyrwał półkę ze ściany (zamocowana 4 wkrętami) (no prawie w ciszy, jak ją
      już wyrwał to walnęła o podłogę,
      3/ zrolował dywanik, wyniósł go na balkon i usiłował przez szparę pomiędzy
      podłogą i barierką go wypchnąć (mój mąż w tym czasie zdążył tylko nalać herbatę
      w kuchni otwartej na pokój w którym się cała impreza odbywała),
      4/ rozebrał się i "uprał" swoje rzecz w kuble z wodą do mycia podłogi - kubeł
      zostawiłam na sekundę, żeby polecony odebrać; dośc długo potem wybierałam z
      bluzy i spodni resztki pieluchy,
      5/wykopał babci świeżo posadzone kwiatki,
      6/ gołymi rękami rozkręcił budzik (dziadek zanim mu go dał do zabawy, sprawdził
      czy sie da - nie dało, dla pewności wszystkie śrubki zostały dokręcone),

Pozdrawiam
      Anka
      • yen74 Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 15:33
        Moja córa (2lata i 2m) jak jest cicho to:
        -przelewa wodę psa do miski na jedzenie
        -kradnie pastę do zębów i zaszywa się z nią gdzieś skutecznie wysiorbując
        zawartość
        -wyciąga z szuflady pieczątkę i pieczątkuje gdzie się da
        -rozsypuje ryż na podłogę
        -smaruje misie sudokremem (co w nim jest?)
        Wątek jest super, dobrze, że nasze dzieci nie czytają, bo miałyby gotowce smile
    • alkra Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 15:26
      U mnie najcichszymi zajęciami dzieci(3 i 6 lat)jak do tej pory było:
      uchylenie okien dachowych i zabawa śniegiem, który w obfitości wpadł do środka
      pocięcie nożyczkami tapicerki na 3 krzesłach
      zrobienie drobniuśkich puzzli z talii kart i rownomierne rozsypanie po całym
      pokoju
      zjedzenie ?? (na spółkę) tubki pasty do zębów o pomarańczowym smaku
      zjedzenie metodą ręcznego wydłubywania połowy placka "dla gości", bo rodzice
      jeszcze spali a dzieci chciały śniadanie
      z wcześniejszych lat wyciągnięcie wszystkich 72 chusteczek nawilżających z
      nowej paczki
      Pozdrwaiam wszystkich nasłuchujących
    • anek.anek Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 16:51
      Mój wczoraj potajemnie wyciągnął mój krem z łazienki i wysmarował się nim od
      stóp do głowy. A przy okazji jeszcze misia.
      W ogóle jest na jakimś "kosmetycznym" i upiększającym etapie, bo kilka dni temu
      z kolei wchodzimy do pokoju a on siedzi z moją tępą" maszynką (taka jakiej
      używa się przy kremach depilacyjnych", podwinął nogawki i mówi "ja goli nózie",
      a później wziął pumeks i szorował stópki.
      Ale ostatnio najciszej było kiedy ciął nożyczkami nieprzeczytaną
      jeszcze "Politykę"sad( Ale zniszczył wyłącznie strony ze zdjeciami samochodów
      (reklamy).
    • thrier Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 18:25
      Moja 9 mies. zjadła kawałek plasteliny nieopatrznie zostawiony przez starszą
      siostrę... jeszcze nie widzę efektów...
      A tak ładnie bawiła się klockami.... smile
    • saba76 Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 20:30
      Mam 2 cory
      ale przypomnialo mi sie jak Natka miala z 2lata uwielbia slodkie
      bylo ochmurno na dworze itaka senna pogoda-niedziela
      Upiekłam ciasto -babke i posypalam ja pudrem, czelaliśmy na gości
      Tata zasna na fotelu ja czytalma ciekawa ksiazke. Natkla pyta sie czy moze
      ciacho.
      Nieraz juz brala sobiesama kawalek uklrojonego ciacha i jadla- wiec pozwolilam
      jej. i zapadla cisza ,tak bloga ze sama przymknelam na chwile oko.
      Dzwonek do drzwi -gośćie
      przywitania i tepe i wchodze do duzego pokoju z kawą i talezykami do ciasta
      i...............
      Ciasta brak
      okruszki
      zachodze w glowe co sie z nim stalo
      przeciesz 2,5latek niezje calej blachy ciasta.
      Gdy kuzynka chciala przewinac i wyzucić pieluche -dowiedzieliśmy co sie stalo z
      ciastem
      zostalo zlizane wszystko slodkie- cuker puder i reszta niepotrzebna wyrzucona
      do smieci.

----------------------------------------
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11737437
      • saba76 Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 20:54
        Wera tweraz 14mc
        -Majac 10mc opanowwala szypkie opuszczanie chodzika-raz szukalam ja wszrdzie bo
        tylko poszlma wode wylaczyc zostawiajac ja w chodziku a zastalam go pustego
        ona cicho siedziala za tapczanem i zrywala tapete
        -mm w 10sekund wyciaga 74husteczki z opakowania
        -uwielbia pożadki w szafach szczegulnie gdy mozna przymieżyc tatusa slipy-super
        chelm na glowe
        - oczywiscie jak juz mocno broi to sama do siebie mowi "oj" "oj"
        - na dzuialce nieuraczy sie kwiatka -bo wszystkie sa zerwane z szczerym
        uwielbieniem przez mala ogrodniczke
        -butelke i resztki zawartości mleka nalezy wysmarowac w parapet,sok to na 100%
        musi być zaznaczone ze piła
        -super zabawa w piaskownicy i cicha napewno wiaze sie z jedzeniem piasku lub
        proba przemytu kamieni w policzku

• jafima Re: Co dzieci robią gdy jest cicho?! 07.07.04, 23:11
        Moja córcia (3 lata - niejadek)wypiła 3/4 zawartości mleczka z butelki z
        dzióbkiem. Mój synuś (10 m-cy - grubasek) podpełzł i dopił resztę!
        A dziś zaczął raczkować (hura! hura!) bo zobaczył .... kabel od odkurzacza! Do
        zabawek mu się nie chce bo jest ich tyle, że gdzie się nie przeturla coś
        znajdzie, nie trzeba się wysilać do przodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka