Dodaj do ulubionych

Wczesne wstawanie.

30.10.12, 09:04
Czy istnieje jakaś magiczna metoda aby dziecko spało dłużej?
Kładziemy ją po 20-ej i z zasypianiem nie ma większych kłopotów. Wstaje natomiast już przed 6 no czasami trochę później. A jak tam Wasze pociechy?
W dzień drzemka to ok 1,5 h.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 09:18
      Oczywiscie, ze jest. Poczekac. Tak z pol roku-rok, moze dluzej.
      Niech tylko dziecko zacznie chodzc do przedszkola, a problemem nie bedzie, jak sprawic, zeby dziecko samo zasnelo i przespalo noc, ale- jak je rano dobudzic.
      Uwierz doswiadczonej wink
      • ewela345 Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 09:44
        U Nas problem z rannym wstawaniem.
        Mała chodzi do przedszkola. Chodzi wieczorem spać głównie przed 20tą ( wczoraj usnęła o 19.40 ) no najpóźniej o 20tej a wstaje o 6tej i nie mogę jej dobudzić. łównie trwa to od 10- 20 min.
      • gocha500 Re: mruwa.... 31.10.12, 10:15
        moja zawsze wczesnie wstawala bo tak o 6:30 max 7:00
        jak poszla do przedszkola to wierz mi ze sie zmieniuilo na gorsze bo juz przed 6 jest zwarta i gotowa zeskozyc z wyrka i szykowac sie do przedszkola!
        w sobote i niedziele tez!
        u mojej nic nie dziala!
        • mruwa9 Re: mruwa.... 31.10.12, 16:28
          spoko, spoko, poczekaj do szkoly.
          Te czasy ZAWSZE nadchodza, pytanie tylko: kiedy?
          A jesli nawet cudem nie nadejda, to dziecko przynajmniej stanie sie na tyle samodzielne, zeby nie zawracac matce glowy przy wczesnych pobudkach.
      • aniaurszula Re: Wczesne wstawanie. 01.11.12, 07:56
        masz racje z wiekiem zmieniaja sie problemy ze snem dziecka
    • agmarta2 Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 09:46
      A ile ma Twoje dziecko? Może jest głodna i dlatego wstaje tak wcześnie? Moje dziewczynki ( 1 rok ) do momentu gdy nie został zmieniony czas i rano było ciemno to spały do 7:30-8:00 a teraz wstają ok 6:30, ale ja niestety daje im jeść w nocy. A w dzień śpią ok 2-3 godz.
      • aniaturek0409 Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 09:53
        U mnie nie ma sposobu. Obydwie sztuki śpią 9 godzin w nocy. Od 22- 7.00. Starszak ma 10 lat, mała 2,5 roku. Młodsza jeżeli nie śpi w dzień to wtedy śpi od 20-20.30 do 7. Z dwojga złego wolę jak mała prześpi się w dzień bo jak nie zaśnie to wieczorem jest mega marudna i co chwilę płacze. W sumie dopiero teraz jak starszy poszedł do 4 klasy to zaczyna spać dłużej. W weekendy śpi 10 godzin, a w tygodniu budzę go do szkoły, wcześniej to on mnie budził.
    • klubgogo Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 09:50
      A ile to dziecko ma? Nie kładź na drzemkę, albo wieczorem kładź później, bo w tej sytuacji ma wystarczająco dużo snu, by wtsacć tak wcześnie.
    • twitti Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 10:00
      Bo kladziecie po 20smile u nas corka chodzi spac ok 20.30 zasypia ok 21.00. Zwykle spi gora do 7.00. Dzieci znajomych, ktore pozniej wstaja, zwykle chodza spac ok 22 lub pozniej. Maja tez pozniej drzemke dzienna, ok 15.00
      • gwen_s Re: Wczesne wstawanie. 02.11.12, 10:36
        u mnie nie ma znaczenia o której dzieci idą spać zawsze pobudka jest o 6-7 (to już raczej cud big_grin)... Próbowałam ich wieczorem przeciągać, kłaść po 21 i nic nie działa, wstają i tak rano, obaj! Starszy jeszcze sam sobie weźmie jogurt, zacznie się bawić, a młodym niestety trzeba się zająć sad
        Tak więc u mnie chodzą spać 19(młodszy),20(starszy).
    • zablakanaowieczka Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 10:22
      Nie istnieje.
      Próbowałam wszystkiego: późniejszego kładzenia, rezygnacji z drzemek, zmęczenia go, ciemnych rolet, wysłania do przedszkola wink Towarzysz z uporem maniaka wstaje maks. o 6.30 - 7.00
    • bluemka78 Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 10:35
      Ale przynajmniej wczesnie zasypia i spi w dzien. Nasze coreczki ostatnio w dzien rzadko zasypiaja, teraz po przestawieniu czasu rano wstaja po 7, a ida spac po 20, bez dziennej drzemki. Jak pojda na dzienna drzemke to wieczorem ida spac 2h pozniej.
    • jagienka75 Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 10:44
      Niestety, z młodszym dzieckiem mamy podobnie.
      Wstaje o lub po godz 6 rano i nie ma zmiłuj się.
      Najgorsze są weekendy, ponieważ chcielibyśmy pospać dłużej, ale się nie da.
      • lenawawa Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 11:06
        mój syn ma 3,4 m-ce chodzi do przedszkola i nadal budzi się o 6 rano
        ubiera i jest gotowy do przedszkola
        w noc zmiany czasu wstał o 5 rano o 7,30 byliśmy już na podwórku lepić bałwana
        ktoś mnie przebije?wink
        • drzewachmuryziemia Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 12:02
          ja, bo dla mojego 5 to normasad
        • amy.27 Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 19:19
          tak, mój 4 letni sąsiad. Fika i lata do 22 i wstaje jak skowronek o 4 rano, bywało ze o 3.45 i informuje rodziców wraz z połową bloku zadowolonym głosem iż wstał, jest wyspany, głodny i po śniadanku chce się bawić.
          • drzewachmuryziemia Re: Wczesne wstawanie. 31.10.12, 15:23
            mój tez tak czasami robi, ale wrednie mówię mu, ze jest noc i ma lezec w łózku, uznałam ze przed 5 nie ma wstawania i koniec. wiem po prostu, ze pokreci sie, pokreci, a jednak zasnie jeszcze choc na chwile
    • drzewachmuryziemia Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 11:59
      mój nie spi w dzien, chodzi spac ok 20, wstaje po 5, czaem punkt 5, czasami o 6. nie znalazłam sposobu by wstawał póxniej. Gdy latem chodził spac o 22-23 (przez spanie w dzien, ktorego nie dało sie długo zlikwidowac) i tak wstawał przed 7 (choc to zawsze lepiej niz 5, ale nie wiem co gorsze, bo wtedy nie mielismy nic z wieczoru i bylismy jeszcze bardziej wyczerpani)
    • zuzinkas Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 17:26

ja mam corke 2 i 8 miesiecy i syn rok i 4 miesiace.. chodza spac ok 21.00-21.30, rano w ciagu tygodnia wstaja miedzy 6 a 7 bo do zlobka trzeba isc ale czasami sie budza sami a czasami musze ja budzic.. w ciagu dnia spia ok 2 godzin w zlobku..
      poloz spac pozniej to pewnie pospi dluzej rano...
      • ivaz Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 18:15
        Wszystko zależy od egzemplarza, moja córka od zawsze bardzo mało spała, z drzemek dziennych zrezgnowała definitywnie jak miał 16 mcy, Teraz ma 3,5 roku chodzi do przedszkola, wstaję o 6 a spać chodzi między 22 a 23, choć w piżamie już jest ok 20, ale za cholerę nie chce spać, jest czytanie, wyciszanie, zero telewzji, ale niestety proces usypinia u nas trwa 2 godziny, myslałm, że jak bedzie rano wstawać to i bedzie padała wczęśniej wieczorem, a tu guzik, kilka razy specjalnie ja przetrzymaliśmy dla sprawdzenia o której padnie ni i padła o 2 w nocy. Dodam jeszcze, że nawet jak jeszcze spała w ciągu dnia to najdłuższa drzemka w życiu jaką zaliczyła trwała aż 1 godzinę, spokojnie jej starcza7-8 godzin snu na dobę, widocznie jej tyle starcza bo wieczorem nie jest ani upierdliwa, ani marudna czuję się jak młody bóg
    • gemmi18 Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 18:46
      Nie ma metody, po prostu tak ma. Moja córka z kolei chodzi spać o 20-20.30, wstaje 7.30-8.00, a w dzień śpi co najmniej 2 godziny, najczęściej 3.
    • noemi29 Re: Wczesne wstawanie. 30.10.12, 23:07
      Chciałabym znac taki sposób, oj chciałabym...
      Niestety, moje dziecko, czy zaśnie o 19.00, czy 24.00, ZAWSZE obudzi sie o 6.00 ! Mam ciemno jak w bunkrze (rolety podgumowane + ciezkie, grube zasłony) i tez nic to nie daje.
      • dianaro [...] 31.10.12, 10:25
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • pelagia_pela Re: Wczesne wstawanie. 31.10.12, 12:27
          > Jeśli chcesz aby dziecko później wstawało to kładź je później spać. Możesz też
          > zrezygnować z drzemki.

Niestety to nie zawsze dziala i nie jest tak proste. Moje dziecko kiedy jest przemeczone, nie spi w dzien albo pojdzie spac pozno to spi gorzej. Nie moze zasnac ze zmeczenia i budzi sie w nocy. Zreszta ja podziwiam ludzi, ktorzy potrafia wytrzymac z dziecmi do pozna wieczorem i nie miec czasu dla siebie smile
          • konik-galopek Re: Wczesne wstawanie. 31.10.12, 13:12
            Moj syn ma podobnie. Jak nie spi w dzien ( co jest regula) to chodzi spac kolo 8pm i spi ladnie do rana. Zwykle musze go budzic aby laskawie wstal o 7.30 aby isc do przedszkola. Wczoraj padl w dzien wiec wieczorem poszedl spac po 22.30 i wstal sobie dzis o 5.30 i marudzil aby juz swiatlo zaswiecic, przyniesc mu cos do zjedzenia i ogolnie witaj dniu.
    • aleksandra1357 Re: Wczesne wstawanie. 31.10.12, 12:12
      Nie narzekaj.
      Zawsze mnie wkurzają takie osoby, które nie doceniają tego, co mają.
      Mój 2-letni cyborg chodzi spać o 23, wstaje o 6. W dzień śpi dwie godziny. Jak nie śpi w dzień, pada o 21.
      W nocy budzi się ok. 5 razy zawsze, czasem 10 razy.
      No więc sen od 20 do 6 rano to bardzo długo. Na co tu narzekać?
      Kładź dziecko o 22, to pośpi do 8.
      • agmarta2 Re: Wczesne wstawanie. 31.10.12, 12:22
        aleksandra1357 moje dziewczyny mają rok i też budzą się tak często jak Twój chociaż nie powiem zdarza się, że każda obudzi się tylko po 3 razy, a wtedy jesteśmy bardzo wyspanismilemyślałam że to niedługo minie ale patrząc na Twojego syna to chyba nie koniecznie smile
    • aniaurszula Re: Wczesne wstawanie. 01.11.12, 07:54
      połoz ja o 21 wstanie o godzine pozniej przynajmniej czasem to sie sprawdza.
    • erba Re: Wczesne wstawanie. 01.11.12, 08:16
      Moja ma prawie 2,5 roku i jak pośpi do 6.30 to uznaję to za sukces, zwykle budzi się przed 6 i jeszcze chwilę udaje mi się ją przekonać, żeby poleżała do mojego budzika. Do żłobka chodzi, więc wysłanie do placówki to nie rozwiązanie, a i z wiekiem nie jestem pewna czy to wszystkim przechodzi, bo mój mąż latem budzi się o 5 rześki i wyspany surprised
      Plus tego wszystkiego jest taki, że max o 21 śpi, więc chociaż kawałek wieczoru mam dla siebie.
    • sarling Re: Wczesne wstawanie. 01.11.12, 10:26
      Pewnie taki typ sad
      Moje młodsze dziecko późno się kładzie, nie śpi w dzień, chodzi do przedszkola, a i tak budzi się tu po 5 sad Bywają doby, w których śpi 8-9 godzin sad
      A starszy - jak kamień - od 21 do oporu.
    • aniaurszula Re: Wczesne wstawanie. 01.11.12, 13:37
      moja starsza jka miala 2-4 latka wstawala ok 5-6 i wolala "tajemy tajemy slonko swieci" i po obudzeniu mnie leciala do dziadkow
    • dzoaann Re: Wczesne wstawanie. 01.11.12, 14:09
      taki sie trafil egzemplarz i tyle-skowronekwink
      mam trojke, smialo moge powiedziec, ze dwie sztuki to sowy, pozno chodza spac, maja problemy z zasypianiem, a rano obudzic nie mozna. Jedno to skowronek,- zasypia wczesnie i szybciutko i rano sie budzi- niezaleznie od wieku- jak byl maly i teraz- ma juz 11 lat, chodzi do szkoly i nawet w weekend budzi sie z samego rana. Nawet jak posiedzi dluzej wieczorem to i tak wstaje raniutkosmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka