Dodaj do ulubionych

co 4 latek umieć powinien? (manualnie)

05.11.12, 13:09
ostatnio pani przedszkolanka poprosiła mnie o zerknięcie na ocenę mojego dziecka (była przeprowadzana cały wrzesień...czemu służyła?nie wiem) ....byłam zaskoczona, bo moje dziecko wg tego kwestionariusza nie potrafi prawie nic (nawet biegać "sprawnie" umie tylko trochęsmile - a to dziwne, bo jeździ na rowerze i innych jeździdłach już od 1,5 roku, pływa, i ogólnie sprawny fizycznie ponad normęsmile...ale nie o tym...było tam dużo "kwiatków" - ale część mnie zaksoczyła, np. to, że 4 latek powinien sprawnie,ładnie i pięknie po linii wyciąć "coś" -??? -mój tnie tylko na prosto i średnio po linii - więc w tej rubryce ma minus, wg tej pani, 4 letnie dziecko musi już ladnie rysować, postacie i inne przedmioty... Dziwi mnie to trochę, bo to pierwszy rok przedszkola,w naszym wypadku i wiem, jako pracownik szkoły podstawowej, że z precyzyjnym cięciem to i 10 latki mają kłopoty a co dopiero 4 latek? nie za szybko teraz od dzieci oczekuja sprawności manualnej?
Obserwuj wątek
    • zellinka Re: co 4 latek umieć powinien? (manualnie) 05.11.12, 14:57
      na moj gust to tej pani przedszkolance sie testy wiekowo pomylily...
      • bbuziaczekk Re: co 4 latek umieć powinien? (manualnie) 05.11.12, 15:00
        Na moj gust tez tak uwazam.

Moj prawie 4 latek rusuje bazgroly. Czasem jakies kolko. Wycinac umie po prostej wink
        • lubl.rob Re: co 4 latek umieć powinien? (manualnie) 07.07.13, 11:06
          3-4 latek Potrafi przeciąć kartkę z zeszytu na pół, tnąc w kierunku „od siebie”.
          4-5 latek Tnie wzdłuż prostej narysowanej linii w odległości około 0,5 cm.
          Potrafi wyciąć narysowany kwadrat w odległości między 0,5 a 1 cm od zaznaczonej linii.

te informacje odnośnie rozwoju manualnego dziecka są na stronie ekodziecko.com/edukacyjne-gry-i-zabawy/203-rozwoj-manualny-dziecka
    • slonko1335 Re: co 4 latek umieć powinien? (manualnie) 05.11.12, 15:25
      Ta ocena to diagnoza przedszkolna wstępna, kolejna będzie w drugim półroczu. Nie mogę wkleić arkusza obserwacji bo mi odrzuca jako spam...Jest tam pozycja "posługiwanie się nożyczkami" w części manualnej.
      Jednak myślę, że pani nieco przegięła, bo posługiwanie się nożyczkami a równe i piękne wycinanie po lini to dwie różne sprawy. Mój czterolatek równo i pięknie nie wycina, bagra, niewiele potrafi narysować. Nikt się go nie czepiał w tej kwestii-w arkuszu ma zaznaczone, że nożyczkami potrafi się posługiwać.
    • camel_3d niemeicki testy... 05.11.12, 16:30
      na bilansie 4latka u lekarz sprawdza czy dziecko potrafi narysowac postac - ni emusi byc sliczna,kwadrat, kolo i trojkat. I too wystarczy.
      • anetchen2306 Re: niemeicki testy... 05.11.12, 18:21
        O! Dokladnie to moja mloda musiala rok temu narysowac: postac. Od ogolu do szczegolu. Najpierw ogolna sylwetke a potem musiala "pod dyktando" lekarza dorysowywac bardziej szczegolowe czesci ciala: uszy, usta, brwi, oczy, rece, palce u rak, stopy ...
        Pamietam tez, ze miala narysowac droge od zajaczka do marchewki w jakims prostym labiryncie. Potem narysowac zygzakowata oraz falista "droge" w wyznaczonym przez lekarza polu (nie mogla wyjechac poza linie). Miala narysowac kolo, trojkat i czworokat (niekoniecznie kwadrat). Miala pociagnac wykropkowana figure linia ciagla. O poslugiwaniu sie nozyczkami nie bylo mowy. Pytali za to o kolory, pytali o liczenie (po kolei) do pieciu: mloda pokazywala na kredkach ile to jest "trzy". Musiala przejsc "tip-topami" po linii prostej (okolo 2 metrow) zachowujac rownowage. Skakala tez 3 razy na lewej i na prawej nodze. Koniec testu manualnego i sprawnosciowego. Aha, musiala jeszcze zlapac pilke rzucona jej przez lekarza (z odleglosci jakichs 2 metrow) a takze krotko pograli sobie "w noge" w gabinecie. Wyszlo, ze porusza sie super sprawnie i jest "manualna". I najwazniejsze, ze chodzi do przedszkola (poszla w wieku 2,5 lat), bo tam sobie reszte pocwiczy big_grin
        Wieksze zainteresowanie rysowaniem, malowaniem, nozyczkami, pracami manualnymi zaczela przejawiac dopiero pol roku temu. Ma obecnie dokladnie 5 lat. Wycina chetnie, aczkolwiek bardzo paskudnie wink Praktycznie kazdy znany mi obecnie 9-latek (bo z takimi aktualnie pracuje) nie jest w stanie wyciac sprawnie i ladnie kolistych ksztaltow (lub falistych).
    • e-kasia27 Re: co 4 latek umieć powinien? (manualnie) 05.11.12, 16:59
      Może ta pani przedszkolanka też dopiero pierwszy rok w przedszkolu i jeszcze nie zorientowana, co dzieci potrafią?
      A może trafiłaś do przedszkola gdzie chodzą tylko super dzieci super matek, które już pięknie wycinają, rysują, piszą i czytają?

• mikams75 Re: co 4 latek umieć powinien? (manualnie) 05.11.12, 18:07
      u nas tez obserwuja dzieci i oceniaja umiejetnosci i faktycznie 4-letnie dziecko powinno ciac po lini np. wyciac falke czy po innej krzywej linii sredniej wielkosci, oczywiscie, ze nie chodzi tu o wyciecie czegos malutkiego co do milimetra. Akurat moje dziecko manualnie duzo potrafi, wiec sobie radzi bardzo dobrze. Ale jakby nie umiala, to tez by problemu nie bylo. Kazde dziecko pewne rzeczy umie robic bardzo dobrze, inne gorzej i nic z tego nie wynika dopoki miesci sie w normach. Twoje dziecko jest bardzo sprawne fizycznie, mniej sprawne manualnie. Minus za krzywe ciecie oznacza ze cos tam krzywo wycial i tyle.
      To informacja dla ciebie i moga ew. sugerowac jak z dzieckiem pracowac jesli rzeczywiscie jest taka potrzeba. Zazwyczaj dziecku niewiele potrzeba i pare wycinanek wystarczy, zeby zalapal.
      • pinia82 Re: co 4 latek umieć powinien? (manualnie) 05.11.12, 21:25
        dziś z nim ćwiczyłam cięcie, wg mnie nie jest źle, radzi sobie, ale jest leworęczny i ma nożyczki dla takich - ale już np. ja tymi nożyczkami cięłam nie lepiej niż onsmile praktycznie nie umiałam po liniach wycinać.
        Nie chodzi mi o to, aby we wszystkim był dobry, tylko dziwne jest to, że w tych testach wypadł na maksymalnego "tłumoka"smile pytałam panią o różne rzeczy, z rozmowy wywnioskowałam, że testy robione chyba ot tak, bo być muszą; np. nie dokończył postaci, więc dostał minus w rubryce "rysuje postać", choć de facto umie ją narysować, pobiegł w lewo a nie w prawo, więc nie umie biegaćsmile i takie tam..... zaprzeczeniem tego testu są prace wywieszane na tablicy, na tle innych dzieci robi naprawdę super.
        • zjawa1 Re: co 4 latek umieć powinien? (manualnie) 05.11.12, 22:49
          Nie rozumiem, piszesz ze ,,wychodzi na to iż dziecko nic nie potrafi robic dobrze", a odwolujesz sie tylko 2 czynnosci manualnych tj. wycinanie i rysowanie po lini.
          Tylko w tym ma minusy, czy jeszcze w jakis innych dziedzinach.
          Karta obserwacyjna nie obejmuje jedynie tych 2 rzeczy, ale szeregu innych.
          Jak tylko tego nie potrafi dobrze, to nie rozumiem Twoich wnioskow?
          • pinia82 Re: co 4 latek umieć powinien? (manualnie) 06.11.12, 09:06
            Ciekawiło mnie konkretnie to cięcie nożyczkami, właściwie wycinanie kształtów. Bo o ile rozumiem, że 4 latek powinien już mniej więcej jakoś tam poprawnie kolorować, tak to cięcie precyzyjne? wydawało mi się trochę "na wyrost". Zawsze myślałam, że po to jest przedszkole, aby się doskonalić w tych czynnościach, a nie przyjść już przygotowanym prawie jak do szkoły. A skoro taki wpis w rubryce jest, więc rozumiem, że jako 4 latek pewnie powinien już tą umiejętność posiąść.
            Oczywiście rozmaitych umiejętności było chyba ze 4 strony, w różnych dziedzinach, z czego 80-90% było "na nie" lub że umiał tylko "częściowo", nie sposób wszystkiego zapamiętać.
            Faktycznie troszkę "zboczyłam" z tematu ale generalnie chodziło mi o "wykaz" umiejętności manualnych 4 latka,np. tnie precyzyjnie po linii, nie wiem...nie wychodzi za linie, potrafi narysowac dom, psa...czy nadziewa koraliki na nitkesmile
            • mikams75 Re: co 4 latek umieć powinien? (manualnie) 06.11.12, 15:05
              jesli chodzi konkretnie o ciecie po linii, to tak, jest na liscie umiejetnosci 4 latka a nawet mlodszego dziecka. Takie oceny sa robione nie po to, zeby wytknac dziecku, ze cos nie potrafi, tylko zwrocic uwage, ze nad czym moze trzeba popracowac. Czy wychwycic jakies nieprawidlowosci w rozwoju. I po to, zeby za pol roku czy za rok moc porownac o stwirerdzic, ze dziecko robi (lub nie) postepy.

Tylko, ze takie testy musza byc sensownie przeprowadzane i oceny nie powinny byc wystawiane na podstawie jednego zadania. U nas obserwacja dziecka trwa miesiac. Jak ma narysowac postac, to przez miesiac zdarzy kilka i jak jakiejs nie dokonczy to nie ma to wplywu na ocene. No chyba ze genaralnie dziecko ma problem z dokanczaniem zadan.

Nie wiem jak wyglada wasza ocena i czy masz tez rozmowe z nauczycielka na ten temat. Ja zawsze mam indywidualna rozmowe, gdzie mi za pierwszym razem wyjasnili jak sa dzieci oceniane itd.
              I dla porownania - moja dostaje zawsze bardzo wysokie oceny za wszelkie manualne prace - rysowanie, wycinanie bardzo precyzyjne, dlubanie w koralikach itd. Ale za to jest ciapowata na placu zabaw, boi sie wspinac itd. Owszem, dostala gorsza ocene ale miesci sie w normach rozwoju dla jej wieku.
              I tak zazwyczaj jest u dzieci - cos kosztem czegos w rozwoju wink

Jesli ocena twojego dziecka jest faktycznie bardzo negatywna, to warto porozmawiac z nauczycielka o tym. Bo faktycznie nie moze tak byc, ze dziecko nic nie potrafi. Wowczas nie nadawalby sie do normalnego przedszkola.
              • pinia82 Re: co 4 latek umieć powinien? (manualnie) 06.11.12, 20:52
                no właśnie średnio podobało mi się przedstawienie tego arkusza oceniania, było to jak przyprowadziłam dziecko i mialam na to chwilkę, jakieś marne może i nie 5 minut. Wolałabym aby to było bardziej spokojnie wyjaśnione, abym każdą wątpliwość umiała wyjasnić, a było to w tym wypadku trudne, bo jedna pani była na dyżurze i skakała między mną a dziećmi a jeszcze kilkoma rodzicami. Wiem, że w innych grupach poświęca się na to wiecej czasu.
                Z tego co zapamiętałam to prawie na każdej płaszczyźnie mój syn ma "nie" lub "częściowo"smile i to w dziedzinach w których wiem na 100% że radzi sobie doskonale, np. elokwencja, tutaj moim zdaniem (mówię jako nauczyciel) bije rówieśników na .... a w arkuszu miał zaznaczaone, że ma ubogie słownictwo. Owszem, ma kłopoty ze słuchaniem, robi często po swojemu smile ale na Boga, to pierwszy miesiąc, nowe miejsce. Chyba poruszę ten temat raz jeszcze z Panią, choć nie lubię tego robić.
                • zjawa1 pinia82 06.11.12, 21:30
                  Co Ci moge poradzic, nie stresuj sie tak tymi ocenami.

Zreszta Ty, jako mataka nie jestes w stanie ocenic obiektywnie swojego dziecka. Piszesz ,,elokwencja bije .."
                  No wie, pochwal sie co takiego robi Twoje dziecko, czego przecietne nie potrafi?
                  Wiesz, czasami nam sie wydaje, ze dziecko jest w czym super dobre i czesto bywa tak, ze to nie taka pewna sprawa. Rodzic wielu rzeczy nie zauwaza, albo przejaskrawia je!

Powiem Ci tak, jesli chodzi o te Twoje bolaczki manualnesmile Ja nie zauwazylam aby moje dziecko rysowalo jakos ponad przecietna, zuwazyly to wlasnie nauczycielki w przedszkolu. Mnie zawsze wydawalo sie tak, ze srednio tak wlasnie maluje i rysuje 3 a potem 4 latek. Nie pracowalam z dzieciakami przedszkolnymi, nie miala porownania.
                  Jesli chodzi o Twoje zapytania manualne. Moj syn majac 3 lata potrafil prawie ideaslnie ,,rysowac po lini" czy w miare idealnie wycinac, ale to nie jest miarodajne, bo jak widzisz dzieci sa rozne.
    • umizuumi Re: co 4 latek umieć powinien? (manualnie) 08.07.13, 14:13
      > ostatnio pani przedszkolanka poprosiła mnie o zerknięcie na ocenę mojego dzieck
      > a (była przeprowadzana cały wrzesień...czemu służyła?nie wiem) ....byłam zaskoc
      > zona, bo moje dziecko wg tego kwestionariusza nie potrafi prawie nic

Miesiąc nie jest okresem, w którym dzieciak może dokonać wielkiego przełomu, cały wrzesień to trochę za mało. Ocena dziecka najprawdopodobniej będzie weryfikowana pod koniec roku szkolnego, wówczas zauważysz zmiany w zestawieniu z miesiącem czerwiec.
      Miło słyszeć, że u ciebie pani informuje rodzica i prosi o zerkniecie, w moim przedszkolu obserwacji dziecka nadaje się głębszy wymiar i przy podobnych kwestionariuszach zbierają autografy rodziców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka