13.01.13, 20:54
Co myślicie o grach tej firmy? Niby od 3+ ale instrukcja tak zakręcona że za pioruna nie wiem o co w tym chodzi. Kupiliśmy dzisiaj małej bo jest przeziębiona i kilka dni posiedzi w domu i chcieliśmy pograć w coś fajnego a tu wielka kicha. Mąż zły bo wydaliśmy 50zł na gry. Nie dziwię się bo mnie też wkurzyło że nie mogę z dzieckiem pograć.
A może coś polecicie dla 3 latki?
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: trefl 13.01.13, 21:14
      Dla trzylatki to np memory...

• thegimel Re: trefl 13.01.13, 21:22
      A jaka to gra? Młody ma grę o Piratach z Nibylandii
      allegro.pl/gra-planszowa-jake-piraci-z-nibylandii-hej-hej-ok-i2934812086.html
      Jest dość prosta, zasady jasne. Młody ma prawie cztery, ale już od jakiegoś czasu w to gramy. Można też kupić memory, albo jakieś obrazkowe domino.
      • ingusionek Re: trefl 13.01.13, 21:24
        Domino i memory już przeszliśmy. Kupiliśmy motyle i bal karnawałowy. Ta druga jest ok ale motyle zupełnie nie wiadomo o co tam chodzi?
        • slonko1335 Re: trefl 14.01.13, 08:50
          Motyli akurat w domu nie mamy ale mamy inne z serii Koala Mądrala i moim zdaniem są bardzo ok, zwłaszcza za tą cenę. Grafika nie jest w moim guście ale poza tym gry proste, dobrze wykonane, kolorowe-moje dzieci je bardzo l ubią.
    • ga-ti Re: trefl 13.01.13, 21:58
      Poza różnym dominem, memo, kartami Piotruś (też są różne), w tym wieku najlepsze są chyba najzwyklejsze planszówki, typu rzucasz kostką i idziesz do przodu od startu do mety. Ewentualnie na oznakowanych polach musisz coś zrobić, typu rzucić jeszcze raz kostką, cofnąć się, poczekać kolejkę itp. Można takich kupić kilka z różną "fabułą", nawiązujące do ulubionych bajek, bohaterów. Jest jeszcze "grzybobranie" albo "Na grzyby", gdzie idąc po planszy, zbiera się grzybki, albo zwykły Chińczyk. Mamy jeszcze takie z puzzlami, typu jak ustaniesz na oznaczone miejsce, bierzesz puzzel, wygrywa ten, kto pierwszy ułoży swój obrazek.
      Możecie w ramach zabawy zrobić sobie własną grę planszową i wymyślić do niej reguły.
      Spróbujcie też "Spadających małpek", można się pośmiać, podobnie "Skaczące czapeczki", "Balansujący księżyc" www.pieluszkarnia.pl/product-pol-8644-Goki-Drewniana-gra-Balansujacy-ksiezyc.html
      • foxanka Re: trefl 13.01.13, 22:12
        Mamy chińczyka (granna) - dajemy czadu od tygodnia. Nie sądziłam, że mała załapie tak szybko liczenie smile
        Zasady .... no cóż proste....baaaardzo proste.
        Szukamy czegoś jeszcze smile
    • mikams75 Re: trefl 14.01.13, 09:10
      mam grzybobranie i jest bardzo fajne
    • budzik11 Re: trefl 14.01.13, 11:06
      ingusionek napisał:

> Co myślicie o grach tej firmy? Niby od 3+ ale instrukcja tak zakręcona że za pi
      > oruna nie wiem o co w tym chodzi.

Ale o których konkretnie? Bo my mamy np. Grand Prix i faktycznie, ja, stara, nie byłam w stanie przeczytać ze zrozumieniem (a co dopiero zapamiętać!) instrukcji, nawet raz nie zagraliśmy. Ale to od 5+.
      Ale mamy też inne - np. Cyferki - i te dla 3-latka jak najbardziej się nadają.
    • 987ania Re: trefl 06.02.13, 18:43
      Ja mam Urodziny z serii Koala i też za diabła nie wiem o co chodzi. Instrukcja jest tak napisana, że konia z rzędem temu, kto mi ją przetłumaczy z treflowskiego na moje. Do tego elementy tortu są tak wycięte, że nie pasują do środka tortu i trzeba je wciskać a część sama odpada. Może ktoś ma i pomoże?
      sklep.trefl.com/urodziny.html
    • olga727 Re: trefl 06.02.13, 22:56
      ingusionek napisał:

> Co myślicie o grach tej firmy? Niby od 3+ ale instrukcja tak zakręcona że za pi
      > oruna nie wiem o co w tym chodzi. Kupiliśmy dzisiaj małej bo jest przeziębiona
      > i kilka dni posiedzi w domu i chcieliśmy pograć w coś fajnego a tu wielka kicha
      > . Mąż zły bo wydaliśmy 50zł na gry. Nie dziwię się bo mnie też wkurzyło że nie
      > mogę z dzieckiem pograć.
      > A może coś polecicie dla 3 latki?

1."Wyszywanki"- masz obrazek z dziurkami,i kolorowe sznurowadło.Po prostu to sznurowadło przewlekasz przez dziurki(od pierwszej do ostatniej).Nic na czas,tylko bardziej na dokładność.
      2."Przyjęcie u Śnieżki"- planszówka z przygodami.Gramy w nią od czasu do czasu.
      3."Lotti Carotti"(lub jej identyczna ale tańsza wersja-tytułu nie pamiętam,ale zasada ta sama).
      4.karty do "Piotrusia" -różne wersje.(zawody,Kubuś Puchatek itp.)
      w tym roku w wakacje "wzięło" nas na "Chińczyka"
      6."Spadające Małpki"- najdłużej z tymi patyczkami schodzi.
      • olga727 Re: trefl 07.02.13, 11:33
        Przepraszam za pomyłkę:te wyszywanki,nazywają się"Guzik z pętelką".
        • mama_mili Re: trefl 07.02.13, 16:17
          mój maż grał z córką w grę, kótra nazywa się "Blokus": www.gry-planszowe.pl/game.php/102/330/Blokus.html
          Mała bardzo dobrze sobie radziła i była zachwycona - grali bitą godzinę smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka