Dodaj do ulubionych

Wyniki krwi

24.01.13, 21:09
Witam. Dzisiaj odebraliśmy wyniki naszej 2,5 rocznej córki. Większość jest w normie tylko:
OB- 50 (norma 0-15)
hemoglobina- 11.1 (norma 11.5-16.5)
hematokryt- 32,6 (norma 35-55)
LYM% 53,2 (norma 15-50)

no i rozmaz krwi: limfocyty 54% granulocyty 46 %
mocz: krwinki białe 1-2 wpw
fosforany bezpostaciowe- liczne wpw

Z tego co udalo mi się wyczytać może to świadczyć o anemii. Jutro oczywiście do lekarza idziemy ale może któraś z mam się wypowie na temat tych wyników bo zaczynam się trochę denerwować.
Obserwuj wątek
    • wro-tka Re: Wyniki krwi 25.01.13, 09:12
      dla dzieci hemoglobina może być kole 11.
      generalnie dzieci mają obniżone wartości.

ob wysokie (ale nie dramatyczne) może świadczyć o stanie zapalnym.
      w moczu krwinki białe świadczą o stanie zapalnym, ale tutaj masz tylko 1-2 w polu widzenia. od biedy można by to jeszcze raz sprawdzić - skoro ob wysokie.
    • annubis74 Re: Wyniki krwi 25.01.13, 09:54
      Obniżony wynik hematokrytu może świadczyć o anemii
      pl.wikipedia.org/wiki/Hematokryt
      również niski poziom hemoglobiny może o tym świadczyć
      zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,127688,12263163,Hemoglobina_a_anemia.html
      przy podejrzeniu anemii chyba warto by było oznaczyć poziom żelaza. Ale z tych wyników bardziej widać jakąs infekcję
      • pitu_finka Re: Wyniki krwi 25.01.13, 11:18
        1-2 leukocyty w pw to norma, na pewno nie ma zakazenia ukladu moczowego
        • annubis74 Re: Wyniki krwi 26.01.13, 19:54
          a gdzie ja niby pisałam o zakażeniu układu moczowego
    • wuika Re: Wyniki krwi 25.01.13, 12:04
      Jeśli się da, dorób badanie poziomu żelaza w krwi. Moja córka miała i hemoglobinę i hematokryt w normie, a żelazo fiurgało na poziomach żałośnie niskich. Przy okazji - jeśli przyjdzie do podawania żelaza, nie idź w kierunku syropu, podnosi żelazo, ale wolniej i nie tak bardzo, jak actiferol, ten to działa fajnie (sprawdzony przy 3 nawrotach niskiego żelaza).
      • asiuleqq Re: Wyniki krwi 25.01.13, 12:52
        Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Dzisiaj po południu idziemy do lekarza zobaczymy czy zleci dalsze badania. A żelazo oczywiście zbadamy.
        • asiuleqq Re: Wyniki krwi 26.01.13, 08:48
          No więc to narazie nie jest anemia. OB może być podwyższone od poprzedniej infekcji ucha albo zaczyna się u niej infekcja wirusowa i faktycznie dzisiaj zaczęła pokasływać. Za 2 tygodnie mamy wykonać ponowne badania żeby zobaczyć jak się to wszystko zachowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka