micco4 20.03.05, 01:27 Tego imienia jeszcze tu nie widziałem, tak właśnie ma na imię moja 1,5 roczna córeczka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika_oli Re: Nikola 07.04.05, 09:40 Witam ciepło. Właśnie się zastanawiamy nad wyborem imienia dla naszego drugiego maluszka (prawdopodobnie dziewczynki). Jedną z propozycji jest właśnie Nikola. Napisz proszę, kiedy Twoja córeczka obchodzi imieniny. Niestety nie jest to zbyt popularne imię i jeszcze nie udało mi się na tę datę nigdzie trafić, a w mojej rodzinie jakoś tak się przyjęło że imieniny są dość uroczyście obchodzone. Pozdrawiam Monika. Odpowiedz Link
idaaa Re: Nikola 13.04.05, 16:10 To tak jak by twierdzić, że imię Julka jest rzadko nadawane... Niestety (stety??) Nikola jest dość by nie powiedzieć bardzo popularnym imieniem pośród młodego pokolenia. Oczywiście brakuje jej - i to sporo - do rzeczonej Julii czy Weroniki ale miści się w pierwszej 50 najczesciej nadawanych imion... Odpowiedz Link
monika_oli Re: Nikola 14.04.05, 08:21 Być może, ale ja tego nie zauważyłam w moim otoczeniu. Nie znam osobiście żadnej Nikoli. Nie znalazłam także tego imienia w dostępnych mi 'imiennikach'. Nawet po tym forum nie widać, aby imię Nikola było aż tak bardzo popularne. Odpowiedz Link
idaaa Re: Nikola 22.04.05, 10:54 Imie Nikola jest swego rodzaju "efektem" wplywu Zachodniej (glownie amerykanskiej) kultury na nasza, stad tez zaczelo byc nadawane stosunkowo niedawno przez co zapewne nie mialas-jeszcze- okazji spotkac innej Nikoli. Twoja corka natomiast- jak juz niedlugo zdazysz sie przekonac- pozna nie jedna i nie dwie Nikole, ale zdecydowanie wiecej. Co zas do imiennikow (czy jakkolwiek by nie nazwac ksiazek, z ktorymi milas okazje sie spotkac) to uwzgledniaja one- w przewazajacej czesci- imiona o opewnej, ugruntowanej tradycji nadawania w Polsce. Stad brakuje w nich Nikoli, Dzesiki, Briana i innych takowych. W porzadnych publikacjach na temat imion (polecam slownik imion Rymuta) powinnas znalezc o Nikoli znacznie wiecej. P.S. Jesli zach chodzi o Fora to sa one... Co najmniej nie wystarczajaco reprezentatywne (prosty przyklad: relatywnie niewielka ilosc mam Julek - obecnie najczesciej nadawanego imienia w Polsce) Odpowiedz Link
gunka2 imieniny 27.04.05, 12:11 Jako ze Nikola jest zenska forma imienia Mikolaj (w oryginale "Nikolaus" - czyli "zwyciestwo ludu") to niestety imieniny wypadaja w Mikolajki. Jak na razie swietej Nikoli nie ma wiec trzeba podlaczyc sie pod meskiego patrona. Odpowiedz Link
olioliwa Re: Nikola 21.08.05, 21:46 Autor: west55 Data: 17.08.2005 17:15 witam moja coreczka ma najmie nikola urodzila sie 1.0.4.2005 Odpowiedz Link
martynka301 Imieniny we wrześniu 31.08.05, 09:14 Z tego co wiem Nikola to zdrobnienie imienia Nikoleta, a ta imieniny obchodzi 10 września. Odpowiedz Link
olioliwa Re: Imieniny we wrześniu 16.02.06, 17:49 Autor: aga583 Data: 16.02.06, 15:18 Bardzo podoba mi się to imię.Nikolka,Nikusia.Nie ma chyba tego imienia w kalendarzu.Proszę o pomoc.Kiedy imieniny Nikoli? Odpowiedz Link
aneta_29 Re: Imieniny we wrześniu 01.03.06, 14:58 imieniny Nikoli przypadają również 27 kwietnia Odpowiedz Link
justynat13 Re: Nikola 01.03.06, 18:33 Tak również ma na imię moja córeczka która ma 7 tygodni, cudne imię... Odpowiedz Link
justynat13 Re: Nikola 01.03.06, 18:35 Zgadza się Nikola ma imieniny zarówno 10.09 jak i 06.12 ))) Odpowiedz Link
chilli_xxx Re: Nikola 20.03.06, 12:23 Moja 6-letnia córcia ma na imię Nicole. Tak właśnie została zarejestrowana, ale w praktyce stosuję się raczej wersję spolszczoną. Jeśli chodzi o imieniny, to faktycznie nie ma w kalendarzu takiej pozycji. Można przypisać ją do Mikołaja Na szczęście my obchodzimy urodziny. Zdecydowanie nie jest to żadne zdrobnienie. Co do popularności to nie jest to imię z czołowych miejsc na rankingowej liście. Ale jest równie popularna jak Dagmara, Nadia czy inne. Moda na imiona przychodzi i odchodzi, wielkiego boomu na Nikole jescze nie było, ale to się może zmianić. Chyba żadne imię nie pobije Julii, która wiedzie prym juz od jakichś 8 lat. Odpowiedz Link
basia-prus Re: Nikola 04.09.06, 10:17 NIkolka z NOWEGO SACZ to moja przesliczna siostrzenica ma 9 m Odpowiedz Link
74agajg Re: Nikola 26.12.07, 20:55 Moja ma już trzynaście i pół i jak mój mąz sobie je ubzdurał to wszyscy pukali się w głowę co chłop wymyslił nawet ja )) Stoczył bój w urzędzie ale dopiął swego, ale wiem że to imię staje się coraz popularniejsze. Odpowiedz Link