Dodaj do ulubionych

Dwulatek u dentysty!?

17.07.04, 12:50
Czolem drogie mamy i tatusiowie, mam dzis do Was prosbe o pare rad, musze sie
wybrac z dwuletnim synkiem do dentysty, pewnie bedzie sie darl w nieboglosy.
Juz raz bylismy i bylo strasznie, do tej dentystki juz sie z pewniscia nie
wybiore. Poradzcie czym sie kierowac przy wyborze , jak malego uspokoic itp.
A może ktos mi moze polecic dobrego dentyste dla malych dzieci, mieszkam w
Katowicach wiec inne miasta w regionie jak najbardzie. Licze na Was, moj
Kacperek tez, pozdr
Obserwuj wątek
    • madziurex Re: Dwulatek u dentysty!? 17.07.04, 15:30
      Są gabinety specjalizujące sie w małych dzieciach (nawet poniżej roku) i taki
      najlepiej wybrać. Ale takich jest chyba mało - u nas w Szczecinie np. -jeden.
      Tam mają najlepsze podejscie do dzieci.
      Dentyści zawsze radzą w przypadku malutkich dzieci, zeby pierwszy raz przyjść
      do gabinetu nie na zabieg, tylko sobie obejrzeć, pogadać z lekarzem itd. Zeby
      dziecko miało miłe skojarzenia z tym miejscem - a nie od razu na fotel.
      A przy konkretnej wizycie można usiaść z dzieckiem na fotelu, trzymając je na
      kolanach - tak malec czuje się bezpieczniej.
      I nigdy nie kłamać, po co się tam przyszło - powiedzieć, co bedzie się działo i
      dlaczego, spokojnie, bez straszenia. Inaczej dziecko oszukane, ze "pani doktor
      tylko popatrzy na ząbki" nigdy już nie będzie chciało wejść do gabinetu...
      Po wizycie pochwalić, ze było takie dzielne, ale nie demonizować pobytu u
      dentysty - wydaje mi się,że wiekszość ludzi boi się go właśnie przez różne
      przerażające opowieści.
      pozdrawiam!
      Magda
    • basia755 Re: Dwulatek u dentysty!? 17.07.04, 23:31
      cześć, ja mogę Ci polecić świetna dentystkę w Zabrzu, więc nie jest tak daleko
      od katowic. Jest rewelacyjna nie tylko jako stomatolog ma tez świetne podejście
      do dzieci. oczywiście nie muszę dodać, ze to prywatna praktyka. Standardowo
      płaci sie 120 zł za ząbek ale zdarzało się że płaciłam mniej. Moja córcia miała
      niecałe 2 latka gdy zaczynałam z nią chodzić do dentystki, jest po leczeniu
      kilu ząbków ale za lekarką przepada. po każdej wizycie dziecko dostaje jakaś
      niespodziankę, która może sobie samo wybrać. Są to jakieś naklejki, małe
      piłeczki, czyli nic specjalnego, ale dzieciak i tak czuje się szczęśliwy. Gdy
      byłam po raz pierwszy to powiedziałam lekarce, że jestesmy pierwszy raz.
      Lekarka pokazała córce gabinet, powiedziała co do czego słuzy i obejrzała
      ząbki. Dziecko mogło wszystkiego dotknąć, pani lekarka usmiechnieta i spokojna
      więc z nastepna wizyta nie było problemów. Gdy leczyliśmy zabka to
      powiedzielismy, że w ząbku jest robaczek, ktrórego pszczółka (czyli wiertło)
      musi wygonić. Więc robaczek po kolei wyskakiwał przez okno, najpierw nóżka,
      potem główka itd. Dziecko było przez cały czas zainteresowane więc nie skupiało
      uwagi za bardzo na tym , czy je boli czy nie. Podam Ci mój nr tel. gdybyś
      chciała namiar 502365666, będę pod nim od poniedziału
      • dana1977 Re: Dwulatek u dentysty!? Basia 755 17.07.04, 23:46
        Cześć Basiu!
        Mam prośbę, ja też jestem z Zabrza czy mogłabyś mi dać namiary na tą lekarkę.
        Dana1977@wp.pl
        Pozdrawiam Danka
    • agapk Re: Dwulatek u dentysty!? 18.07.04, 13:13
      Nie sadzę aby dwulatek zrozumiał ze ma nie płakać i siedziec grzecznie, więc
      wiekszośc takich zabiegów jest bardzo niewdzieczna bo trzeba dziecko po prostu
      trzymać.
      mogę dać Ci namiary na typowo dziecęcy gabinet "Wesoły Ząbek" w Rudzie
      slaskiej, bardzo fajny, poczekalnia z zabawkami i papugą, rybki no i przed
      wszystkim niedrogo bo plomba dziecieca kosztuje ok. 50 zł.
      Jesłi bedziesz chciała dokadne namiary to napisz na gazetowego maila.
      (agapk@gazeta.pl)
      Pozdrawiam
      Aga mama Julki 01.03.2001 r i Fasolki 12 tc
    • mamalgosia tak z ciekawości 18.07.04, 14:48
      dlaczego z dwulatkiem idziecie do dentysty?
      • madeyowa Re: tak z ciekawości 18.07.04, 19:19
        Ja zaczęłam z moim synkiem chodzić do dentysty kiedy skończył 3 latka. Niestety
        było już za pózno. Próchnica tak zniszczyła mu zabki, że jesteśmy teraz w
        trakcie ich borowania. Synek ma leczone ząbki w Zakładzie Stomatologii
        Dziecięcej Akademii Medycznej w Gdańsku. Ząbki leczone są na książeczkę RUM,
        dopłacam tylko do plomb(20 zł). Dentyści są tam rewelacyjni. Mają wspaniałe
        podejście do dzieci. Synek nawet polubił te wizyty. W czasie borowania tata
        trzyma go na kolanach. Przy każdej wizycie leczony jest jeden ząbek, umawiamy
        się raz czy dwa w miesiącu, żeby synek się nie zraził. Po każdej wizycie
        kupujemy synkowi z mężem jakiś drobiag za odwagę. Sama jestem pełna podziwu, że
        on to tak dzielnie znosi.
        Jeżeli próchnica jest we wczesnym stadium stomatolodzy proponują leczenie
        dzieciom zębów ozonowaniem. Jest to metoda bardzo szybka i bezbolesna, przy
        jednej wizycie leczy się wszystkie ząbki. Niestety w przypadku synka ta metoda
        by się nie sprawdziła. Koszt 100 zł za jeden do czterech ząbków. U nas na
        Wybrzeżu sprzętem do ozonowania dysponuje tylko Akademia Medyczna. Nie wiem jak
        jest w innych miejscach.
        Takiemu dwulatkowi dobrze jest ząbki polakierować. Jest to dość skuteczna
        ochrona przed próchnicą.
        Warto poszukać gabinetu, w którym są specjaliści stomatologii dziecięcej i
        który dysponuje nowymi metodami leczenia typu: żele przeciwpróchnicowe, abrazja
        powietrzna, ozonowanie itp.
      • renika5 Re: tak z ciekawości 20.07.04, 13:36
        Wydaje mi sie, ze synkowi robi sie dziurka w zabku, prochnica sie latwo roznosi
        po innych zabkach, wiec im wczesniej tym lepiej, tylko latwo powiedziec.
        Pierwsza wizyta w naszym przypadku byla straszna, chociaz gabinet fantastyczny:
        kolorowe plomby, kamera do buzi i monitor, zabawki, ale dentystka nie dla
        malych dzieci,Kacperek mial wtedy 1,5 roku, a ona do mnie:"niech mu pani powie
        zeby otworzyl buzie" i co wy na to? Aha jeszcze jedno przyszlo mi na mysl, ja
        stosuje Zymafluor czy to mozliwe aby juz zrobila sie dziura?
        Renata mama Kacperka (2 latka)
      • mama_szefusia Re: tak z ciekawości 20.07.04, 15:06
        mamalgosia napisała:

> dlaczego z dwulatkiem idziecie do dentysty?

z tego samego powodu, dla którego sami chodzimy, czyli dla okresowej kontroli
        zębów.
    • adria1977 Re: Dwulatek u dentysty!? 19.07.04, 23:51
      Ja polecam gabinet stomatologa dzieciecego na ulicy Teatralnej w Sosnowcu
      (niestety nie pamietam dokladnego adresu, ale w necie mozna go wyszukac). Maja
      tam naprawde profesjonalny sprzet i bardzo dobre podejscie do dzieci. Dodam, ze
      u naszej coreczki widoczne rezultaty przynioslo stosowanie pasty Elmex dla
      dzieci (gdy mylam Jej zabki przegotowana woda psuly sie jeden za drugim, od
      kiedy stosujemy te paste nie ma zadnych nowych ubytkow). Pasta jest
      przeznaczona od 2-go roku zycia, ale zgodnie z zaleceniem stomatologa zaczelam
      ja stosowac wczesniej (chyba od 16 miesiaca). Pozdrawiam cieplutko smile.
      • vase Re: Dwulatek u dentysty!? 21.07.04, 14:00
        A jak nauczylyscie dzieci plukac buzie i wypluwac wode?
    • monika_oli Re: Dwulatek u dentysty!? 21.07.04, 18:42
      a może ktoś poleci gabinet w Lublinie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka