Dodaj do ulubionych

3 latek płacze bez mamy

15.02.13, 22:38
dziś: 10 miesięczniak chory, płacze sporo, wymaga noszenia, długiego usypiania, po 15 min. drzemki kaszel go wybudza i od nowa sad, do tego 3,5 latek chodzący za mną krok w krok, nawijający oczywiście cały czas też, przez to uśpic młodszego ciężko, wymagający mojej obecności ciągle, z zabawą samemu w pokoju oj ciężko. jak przyszła babcia to wyje wniebogłosy że ona ma wyjśc z jego pokoju i ma przyjść mama, usypiająca młodszego obok w pokojusad (a jak jest bez mamy u babci to super się z nią bawi). jak mama w łazience to beczy pod drzwiami jakby go ze skóry obdzierali. tata wraca z pracy, bawić się on z tatą nie będzie, tylko z padającą ze zmęczenia mamą. o co chodzi? czy 3,5 roczku to już nie za duże na lęk separacyjny? w przedszkolu jest ok (teraz nie chodzi bo też chory). moje dziecko mnie wykańcza, szczególnie jak ktoś pojawia się na horyzoncie...
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: 3 latek płacze bez mamy 16.02.13, 00:32
      A może mama poświęca dużo więcej czasu młodszemu? Trzylatek do przedszkola, a młodszy z mamą w domu? Przyszła babcia do pomocy, to niech babcia uśpi młodszego a mama poświęci czas tylko trzylatkowi. Może tego brakuje - czasu mamy tylko dla niego?
      • jasiowanana Re: 3 latek płacze bez mamy 16.02.13, 10:33
        Radzę poświecić czas starszemu, nie musi go być wcale tak dużo, wystarczy by poczuł, że mama też jest dla niego. Jeśli przychodzi babcia, to niech zostanie z małym, a Wy idźcie ze starszym na spacer, basen, do kina, na lody, obiad, gdziekolwiek, bylebyście przez chwilę byli tylko dla siebie.
    • geda77 Re: 3 latek płacze bez mamy 16.02.13, 12:37
      Robie tak na ile moge a to nie latwe przy dwojce,szczegolnie gdy mlodszy chory i chce na moje rece,nie babci. Poza tym mam wrazenie ze jak wiecej czasu starszemu poswiecam tym jest gorzej,,np.ten tydzien bez przedszkola,tym bardziej wygania babcie i nie chce bawic sie z tata.
      • latika5 Re: 3 latek płacze bez mamy 17.02.13, 23:11
        mam ten sam problem moje 2,5 roczne dziecko ( córka) stała sie nieznośna w stosunku do dziadków nie chce z nimi zostac i te jej odzywki typu idz sobie to moj pokój nie siadaj nie wolno nie ruszaj to moje nie kocham cie... nie wiem co mam zrobic. ja nie pracuje i ona ze mna jest 24 h na dobe ze mna do lazienki ze mna w kuchni ze mna spac... usypiam ja a gdy sie obudzi i nie ma mnie obok wielki pacz nie mozemy z mezem nigdzie razem wyjsc nawet na zakupy bo gdy zasnie i wyjdziemy a ona sie obudzi jest niesamowity placz czasami nawet zanosi sie i nie wradze sobie juz z tym sama nie wiem co mam zrobic jak ja oduczyc od wspolnego usypiania i jak nauczyc tego ze czasami musi zostac z dziadkam???
        Poradzcie cos bo juz jestem tym zmeczona poprostu...
    • paliwodaj Re: 3 latek płacze bez mamy 16.02.13, 13:37
      a jaka jest twoja reakcja? czy angazowalas starszaka w zabawy i opieke nad mlodszym, czy dzielilas jakos ten czas miedzy dziecmi?
      Wiem ze sa takie sytuacje, chociaz sama nigdy nie doswiadczylam majac 3 dzieci.
    • magdalenas9 Re: 3 latek płacze bez mamy 16.02.13, 14:49
      może zabrzmieć to trochę ostro, ale...czas chyba zadbać o siebie. wiadomo, że dziecko wiele rzeczy chce, ale nie zawsze może wszystko dostać. powodzenia!
    • aphoper1 Re: 3 latek płacze bez mamy 16.02.13, 15:31
      Ja nie mam młodszego, a moja 3,5-latka miewała identyczne fazy parę miesięcy temu. Łączyłam to z pójściem do przedszkola i odreagowywaniem w domu. Najgorzej było właśnie, jak przychodziła Babcia. wtedy nie mogłam już zrobić NIC, bo tylko chciała na ręce i ja miałam zamknąć się w pokoju razem z Nią - bez Babci rzecz jasna. Natomiast jak się Ją zawiozło do Babci i mnie nie było, to bawiła się tam przednio. Minęło.
      • geda77 Re: 3 latek płacze bez mamy 17.02.13, 21:49
        no on robi dokładnie tak samo, ale tylko na jedną babcię.
    • wilhelminaslimak Re: 3 latek płacze bez mamy 16.02.13, 22:00
      Siedzi w domu, też chory, więc sam tez z lekka osłabiony. Do tego wynudzony na maksa, więc w zasadzie to się za bardzo nie dziwię.
      Co ja bym zrobiła? Zignorowała, wytłumaczyła, a jak wyje to niech wyje. Ty musisz zrobić swoje (uśpić młodszego, wysikac się, ugotować). A jak masz wolny czas to go poświęć starszemu, ale wytłumacz, że teraz się z nim bawisz, bo masz chwilę wolnego, ale jak młodszy się obudzi, to ... itp itd. A jak faktycznie nie dajesz rady, bo starszy się drze, gdy zasypiasz młodszego, to puść starszemu bajkę (ostatecznie też jest chory i się mu szczególne traktowanie należy).

Z drugiej strony pewnie musisz sie uzbroić w cierpliwość, bo czas gdy dwójka choruje do najlżejszych nie należy, ale to mija (i to na szczeście dość szybko). Ja właśnie przechodziłam 2-tygodniową chorobę 3-latka i 1,5-roczniaka i powiem szczerze, że jeszcze w życiu tak niewyspana nie byłam. W życiu. Ale było minęło.
      • geda77 Re: 3 latek płacze bez mamy 17.02.13, 21:52
        no właśnie, wiesz coś o tym. ale gdy mi tak ciężko to jak fajnie byłoby gdyby babcia, ale tata choć(!) mogli pomóc.. nie ,musi być mama i już. a jak z domu wychodzę- pewnie za rzadko, to jest taki ryk jakbym na rok się z nim żegnałasad dzięki za słowa otuchy
        • dzoaann Re: 3 latek płacze bez mamy 18.02.13, 13:49
          Przechodzilam to samo, gdy moi chlopcy byli mali. Jak byli zdrowi, to jakos dawalismy rade. Ale jak ktorys zachorowal, to zaczynala sie jazda-identycznie jak u Ciebie. Im wiecej uwagi musialam poswiecic jednemu, tym gorzej zachowywal sie drugi. A juz najlepiej jak byli chorzy obaj i do tego rozkladalo mamusie.
          Jak tak mysle, to do okolo 3 urodzin mlodszego to przechodzilam najgorszy i najciezszy okres w zyciu. Ale minelo, jakos dalam rade.
          Jedyne co moge doradzic to, zebys nie zapomniala w tym wzystkim o sobie. Olej wszystkie prace i sprawy, ktore nie sa absolutnie niezbedne, wysypiaj sie ile mozesz- nawet w ciagu dnia. Ty musisz byz zdrowa i cierpliwa, by dac rade z dwojka maluchow. Trzymaj siesmile
          • geda77 Re: 3 latek płacze bez mamy 18.02.13, 20:18
            dzięki dzięki, staram się. i z utęsknieniem czekam na wiosnę, pozdrawiam!
            • latika5 Re: 3 latek płacze bez mamy 18.02.13, 21:30
              mam ten sam problem moje 2,5 roczne dziecko ( córka) stała sie nieznośna w stosunku do dziadków nie chce z nimi zostac i te jej odzywki typu idz sobie to moj pokój nie siadaj nie wolno nie ruszaj to moje nie kocham cie... nie wiem co mam zrobic. ja nie pracuje i ona ze mna jest 24 h na dobe ze mna do lazienki ze mna w kuchni ze mna spac... usypiam ja a gdy sie obudzi i nie ma mnie obok wielki pacz nie mozemy z mezem nigdzie razem wyjsc nawet na zakupy bo gdy zasnie i wyjdziemy a ona sie obudzi jest niesamowity placz czasami nawet zanosi sie i nie wradze sobie juz z tym sama nie wiem co mam zrobic jak ja oduczyc od wspolnego usypiania i jak nauczyc tego ze czasami musi zostac z dziadkam???
              Poradzcie cos bo juz jestem tym zmeczona poprostu...
              • mama-anusi Re: 3 latek płacze bez mamy 19.02.13, 10:50
                Minie, to lek na wszystko - niestety smile.
                MIalam to samo, histerie wrecz... wyrzuty sumienia mialam ze raz na 3 mies do fryzjera wychodzę. Córka ma 3 l, 5 mies, mowie ze wychodze, daje buzi, papa, usmiechnieta wraca do taty, babci, cioci .... Ulga dla matki ogromna.
                Poza zmiana miejsca zamieszkania nic sie nie zmieniło, tłumaczylam non stop ze musze wyjść, czasami ( niestety) zdarza sie ze ja cyganimy w jakim celu wychodzimy smile).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka