Dodaj do ulubionych

Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego?

03.03.13, 21:12
Pytanie jak w temacie. Ile miały Wasze dzieci, kiedy zaczęły pić mleko zwykłe (z kartonu, nie piszę krowie, żeby nie wywołać burzy wink) zamiast modyfikowanego? Starsza córka odrzuciła mm, jak miała 20 miesięcy i nie potrzebowała już pić przed spaniem. Teraz syn ma 20 m-cy, przerzuciłam go na mleko zwykłe miesiąc temu, bo dalej nie zaśnie bez wypicia, na samej kolacji. Jak to było u Was?
Dodam, że gdy wygadałam się pediatrze, że daję mu zwykłe mleko, pół żartem pół serio zlinczował mnie i powiedział, że jak sama się chcę truć, to mogę pić kartonowe świństwo, ale niech oszczędzę dzieci. Szczerze nie widzę sensu dawać mm, kiedy je inne posiłki wykonane z mleka kartonowego. Nie mam dostępu do krowy, żeby używać świeże, zdojone mleko. Zdaję sobie sprawę, że mleko kartonowe ma niewiele wspólnego z krowim, ale przecież nie jest trucizną. Jakie jest Wasze zdanie?
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 03.03.13, 21:49
      A to jakis nalot ? z tymi postami o mleko ??? bo az 4 watki sie zrobily
      • bbuziaczekk Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 03.03.13, 21:52
        Kartonowego nie daje.
        Daje butelkowe.
        Pare dni temu slyszalam ciekawostke na temat mleka. Mowili ze mleko to bardzie doroslym moze zaszkodzic tzn ze nie jest dobre. Ale dzieciom nie szkodzi.
    • zona_mi wklejone przez moderatora 03.03.13, 21:53
      aniaturek0409 03.03.13, 21:17 Odpowiedz
      od kiedy mleko krowie zamiast

niemodyfikowanego mleka typu pierś?

• afro.ninja Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 03.03.13, 21:56
      Zdaję sobie sprawę, że mleko kartonowe ma nie
      > wiele wspólnego z krowim, ale przecież nie jest trucizną. Jakie jest Wasze zdan
      > ie?

A ile ma wspolnego mleko modyfikowane z mlekiem z piersi?
      A przeciez trucizna nie jest...
    • semi-dolce Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 03.03.13, 22:01
      Kartonowe zaczął pić niedawno, czyli po 4 urodzinach, bo aktualnie żeśmy z zupełnie innych niż dziecko przyczyn na takie się przerzucili. Wcześniej kupowałam butelkowe i takie 3,2% zaczął pić mając jakoś 10-11 miesięcy.
      • mae24 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 03.03.13, 23:07
        kartonowego sama nie pije, wiec dziecku tez nie daje
    • wanielka Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 00:30
      kartonowego nie pijemy, kupuję świeże lub pasteryzowane 3,2%.
      chłopcy piją je odkąd skończyli 11-12 miesięcy, mają się wyśmienicie smile
    • dwojedzieciija Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 08:32
      a czemu kartonowe to ZUOO? co z nim nie tak??
      • thea19 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 20:26
        bo plywajom zdechle bakterje.
        nie daje dziecku uht ani butelkowanego. daje mm. dziec ma 2lata i 3mce
    • mw144 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 09:51
      Dziecko miało ok. pół roku, czyli przeszło na zwykłe mleko jak zaczęło jeść to, co my. Wcześniej piło modyfikowane, sporadycznie 1-2 dni/tydz. krowie (uzyskane bezpośrednio od krowy, nie z kartonu).
    • julita165 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 10:15
      Zdaniem pediatry mojego synka do 3rż nie można podawać ( oczywiście jako składnik codziennej diety, bo okazjonalnie to inna sprawa ) mleka niemodyfikowanego. Zresztą zwróćcie uwagę, że są mm oznaczone 2+ np. HIPP 5. Jako argumentację podaje przede wszystkim coś nt zbyt dużej zawartości białka. Że to jest odpowiednie dla krowy dorastającej do wieku dorosłego w rok, a nie dla człowieka dorastającego 20 lat.
      Ja mam ten temat z głowy. Mój synek od skończenia 13 m-cy wypiął się na mleko, jakiekolwiek smile
      • agnieszka77_11 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 11:56
        Nasza pediatra jest w ogóle przeciwna mleku krowiemu. Stwierdziła, że to nie jest napój dla ludzi tylko dla krów i lepiej żeby dawać jogurty naturalne czy biały ser, czyli produkty przetworzone.
        • zuzinkas Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 14:23
          to prawda ze mleko krowie ma o wiele wiecej bialka niz kp.. mleko krowie jest niepotrzebne a nawet niewskazane dla ludzkiej diety.. i to w kazdej postaci, nie tylko jako mleko do picia ale tez jako jego przetwory..
          • agnieszka77_11 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 14:47
            zuzinkas napisała:

> to prawda ze mleko krowie ma o wiele wiecej bialka niz kp.. mleko krowie jest n
            > iepotrzebne a nawet niewskazane dla ludzkiej diety.. i to w kazdej postaci, nie
            > tylko jako mleko do picia ale tez jako jego przetwory..

Nasza pediatra nie ma nic przeciwko przetworom tylko samemu mleku krowiemu.
            Tutaj powody dlaczego nie należy pić mleka krowiego dziecisawazne.pl/10-powodow-dlaczego-nie-warto-pic-mleka/
            • zuzinkas Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 18:58
              sledze regularnie "dzieci sa wazne" jak rowniez blog pana Klodawskiego..
              dla mnie to nie jest tylko mleko to ktorego nie powinno sie spozywac ale tez nabial.. tu fragment artykulu: " Główną przyczyną niedoboru wapnia jest powszechnie stosowana wysokokwasowa dieta. Zakwaszają organizm m.in. produkty mleczne, które przyczyniają się do takich chorób jak osteoporoza i próchnica"
            • turnesolka Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 19:28
              Co to za brednie. Gościu jest poważnie nawiedzony i snuje teorie jak mu się podoba. W tym samym artykule pisze o piciu mleka przez niemowlaki, większe dzieci a nawet osoby starsze.

Przecież nikt nie chce noworodka/niemowlaka, u którego mleko to prawie 100% diety karmić krowim mlekiem. Wiadomo, że takiemu jak nie KP to trzeba dać modyfikowane. Ale jakie znaczenie różnice w zawartości białka i innych mają dla dziecka dla którego mleko to jakieś 10-30 diety. Przecież ono je jeszcze masę innych rzeczy i żadne z nich nie są zbilansowane tak jak mleko matki.

I jeszcze taki jest mądry że namawia do picia surowego mleka, chyba nigdy o gruźlicy i innych świetnych chorobach nie słyszał, ale może bakterie i wirusy to też wymysł współczesnego, cywilizowanego świata.
              Do tego jeszcze argument o alergii, a co ma piernik do wiatraka, wiele osób ma alergię na truskawki, czy to znaczy że cała reszta świata, która nie ma też nie powinna truskawek jeść?

Świetny jest też argument o wcześniejszym dojrzewaniu przez spożycie mleka. To znaczy że 100 lat temu ludzie nie pili mleka?

życzę powodzenia jak decyzje o własnym i dzieci żywieniu podejmuje się o oparciu o takie rewelacje.
              • agnieszka77_11 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 21:20
                Ja się na tym nie znam. Dietetykiem ani lekarzem nie jestem. Nasza pediatra też jest przeciwna mleku krowiemu, bo to dobre dla cieląt a nie dla dzieci. Do picia mleka modyfikowanego po 1 roku życia też nie namawia, ale np poleca jogurty naturalne czy biały ser.
              • semi-dolce Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 06.03.13, 14:07
                > Świetny jest też argument o wcześniejszym dojrzewaniu przez spożycie mleka. To
                > znaczy że 100 lat temu ludzie nie pili mleka?

Mnie też ten argument przypadł do gustu "100 lat temu pierwsza miesiączka u dziewczynek występowała w wieku 16-17 lat, dziś nawet w wieku 9-11 lat" - 100 lat temu i dawniej 17-latki, zwłaszcza na wsiach, a jeszcze dawniej w społeczeństwach pierwotnych, to rodziły 2-3 dziecko.

Podoba mi się także ten argument "w mleku krowim jest za dużo białka:
                jest go trzykrotnie więcej, niż w mleku ludzkim. Jest to naturalne, ponieważ cielę rośnie i rozwija się w dużo szybszym tempie, niż dziecko. " - faktycznie, jeśli dziecko będzie piło tyle mleka co cielę - z tego,co udało mi się wygooglować 12 do 15 litrów mleka na dobę - to rzeczywiście może mu zaszkodzić.

Nie popadajmy w obłęd, jeśli dziecko dobrze toleruje mleko i co więcej je lubi to 1-2 szklanki dziennie nie zrobią mu żadnej krzywdy. Ja zresztą uważam, że organizm sam dopomina się rzeczy, które sa mu akurat potrzebne, stąd rózne "fazy" na jedzenie czegoś, tak u dzieci jak i u dorosłych, i kiedy dziecko chce mleka to niech je sobie pije.
            • mamatin Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 06.03.13, 00:11
              "Mleko (od samicy własnego gatunku) daje poczucie bezpieczeństwa, zakorzenienia w sensie duchowym. Wspomaga wszelkie uczucia związane z dzieciństwem (oznacza również powierzchowne emocje). Mleko krowie spożywane przez dorosłego człowieka powoduje m.in. letargiczność i ospałość"

dobre!wink
      • 18lipcowa3 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 19:27
        julita165 napisała:

> Zdaniem pediatry mojego synka do 3rż nie można podawać ( oczywiście jako składn
        > ik codziennej diety, bo okazjonalnie to inna sprawa ) mleka niemodyfikowanego.

dobrze mu za to placili
    • myelegans Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 13:26
      Syn mial rok jak przeszedl z mojego mleka ma krowie. Modyfikowanego nigdy nie pil. Dalej jest mleko pijca w wieku 8 lat
      • najma78 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 13:49
        Dzieci mialy 12 m-cy gdy przeszly na mleko krowie pelnotluste, do przetworow uzywalam i podawalam gdy byly w wieku 6-7 m-cy. Takie sa zreszta rekomendacje dla dzieci zdrowych. Mleko modyfikowane nie jest potrzebne zdrowym dzieciom po 1 roku zycia, moga pic zwykle jednak do 24 m-ca musi byc pelnotluste czyli 4%. Pozniej wystarczy 2-3%.
    • illegal.alien Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 14:30
      Corka zaczela pic kozie w wieku 12-13 miesiecy, obok mleka z piersi. Teraz pije juz tylko kozie (kartonowe, ale z lodowki wink).
    • annubis74 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 15:57
      moja córka przestawiła się w wieku około 2lat (żałuję że takpóźno)
      Wydaje mi się że krowie jest jednak dużo lepsze niz modyfikowane, skłąd modyfikowanego lekko mnie przeraża. Jeśli mogę coś polecić to zamiast kartonowego UHT lepze jest pasteryzowane z informacja "świeże' (chociaż należy uważnie czytać etykiety.
      Jestem żywym dowodem na to że krowie mleko to samo zdrowie!!!!
    • 18lipcowa3 moje od 10 miesiecy 04.03.13, 19:25
      + moje mleko tez
      • olga727 Re: moje od 10 miesiecy 04.03.13, 19:34
        18lipcowa3 napisała:

> + moje mleko tez

Moje dziewczyny z dniem ukończenia pierwszego roku życia( identycznie jak z kaszką smakową) wink resztę mleka z kartonika dostał pies wink Po mleku modyfikowanym przeszły na świeże mleko krowie,bez żadnych problemów gastrycznych. smile
        • 18lipcowa3 2, 3, 4, 5 latki na modyfikowanym 05.03.13, 08:16
          to jakaś masakra, obłęd jakiś
          ale nic mnie juz chyba nie zdziwi

a producenci mleka kapuchę trzepią jak nic, pediatrzy zalecają a potem na Malediwy lecą ,a biedne matki łykają jak gęś kulki
          heh mleko Junior 3+ albo 4, buahhaha dobre sobie , kto to widział.....
          • mikams75 Re: 2, 3, 4, 5 latki na modyfikowanym 06.03.13, 00:41
            a ja sie zastanawiam, co nie tak z mlekiem junior jest, bo moje dziecko za kazdym razem wymiotowalo (probowalam roznych) po czym raz dostala drgawek po mm junior i wiecej nie podalam, po krowim nic jej nie bylo.
            Przed juniorem przez rok pila mm 1,2,3 i tez bylo ok.
            • olga727 Re: 2, 3, 4, 5 latki na modyfikowanym 06.03.13, 14:19
              mikams75 napisała:

> a ja sie zastanawiam, co nie tak z mlekiem junior jest, bo moje dziecko za kazd
              > ym razem wymiotowalo (probowalam roznych) po czym raz dostala drgawek po mm jun
              > ior i wiecej nie podalam, po krowim nic jej nie bylo.
              > Przed juniorem przez rok pila mm 1,2,3 i tez bylo ok.

Przeczytaj skład tego mleka Junior,może jest uczulona na jakiś składnik.sad
    • syswia Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 04.03.13, 20:04
      syn mial niecaly rok
      dawalam zwykle mleko pasteryzowane, na poczatku przegotowane i ostudzone, po kilku tygodniach lekko podgrzane do temp pokojowej

tu gdzie mieszkam zaleca sie przejscie na krowie po roku zycia
      • guderianka Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 05.03.13, 08:18
        Starsza od 11-12 m-ca
        Młodsza jakoś od 2,5 roku życia-ale to ze względu na to, że miała problemy z ca i p
    • 987ania Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 05.03.13, 10:18
      Do 3 r.ż. karmiłam piersią ale jak miała jakieś 13-15 miesięcy, to próbowała i popijała zwykłe mleko a jak miała około 2 lat, to tata nauczyła ją codziennie rano wypijać kubek mleka z miodem i tak pije do dziś. Modyfikowanego nigdy nie dawałam ale myślę że półtora roku mm, to wystarczy. Koncerny by chciały, żeby ich mm kupować do 18-stki, ja nie widzę takiej potrzeby. Ciekaw co gastrolodzy na to w moim szpitalu, muszę zapytać.
      • paliwodaj Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 05.03.13, 23:03
        >mleku krowiemu, bo to dobre dla cieląt a nie dla dzieci
        jak mnie wk.... takie brednie nawiedzonych matek, ktore poza zdaniem jakiegos pseudo pediatrzyny nie potrafia nic od siebie .
        Caly swiat daje dzieciom mleko krowie w okolicy 1 roku zycia , tylko koncerny produkujace mm zarabiaja na naiwnosci polskich matek, no i dobrze, przynajmniej ktos ma zysk na glupocie
        • agnieszka77_11 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 06.03.13, 09:37
          paliwodaj napisała:

> jak mnie wk.... takie brednie nawiedzonych matek, ktore poza zdaniem jakiegos p
          > seudo pediatrzyny nie potrafia nic od siebie .
          > Caly swiat daje dzieciom mleko krowie w okolicy 1 roku zycia , tylko koncerny p
          > rodukujace mm zarabiaja na naiwnosci polskich matek, no i dobrze, przynajmniej
          > ktos ma zysk na glupocie

Cały świat daje swoim dzieciom słodycze, zabiera do McDonalda i wciska inne faszerowane hormonami, pestycydami itp żarcie. A czy to jest dobre? Trzeba mieć czasem własne zdanie, własny rozum, własną intuicję, a nie opierać się na tym "co cały świat", bo wystarczy spojrzeć na niektóre dzieci i zrozumieć, że to co jedzą nie jest zdrowe. Myślę, że tak jak we wszystkim także i w przypadku mleka krowiego trzeba zachować umiar, co nie znaczy że nie można dawać nigdy.
          A czy jakiś pediatra namawiał kogokolwiek do mm po 1 roku życia? Mnie żaden, nigdy. Natomiast nasza pediatra kazała podawać jogurty naturalne, biały ser, natomiast nie mleko krowie, bo ono zdrowe nie jest.
          • carmita80 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 06.03.13, 11:47
            agnieszka77_11 napisała:

> Cały świat daje swoim dzieciom słodycze, zabiera do McDonalda i wciska inne fas
            > zerowane hormonami, pestycydami itp żarcie. A czy to jest dobre? Trzeba mieć cz
            > asem własne zdanie, własny rozum, własną intuicję, a nie opierać się na tym "co
            > cały świat", bo wystarczy spojrzeć na niektóre dzieci i zrozumieć, że to co je
            > dzą nie jest zdrowe. Myślę, że tak jak we wszystkim także i w przypadku mleka k
            > rowiego trzeba zachować umiar, co nie znaczy że nie można dawać nigdy.
            > A czy jakiś pediatra namawiał kogokolwiek do mm po 1 roku życia? Mnie żaden, ni
            > gdy. Natomiast nasza pediatra kazała podawać jogurty naturalne, biały ser, nato
            > miast nie mleko krowie, bo ono zdrowe nie jest.

Porownywanie mleka do fast foodow czy kiepskien jakosci najtanszego jedzenia to jakis absurd. Na calym swiecie zaleca sie mleko krowie do picia dla dzjeci po 12 m-cu zycia. Oczywiscie inne sa zalecenia dotyczace dzieci z nietolerancja lakgozy lub alergia na bialko mleka krowiego. Zaden pediatra nie bedzie namawial do karmienia dzieci slodyczami, fast foodami ale tez zaden nie wyrazi opinii, ze mleko krowie jest szkodliwe, niezdrowe bo to brak profesjonalizmu. Zadne swiatowe powazne zrodla medyczne, naukowe nie potwierdzaja szkodliwosci mleka na zdrowie dzieci (z wyjatkiem niektorych grup ale nie dotyczy to caucasian) wrecz przeciwnie jest to bardzo dobre i pozadane zrodlo wapnia i bialka tak w formie pitnej jak i przetworow. Pediatra twojego dziecka moze wyrazac swoje zdanie w prywatnej rozmowie z toba np przy kawie, ma prawo twierdzic co chce, jednak jako pediatra nie, bo jak juz napisalam wyzej to brak profesjonalizmu.
            • agnieszka77_11 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 06.03.13, 12:34
              Zgadzam się, że nie można porównywać mleka do fast foodów. Chodziło mi o stwierdzenie, że nigdy nie można opierać się na tym "co cały świat' je, robi, ogląda itp itd., bo trzeba mieć własne zdanie i trochę rozumu.
              Co to za różnica czy lekarz wyrazi swoją opinię przy kawie czy na prywatnej wizycie (akurat nasza pediatra wyraziła na wizycie)? Fakt jest taki, że jest to jego opinia, której się trzyma. To tak samo jak ze szczepionkami "profesjonalny" pediatra przedstawi nam wszystkie wersje sczepień podstawowych i dodatkowych. Teoretycznie nie powinien też wyrażać swojego zdania na temat słuszności wyboru, ponieważ nic na 100% potwierdzone nie zostało. Jednak wielu pediatrów ma wyrobione pewne zdanie i nie oznacza to braku profesjonalizmu jak nam doradzą, że np jak nie ma konieczności to lepiej nie nadużywać niektórych szczepionek, bo np dziecko do 3 roku życia i tak ma ich dużo.
              Ja np lubię lekarzy, którzy nie mówią tylko tego co muszą mówić, ale wykazują czasem trochę empatii do swoich pacjentów.
              • agnieszka77_11 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 06.03.13, 12:46
                Chcę jeszcze zaznaczyć, że nasza pediatra nigdy nie "reklamuje" żadnych koncernów. Gdybym to zauważyła to zapewne poszłabym do innego lekarza, który jest bardziej obiektywny. Zresztą jako lekarz ma super podejścia w wielu kwestiach (odnośnie profilaktyki i leczenia) dlatego też pewne jej opinie są dla mnie istotne i nie mam podstaw, aby je podważać.
                • carmita80 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 06.03.13, 12:57
                  agnieszka77_11 napisała:

> Chcę jeszcze zaznaczyć, że nasza pediatra nigdy nie "reklamuje" żadnych koncern
                  > ów. Gdybym to zauważyła to zapewne poszłabym do innego lekarza, który jest bard
                  > ziej obiektywny. Zresztą jako lekarz ma super podejścia w wielu kwestiach (odno
                  > śnie profilaktyki i leczenia) dlatego też pewne jej opinie są dla mnie istotne
                  > i nie mam podstaw, aby je podważać.

Na jakiej podstawie twierdzi wiec, ze mleko jest niezdrowe?
                  • agnieszka77_11 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 06.03.13, 13:37
                    Ma za dużo białka, kazeiny, której nadmiar w organizmie człowieka jest szkodliwy. Obciąża nerki, jelita, wątrobę itp Małemu cielakowi jest potrzebne do budowy kopyt i rogów.

Oczywiście wielu osobom mleko smakuje. Ja np do tej pory lubię wypić sobie kakao, więc od czasu do czasu nie zaszkodzi wink
                    • carmita80 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 06.03.13, 13:52
                      agnieszka77_11 napisała:

> Ma za dużo białka, kazeiny, której nadmiar w organizmie człowieka jest szkodliw
                      > y. Obciąża nerki, jelita, wątrobę itp Małemu cielakowi jest potrzebne do budowy
                      > kopyt i rogów.
                      >
                      > Oczywiście wielu osobom mleko smakuje. Ja np do tej pory lubię wypić sobie kaka
                      > o, więc od czasu do czasu nie zaszkodzi wink

Nie nadaje sie do picia dla dzieci ponizej roku bo skladniki odzywcze nie sa odpowiednio zbilansowane ( np. jest za malo niektorych witamin itp) dlatego mleko jest poddawane modyfikacji aby nadawalo sie dla dzieci nie kramionych piersia. Po pierwszym roku zycia nie ma to znaczenia ooniewaz dzieci oprocz mleka jedza to co dorosli i ich dieta jest wystarczajaco bogata w skladniki odzywcze niezbedne donprawidlowego rozwoju. Nadal zaleca sie jednak picie mleka krowiego (do drugiego roku zycia pelnotlustego) oraz spozywanie jego przetworow dzieciom. Nie obciaza to nerek dzieciom w wielu krajach (podobnych do Polski) nie powoduje chorob watroby i jelit, dziwne.
                      • agnieszka77_11 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 06.03.13, 14:07
                        Mi nie chodzi o to, że mleko zawiera za mało węglowodanów czy żelaza, ale że zawiera za dużo białka.

W internecie znalazłam także więcej informacji o tym, że mleko krowie jest szkodliwe dla dzieci do 3 roku życia niż tym, że jest zalecane i to w dodatku pełnotłuste.

dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/mleko-krowie-niezdrowe-dla-dzieci,42857.html
                        Dorosły człowiek generalnie nie powinien pić mleka w ogóle. Ja wierzę temu co mówi mi pediatra.

Przeczytaj sobie o szkodliwym nadmiarze kazeiny. Zresztą nie chodzi mi o to, żeby kogokolwiek przekonywać. Każdy robi jak chce.
                        • agnieszka77_11 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 06.03.13, 14:10
                          Ale ja też nie "tępię" mleka krowiego w ogóle, bo używamy go do naleśników, omletów, kakao itp itd Chodzi przecież o zbilansowaną dietę wink
                        • carmita80 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 06.03.13, 14:17
                          smile skoro mleko szkodzi polskim dzieciom zwlaszcza do 3-go roku zycia to nic nie poradze. Gdzieindziej nie szkodzi, zalecenia inne smile
                    • turnesolka Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 06.03.13, 14:05
                      Ale ile dziecko (2-5 letnie) musiałoby tego mleka dziennie wypić żeby zaszkodził mu nadmiar kazeiny? Przecież nie dyskutujemy o dzieciach żywiacych się jeszcze głównie mlekiem. Wydaje mi się że w tym okresie dziecko zjada max 2 posiłki mleczne (z mleka a nie przetworów). Np. mój synek rano i wieczorem je kaszkę Holle na mleku. W sumie jest to może szklanka mleka. Proporcje białek i węglowodanów i tak zmienia fakt że jest to kaszka. Oprócz tego je normalne jedzenie, pije wodę i 100% soki. Serów póki co nie lubi. Fanem naturalnego jogurtu też nie jest. W domu jemy różny nabiał więc z czasem pewnie też podłapie, ale póki co z czystym sumieniem daje mu tą kaszkę na mleku i widzę tylko tego plusy.

A co do szczepionek to nie spotkałam się jeszcze z lekarzem (nie tylko pediatrą) który u normalnego zdrowego dziecka zastanawiałby się czy szczepić czy nie. Zawsze choroba to petencjalnie większe ryzyko. Nawet tak pospolita jak ospa. Nie spotkałam też jeszcze rodzica, który żałował że zaszczepił na ospę a prawie każda osoba, która nie zaszczepiła i dziecko chorowało mówiła mi że bardzo żałuje. Ja, po wielu konsultacjach z wieloma lekarzami, szczepię synka na wszystko. Choć też z menigo czekałam do 1szego roku bo wtedy jest już tylko jedna dawka a w tym sezonie nie "zmieślilismy" grypy bo szczepiliśmy 2 dawki ospy. Ale synek szczepienia znosi bardzo dobrze. Pewnie miałabym inne podejście gdyby miał bardzo duże działania niepożądane lub jakieś obciążenia neurologiczne etc ale to byłby już zupełnie inny przypadek.
              • carmita80 Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 06.03.13, 12:53
                agnieszka77_11 napisała:

> Co to za różnica czy lekarz wyrazi swoją opinię przy kawie czy na prywatnej wiz
                > ycie (akurat nasza pediatra wyraziła na wizycie)? Fakt jest taki, że jest to je
                > go opinia, której się trzyma. To tak samo jak ze szczepionkami "profesjonalny"
                > pediatra przedstawi nam wszystkie wersje sczepień podstawowych i dodatkowych. T
                > eoretycznie nie powinien też wyrażać swojego zdania na temat słuszności wyboru,
                > ponieważ nic na 100% potwierdzone nie zostało. Jednak wielu pediatrów ma wyrob
                > ione pewne zdanie i nie oznacza to braku profesjonalizmu jak nam doradzą, że np
                > jak nie ma konieczności to lepiej nie nadużywać niektórych szczepionek, bo np
                > dziecko do 3 roku życia i tak ma ich dużo.

Jest roznica i to ogromna, bo lekarz wyrazajacy swoje opinie musi trzymac sie fakow, dowodow medycznych i naukowych obowiazujacych swiatowa medycyne a nie wyrazac wlasne opinie ze szczepionek dziecko ma za duzo czy mleko szkodzi. Lekarzy obowiazuja standardy, niestety nie wszedzie sa one przestrzegane uncertain stad sytuacje absurdalne, rozne opinie, diagnostyka albo jej brak itd.

> Ja np lubię lekarzy, którzy nie mówią tylko tego co muszą mówić, ale wykazują c
                > zasem trochę empatii do swoich pacjentów.

Empatia to co innego niz przekazywanie nieprawdziwych, nieudowodnionych wlasnych opinii w gabinecie lekarskim podczas wykonywania pracy lekarza uncertain
    • mamatin Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 06.03.13, 00:07
      ok, 2 r.ż.
    • jugutka Re: Od kiedy mleko zwykłe zamiast modyfikowanego? 06.03.13, 16:20
      obecnie moje dziecko ma 14 m.ż. i zaczynamy podawać mleko krowie z butelki. przetwory mleczne w od 7 miesiąca. ser, jogurty itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka