Dodaj do ulubionych

Nowe sposoby leczenia ospy

14.12.13, 10:03
Córeczka niespełna 3 latka złapała w żłobku ospę.
Lekarz polecił standardowo puder płynny, który spełniał swoją role dopóki miała 4 kropki na brzuszku. Po pięciu dniach wysypało ją tak, że smarowałam ją otwartą dłonią na biało (by szybko bo dzieci tego nie lubią, a na buzi to już wogóle..) w zasadzie kropek było średnio dużo.
Nie polecam pudru gdy kropki zaczynają pękać wtedy kategorycznie należy go odstawić. (zapycha rany a nie leczy). Zmieniłam leczenie. Zaczęłam ją kąpać dwa razy dziennie w małej ilości nadmanganianu potasu i zero pudru. Właściwie wyglądało to jak kąpiel księżniczki w różowej wodzie a raczej polewanie ciałka. I pełen sukces po kolejnych kilku dniach rany zagoiły się praktycznie całkowicie a córce przynosiło to niesamowitą ulgę. A tam gdzie zastosowałam puder ma największe rany. Zdecydowałam się też kupić Octanilin żel około 40 zł(leczy rany i zapobiega bliznom) którym smarowałam ją po kąpieli. Smarowałam całe ciałko włącznie z włosami i miejscami intymnymi, wcześniej gdy nie miałam żelu a ukoić swędzenie psikałam octaniseptem i smarowałam fenistilem bo tylko to miałam w domu. U nas na szczęście obyło się z jednodniową gorączką i po jednej dawce nurofenu jak ręką odjął. I w zasadzie po wysypie ospy minął tydzień i zostało tylko kilka ranek we włosach bo tam nie zdecydowałam się polewać blond czuprynki fioletowym nadmanganianem smile SZczerze nie polecam pudru!!
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Nowe sposoby leczenia ospy 14.12.13, 10:48
      szczerze nie polecam zbijania gorączki przy ospie nurofenem;
      poza tym szczerze polecam lekturę forum i zaprzyjaźnienie się z wyszukiwarką, bo o tym, że puder nie jest dobry na krostki było już pisane wielokrotnie...
      • fantomka44 Re: Nowe sposoby leczenia ospy 14.12.13, 11:05
        dokładnie - ibuprofenu nie wolno, puder jest be od dawien dawna już
      • forgosia Re: Nowe sposoby leczenia ospy 14.12.13, 14:22
        Po konsultacji z pediatrą pozwolił użyć nurofen bo u córki paracetamol działa przez godzine. A najszybciej i najskuteczniej zbijamy gorączke podając lek naprzemiennie.

Na temat ospy czytałam dużo i również tu na forum, chciałam się pochwalić szybkością działania i skutecznością, a gdybym znalazła taki wpis. Szczerze bym podziękowała.
        Amen
    • malgosiek2 Nowe sposoby leczenia ospy.Ależ to nie są 14.12.13, 22:53
      jakieś nowe metody leczenia ospy.
      Od pudru odeszło sie jakiś czas temu.
      Tylko niektórzy mało oczytani lekarze jeszcze to polecają.
      Na forum jak już wspomniano było juz mnóstwo wątków o"leczeniu" ospy.
      Zdecydowana większość matek NIE smaruje pudrodermem, NIE podaje Ibuprofenu.
      Smaruje zaś gencjaną na wodzie i spirytusie, kąpie dzieci w nadmanganianie potasu lub codzienny prysznic, podaje leki p/histaminowe jak np.Zyrtec czy Fenistil.
      Lub też robisz kryptoreklamę Octanilinowi :p
      Dla mnie dećko przereklamowany jak Octenisept do pępka.
      Ale to li tylko moje osobiste zdanie.
    • eiresmyk Re: Nowe sposoby leczenia ospy 14.12.13, 23:57
      Moza tez kapac dziecko w platkach owsianych.zmielone (porzadne) platki do skarpetki i to do wody.
      • najma78 Re: Nowe sposoby leczenia ospy 15.12.13, 09:11
        Nie ma czegos takiego jak leczenie ospy, ospa to choroba wirusowa i system immunologiczny pozbywa sie wirusa sam. U mnie w przypadku ospy nie widuje sie lekarza (jedynie gdy wystapia nietypowe objawy) telefoncznie uzyskuje sie porade jak pstepowac aby lagodzic objawy lub farmaceuta doradzi. Nie znam dadmanganianu itp kupilam calomine lotion ale dzieci posmarowalam raz bo wiecej nie chcialy, nie chcieli tez syropu antyhistaminowego bo stwierdzili ze secjalnie roznicy nie ma. Wysypalo ich bardzo mocno, goraczkowali przez 2-3 dni duzo spali ale tez codziennie wychodzili do ogrodu, prysznic jak co dzien normalnie. Zachorowqli w piatek a po tygodniu w poniedzialek wrocili do szkoly i przedszkola. U mnie ospe t raktuje sie jako niezbyt powasna choroba i nie histeryzuje z jej powodu. Ot ospa, 99% dzieci ja przechodzi.
    • budzik11 Re: Nowe sposoby leczenia ospy 15.12.13, 14:12
      Nie jest to wcale nowy sposób. Ja też swoich nie smarowałam pudrodermem, poza tym nie kapałam w nadmanganianie, ani niczym innymi nie psikałam ani nie smarowałam i też choroba skończyła się w ciągu tygodnia. Żadna rewelacja.
    • mia17 Re: Nowe sposoby leczenia ospy 17.12.13, 14:21
      wszystko zależy od organizmu.
      mnie mała zaraziła ospą w marcu tego roku. smarowałam się Varidermem, który też zawiera talk - i nic mi się nie paskudziło. wszystko elegancko przyschło, porobiły się strupki i odpadły.
      tak więc różnie to bywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka